KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

9/23/05

Dapat berita terkini melalui SMS ADIL News Net

Jadilah yang pertama mendapat informasi berita alternatif

Untuk menyertai jaringan ADIL News Net net ikuti 3 langkah mudah

1. Taip mesej
2. Hantarkan ke 32300

Anda akan mula menerima info melalui SMS
Setiap SMS yang diterima akan dicaj RM0.30

Untuk berhenti menerima info SMS
1. Taip
2. Hantar ke 32300

Maksimum sebulan 20 sms bersamaan RM6.00 sebulan
(Dapatkan info terkini sambil menyumbang)

Sebarang pertanyaan sila hubungi 0176688404 atau email ke penerangan_keadilan@yahoo.com

Layari www.keadilanrakyat.org

Penubuhan Skuad Pencegah Maksiat Siber Perlu Disegerakan

Oleh : Pn Norwani Ahmat halwan9@yahoo.com

Sebagai penduduk tetap di Negeri Sembilan saya merasa amat marah dengan tindakan segelintir individu yang mempromosikan program seks melalui satu laman web sempena menyambut tahun baru 2006 yang bakal diadakan di Negeri Sembilan. Saya merasa terpanggil untuk memberikan respon artikel yang dikirimkan oleh “Melayu Glokal” dalam ruangan pendapat yang di siarkan oleh akbar hari ini tentang pesta sek yang di rancang di adakan di pantai Port Dickson.

Seperti yang diketahui umum, pantai Port Dickson satu-satunya kawasan pantai yang menjadi kebanggaan penduduk di Negeri Sembilan dan sering menjadi pilihan pengujung di hujung minggu. Nampaknya pantai ini akan semakin tercemar bukan setakat dek sampah sarap tetapi yang paling menjijikkan ialah apabila ianya akan tercemar dengan adegan-adegan panas yang bakal di rancang tetapi nasib baik berjaya didedahkan. Tahniah kepada “Melayu Glokal” kerana berani kehadapan mengutarakan tersebut. Jika tidak, pasti ramai anak jati di Negeri Sembilan tidak tahu apa yang berlaku di sana terutamanya penduduk setempat yang tinggal berdekatan dengan kawasan pantai. Apa yang menyedihkan ialah kebanyakkan yang terlibat dalam perkara yang tidak bermoral ini adalah anak-anak remaja Melayu yang beragama Islam. Jika di lihat banyak masalah yang melibatkan hal ehwal orang Islam tidak ditangani sebaiknya di Negeri Sembilan. Antara alasan yang mungkin sering diberikan ialah kurangnya Pegawai Pencegah Maksiat di Negeri Sembilan dan jika ada berlaku kes maksiat, orang ramai tidak tahu kepada siapa hendak mengadu. Ini termasuklah kes seperti orang Islam membeli ‘ekor’ di kedai judi di mana tiada langsung kawalan dan tangkapan di lakukan walaupun di lakukan secara terbuka.

Begitu juga apabila menjelangnya bulan puasa di mana jarang kedengaran dalam laporan tangkapan di buat di Negeri Sembilan. Adakah di sebabkan semua orang Islam di Negeri Sembilan tiada yang makan secara terbuka? Atau mungkin tiadanya pegawai yang menjalankan rondaan untuk memastikan pencegahan maksiat dilakukan sebaiknya. Saya berpendapat Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan di bawah Kerajaan Negeri harus mencontohi negeri Selangor yang mempunyai Skuad Khas pencegah maksiat yang lengkap dengan uniform. Ianya perlu di wujudkan di Negeri Sembilan! Di samping itu setiap daerah sewajarnya mempunyai pegawai pencegah maksiat yang mempunyai kad kuasa khas untuk memastikan gejala maksiat dapat diatasi sebaiknya. Bagi kawasan-kawasan perumahan, setiap masjid di dalamnya perlu melantik seorang pegawai khas bagi memantau aktiviti dan gejala kurang sihat di dalam kawasan mereka. Setiap pegawai ini perlu di lengkapkan dengan kad kuasa, talian hotline melalui telefon mahupun email. Justeru, penyebaran maklumat akan lebih cepat dan tindakan pantas boleh dilakukan dengan segera.

Selain dari itu, saya berpendapat perlu ada Pegawai Pencegah Maksiat Siber (internet) diwujudkan bagi bertanggugjawab mengawal Laman Web lucah sebagaimana laman web Pesta Seks PD dan seumpamanya dari tidak berulang.

Kerajaan negeri perlu bersedia untuk memperuntukkan belanjawan bagi menangani gejala sosial yang semakin meruncing ini. Sikap kedekut untuk mencegah perkara maksiat seharusnya tidak wujud kerana pulangan wang itu akan di rasai semula apabila jumlah pesalah semakin berkurang. Bermakna apabila semakin kurang indidvidu yang di masukkan ke dalam lokap, pusat serenti, pusat pemulihan akhlak , maka akan semakin kuranglah kos untuk menampung perbelanjaan mereka.

Seandainya kerajaan negeri tiada mempunyai peruntukan untuk melantik dan membayar gaji pegawai pencegah maksiat, maka penubuhan skuad sukarela Pencegah Maksiat merupakan satu tindakan bijak yang boleh dilakukan segera. Kerjasama antara Jabatan Agama Islam dan AJK penduduk setempat boleh dilakukan dengan melantik individu yang boleh dipercayai untuk sama-sama membantu mencegah gejala maksiat. Rasanya ramai individu yang berminat untuk menjadi skuad sukarela Pencegah Maksiat lebih-lebih lagi jika ianya boleh di lantik di kalangan AJK masjid, AJK penduduk dan ahli-ahli NGO. Saya yakin, jika semua pihak bersatu hati dan berfikir sehaluan mencari titik penyelesaian mengatasi masalah ini, maka penyakit yang kian kronik ini akan mampu di atasi. Kita mahu generasi yang ada pada hari ini adalah generasi yang bersih akhlak dan pemikirannya dari sebarang pengaruh negatif kerana mereka merupakan pemimpin yang bakal menerajui Malaysia suatu hari nanti. Jika generasi hari ini rosak akhlaknya dengan terjebak ke lembah maksiat bagaimana mereka mampu membawa Malaysia ke satu arah yang cemerlang, gemilang dan terbilang bukan sahaja di dunia malah di akhirat kelak.

Norwani Ahmat
Seremban, Negeri Sembilan.

Program Celik IT 2 Oktober

Assalamu’alaikum wbt

Satu program/kursus Celik IT – (Basic applicationof Microsoft Excel) akan di anjurkan pada tarikh berikut;

Tarikh : 2 Oktober 2005 AHAD

Masa : 3 ptg

Tempat : Pejabat BPP Negeri Sembilan, Ampangan Negeri Sembilan

Yuran : RM 5 sahaja termasuk nota.

Penyertaan terhad kepada 20 orang sahaja. Hanya 5 komputer akan disediakan. Sesiapa yang mempunyai laptop di harapkan dapat membawanya sewaktu kursus.


Mengapa Microsoft Excel???

Memudahkan pengumpulan maklumat ahli dimasukkan ke dalam format Excel
Merangka pelan tindakan dan aktiviti menggunakan format Excel
Memudahkan urusan pengiraan akaun sebagai bendahari
Memudahkan urusan untuk update data pilihanraya
Merangka pamphlet/handbill & buku cenderamata menggunakan format Excel


Kandungan latihan

Pengenalan kepada Microsoft Excel
Kegunaannya
Format dan aplikasi

Sesiapa yang berminat sila hubungi Puan Norwani (013-3851202).

Pendaftaran PASTI 2006 kini dibuka

PENDAFTARAN 2006 DIBUKA UNTUK ANAK-ANAK BERUMUR 4,5 & 6 TAHUN
UNTUK PENDAFTARAN DAN MAKLUMAT LANJUT
SILA HUBUNGI :
SDR. MOHD ALI – 012 6830738
SDR. ZULKIFLI – 017 8866044
SDR. MOHD ASRI – 019 6529645
TN. HJ. GHAZALI – 013 3681062
TN. HJ. ABDUSTAR – 013 6301128
SDR. SAMSURI – 019 3554603

ATAU

BERHUBUNG TERUS DENGAN GURU PASTI:
019-3395768 (PN. NORLELA)

PUSAT ASUHAN TUNAS ISLAM (PASTI) AS-SIBYAN
DEWAN SERBAGUNA, MADRASAH AL BADRU, TAMAN DUSUN SETIA, 70100 SEREMBAN NEGERI SEMBILAN.
TEL : 06 7618090, 019 6529645, 012 6830738
E MAIL : pasti_sibyan@msn.com, WEBSITE : http://pasti_assibyan.tripod.com/

PASTI KAWASAN SEREMBAN
PASTI AS-SAADAH, GEDUNG LALANG 162
017-6923147 (CIKGU KAMILAH)

PASTI AL IKHWAN, TMN PAROI JAYA
012-6835226 (USTAZ SUHAIMI)

PASTI AL-HADI, TMN PANCHUR JAYA
019-3193627 (SDR HAMIDON)

PASTI AL-FALAH, TMN DESA RHU
06-7644568 (CIKGU NORAISHAH)

PASTI AL-BADAR, RUMAH RAKYAT PANTAI
013-6665005 (CIKGU JAMIAH)

PASTI AL-FATIHAH, TMN SERI RAMBAI, KG ISMAIL
06-7619557 (CIKGU HAMIZAH)

9/20/05

VCD lucah dijual secara terbuka di Nilai, pihak berkuatkuasa buat tak tahu

Utusan Malaysia 20 September, 2005

Saudara Pengarang,

INGIN saya memaklumkan bahawa berhampiran tempat tinggal saya di Bandar Baru Nilai, terdapat segelintir individu yang tidak bertanggungjawab dengan bangganya menjual VCD cetak rompak.

Sudahlah menjual bahan cetak rompak, ditambah pula dengan VCD lucah yang dipamerkan di atas meja.

Apa yang memalukan saya ialah VCD lucah ini, ia dipamerkan secara terbuka tanpa segan silu.

Ia dijual berhampiran KFC Bandar Baru Nilai dan Taman Desa Cempaka berhampiran 7-Eleven.

Saya telah berkali-kali membuat aduan pada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna di Seremban tetapi maklum balas yang diterima amat mengecewakan.

Lantaran itu saya tidak tahu lagi di mana hendak mengadu, tambahan pula pihak berkuasa buat tidak tahu sahaja dalam hal ini.

Persoalannya, adakah penjual VCD ini telah membayar sejumlah wang kepada pihak tertentu untuk menutup perkara ini supaya tidak diambil sebarang tindakan terhadap mereka?

Amatlah diharapkan agar pihak berkuasa segera mengambil tindakan terhadap perkara ini sebelum ia menjadi lebih parah. - PEMALU, Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan.

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2005&dt=0920&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

9/19/05

Isu PAS Kawasan Seremban/K.Pilah curi tumpuan Munaqasyah

Seremban 16 Sep – Munaqasyah ucapan Dasar Presiden PAS yang dibentang oleh Dato’ Dr Hassan Ali , Naib Presiden PAS serta diulas oleh Us Abd Ghani Abd Rahman AJK PAS Pusat yang diadakan di Gedung Lalang 162 pada 16 Sep lalu telah mencuri tumpuan apabila dalam sesi soal jawabnya Tn Hj Baharin daripada PAS Kawasan Seremban telah memberi kata dua kepada pimpinan PAS Pusat agar menyelesaikan kekalutan yang berlaku di PAS Kawasan Seremban dan PAS Kawasan Kuala Pilah.

Menurut Dr Rosli Yaakop , PAS Pusat sedang memberikan perhatian serius dalam isu ini dimana mereka telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk menangani masalah ini yang diketuai oleh Tn Hj Muhammad Sabu Naib Presiden PAS dan juga Dato Kamaruddin Jaafar Setiausaha Agung PAS Pusat. Cara yang terbaik mungkin dengan mengambil kira pendapat semua pihak yang terlibat dan sikap berlapang dada dan berfikiran terbuka menjadikan sasaran jawatankuasa khas ini untuk menyelesaikan perkara ini dalam tempoh 2-3 bulan insyaAllah.

Sementara itu Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden peringkat Negeri Sembilan telah berjalan dengan lancar dengan kehadiran lebih daripada 100 orang perwakilan seluruh Negeri Sembilan yang memenuhi setiap ruang dewan.

9/18/05

Masyarakat Cina NS meraikan Sambutan Kuih Bulan bersama PAS

Seremban 18 Sep – Masyarakat Cina di Negeri Sembilan meraikan Perayaan Kuih Bulan pada tahun ini bersama pemimpin-pemimpin PAS Pusat dan PAS Negeri Sembilan.

Majlis yang dianjurkan oleh Kelab Penyokong PAS N.Sembilan itu telah dihadiri oleh tidak kurang daripada 400 masyarakat Cina dari seluruh Negeri Sembilan telah diadakan di Sekolah Tinggi Chung Hwa Seremban.

Antara tetamu yang hadir dalam majlis tersebut ialah Us Nasaruddin Md Isa, Timbalan Presiden PAS, Us Mujahid Yusof Rawa AJK PAS Pusat, Dr Rosli Yaakop Pesuruhjaya PAS N.Sembilan serta beberapa pimpinan PAS Negeri Sembilan, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat.

Dalam majlis yang julung-julung kali diadakan itu turut diadakan majlis penyerahan borang ahli-ahli Kelab Penyokong PAS daripada kaum Tiong Hua kepada Timbalan Presiden PAS sendiri.

Dato Seri Anwar di Jempol 1 Okt

Program Dato Seri Anwar Ibrahim Bersama Kita
SABTU 1 Oktober 2005
JAM 9 Malam
Tempat : Muassasah Darul Sharif, Jln Bahau-Batu Kikir, NS

Semua Dijemput Hadir

9/17/05

Ceramah Us Azizan Tantowi 26 Sep Paroi

Ceramah Umum

Penceramah :
Us Azizan Abd Rahman Tantowi (AJK PAS Kedah)
Dr. Rosli Yaakob (Pesuruhjaya PAS N.Sembilan)

ISNIN 26 September 2005 – 22 Sya’aban 1426 H
Jam 9 Malam
Tempat : Markas PAS MTD Paroi, Taman Tasik Jaya, Senawang (22, Jln Bunga Raya 27)
Semua Dijemput Hadir

Ceramah Dr Hatta Ramli 24 Sep Jempol

Ceramah Umum
Penceramah : Dr Hatta Ramli
SABTU 24 September 2005
JAM 9 Malam
Tempat : Muassasah Darul Sharif, Jln Bahau-Batu Kikir, NS

Semua Dijemput Hadir

Majlis Pelancaran Usrah Peringkat NS 24 Sep

Kepada semua Ketua dan AJK PAS peringkat negeri, dewan dan kawasan dijemput ke program berikut :
Majlis Pelancaran Usrah Peringkat Negeri Sembilan
Tarikh : 24 September 2005 (SABTU)
Masa : 2 ptg
Tempat : Muassasah Darul Sharif, Jln Bahau-Batu Kikir, NS
Oleh : Al Fadhil Ustaz Hj Yahya b Othman (Murabbi Tarbiyyah PAS Pusat)
Yuran : RM 5/org

9/16/05

Malam Amal Gema Ramadhan bersama RAIHAN di Nilai 2 OKT !

Program Malam Amal Gema Ramadhan 1426 Hirah
Bersama RAIHAN dan Yasin BROTHERS

Bertujuan Untuk Mengumpul Dana Pembangunan dan Pendidikan Sekolah Agama Rakyat Al Irshad

AHAD 2 Oktober 2005 , 28 Sya’aban 1426 H
JAM 9 MALAM
DI STADIUM TERTUTUP NILAI, NEGERI SEMBILAN

TIKET BERHARGA :
RM 8 (untuk pelajar 7 tahun – 17 tahun)
RM 10 (dewasa)

Promosi :
Ibu bapa yang membeli 4 tiket pelajar untuk anak mereka tidak perlu membeli tiket dewasa
Ibu bapa yang membeli 2 tiket dewasa, anak-anak bawah 7 tahun adalah percuma

TURUT DIADAKAN :
EXPO PRODUK MUSLIM
AHAD 2 OKTOBER 2005
9 PAGI – 12 MALAM
Lot gerai berkhemah RM 70 , Lot terbuka RM 40

LAGI MENARIK !
BENGKEL SENI NASYID BERSAMA RAIHAN
AHAD 2 OKTOBER 2005
TEMPAT : MASJID BANDAR BARU NILAI (DEWAN SYARAHAN)
JAM 5 PTG – 6.30 PTG
Terhad kepada 200 peserta sahaja untuk kumpulan pelajar sekolah, menengah, kelab dan individu
Bayaran :
Individu RM 10
Pelajar RM 8
Kumpulan 10-15 orang RM 100/kumpulan
Makan dan minum disediakan.

Untuk pertanyaan hubungi :
Us Shaifudin
Pengetua Sekolah Agama Rakyat Al Irshad
Bt 10, Labu, 71900 Seremban, NS
Tal : 013-3681349 , 06-7913721

Untuk sumbangan ke Dana Pembangunan dan Pendidikan Sekolah Agama Rakyat Al Irshad
Sila tulis masukkan ke akaun
Sekolah Agama Rakyat Al Irshad
No akaun Bank Islam Malaysia Berhad 05-058-01-0003417

Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak-Anak Yatim

MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA ANAK-ANAK YATIM RAMADHAN 1426 H

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:
”Orang-orang yang bertanggungjawab mengurus anak yatim, baik dari keluarga sendiri atau tidak, maka aku dan dia seperti dua ini di syurga kelak.” (Dan baginda memberi isyarat dengan merapatkan jari telunjuk dan jari tengah , ertinya berdekatan).”
Hadith Riwayat Bukhari

Dalam usaha untuk melahirkan rasa prihatin umat Islam kepada mereka yang sentiasa memerlukan serta memuliakan bulan Ramadhan Al Mubarak pihak Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan akan mengadakan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak-Anak Yatim di masjid-masjid serta surau-surau yang terpilih sekitar Negeri Sembilan.

Justeru itu tawaran adalah terbuka kepada semua umat Islam untuk menghulurkan sumbangan kepada anak-anak yatim ini samada sumbangan berbuka puasa, sumbangan Idil Fitri atau apa-apa sumbangan lain.

BORANG SUMBANGAN BERBUKA PUASA & SUMBANGAN IDIL FITRI UNTUK ANAK-ANAK YATIM

Nama :
Alamat :
No tal :
E-mel :

SUMBANGAN
Sumbangan Berbuka Puasa Anak-Anak Yatim : RM 10 RM 20 RM 50 RM 100 RM ______
Sumbangan Idil Fitri Anak-Anak Yatim : RM 10 RM 20 RM 50 RM 100 RM ______
Lain-lain sumbangan Untuk Anak-Anak Yatim :

Saya dapat/tidak dapat hadir bersama ke Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak-Anak Yatim

Untuk sumbangan melalui cek sila tulis atas nama :
Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No akaun Bank Islam Malaysia Berhad 05012010047905

Sumbangan melalui MayBank No Akaun 155126945930

Untuk maklumat lanjut hubungi :
Puan Norwani 013-3851202 , e-mel : halwan9@yahoo.com
Dr. Faridah 019-654 8073 , e-mel : faridah73@yahoo.com
Sufian 013-3589328 , e-mel : xupmxutm@yahoo.com
Shamsul 019-653 2973 , e-mel : skamalidz@yahoo.com
Rozmal 012-2267406 , e-mel : rozmal@yahoo.com
Hakki 012-3660646 , e-mel : alhaqqy@yahoo.com
Taufek 019-3920869 , e-mel : tauf68@yahoo.com

Untuk surat menyurat alamatkan ke :
Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan
No 144, Jalan Alamanda 6, Taman Alamanda
70450 Senawang, Negeri Sembilan Darul Khusus

Laman web : www.amalmalaysia.net

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH DI BULAN RAMADHAN , SEMOGA ALLAH MENERIMA AMALAN KITA

9/14/05

Motivasi Muslimat : Dato' Dr Hassan Ali 16 Sep Seremban

Assalamu'alaikum wbt

Semua muslimat disegenap lapisan di jemput hadir beramai-ramai di dalam Program Motivasi Muslimat bersama Dato' Dr Hassan Ali


Tarikh: 16hb September 2005 (JUMAAT)

Masa: 5.15petang

Tempat: PASTI As-Saadah, Gedung Lalang 162, Ampangan, Seremban, NS

Anjuran: Dewan Muslimat Pas Negeri Sembilan

Sebarang maklumat sila hubungi Setiausaha DMPNS - Pn Ruzita(013-6400774)

Wassalam

9/5/05

Ceramah Isra’ Mi’raj Us Norazli Musa 9 Sep Kg Sentosa

Assalamualaikum wrt wbt ,

Muslimin dan muslimat semua dijemput ke majlis berikut :

Ceramah Isra’ dan Mi’raj
Penceramah : Us Norazli Musa
Tarikh : Jumaat 9 Sep 2005 – 5 Syaanban 1426
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Al Islah, Kg Sentosa, Paroi, Seremban

9/1/05

Jambori Unit Amal Malaysia di Negeri Sembilan meriah


Jambori Unit Amal peringkat kebangsaan yang diadakan pada 25 hingga 27 Ogos di Pilah Negeri Sembilan dijayakan dengan meriah.

Program yang diadakan selama tiga hari di Negeri Sembilan itu adalah acara tahunan yang melibatkan seluruh jentera Unit Amal Malaysia dan dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Idris Ahmad.


Turut hadir dalam program itu ialah, Timbalan pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkifli Mohammed Omar, Pengarah Unit Amal Malaysia, Jamiluddin Elias, Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan, Ustaz Hassan Alias, Timbalannya, Mohd Taufek Abdul Ghani, pimpinan Unit Amal Malaysia dan perwakilan unit amal seluruh Malaysia.

Peserta dari pelbagai negeri berhimpun sejak 25 Ogos bagi menyertai perkhemahan Unit Amal itu.

Antara acara yang diadakan ialah, kawat Unit Amal, perbarisan, kempen kesihatan, perlawanan bola sepak, pertandingan memasak, persembahan nasyid, motivasi pelajar dan pertandingan tarik tali.

Ustaz Hassan yang bercakap bagi pihak tuan rumah berkata, Unit Amal Negeri Sembilan berbangga dengan penganjuran program jambori yang diadakan di negeri itu.

Awas ! Kanak-kanak Islam membeli gelang tangan rosakkan akidah

Pada 30 Ogos 2005 lalu, malam sebelum menyambut merdeka, seorang rakan saya menunjukkan kepada saya gelang getah tangan yang jelas tertulis padanya “I LOVE JESUS” yang bermaksud “SAYA CINTAKAN TUHAN (KRISTIAN) JESUS”. Gelang getah ini hanya untuk digunakan oleh penganut agama Kristian sahaja.

Akibat kealpaan dan kelalaian ibu bapa, anak-anak dan masyarakat Islam, gelang getah sebegini dipakai oleh anak-anak kita kerana mengikut “trend” atau ikut-ikutan. Menurut kawan saya gelang getah ini dibeli oleh anaknya di salah sebuah sekolah rendah di Senawang.

Oleh yang demikian sama-samalah kita sebarkan maklumat ini agar umat Islam dan anak-anak kita lebih berhati-hati apabila membeli pelbagai barangan dipasaran, dari permainannya, kasutnya, bajunya dan sebagainya yang mengagungkan agama selain daripada Islam atau mengiklankan syarikat, makanan atau minuman yang berkaitan dengan arak, judi dan sebagainya.

Dalam era globalisasi ini umat Islam di Malaysia haruslah peka pada persekitaran kita dan tidak mengharap semata-mata kepada pihak berkuasa.