KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

12/26/06

Hentikan Main Sentimen Perkauman

“Hentikan Main Sentimen Perkauman Untuk Kepentingan Politik”

JEMPUTAN SIDANG MEDIA LAWATAN ANGKATAN MUDA KEADILAN KE MEMORIAL PERINGATAN PERANG DUNIA KEDUA DI NILAI.

Bermula kenyataan Datuk Dzainuddin Maidin, Menteri Penerangan Malaysia pada 16 Disember lepas yang menuduh dua memorial peringatan yang dibina untuk mengenang komunis. Kenyataan Dzainuddin yang turut cuba mengusik sentimen perkauman dengan
mengecam pembinaan memorial itu yang dikatakan kononya untuk mengenang Komunis bangsa Cina yang membunuh dan menzalimi rakyat.

Kenyatan Dzainuddin ini di sambut oleh amaran Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan dalam satu sidang media selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri.

Mohamad mennyatakan “Nilai (merujuk kepada memorial tersebut) itu saya sudah beri amaran suruh roboh kerana ia akan jadi isu sensitif dalam negara”

Sepanjang hampir dua minggu kenyatan menteri dan liputan media dilihat cuba mengaitkan kewujudan memorial itu dengan sentimen perkauman tanpa menilai dan menghormati kemungkinan wujud nilai sejarah. Angkatan Muda keADILan memandang serius dengan perkembangan ini.

Sehubungan dengan itu Angkatan Muda keADILan mengajak semua khususnya para wartawan untuk menghadiri lawatan dan penerangan mengenai monumen ini yang akan diadakan seperti berikut ;

Tarikh : 28 Disember 2006 (Khamis)
Masa : 10.50 pagi.
Tempat : Berkumpul di hentian sebelah Nilai di Lebuhraya Utara Selatan (menuju ke selatan)

Sebarang pertanyaan mengenai lawatan ini boleh sila terus menghubungi Azizi 0123696474 @ che’GuBard 0176688404.

Lawatan ini bertujuan untuk meninjau dan mendapat penjelasan sendiri mengenai monumen tersebut. Lawatan itu nanti akan diketuai oleh Badrul Hisham Shaharin atau che’GuBard.

Memperkasakan Kedaulatan Rakyat

Sekian dan terima kasih ;
ARIFFIN @ REBIN BERHAM
Ketua Angkatan Muda keADILan N.Sembilan


che'GuBard.
www.chegubard.blogspot.com
penerangan_keADILan@yahoo.com / badrul_angkatanmuda@yahoo.com
+6017 6688404