KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

8/30/06

Ceramah Israk Mikraj 2 dan 3 Sep Seremban

Muslimin dan Muslimat Semua Dijemput Hadir

Ceramah Isra’ dan Mi’raj
Di Masjid Sungai Landak, Ampangan, Seremban
Penceramah : Hj Shamsul Azhar Yahya (YDP ABIM NS)
Tajuk : Isra' dan Mi'raj: Pengajaran untuk Umat Islam
Tarikh : Sabtu 2 September 2006
Masa : Selepas Maghrib

Forum Perdana
Di Masjid Kg Tengah Batu 8 Labu, Negeri Sembilan
AHAD 3/9/06
Selepas maghrib
Bersama :
Ustaz Nor Azamir Alias, Pegawai Agama Rembau
Us Hj Shamsul Azhar Yahya (YDP ABIM NS)

Terima kasih.

Sihir Digunakan Untuk Memurtadkan Orang Islam

MURTAD GUNA SIHIR : PAS PANDANG BERAT

KUALA LUMPUR : PAS memandang berat dan serius terhadap kegiatan memurtadkan umat Islam khususnya remaja, melalui pelbagai cara, antaranya menggunakan ilmu sihir.Ustaz Hassan Shukri, Naib Presiden PAS meminta pihak berkuasa agama pusat dan negeri khususnya Jabatan-jabatan Agama Islam Negeri-negeri supaya bertindak tegas dan segera kerana kes-kes murtad ini akan menggugat keselamatan negara.

"Kes murtad menjejaskan akidah iaitu esensi penting paling asas yang menentukan nilai kehidupan ummah. Dalam isu murtad ini Islam dan penganutnya sama sekali tidak boleh bertolak ansur. Kelemahan dan kepincangan undang-undang negara yang wujud sekarang perlu di atasi dengan tegas dan segera," demikian ujar Ustaz Hassan ketika diminta mengulas kenyataan Yang Dipertua Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK), Datuk Sheikh Abdul Halim Abdul Rahman yang mendedahkan tragedi 16 kes murtad di Kedah akibat terkena sihir pada tahun lalu.

Datuk Sheikh Abdul Halim dilaporkan akhbar tempatan sebagai berkata, mereka yang terkena sihir pendakyah kumpulan bukan Islam sentiasa dalam keadaan tidak tenteram dan meracau ketika tidur. Menurut beliau lagi, mereka yang dimurtadkan adalah anak-anak yang kurang menerima pendidikan Islam dan mudah terpengaruh dengan agama lain selepas dipujuk dan disogok pelbagai kemudahan termasuk kewangan.

Sementara itu pemimpin PAS Kedah, Ustaz Haji Azizan Razak ketika diminta mengulas kenyataan Datuk Sheikh Abdul Halim menyatakan bahawa pertama sekali, mahu tidak mahu isu murtad mesti dikawal unsur dan kaedah dalam dan luaran iaitu iman dan undang-undang.

"Kita sudah perjuangkan isu ini sejak lama, tetapi oleh kerana perlembagaan negara itu sendiri `murtad' , bukan saja menindas umat Islam tetapi juga memberi laluan luas kepada musuh-musuh Islam mencemari akidah ummah. Kita memang menyokong tindakan tegas jabatan agama . Isu murtad adalah isu akidah semata-mata."

Selanjutnya beliau menyeru supaya umat Islam dan rakyat yang cintakan keamanan dan keharmonian di seluruh negara bangun mendesak kerajaan bertindak tegas demi memelihara akidah umat Islam.

Ustaz Azizan juga menyentuh persoalan sihir, kata beliau, ini bukanlah perkara baru, tapi dulu sindiket atau musuh-musuh Islam tidak berani menceroboh secara biadab dan terbuka. Tapi sekarang umat Islam dan pejabat agama sudah kehilangan maruah, akibatnya ramai remaja menjadi mangsa murtad.

"Sekiranya Majlis Agama dan kerajaan benar-benar ikhas, mereka perlu bertindak tegas meluluskan Rang Undang-undang berkenaan di dalam Parlimen dan Dewan Undangan Negeri," jelas Ustaz Azizan dengan nada tegas konkrit.

Sementara itu juga Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia, (PUM), Haji Ahmad Awang ketika diminta mengulas isu murtad, menyatakan bahawa PUM memandang serius perkara ini dan mendesak kerajaan supaya bertindak segera kerana ia boleh mengancam keharmonian masyarakat Malaysia.

"Kerajaan perlu bertindak tegas dan segera untuk menjaga keharmonian masyarakat kerana pihak tertentu berusaha melalui pelbagai cara memurtadkan umat Islam." ujar beliau begitu responsip.

"Kita tahu begitu banyak gadis Islam bersekedudukan dengan pemuda bukan Islam tanpa dilaporkan dan tanpa tindakan. Mereka menggunakan sihir dan perkara keji yang lain, menunjukkan sikap yang melampau batas. Apakah kita masih perlu berpeluk tubuh?" tanya beliau penuh kesangsian.

Harakah juga menerima reaksi desakan Badan Kebajikan Islam Kastam Malaysia (BAKISKA). Setiausaha agungnya, Sdr. Mazardin Ishak berkata, memandangkan fenomena murtad yang kian brleluasa di negara ini, kami mendesak:

Pertama, kerajaan menyegerakan penggubalan undang-undang anti-murtad demi memelihara kesucian agama Islam sebagai agama rasmi.

Kedua, kerajaan hendaklah menguatkuasakan larangan terhadap golongan agama lain mendakyah dan menyebarkan agama mereka kepada umat Islam.

Ketiga, Majlis Agama Islam Negeri-negeri hendaklah menggubal peruntukan undang-undang bagi menangani kes-kes murtad. Beliau menegaskan, tanpa ketiga-tiga tindakan tegas tersebut, dibimbangkan ketenteraman awam akan tergugat memandangkan akidah umat Islam dalam keadaan terancam.

Harakah 6/2/98

http://members.tripod.com/~AishahB/murtad_guna_sihir.htm

8/29/06

Sambutan hebat masyarakat tentang isu Palestin di Senawang

Oleh Hasri Wazir

Seremban, 20 Ogos - "Malam Bersamamu Palestin" telah dilangungkan dengan jayanya di Dataran Senawang , Seremban oleh JIM International dan JIM Negeri Sembilan dengan kerjasama Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (Karisma) dan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan.

Dianggarkan lebih kurang 2000 orang penduduk telah menghadiri program ini.

Program dimulakan dengan bacaan Al-Quran oleh anggota kumpulan nasyid In-Team, saudara Hazamin, diikuti dengan ucapan aluan Prof Madya Badlishah Sham Baharin yang mewakili Yang Dipertua JIM Negeri Sembilan yg berada di luar negeri atas urusan kerja.

Ucapan seterusnya disampaikan oleh Presiden JIM, Tuan Hj Zaid Kamarudin, dan disusuli dengan persembahan oleh kumpulan In-Team dengan lagu salawat dan kedamaian.

Tayangan video Palestin dimainkan selama 10 minit, yang membuatkan ramai penonton terpegun dan tersedu melihat rakaman penderitaan rakyat Palestin yang pastinya tidak pernah ditonton sebelum ni.

Selepas tayangan video, kumpulan One Faith membuat persembahan dengan nyanyian nasyid bersemangat diringi dengan peralatan muzik seperti dram, bonggo dan sebagainya selama 30 minit.

Di dalam slot "Terkini dari Lubnan", Dr Mohsen Soleh dari Institut Al-Zaytuna telah menyampaikan mesej dari rakyat palestin dan perkembangan terkini dari sana.

Walaupun beliau berucap di dalam bahasa Inggeris, namun bahasanya mudah difahami oleh hadirin.

Ustaz Maszlee Malik meyambung pula dengan ceramahnya yang membawa impak yang besar pada malam itu terhadap masyarakat sekitar tentang kepentingan membantu saudara-saudara seIslam di Palestin.

Pengacara majlis iaitu saudara Nashiruddin Mohd Tahir dan saudara Mohd Qhalid Abdul Hafiz dari kumpulan nasyid Saff One telah mengumumkan edaran tabung untuk kutipan dari para hadirin, yang mana jumlah sumbangan yang terkumpul adalah lebih kurang RM8,000.00.

Jumlah kutipan dari edaran tabung sebelum ini kepada premis perniagaan, sekolah, organisasi yang dipulangkan pada malam itu juga lebih kurang RM8,000.00.

Persembahan diteruskan dengan deklamasi sajak oleh saudara Nashirudin dan saudara Shahid, diikuti persembahan In Team dengan lagu 'Untukmu Palestin' yang memukau hadirin.

Ikrar 'Solidariti Bersamamu Palestin' telah dibacakan oleh ahli-ahli Karisma bersama wakil-wakil NGO seperti ABIM dan Yayasan Amal serta wakil-wakil JIM dan jemputan, diikuti upacara melepaskan 12 ekor burung merpati sebagai simbolik pembebasan bumi Palestin.

Majlis diakhiri dengan bacaan doa yang penuh syahdu dari Ir Tuan Haji. Jamil Ibrahim merangkap imam 2 Masjid Kariah Paroi. Gerai-gerai jualan dan pameran Palestin juga mendapat sambutan yang menggalakkan dari para pengunjung. - JIMedia

Ditambah oleh: Wan Muhammad Wan Ibrahim

http://www.jim.org.my/modules.php?module=berita&kerja=tengok&id=41

Karnival Kemerdekaan BPPNS 2006 Melabuh Tirai

SEREMBAN - Perit jerih yang dicurah oleh seluruh Jawatankuasa Penganjur Karnival Kemerdekaan 2006 Badan Perhubungan PAS N.Sembilan yang bermula 25 Ogos hingga 27 Ogos ini di Dataran Muhibbah, Kg Ismail, Ampangan,Seremban menarik nafas lega bila program tersebut berjaya diadakan sebagaimana yang dirancang.Biarpun mendapat halangan dan cabaran.

Menurut Pengarah Program Sdr Zulkefly Mohamad Omar walaupun pada 25 Ogos hujan turun dengan begitu lebatnya pada sebelah petang sebelum upacara perasmian, sehinggakan tapak ekspo menjadi becak, kehadiran orang ramai tetap memberangsangkan semasa majlis perasmian & juga semasa Konsert Lagenda Ust Akhil Hayy yang julung kali diadakan di Negeri Sembilan selepas beliau bersama di Sambutan Jubli Emas PAS Terengganu.

Pelbagai acara menarik berjaya diadakan sepanjang karnival tersebut di antaranya pertandingan mewarna kanak-kanak, sukaneka dewasa, acara muslimat, pemeriksaan kesihatan,pertunjukan tarian singa dan wushu. Keseluruhan perniaga yang hadir melahirkan rasa gembira di atas sambutan ini.Di antara gerai pameran yang mendapat sambutan adalah gerai GMI (Gerakan Mansuh ISA) yang turut hadir bagi menjayakan karnival yang penuh gemilang ini.

Sementara itu pada sebelah malam 26 Ogos, satu Tazkirah Perdana disampaikan oleh YBhg Ust Abdul Ghani Abdul Rahman yang menyentuh tentang kemerdekaan yang sebenarnya menurut Islam. Seterusnya persembahan nasyid juga disampaikan oleh Kumpulan As-Saufi dan Kumpulan Nasyid Unit Amal.

Pada malam penutup Karnival Kemerdekaan 2006, 27 Ogos, satu ceramah perdana yang membariskan pimpinan YBhg Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang, YBhg Dr Hj Rosli Yaakob & Sdr Tuan Syed Ibrahim Syed Noh (Pengerusi GMI).

Turut hadir sama dalam majlis penutup adalah Sdr Cheok Jun Hong (Pengerusi Kelab Penyokong PAS Kaum Tiong Hua).Beliau merasa bangga atas sambutan yang begitu hebat di mana PAS N.Sembilan berjaya membuktikan bahawa tuduhan PAS parti ekstrimis adalah tidak benar bila mana pasukan kebudayaan Cina mengadakan Tarian Singa & Wushu di Dataran Muhibbah ini sempena Karnival Kemerdekaan 2006 anjuran PAS N.Sembilan

Manakala sentuhan ceramah YBhg Dato' Tuan Ibrahim berjaya menyentuh hati para pendengar bila beliau mengaitkan kisah perjuangan para pahlawan Islam yang berjuang untuk membebaskan negara dari penjajah seperti Tok Janggut, Dol Said, Abdul Rahman Limbong,Dato' Bahaman,Mat Kilau, Prof Dr Burhanuddin Helmy dan lain-lain pejuang kemerdekaan yang sejarahnya telah diselewangkan.

Beliau menyeru umat Islam bangkit membebaskan diri dari belenggu ketakutan akibat takutkan pemimpin negara sehinggakan tindakan yang dilakukan oleh pimpinan kerajaan semuanya betul belaka walaupun membelakangkan syariat Allah SWT kepada melainkan takutkan hanya kepada Allah SWT.

Majlis penutup karnival disempurnakan oleh YBhg Dato' Tuan Ibrahim dengan bacaan doa dan laungan takbir yang disambut oleh para hadirin dengan satu gemaan yang menyentuh perasaan.

Apa Kata Mufti Brunei Isu Murtad

MURTAD DAN RISIKONYA
http://www.brunet.bn/gov/mufti/ic45_1999.htm
(Bilangan 87 Bahagian Akhir). Bismillah, Walhamdulillah Wassalatu Wassalamu
`Ala Rasulillah, Wa'ala Aalihie Wasahbihie Waman Walaah

RISIKO RIDDAH MENGIKUT HUKUM FIQH
Persoalan riddah telah disentuh oleh para ulama, bahkan ia telah mengambil salah satu tempat yang terpenting di dalam senarai kes-kes hukum jenayah yang mereka bicarakan. Persoalan ini mereka letakkan di dalam bab atau bahagian khas yang sebahagiannya mereka namakan dengan Kitab Al-Riddah, Bab Al-Riddah, Ahkam Al-Riddah (hukum-hakam orang murtad).

Dengan merujuk kepada analisis hukum yang dikeluarkan oleh ulama tentang orang-orang murtad berdasarkan nash-nash syarak, hukum pertama yang mereka sepakati ialah tentang wajib membunuh orang-orang yang benar-benar didapati murtad. Ilmuan fiqh abad ini, Dr. Wahbah Al-Zuhaihi berkata : "Para ulama telah sepakat tentang wajib hukum bunuh ke atas orang murtad." Katanya lagi : "Dan telah ijmak para ahli ilmu tentang wajib hukum bunuh ke atas lelaki yang murtad dan hukum bunuh ke atas wanita yang murtad dan hukum bunuh ke atas wanita yang murtad mengikut pendapat jumhur ulama." (Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuh : 6:186)

Mengikut analisis para ulama lagi, tindakan murtad merupakan salah satu jenis kekufuran yang amat keji dan sangat keterlaluan dan ianya menyebabkan terhapus dan hilangnya segala balasan pahala kebajikan yang pernah dilakukan sebelum murtad sekiranya mati di dalam kemurtadan (wal ‘iyazu billah). (Al-Sayyid Al-Bakri, I’anah Al- Thalibin : 4:132-134)

Perlaksanaan hukum bunuh di atas hanya akan berlaku apabila orang murtad berkenaan enggan bertaubat dan enggan kembali kepada Islam setelah dinasihati dan diarahkan bertaubat. Hukum memberi nasihat dan menyuruh bertaubat ini adalah wajib ke atas pemerintah. Taubat di sini mestilah dilaksanakan dengan mengucap dua kalimah syahadat. (I’anah Al-Thalibin : 4:139)

Selain daripada hukum di atas, banyak lagi hukum yang timbul kesan daripada tindakan keluar daripada Islam, antara lain ialah : Hilang hak penjagaan anak, baki hartanya diserahkan ke baitulmal, tidak sah menjadi wali nikah, hilang taraf kehormatan diri, putus perkahwinan setelah habis idah, tidak dibenarkan berkahwin sama ada dengan orang Islam atau kafir, tidak berhak harta waris dan lain-lain lagi.

DASAR HUKUM WAJIB MEMBUNUH ORANG MURTAD
Di antara dasar hukum wajib pihak berkuasa membunuh orang murtad ialah hadis-hadis berikut yang maksudnya : "Sesiapa yang menukar keislamannya hendaklah kamu bunuh dia." (Hadis para Perawi kecuali Muslim).

Maksudnya: "Tidak halal darah seseorang muslim kecuali dengan salah satu daripada tiga perkara : Tayyib (duda/janda) yang berzina, qishash nyawa dengan nyawa dan orang yang menukar agamanya yang terpisah daripada jemaah (kaum muslimin)." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Mas’ud).

Maksudnya: "Mana-mana lelaki yang murtad daripada Islam, hendaklah kamu menyerunya supaya kembali kepada Islam jika dia mahu. Jika tidak, pancunglah tengkuknya. Dan mana-mana perempuan yang murtad, hendaklah kamu menyerunya supaya kembali kepada Islam jika dia mahu. Jika tidak, pancunglah tengkuknya." (Hadis riwayat Thabarani daripada Mu’az bin Jabal).

Itulah di antara dalil-dalil yang menunjukkan betapa berat dan besarnya risiko murtad ( keluar daripada agama Islam).

Berdasarkan hasil analisis para ulama yang muktabar dan berkaliber daripada hadis-hadis ini dan dalil-dalil lain, adalah wajib dihukum bunuh orang murtad sebagai risiko terhadap kemurtadannya.

Orang yang tidak mengakui kedudukan dan fungsi dalil-dalil tersebut sebagai dalil wajib bunuh ke atas orang murtad setelah cukup persyaratan hukumnya, serta menafikan hukum berkenaan, mereka adalah golongan yang terpesong, tersilap dan terkeluar daripada konsep ahli sunnah bahkan terkeluar daripada Islam (kafir).

Termasuk golongan murtad itu, mereka yang antihadis yang hanya mengutamakan atau hanya berpegang kepada Al-Quran. Golongan ini menyampaikan diayah jahat mereka menerusi pelbagai media massa sama ada media cetak atau elektronik. Mereka cuba mempengaruhi orang-orang yang cetek pengetahuannya mengenai Islam dengan memaparkan berbagai teori yang mengelirukan tanpa bersumberkan kepada asas-asas hukum yang muktabar. Mereka mengutamakan andaian akal mereka daripada nas-nas syarak. Mereka ini adalah golongan yang sesat dan menyesatkan.

Termasuk juga yang terkeluar daripada agama Islam itu mereka yang menghina dan menolak hadis yang telah disepakati dan diijmahkan oleh ahli hadis tentang kesahihannya. Ini kerana mengikut para ulama yang muktabar, di antara sebab yang boleh membawa seseorang terkeluar daripada Islam (murtad atau menjadi kafir) termasuklah menghina atau menolak hukum yang telah diijmakkan umat Islam.

8/28/06

Bersama Tun Mahathir di Kuala Pilah 2 Sep ini

Majlis Sanjungan Budi Bersama Tun dr Mahathir
Anjuran UMNO Kg Padang Jual, Bahagian Kuala Pilah
Sabtu 2 September 2006
Jam 2 petang
Di Pekan Johol

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Pandu arah - dari Tol Simpang Empat Melaka ke Bandar Tampin. Dari bulatan Tampin ke Kuala Pilah. 15km dari Bandar Tampin

Sumber : http://www.umno-reform.com/

PAS N.Sembilan berjaya menganjurkan Karnival Kemerdekaan

Buat pertama kalinya PAS Negeri Sembilan telah berjaya menganjurkan Karnival Kemerdekaan 2006 di bandar Seremban. Walaupun sebelum ini terdapat beberapa usaha untuk menggagalkan karnival ini, dengan izin Allah, berkat kerjasama semua pihak termasuk pihak keselamatan sendiri, karnival tersebut telah berjalan dengan lancarnya walaupun hujan yang turun pada hari pertama memberi sedikit kesan kelancaran program yang dirancang.

Walaupun Dataran Muhibbah iaitu tempat tapak karnival diadakan agak becak pada malam pertama, namun ianya tidak menghalang peminat-peminat setia Ustaz Akil Hayy untuk menyaksikan konsert yang memukau para hadirin yang menanti hingga larut malam.

Pada malam tersebut juga Dr Rosli Yaakop Pesuruhjaya PAS N.Sembilan telah menyampaikan anugerah khas kepada 8 orang anggota Unit Amal Negeri Sembilan yang telah mewakili kontinjen Unit Amal Negeri Sembilan ke Jambori Amal Kebangsaan di Sabah baru-baru ini, di mana 5 orang telah berjaya menawan Gunung Kinabalu.

Pelbagai acara menarik telah disajikan kepada para hadirin antaranya ceramah perdana, persembahan kebudayaan, sukaneka serta puluhan gerai yang menjual pelbagai barangan.

Gerakan Mansuh ISA (GMI) turut tidak melepaskan peluang dengan mengadakan pameran untuk memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai akta ISA yang banyak menindas mereka yang tidak bersalah.

8/27/06

Layari Blog Dr Rosli Yaakop

Sila layari Blog Dr Rosli Yaakop, Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Darul Khusus juga AJK PAS Pusat di http://drrosliy.blogspot.com

8/24/06

Abu Bakar Bashir Puji Dr Mahathir, Kritik PAS dan Anwar

Berikut ialah petikan temubual Farish A. Noor dengan Ulama Indonesia Abu Bakar Bashir mengenai perkembangan Islam mutakhir ini yang disiarkan dalam Al Jazeera. Dalam temuramah ini Abu Bakar Bashir memuji Dr Mahathir satu-satunya pemimpin dari negara Islam yang berani dan lantang bersuara . Kata Abu Bakar Bashir “ Satu-satunya pemimpin Islam yang masih ada semangat juang ialah bekas Perdana Menteri awak Mahathir Mohamad, yang telah menyarankan agar memboikot matawang US dan matawang negara barat. Benar apa yang dia katakan, iaitu negara-negara Islam sepatutnya tidak menggunakan matawang US dan berurusniaga dengan matawang sendiri. Kenapa kita perlu guna matawang US apabila kita berurusniaga sesama kita ? Walaupun Mahathir tidak secara terbuka menyatakan jihad, setidak-tidaknya dia telah memperkatakan sesuatu. Ini apa yang sekurang-kurangnya kita patut lakukan. Tetapi pemimpin OIC tidak boleh menerima cadangan Mahathir, tapi mereka masih bercakap mengenai kehormatan dan kedaulatan. Apa lagi kehormatan yang kita ada, jika tiada sesiapa yang mendengar cakap kita ?”

Mengenai Anwar Ibrahim pula Abu Bakar Bashir mengkritik : “ Anwar ialah seorang yang tidak memahami Islam sepenuhnya. Macamana dia boleh bercakap mengenai dailog dengan Amerika dan Barat ? Dailog apa ? Dengan mereka yang membunuh orang-orang Islam ? Anwar silap akan pandangannya terhadap Barat dan Yahudi. Orang Yahudi tidak boleh dipercayai, sepertimana disebut dalam Al Quran. Pada ketika ini Amerika hanyalah sebagai keldai tunggangan Israel.”

Menyentuh mengenai PAS beliau mengkritik : “ Kemenangan Islam hanyalah melalui dakwah dan jihad, bukan pilihanraya. Itu sebabnya parti Islam dijalan yang salah, termasuklah yang terbaik seperti Partai Keadilan Sejahtera (PKS) (di Indonesia) dan PAS (di Malaysia).

Dapatkan temubual sepenuhnya di http://english.aljazeera.net/NR/exeres/C46DA5C1-D200-48E6-8B24-76EE739EC243,frameless.htm

'We should not fear being called radical' By Farish A. Noor

Cleric Abu Bakar Bashir, founder and head of the Pesantren al-Mukmin of Ngruki, based in the Indonesian city of Surakarta, is widely known in Southeast Asia and around the world.

Following the bombings on the island of Bali in 2002, he was accused of being involved in the attack and subsequently jailed. After his early release last month, he has once again appeared on the Indonesian political scene.

Despite the accusations that were leveled against him, many Indonesians have expressed support for the man and skepticism over the trial, arguing that the Indonesian government was forced to act against Bashir due to pressure from Western governments including the United States and Australia.

Malaysian academic and commentator Farish A. Noor recently visited the Pesantren al-Mukmin in Solo and met with Bashir himself. The following is a transcript of his conversation (conducted in Bahasa Indonesia) with Bashir:

FN: We have just returned from a demonstration where you and the students of Ngruki were present along with members of the Majlis Mujahidin Indonesia (MMI), Front Pembela Islam (FPI), Front Pemuda Islam Solo (FPIS), Hizbut Tahrir Indonesia (HTI), Partai Keadilan Sejahtera (PKS) and others. When you spoke to the crowd you focused mainly on the current conflict in Lebanon and the aggression of the Israelis. You also criticised the weakness of the Muslim leaders of the world. Why has it come to this? Recently there was the OIC meeting in Kuala Lumpur and the statement they came up with was lame and non-conclusive; why are Muslim governments so scared to speak up and call for united action?

"There is not a single Muslim leader today who has the courage and commitment to defend Islam and Muslims"

ABB: This is to be expected from them. What else can they do? What else can they say? There is not a single Muslim leader today who has the courage and commitment to defend Islam and Muslims, they are all in awe of the United States and other Western powers, and are indebted to them. This is what we call ‘Wahn’. Our Prophet warned that this would be the case in the future, that the Muslim ummat would be great in numbers, but weak in spirit - until they are trampled upon again and again.

The Arab leaders and other Muslim leaders in Asia all suffer from this disease called ‘wahn’, this weakness brought about by wealth and privilege, and thus they have become soft. That is why they cannot stand up to the kafirs and they cannot be firm in their statements and policies. Their love for the world and all things wordly means that they only think of themselves. Arab leaders worry more about making money from the profits they get from oil and gas that they turn the other way when Lebanon is being destroyed right next to them. Their neighbours are being murdered, but they only make calculations for their own benefit.

This is why I have always said that it would be better if Muslims were poor. Oil wealth has been a curse on us, made us weak and docile. Look at the Afghans, during the time of the Soviet invasion. They were among the poorest Muslims in the world, yet they were sustained by their faith in God, and God alone.

YOUR VIEWS

What do you think of Abu Bakar Bashir's statements in this interview?

Send your comments to: yourviews@aljazeera.net

We will endeavour to publish as many as we can in the coming days.

Muslims must believe that all power, success and victory comes from God alone. If God wills it, they will win - no matter what the odds may be. The Prophet defeated the enemies of Islam even when he and his followers were small in number. Why? Because they had the ultimate power, God, on their side. This is the real superpower. The Afghans did not have sophisticated weapons like the Soviets did, but with their faith they defeated a superpower. That is when the kafirs feared us Muslims, when we had discipline and faith, when we were strong in our hearts and not weak in our stomachs.

This jihad spirit is not in the OIC now. Show me an OIC leader who can talk about jihad. Not even the leaders of Malaysia or Indonesia have this, so how can we do anything?

"What honour have we got left, when nobody is listening to us?"

The only Muslim leader who has some spirit left is your former leader Mahathir Mohamad, who called for a boycott of US and other Western currencies. He was right, when he said that Muslim countries should abandon the US Dollar and trade with their own currencies instead. Why should we use the Dollar even when we trade among ourselves? Even though Mahathir did not openly call for jihad, at least he said something. This was the least we could have done.

But the leaders of the OIC could not even accept Mahathir's proposal, yet they talk about respect and honour. What honour have we got left, when nobody is listening to us?

FN: Some would argue that this weakness stems from the fear of being seen as being 'too radical'. I have problems with this concept, for I believe that being a radical is not necessarily a bad thing. After all Nelson Mandela, Kwame Nkrumah, Jomo Kenyata, Ghandhi, Nehru, were all radicals in their time; and they did not compromise in their opposition to colonialism, imperialism, racism and apartheid. So why can't we be radicals now?

"We should not accept the idea that being a radical is a bad thing. Any movement for change will be radical"

ABB: You are right, but the weakness does not come from the millions of Muslims in the world. They do not mind being radical, they have no fear to speak out and to protest and to jihad. But the weakness comes from these Westernised co-opted Muslim leaders who just want to look good in the eyes of the West and Western media. They are scared that the BBC or CNN may call them radicals, so they remain soft instead. The problem lies there, with the Muslim leaders, not the Muslim masses.

The Muslim leaders swallow the advice of the Western powers and bodies like the IMF and World Bank, even when it is bad for their countries and they know this. They are the real hypocrites and traitors to Islam and Muslims. Yet as you say we should not accept the idea that being a radical is a bad thing. Any movement for change will be radical. Our Prophet was a radical too- he fought against the injustices of his community and challenged the feudal order of his society, so they called him a radical. So what? We should be proud of that!

We should be proud that our Prophet came into the world with the message of Islam to change it for the better, and not for the worse, or to keep things as they are. What use is revelation or religion if it doesnt change anything?

Today the Western powers and media want to domesticate us like sheep, to keep us tame and domesticated. But why are animals domesticated? So that they can be slaughtered in the end!

That is why they use the label 'radical' in the way they do, to keep us scared and to keep us under control. This is true for our leaders, who have all been domesticated and trained to speak the way their Western bosses want them to.

FN: So where do we get our role models then?

"Islam in its original form was tough and hard, not weak and pliable"

ABB: The only model to follow is pure Islam. Because Islam in its original form was tough and hard, not weak and pliable. Islam is fixed, stable, ordered and disciplined, and so are Muslims.

If we return to the real practice of true Islam we would be much stronger and that is when the kafirs will fear us. That is why we need to uphold the Shariah and return to real Islam. But the West is trying to weaken Islam from outside and inside. They attack our people and invade our countries from outside, and they weaken us from within with ideas like secularism, liberalism and democracy. This is all designed to contaminate our pure Islam.

"We want the state to be Islamic, with Islamic leaders who have the courage and will to implement the Shariah in total. There is no other way"

Why do we Muslims have to learn from them? Islam is perfect, there is nothing to be added or changed. We have shown that Islam can rule the world perfectly for 14 centuries, and during this time of Muslim power we did not borrow ideas like democracy from others, so why do we need to learn democracy from them now? As long as Muslims were confident they could not be defeated, but now we are just puppets.

This is why we are calling for the upholding of the Shariah here in Indonesia. We demand an Islamic state, and not some form of Islamisation of society. We want the state to be Islamic, with Islamic leaders who have the courage and will to implement the Shariah in total. There is no other way.

FN: Can you elaborate a little more on that? What do you mean by ‘enforcing Shariah with determination?’

ABB: Islam’s laws are fixed and that is why Islam is stable. Laws are to be enforced justly but firmly, with an iron hand. This is the case anywhere, even in a family.

"We want an Islamic state where Islamic law is not just in the books but enforced, and enforced with determination. There is no space and no room for democratic consultation"

Look at my own case: I am the father in my family. It is my duty to enforce the Shariah in my family and I do so with an iron hand. If my children do not behave according to Islam, if they do not pray for instance, I will punish them. Likewise the leader of any state has to do the same, he has to enforce Shariah firmly, for he will be held in account later in the afterlife if he fails. If his society breaks Islamic law, who is responsible? Is it not the leader, who has failed to enforce the laws of God? Here in Indonesia we have such laws but they are never enforced, that makes a mockery of Islam and Shariah.

So we want an Islamic state where Islamic law is not just in the books but enforced, and enforced with determination. There is no space and no room for democratic consultation. The Shariah is set and fixed, so why do we need to discuss it anymore? Just implement it!

Right now we are drafting our own constitutional ammendents for Indonesia, the framework for an Indonesian Islamic state where Islamic laws are enforced. Indonesians must understand that there is no Islamic state without the enforcement of Islamic laws. Otherwise it is just talk and nothing else.

FN: What about the Muslim leadership here in Southeast Asia? Earlier you criticised the leaders of Indonesia and Malaysia. How have they failed in your eyes?

ABB: Indonesia is in a mess as you can see. We are a very rich country, with plenty of resources and good people who want to live decent lives, but look at how corruption has destroyed our country. We should be a rich country but successive Indonesian leaders have left us weak and dependent on external aid. We are busy paying off loans when we should be giving loans instead! And our leaders during the Orde Baru (of former president Suharto) were secular, pro-American and entirely corrupted by global capitalist forces.

"How can Malaysia sign a free trade agreement with America and Japan? Are these not kafir countries?"

As for Malaysia, you may be economically better off but your leaders are weak. Badawi may come from a family of ulama but his faith is weak and so is his spirit. How can Malaysia sign a free trade agreement with America and Japan? Are these not kafir countries? And America today is an enemy of Muslim states and the supporter of Israel. In Islam that makes America a kafir harbi (enemy) state, and we Muslims are obliged to cut off all ties, diplomatic and economic with such an enemy state.

Anwar (Ibrahim) is also someone who does not understand Islam well. How can he talk about dialogue with America and the West? What dialogue? With murderers of Muslims? Anwar is mistaken about his views on Westerners and Jews. The Jews are cunning and cannot be trusted, as it states in the Qur'an. At the moment the United States is just being the donkey for Israel, who is riding the USA.

How can we dialogue for peace in the Arab world as long as Israel exists? Israel cannot dream of having peaceful borders because Israel has no right to exist, no right to be there. That is the land of Palestine, for the Palestinians. How can any Muslim leader say that Israel has the right to safe borders? It should not be there in the first place!

FN: Is there no way to engage in dialogue then?

"When you dialogue with countries that are anti-Islam and kill Muslims, how can you call yourself an Islamic state?"

ABB: In Islam there is only one way, the Islamic way. Dialogue with the kafirs is useless unless we Muslims are already living in Islamic states and not secular democracies. When you want dialogue with Muslims, Muslims need to be in power in their own countries first, on their terms. If the (Muslim) government does not impose Shariah, it has to be replaced. As long as the government does not go against Islam, we can still tolerate it. But once it goes against Shariah, we must oppose it.

When our governments engage with enemy kafir states, is that not going against Islamic principles? When you dialogue with countries that are anti-Islam and kill Muslims, how can you call yourself an Islamic state?

It is the duty for Muslims to oppose their governments when their leaders dialogue with our enemies. It says so in the Quran (Surah 60:9), that those who oppose Islam are our enemies and we must fight against them. So before we dialogue with kafirs, we need to go on jihad against our own hypocrite governments first that are apostates and against Islamic principles.

FN: So what kind of Muslim leadership are you talking about? What kind of Muslim leader do you want to see?

ABB: All the answers are in Islam. As the scholar Ibn Taymiyyah has argued in his work Kitab Fatawa, Islam is in two parts: the Quran and the Sword.

"If the Prophet carried a spear, then for us today we can carry an M-16!"

The Quran has all the guidelines, rules, norms, laws and punishments we need. The enforcement of the Shariah is the sword we are talking about. Without enforcement of the Shariah the Quran is just words in a book. It is a text with no practical meaning. That is why the message has to be implemented and realised with determination.

Look at the sunnah (practice) of the Prophet. When he gave his speeches and surmons he had a spear (tombak) in his hand. Why? This was the symbol of power. His followers knew he was serious, and not simply giving empty talk. He meant what he said and he did what he said he would do.

Sadly over the centuries Islam grew weak and we forgot that the Prophet carried a spear when he spoke. The spear was replaced with a staff (tongkat) instead, as if Muslims were weak and needed a walking-stick to stand up! We need to go back to this original, strong, robust Islam. Like the Prophet we need to carry the spear (tombak) again. If the Prophet carried a spear, then for us today we can carry an M-16!

"The closest we ever got to an Islamic state was the Taliban government in Afghanistan"

Muslim leaders today have fallen short of the Prophet's example. They mouth empty pious phrases about how they yearn for an Islamic state, but they dont have the guts or will to do it.

There is not a single Islamic state in the world, not even in Saudi Arabia. The Saudis are hypocrites and friends of the United States; their leaders are all corrupt and worldly.
The closest we ever got to an Islamic state was the Taliban government in Afghanistan, but the Americans destroyed that, with their Western allies.

FN: But the Saudis claim that they are the defenders of the holy sites of Islam and Muslims. What is more they are the promoters of Wahabism. How do you reconcile that?

ABB: Wahabism is just a school of thought. The Saudi regime used the Wahabis for their own political ends, to justify their rule and to control their people. Occasionally they may implement one or two Wahabi ideas, but then again only for cosmetic reasons. They impose laws on dress and public behavior, but what about the moral obligation to jihad against the enemies of Islam? How can you promote Wahabism when you remain a close ally of the United States, the supporter of Israel?

The Wahabis in turn are just conservatives with no agenda for social transformation. Look at what they did to Islamist movements like the Ikwan'ul Muslimin (Muslim Brotherhood) of Egypt: They condemned the Ikwan as revolutionaries and radicals, just like the Western media!

FN: This tendency of Muslim groups to condemn each other has always been a problem since the beginning of the Muslim community. Why is this? How come Muslims cannot stop attacking each other?

ABB: They have left the path of true Islam, that is why they are divided into so many sects and streams of thought. But the hadith tells us of how a follower of the Prophet once asked him: "What will be the future of the ummat?". The Prophet predicted: "In the future you will be great in numbers, but you will be small and weak, like froth, bubbles, floating". The follower was shocked when he heard this, but the Prophet insisted that that would be so, because the Muslims will be divided and leaderless.

"All our divisions come from the West, from Western ideas like nationalism and from their ideologies like democracy and secularism."

Muslims need to realise what it means to be an Ummat. The Ummat is one family, and every Muslim is your brother. It doesnt matter what the colour, race, or country the other Muslim is from, he is still your brother, you must support him and help him when he needs your help.

But the opposite is also true. Those who are kafirs are not your family. Even if your own parents are not Muslims, they are not your family. They are kafirs, outside Islam. You need not think of them as members of the Ummat. When we forget our ummat, then we become weak and divided. All our divisions come from the West, from Western ideas like nationalism and from their ideologies like democracy and secularism.

FN: If it is unity that you wish to see, then surely someone has to lead this community. Who, then, has the right to speak about Islam and on behalf of Muslims?

ABB: Those who speak for Islam and Muslims can only be the ones whose ideas come solely from the Quran and Hadith. Not the liberals, who try to use reason and rationality to interpret the Quran. This has become fashionable now, but it is against Islam and is not allowed.

"Intellectuals and liberals want to interpet the Quran according to circumstances, whereas it is the circumstances that have to be adapted to the Quran"

How can the Quran be interpreted rationally? These intellectuals and liberals want to interpet the Quran according to circumstances, whereas it is the circumstances that have to be adapted to the Quran.

It is clear that the Quran is not to be discussed by those who do not follow the rules that are set. There is no democracy in Islam, so do not try to interpret the Quran and turn Islam into a democracy to suit your needs. God's law comes first. It is not up to the will of the people to decide what is right and how to live. Rather the will of the people have to be bent to suit the will of God. It is not democracy that we want, but Allah-cracy!

The principles of Islam cannot be altered and and there is no democracy in Islam or nonsense like 'democratic Islam'.

Democracy is shirik (unbelief) and haram. Here we do not compromise. Those who claim to be Muslims and do not support Shariah one hundred per cent are all munafik and kafirs, they are out of Islam. No need to discuss with these people, they are not part of the ummat anymore. There is no need to listen to public opinion: kafirs, apostates, liberals, atheists - they are all non-believers.

FN: But how can this attitude lead to social and political change? Here you and your followers in groups like the Majlis Mujahidin Indonesia (MMI), Front Pemuda Islam Solo (FPIS), etc are calling for an Islamic state, with a legal constitution based on the Shariah. But how will you achieve this in the context of Indonesia today which remains a constitutional democracy?

ABB: Islam's victory can only come through dawah and jihad, not elections. Thats why Islamic parties are on the wrong path, even the better ones like the Partai Keadilan Sejahtera (PKS) here (in Indonesia) and your PAS (in Malaysia). As long as democracy is their chosen path, the end result is haram. Nothing good can come from that which is haram, is that not the case? So if democracy is haram, then what kind of Islamic state can come from that? Certainly not a pure Islamic state. Elections are quite useless.

"Islam is here to change the world, not to be changed by the world"

The struggle for Islam can only come through crisis and confrontation. Islam is here to change the world, not to be changed by the world. So there is bound to be resistance, that is why the West fears us.

If we accept Western norms like democracy then we can never reach the Allah-cracy I mentioned earlier. Democracy must be replaced by Allah-cracy and this cannot come from elections. Those who oppose us must be educated, that is why dawah is important, to show them that Islam is the only way. But if they still resist, and are wilfully stubborn, or if they create obstacles for us, then they must be opposed. In particular all the Muslims who oppose us are apostates (murtad) and they in particular need to be dealt with firmly. We need not care for them, or feel sorry for them. They were the ones who chose to reject Shariah, to reject Islam, and so they chose to become apostates.

FN: And you are convinced that this jihad for Shariah will solve all our problems? Will it solve the economic and political problems of Muslim countries like Indonesia for instance?

ABB: It is the first step and the right step. Economic problems, political problems, all other problems - these can only be solved when we have a firm and committed leadership that is committed to upholding and enforcing the Shariah without fear.

Look at our region now: Muslims are being killed in Patani (Southern Thailand) and Mindanao (Southern Philippines). But what do the weak leaders of Malaysia and Indonesia do? Have they actually done anything, apart from reading speeches and signing documents of peace? Muslims are dying, not in Lebanon but right here, right in front of us. These are our brothers, our neighbours. But the governments (of Malaysia and Indonesia) cannot do a single thing. This is what I mean by the disease of corruption and wealth earlier. They are weak, cowardly leaders.

"We must always keep to the Islamic path, jihad in the name of Shariah, and never be apologetic"

That is why we need to go back to original, pure Islam, and to follow our Prophet's example. The kafirs never tried to fool around with our Prophet, they knew he was serious and determined. Yet he was fair and just, and even when he had defeated the kafirs in battles and in Medinah and Mecca, he forgave them. Forgiveness does not mean weakness, but strength. But you need to be strong first, like our Prophet was. He was strong but not arrogant. Muslim leaders today need to be strong like that, and take a firm stand on issues.

FN: And this sums up your vision of Jihad today? Is this the sum of your own approach to Islam and the problems affecting Muslims?

ABB: This is the Islamic view of things. We must never compromise, relent, give up, submit to our kafir enemies. We must always keep to the Islamic path, jihad in the name of Shariah, and never be apologetic.

So I agree that we must never be apologetic about being called 'radicals' today. Even during the time of the Prophet his enemies called him a madman! So being called a 'radical' is not as bad! We should not apologise for this, or compromise in our jihad. Today they call us ‘radicals’, tomorrow they will call us something else. These obstacles will always be there, because the kafirs fear us when we get stronger.

Remember that jihad is what brought Islam to power and built our community. There can be no Islam without jihad. Why, even if you want to build a Capitalist or Communist state you need to have a jihad; a jihad for capitalism or a jihad for communism. So why cant Muslims engage in a jihad for Islam and Shariah?

Dr. Farish Noor is currently working at the Centre for Modern Orient Studies in Berlin. In his native Malaysia he is is a well-known columnist, speaker and academic.

Mukhriz Mahathir Bantah Kapal Perang US di Msia

Nation must stop welcoming ships of destruction - by Mukhriz Mahathir

The USS Enterprise, a nuclear powered aircraft carrier, acknowledged as the largest and perhaps wielding the most destructive and devastating capability of any floating vessel in the world is currently visiting our Malaysian shores. This comes close on the heels of the recent visit of another equally deadly vessel, USS Ronald Reagan. Pilots assigned to the USS Reagan had flown almost 3000 missions around the Gulf after the warship ported here, yet we continue to allow these nuclear ships to make passage on our waters.

Malaysia, as an independent and sovereign country clearly committed to ensuring a nuclear-free zone in ASEAN as set out in the Southeast Asia Nuclear Weapon-Free Zone (SEANWFZ) treaty, cannot compromise its stand on this most crucial issue. It is with deep regret that we at the PGPO must register our utmost objection to this rather new advent which now seems to signal a new trend in our country’s foreign policy.

This matter should be viewed even more seriously,given the unbridled aggressive postures and unrestrained military assaults and invasions perpetrated by the foremost nuclear powers led by the USA, Britain and Israel. It also signals the immoral premise that “might is right”, which then ironically validates the legitimate right of others to also seek their own nuclear capability for the sake of defence of sovereignty.

The PGPO hopes that the visit of the USS Enterprise does not signal a change in Malaysian policy in ensuring ASEAN remains an anti-nuclear zone. The PGPO also urges that Malaysia as chairman of OIC and NAM, must remain resolute to not compromise on the fundamental right of all nations to live in peace, while respecting that every nation has a right to prosper and be legitimately safeguarded in their sovereign territories. The absolute commitment to nuclear disarmament and nonproliferation of nuclear weapons should be upheld. We must make our stand uncompromisingly visible by words and deeds. Thus, such misplaced acts of hospitality to ships of war ready to annihilate mankind must be strenuously discouraged and halted.

http://www.beritakmu.net/modules.php?name=News&file=article&sid=5341

8/23/06

Umat Islam Malaysia Tak Perlu Berjihad di Lubnan

Dalam satu taklimat yang diberikan oleh seorang doktor perubatan yang baru pulang dari Lubnan dalam misi bantuan kemanusiaan , kesimpulannya ialah :

1. Pimpinan Hamas dan Hizbullah berpesan kepada umat Islam di Malaysia apa yang penting ialah umat Islam di Malaysia berdoa untuk keselamatan, kejayaan dan kemenangan Islam di Palestin, Lubnan dan seterusnya.

2. Jika umat Islam di Malaysia ingin membantu hulurkanlah bantuan kewangan untuk misi perubatan dan kemanusiaan merawat begitu ramai rakyat awam Palestin dan Lubnan yang sengsara, sakit, kebuluran akibat serangan ganas setiap hari rejim zionis. Anak-anak Palestin dan Lubnan tidak dapat bersekolah kerana sekolah dan jalan di bom.

3. Umat Islam di Malaysia ini tak perlulah hendak berjihad untuk melawan tentera Israel disana, kerana bukan mudah untuk menjadi pejuang Hamas atau Hizbullah. Mereka mempunyai tapisan yang rapi. Mereka perlu terlebih dahulu memperkuat ibadah solat, solat sunat, puasa sunat, qiamullail, baca quran dan banyak lagi. Selepas 5 tahun barulah mereka tahu samada mereka lulus untuk menjadi pejuang. Dalam satu satu pertempuran di Lubnan 17 tentera Hizbullah telah berjaya mengusir 3,000 tentera Israel dengan izin Allah.

4. Oleh itu umat Islam di Malaysia perlu balik kepada yang asas, iaitu solat 5 waktu yang wajib, kemudian barulah pergi kepada yang sunat. Masjid-masjid dan surau-surau haruslah dihidupkan dengan kuliah-kuliah agama, halaqah Al Quran, bacaan yasin, kenduri kendara, segala aktiviti masyarakat dan banyak lagi.

5. Disamping berdoa dan menghulurkan bantuan kemanusiaan, umat Islam di Malaysia juga disaran memboikot segala barangan dan perkhidmatan syarikat Israel dan Amerika.

6. Mengadakan demonstrasi aman dan edaran risalah dan bantahan dari masa ke semasa.

8/21/06

Teknik Memurtadkan Gadis Melayu Bertudung

Awas perangkap anak-anak perempuan Islam http://www.tranungkite.net/v3/modules.php?name=News&file=article&sid=1145&mode=&order=0&thold=0
MUJAHID304 menulis "Pada hari Sabtu (22/07/2006) yang lalu, saya telah berkesempatan mengikuti satu sessi "Ceramah Keibubapaan" di sekolah menengah agama berasrama penuh dimana dua orang anak perempuan saya bersekolah. Penceramah jemputan yang pihak PIBG sekolah jemput adalah Dr. Rubiah Kulup Hamzah. Selain menjadi penceramah motivasi, Dr. Rubiah juga adalah pensyarah part-time di UM, UiTM, UKM dan OUM serta amat bergiat aktif dalam pergerakkan NGO Islam. Disini, saya ingin berkongsi dengan anda sedikit maklumat yang disampaikan oleh Dr. Rubiah mengenai isu yang sedang hangat diperkatakan, iaitu isu "Murtad" dan "Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan"


PERANCANGAN
Berdasarkan penyelidikan beliau serta anggota NGO Islam yang lain, pihak-pihak yang memusuhi Islam, terutamanya pihak Kristian telah lama membuat perancangan rapi untuk menjadikan remaja-remaja Islam sebagai sasaran untuk dikristiankan. Umumnya, kita mengetahui bahawa mereka telah berjaya menjadikan"Dunia Hiburan" dan "Dunia Sukan" sebagai senjata untuk menjauhkan remaja-remaja kita dari agama Islam. Namun, satu pendedahan yang dibuat oleh Dr. Rubiah mengenai "Perangkap" yang digunakan oleh pihak kristian ini amat membimbangkan kami yang hadir semua. Berikut adalah kronologi bagaimana mereka memerangkap anak-anak gadis kita untuk dijadikan mangsa.


MEMIKAT
Untuk makluman semua, pertubuhan-pertubuhan kristian telah bersepakat untuk memberi satu bentuk skim galakan kepada para jejaka kristian serta diberi tunjuk-ajar mengenai teknik untuk memikat gadis-gadis melayu Islam untuk dijadikan pasangan mereka. Berbagai-bagi teknik memikat akan digunakan dan ia bergantung kepada latar belakang gadis yang disasarkan. Tapi, apa yang membimbangkan kami semua adalah, sasaran utama mereka kini adalah gadis-gadis bertudung labuh yang berpendidikan agama. Teknik yang mereka gunakan adalah lebih kurang sama sahaja. Pada peringkat awal mereka akan mencari jalan untuk berkenalan dengan anak-anak gadis kita, samada melalui hubungan kerja, hubungan sesama pelajar mahu pun hubungan jiran tetangga. Kemudian, mereka akan berlakun seolah-olahnya mereka telah tertarik dengan kesopanan, cara berpakaian serta kelembuatan tingkah laku anak-anak gadis kita ini. Antara ungkapan yang sering digunakan adakah "Adakah semua anak-anak gadis melayu begitu ayu dan sopan?", "Didalam masyarakat saya, tidak pernah saya bergaul dengan gadis yang begitu berakhlak", "Saya tertarik dengan tingkah laku awak". "Saya ingin mengenali awak dan agama awak dengan lebih dekat lagi" Biasanya, anak-anak gadis yang berpendidikan agama kita ini akan terbuka hatinya untuk menerima kehadiran jejaka kristian ini apabila sijejaka mula menyatakan keinginan untuk mengenali agama Islam dengan lebih dekat lagi.


PERANGKAP
Apabila sijejaka merasakan anak gadis kita telah menerima kehadiran mereka, mereka akan menjalinkan persahabatan mereka dengan jujur, ikhlas, bersopan dan begitu "gentleman" sekali. Mereka akan ke perpustakaan, minum serta beriadah bersama dengan rakan-rakan yang lain Pendek kata, sepanjang persabatan mereka, cubaan "ringan-ringan" pun tidak ada. Tetapi AWAS, para ibubapa. Satelah kian lama bersama serta mendapati sigadis telah mula ada perasaan cinta, sijejaka akan menunggu dengan sabarnya ketika untuk memulakan "langkah sebenarnya" yang pertama. Apabila sigadis didapatinya mula terleka, mereka akan digambarkan seolah-olah mereka terbawa-bawa oleh perasan cinta sehingga sigadis TerNODA. Ketika inilah, perangkap mereka sudah mula mengena.


DILEMA
Perlakuan noda ini boleh berlaku mungkin sekali, dua, tiga atau

seterusnya. Sebab bagi sejejaka, perangkapnya hanya dikirabenar-benarmengena apabila sigadis didapati berbadan dua. Pada ketikaini, sijejaka akan menunjukkan kekesalannya yang tidak terhingga. Sejejaka kononnya akan bertanggungjawap diatas perbuatan mereka seraya berkata "Agama kita melarang kita menggugurkannya, maka terpaksa kita berkahwin, tetapi kita berlainan agama" Seterusnya kata sijejaka "Kalau kita ingin berkahwin secara Islam, saya sanggup memeluk Islam, tetapi kita terpaksa berhadapan dengan dua perkara. Pertama, mengikut hukum Islam, kita boleh dikenakan 100 sebatan sebagai balasan dosa. Kedua, masyarakat Islam akan mencemuh dan meminggirkan kita kerana mempunyai anak

diluar nikah yang kita hasilkan bersama. Kita akan berasa amat malu, lebih-lebih lagi awak yang berpendidikan agama. Sanggup kah kita? Saya rasa, saya tidak sanggup menghadapinya"

Kata sijejaka lagi "Kalau kita berkahwin secara agama saya, awak hanya perlu untuk menukar agama, dan kita akan terlepas dari dua seksa. Pertama, mengikut agama saya, kita hanya perlu untuk membuat pengakuan dihadapan paderi digereja untuk menghapuskan segala dosa. Kedua, masyarakat agama saya akan menganggap anak kita ini senasib dengan Jesus (Nabi Isa) yang dilahirkan tanpa bapa.

Mereka juga akan menganggap awak senasib dengan Mary (Mariam) yang melahirkan Nabi Isa. Maka, kita pasti tidak akan dipersia. Saya rasa ini option terbaik buat kita" Untuk makluman semua, mereka hanya merancang agar anak jejaka mereka memikat anak gadis kita. Tetapi mereka tidak akan mencuba agar anak gadis mereka untuk mendampingi anak jejaka kita kerana mereka sedar bahawa perangkap mereka yang ini tidak akan mengena.


MURTAD

Mengikut penyelidikan Dr. Rubiah serta rakan-rakan dalam NGO Islam yang lain, amat ramai gadis-gadis melayu Islam yang memilih option kedua walaupun ada segelintir yang berjaya diselamatkan dan terpaksa disembunyikan demi maruah agama & bangsa. Mereka seterusnya mengemukakan permohonan untuk menukar agama (murtad) dipejabat agama. Namun Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan menjadi penghalang utama rancangan mereka.

Menurut Dr. Rubiah lagi, pihak IFC (Inter-Faith Council) telah berjaya mendapat 2 juta tanda tangan sokongan agar Artikel 11

Perlembagaan Persekutuan ini dapat dipinda. Tetapi katanya lagi, untuk mendapatkan 1 juta tanda tangan umat melayu Islam bagi menghalang usaha mereka, adalah sesuatu yang teramat seksa. Ramai yang terlalu merasa curiga dengan alasan mereka khuatir tanda tangan mereka akan disalahgunakan untuk menyatakan sokongan atau bantahan terhadap usaha yang lain pula. Alasan demi alasan diterima???hinggalah satu masa nanti saudara mara terdekat kita tiba-tiba menjadi sebahagian dari statistik puluhan ribu mangsa.

Adalah diharap, satelah perhimpunan di Masjid Wilayah, Ahad yang lalu (23/07/06), lebih 2 juta tanda tangan telah berjaya diterima. Dimanakah semangat kita? Kita belum lagi diperlukan untuk mengangkat senjata. Maka, marilah kita bersama-sama berusaha dan mengembeling tenaga agar gejala ini tidak terus melanda agama dan negara.


DOA
"Doa adalah senjata para mukmin". Satelah kita berusaha, marilah kita bersama-sama berdoa agar anak-anak gadis kita akan terhindar dari menjadi mangsa. Doa juga dipanjatkan agar umat Islam di Palestin, di Lubnan, di Iraq dan seluruh dunia dihindari dari segala bencana. Amin??Ya Rabbil A'lamin.

Ceramah Imam Masjid Al Aqsa 26 Ogos Masjid KL

CERAMAH PERDANA
Sempena Memperingati Hari Al-Quds Sedunia
(Krisis Asia Barat: Isu Palestin dan Lubnan Selepas Perang)

Tarikh : SABTU 26 Ogos 2006

Masa : 9 pagi - 12 Tgh Hari

Tempat : DEWAN BESAR, Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur

Tokoh Jemputan :
1-DR. MUHAMMAD SIYAM , MANTAN IMAM DAN KHATIB MASJID AL-AQSA, PALESTIN

2-DR. MUHSIN SOLEH, PENGARAH INSTITUT AZ-ZAITUNAH, LUBNAN

Semua dijemput hadir dan sila sebarkan maklumat ini demi rakyat Palestin

Anjuran : Aman Palestin
Maklumat lanjut sila hubungi : En Fauzi: 019-2145634

Tutup Semua Disko Untuk Selamatkan Melayu

Berita Harian 21 Ogos 2006 , ‘Tutup semua disko elak dadah berleluasa’, oleh Mohd Hamizar Hamid

IPOH: Kerajaan disaran mengharamkan semua disko dalam negara kerana tempat hiburan itu dikesan sebagai antara punca utama bermulanya segala bentuk maksiat, sekali gus menjuruskan pengunjungnya terhadap penyalahgunaan dadah.

Mahaguru dan Pengerusi Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM), Datuk Omardin Mauju, berkata saranan itu bertujuan mengelak anak bangsa Melayu mendapatkan najis berkenaan dengan mudah.

Beliau berkata, walaupun pengusaha disko diberikan permit sah untuk menjalankan operasi perniagaan mereka, di situ jugalah anak Melayu yang mengunjungi tempat hiburan berkenaan mula mengenali dadah.

"Disko dilihat sebagai tempat bermulanya maksiat... jadi kami sebagai NGO (badan bukan kerajaan) yang berlatar belakangkan agama meminta kerajaan mengharamkan disko yang ada di negara ini.

“Kerajaan harus menutup disko kerana tempat hiburan sedemikian langsung tidak membawa faedah kepada anak bangsa," katanya ketika ditemui ketika menghadiri Upacara Majlis Berlimau di Kampung Gunung Mesah Hilir, Gopeng dekat sini, semalam.

Hadir sama, Pemangku Guru Muda PSSLM, Megat Zulkarnain Omardin.

Pada majlis itu, 72 ahli PSSLM dari Gelanggang Kampung Gunung Mesah Hilir, Kampar, Lawan Kuda/Sungai Itek dan Malim Nawar/Batu 5 melalui upacara berkenaan yang turut dilakukan Omardin.

Sementara itu, Omardin berkata, PSSLM akan menubuhkan pasukan khas yang dianggotai ahlinya untuk menyediakan bantuan, yang bersedia pada bila-bila masa untuk membantu negara.

Beliau berkata, ahli PSSLM yang akan diambil menganggotai pasukan itu nanti mempunyai kemahiran dalam bidang masing-masing dan keutamaan akan diberikan kepada bekas tentera, bekas polis, jurutera dan ahli perubatan.

Beliau berkata, faktor lain pemilihan adalah ahli PSSLM yang berusia 18 tahun ke atas dan mempunyai asas silat lincah yang baik sekurang-kurangnya sudah mengikuti pembelajaran seni silat lincah selama dua tahun.

Selain itu, Omardin berkata, PSSLM akan mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Sabran Napiah di Pusat Serenti Dengkil, Selangor 8 September ini bagi mempamerkan buku dan video berkaitan Senaman Jurus Lincah (SJL).

Beliau berkata, PSSLM sudah menyiapkan modul SJL yang sangat sesuai dipraktikkan pelatih pusat serenti termasuk mereka yang berusia 60 tahun ke atas kerana tidak mengandungi pergerakan lasak.

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Monday/Nasional/20060820234755/Article/

8/19/06

Road Show Barisan Anti Murtad 21 & 18 Ogos NS

Ceramah Road Show Barisan Bertindak Anti Murtad. Penjelasan hak orang Islam menurut Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Siapa sebenarnya yang menentang dan melanggar perlembagaan ?

Isnin 21 Ogos 2006 jam 8 malam
Oleh Cikgu Azmi Abd Hamid, Presiden TERAS Pengupayaan Melayu
Di Surau Dusun Nyiur Peringkat 2, Seremban, N.Sembilan

Isnin 28 Ogos 2006 jam 9.30 malam
Oleh Dr Badrulamin Baharon – Bekas Pensyarah Undang-Undang UIA
Di MTD Paroi, Taman Tasik Jaya, Senawang, N.Sembilan

Isnin 28 Ogos 2006 jam 9.30 malam
Oleh Ustaz Norazli Musa – Pendakwah Bebas , Guru Agama Bertauliah
Di Muassasah Darul Syarif, Jalan Batu-Kikir Bahau, Jempol, N.Sembilan

8/18/06

Dapatkan Bible Melayu Percuma 19 Ogos KL

Pengumuman sebelum Solat Jumaat 18 Ogos 2006 di Masjid Jamek Bandaraya Kuala Lumpur oleh Persatuan Peguam Bela Islam PEMBELA

1. Bible dalam Bahasa Melayu akan diedarkan secara percuma malam esok secara terbuka. Sesiapa yang ada menerima, diminta menyerahkan kepada PEMBELA. Sekarang ini bible tersebut diberikan secara percuma kepada sesiapa pergi mengambilnya di gereja yg terletak di belakang Damansara Specialist K.L .

2. PEMBELA memohon kepada setiap individu/organisasi agar membuat laporan
polis, sama yang seperti mereka buat ke atas gereja yang mengkristiankan Azlina.
Format laporan boleh didapati di laman web PEMBELA

3. JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) akan membuat peraturan baru kepada pemohon Kad Pengenalan bagi umur 12 tahun.
Sekarang tertera Warganegara : Malaysia, Ugama : Islam
Ditukar kepada Warganegara : Malaysia, Ugama tidak dinyatakan.
Ugama hanya akan diletakan bila individu menukar Kad Pengenalan pada umur 18 tahun
dan terserah kepada individu tersebut untuk memilih ugama. Ibubapa tiada hak
kerana pada masa itu anak berumur 18 tahun dan ke atas.

Buat bantahan.

Laman web PEMBELA http://www.myislamnetwork.net

“Berjihad Mempertahankan Akidah Keluarga dan Anak-Anak”

Ibu ke Mekah doa Lina Joy kembali ke pangkuan Islam

Utusan Malaysia 18 Ogos 2006 Oleh Sadatul Mahiran Rosli
(Mari kita semua umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia sama-sama berdoa)
KUALA LUMPUR 17 Ogos – Seorang ibu yang akan menunaikan umrah di Mekah merayu anaknya, Azlina Jailani atau Lina Joy, 42, yang mengaku murtad, kembali semula ke pangkuan Islam.

“Ini adalah amanat dan harapan mak sebelum mak bertolak menunaikan umrah.

“Alin, baliklah ke pangkal jalan dan bertaubat,’’ rayu ibu itu yang mahu dikenali sebagai Mak Som kepada Azlina dalam satu pertemuan dengan pemberita di sini hari ini.

Mak Som yang akan menunaikan umrah di Mekah minggu ini akan berdoa supaya Alin dibuka pintu hatinya untuk menerima Islam dan menjalani kehidupan sebagai seorang Muslim.

Menurut Mak Som, keluarga masih menyayanginya dan tidak pernah menyisihkannya walaupun keadaannya telah berubah.

“Saya tidak pernah bagi izin untuk Alin masuk agama lain dan tidak sesekali merestui anak saya murtad.

“Saya telah mendidik anak saya sebagai orang Islam dan dia masih beragama Islam,’’ katanya dengan nada sedih.

Mak Som membuat pengakuan itu bagi menafikan kenyataan bahawa beliau dan keluarga merestui Azlina memeluk agama lain untuk mengahwini seorang lelaki.

Hadir sama dalam pertemuan yang diaturkan oleh Majlis Perundingan Wanita Islam dan Mothers in Iman itu ialah dua adik-beradik Azlina dan jirannya.

Tambah Mak Som, Azlina merupakan anak ketiga daripada enam beradik telah cukup diberi pendidikan agama sejak kecil.

“Alin pandai mengaji, boleh membaca Yasin, malah semasa bapa dan neneknya meninggal dunia, dialah yang membaca Yasin.

“Dia juga berpuasa dan sembahyang serta pernah bersembahyang tarawih semasa bulan puasa,’’ jelasnya.

Mak Som memberitahu, Azlina masih berhubung dengan keluarganya melalui telefon atau Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) malah pada Hari Raya tahun lalu, dia balik ke rumah meraikan bersama-sama.

“Hanya setelah Alin pindah ke Sarawak hampir dua bulan lalu, mak cik tidak berjumpa dengannya,’’ katanya.

Sementara itu, menurut jurucakap keluarga itu, tindakan Azlina untuk keluar dari Islam dan memeluk agama lain sejak 1998 adalah suatu keputusan yang tidakpernah diduga keluarganya.

“Pelbagai usaha telah dilakukan oleh keluarga ini untuk memujuk Azlina pulang ke pangkuan mereka.

“Kami telah pujuk dia secara baik dan diplomasi, malah dia juga pernah diberi nasihat oleh Mufti Selangor serta diberi surat untuk menghadiri kaunseling, namun dia tidak menghadirinya,’’ katanya.

Beliau sebagai wakil keluarga berharap rayuan ibu dan keluarganya mendapat perhatian Azlina.

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0818&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm

8/17/06

PAS N.Sembilan anjurkan Karnival Kemerdekaan 2006

Sempena bulan kemerdekaan PAS Negeri Sembilan akan menganjurkan Karnival Kemerdekaan 2006 bermula 25 Ogos hingga 27 Ogos ini di Dataran Muhibbah, Kg Ismail, Ampangan, Seremban.

Menurut Pengarah Program Sdr Zulkefly Mohamad Omar pelbagai acara menarik akan diadakan sepanjang karnival tersebut bermula dengan Konsert Nasyid Legenda Akhil Hayy pada hari Jumaat 25 Ogos jam 9.30 malam. Karnival kemerdekaan yang julung-julung kali diadakan ini akan dirasmikan sendiri oleh Presiden PAS YB Dato Seri Hj Abd Hadi Awang pada jam 9 malam 25 Ogos nanti.

Pelbagai acara menarik disajikan kepada orang ramai sepanjang karnival tersebut antaranya pertandingan mewarna kanak-kanak, sukaneka dewasa, acara muslimat, mencari harta, persembahan dikir barat, pertunjukan tarian singa dan wushu, gerai-gerai jualan, pertandingan tarik tali dan beberapa acara lain yang boleh disertai oleh orangramai.

Sementara itu satu Forum Perdana akan diadakan pada hari Sabtu 26 Ogos bermula jam 9 malam yang membariskan ahli panel antaranya Dato Dr Harun Din, Ustaz Taib Azamuddin dan YB Ustaz Nasaruddin Daud.

Program penutup Karnival Kemerdekaan 2006 ini ialah Ceramah Perdana yang membariskan penceramah antaranya Tn Hj Mohamad Sabu, Sdr Azmin Ali dan Dr Rosli Yaakop.

Orangramai yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut program ini bolehlah menghubungi urusetia program Sdr Zulkelfy 019-2818816, Sdr Hasan 013-3426346, Tn Hj Taufek 019-6576540 atau pejabat 06-7637450

Ceramah Dr Harun Din, Md Sabu 26 Ogos Seremban

FORUM PERDANA
SABTU 26 OGOS 2006 , 9 MALAM
Di Kg Ismail, Ampangan, Seremban

Bersama :
Dato Dr Harun Din
Us Taib Azamuddin
YB Us Nasarudin Daud

*****************************
CERAMAH PERDANA
AHAD 27 OGOS 2006, 9 MALAM
Di Kg Ismail, Ampangan, Seremban

Bersama :
Tn Hj Mohamad Sabu
Sdr Azmin Ali
Dr Rosli Yaakop

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Maklumat lanjut hubungi Hj Taufek 019-6576540, Pejabat 06-7637450

8/15/06

Celaka ! Salib diletak dalam bingkai Al Quran

Harian Metro 15 Ogos 2006
Edisi Utara: Bingkai al-Quran ada salib
Oleh Zuliaty Zulkiffli

ALOR STAR: Seorang lelaki yang gemar menyimpan koleksi bingkai ayat suci al-Quran di rumahnya tidak menyangka sebahagian bingkai berkenaan diselitkan lambang salib di bahagian dalam.

Lelaki berusia 30-an dari Kampung Alor Belat, Derga, dekat sini, membeli semua bingkai berkenaan di sebuah kedai di bandar raya ini kerana murah iaitu RM1.99 selain hiasannya menarik.

Dia hanya menyedari perkara itu selepas satu bingkai berkenaan terjatuh di lantai rumahnya dan ketika itu dia ternampak gambar lelaki sedang menerima hukuman yang berlatar belakangkan lambang salib.

Selepas itu, dia membuka satu persatu bingkai lain untuk melihat kandungan bahagian dalamnya dan terkejut apabila menyedari semuanya terselit gambar yang sama.

Berikutan itu, lelaki terbabit pergi ke rumah beberapa jirannya untuk melihat bingkai ayat al-Quran yang digantung di rumah mereka dan meminta mereka menanggalkannya untuk melihat sama ada ia sama seperti yang dibelinya.

Semua bingkai berkenaan mempunyai gambar yang sama menyebabkan lelaki itu menyerahkannya kepada Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Mengkudu, Fadzil Hanafi.

Fadzil berharap pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya dengan merampas semua barangan terselit gambar yang boleh mencetuskan sensitiviti umat Islam.

?Kita berharap kedai berkenaan lebih berhati-hati apabila menjual barangan kepada orang ramai terutama barangan yang boleh menyentuh soal perkauman ini.

?Perkara ini serius kerana kita tidak mahu perkara ini menyebabkan beberapa kaum di negara ini bergaduh sesama sendiri disebabkan gambar yang diselit seperti ini,? katanya ketika ditemui di pejabatnya di Alor Mengkudu, semalam.

Beliau kesal kerana pengeluar bingkai ayat al-Quran itu mengambil kesempatan melariskan perniagaan mereka dengan menyelitkan gambar yang tidak sepatutnya itu dan menjualnya kepada orang ramai.

Beliau yakin ramai yang sudah membeli bingkai ayat suci al-Quran itu di kedai berkenaan dan menggantungnya di dinding rumah.

?aya berharap siasatan dilakukan bagi mengelak sebarang masalah yang timbul di kemudian hari,? katanya.

http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Tuesday/Setempat/20060815092848/Article/indexm_html

Siaran NTV7 Biadap ! Hina Islam ! Bantah !

BANTAHAN KEPADA NTV7 KERANA MENYIARKAN SLOT MENGENAI ARAK DALAM RANCANGAN “THE BREAKFAST SHOW”

Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar Dewan Pemuda PAS Pusat melahirkan rasa kesal dan kecewa terhadap stesen televisyen swasta Malaysia iaitu NTV7 diatas sikap tidak menghormati perasaan dan sensitiviti penonton yang beragama Islam apabila menyiarkan secara langsung slot tentang kehebatan dan cara menghidang “wine” dan “champagne” dalam rancangan “The Breakfast Show” pada jam 9:30 pagi ini Selasa 15 Ogos 2006.

Rancangan ini dikendalikan oleh dua orang pengacara terkenal iaitu Daphne King dan Nazarudin yang beragama Islam. Walaupun semasa slot tersebut disiarkan ianya hanya dikendalikan oleh pengacara bukan beragama Islam tetapi gelagat pengacara wanita tersebut agak keterlaluan dan kadang-kadang seolah-olah menghina agama Islam.

Antaranya beliau seolah-olah berbangga-bangga kerana dapat meneguk minuman haram tersebut dan mengatakan ianya hebat dan menawarkan pengacara Islam tersebut untuk minum bersama. Akhirnya, beliau menghina pengacara Islam dengan mengatakan “Kau minum Ribena ajelah” (dialihbahasa ke Bahasa Melayu).Ini sesuatu yang amat memalukan kerana ianya disiarkan secara langsung dan disaksikan oleh ramai penonton khususnya kanak-kanak dan orang dewasa yang beragama Islam.

Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar meminta kerajaan Malasyia khususnya Kementerian Penerangan supaya mengambil tindakan tegas diatas sikap beberapa pemilik stesen televisyen di Malaysia termasuk pengacara dan artis yang langsung tidak tahu menghormati serta memahami perasaan penonton juga aspirasi kerajaan. Kejadian yang hampir sama berlaku semasa siaran langsung Festival Filem Malaysia ke 19 dimana ada pemenang anugerah yang menghina bahasa kebangsaan di hadapan seorang Menteri Kabinet. Ini sesuatu yang serius kerana ianya dilakukan oleh seorang selebriti dan sudah pasti ianya akan menjadi ikutan golongan remaja Malaysia.

HAJI MOHAMAD TAUFEK BIN ABD GHANI
PENGERUSI LAJNAH PENGGUNA DAN ALAM SEKITAR
DEWAN PEMUDA PAS NEGERI SEMBILAN

8/14/06

Ceramah Hak Islam di Malaysia 28 Ogos NS

Ceramah dan Tayangan Khas – Siri 1
Mengupas isu hak orang Melayu dan orang Islam di Malaysia mengikut Perlembagaan Persekutuan Malaysia oleh :

Ustaz Dr Badrul Amin Baharon - Bekas Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa, Pakar Motivasi, Pendakwah Bebas, Tokoh Usahawan Muslim

ISNIN 28 Ogos 2006
Jam 5 petang hingga jam 6.30 petang
Di Surau Taman Selaseh , Port Dickson

Maklumat lanjut hubungi 012-3589872

**********************************
Ceramah dan Tayangan Khas – Siri 2
Mengupas isu hak orang Melayu dan orang Islam di Malaysia mengikut Perlembagaan Persekutuan Malaysia oleh :

Ustaz Dr Badrul Amin Baharon - Bekas Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa, Pakar Motivasi, Pendakwah Bebas, Tokoh Usahawan Muslim

ISNIN 28 Ogos 2006
Jam 9 Malam
Di MTD Paroi, Taman Tasik Jaya, Senawang (berhampiran tapak pasar malam Taman Tasik Jaya)

Maklumat lanjut hubungi Sdr Hassan 019-3671045, Tn Hj Taufek 019-6576540, pejabat 06-7637450

**********************************
Ceramah dan Tayangan Khas – Siri 3
Mengupas isu hak orang Melayu dan orang Islam di Malaysia mengikut Perlembagaan Persekutuan Malaysia oleh :

Cikgu Azmi Abdul Hamid – Presiden TERAS Pengupayaan Melayu http://terasmelayu.net

ISNIN 21 Ogos 2006
Selepas Solat Maghrib
Di Surau Taman Dusun Nyiur Peringkat 2, Seremban

Maklumat lanjut hubungi Sdr Syam 019-6532973

Sambutan Hari Al Aqsa 1 Sep Seremban

Muslimin dan Muslimat semua dijemput hadir ke Sambutan Hari Al Aqsa Sedunia

Jumaat 1 September 2006
Di Masjid Negeri, Seremban, Negeri Sembilan
(Program asal yang dijadual pada 21 Ogos dipinda ke 1 September)

Ceramah & Tayangan Multimedia oleh
Mejar Nadzri Bin Munsman (Pegawai Kor Agama ATM & Wakil AMAN Palestin)

Anjuran : ISMA Negeri Sembilan & Masjid Negeri (JAINS)

Aturcara :
11 pagi Pameran Paletin
4.00 petang Pameran, Jualan, Multimedia & Solat Asar
7.30 malam Solat Maghrib
8.00 malam Ucapan Aluan Pengarah Program
8.10 malam Muqaddimah – Kepentingan Isra' & Mi'raj oleh Imam Besar Masjid Negeri
8.30 malam Tayangan Multimedia
8.40 malam Ceramah & Tayangan Multimedia Mejar Nadzri Bin Munsman
9.45 malam Solat Isya'
10.00 malam Pameran, Nasyid, Jualan, Jamuan & Bersurai

Sila ajak keluarga, saudara-mara , rakan dan kenalan menyertai program ini.

Kem Remaja Harapan 23 Ogos PD

“Remaja Soleh Harapan Ummah” adalah tema Kem Remaja Harapan Islam (KERAH) pada kali ini.

Tarikh : 23 – 25 Ogos 2006 ( Rabu – Jumaat )
Tempat : Pusat Penyelidikan UPM, Port Dickson, NS
Anjuran : Tinta Strategy Management

Terbuka kepada semua remaja Muslim lelaki dan perempuan berumur antara 13 hingga 18 tahun

Yuran cuma RM 20 sahaja termasuk kos penginapan, makanan, buku catatan dan tag nama. Sebab yuran yang agak berpatutan, tempat adalah amat terhad dan pendaftaran awal beserta deposit akan diutamakan.

Untuk pendaftaran dan pertanyaan hubungi :
Sdr Fahri 012-2589637
Sdr Syazwab 019-2028364
Sdr Idzwan 013-3763833

Atau Tinta Strategy Management, No 1941, Tingkat Atas, Jalan BSS 2/1A, Bandar Seremban Selatan, 71450 Seremban, NS. Tal/faks : 06-6796258

Pembayaran melalui cek ataS wang pos atas nama TINTA STRATEGY MANAGEMENT atau bank in ke TINTA STRATEGY MANAGEMENT, Bank Islam No : 14162010010257

ACARA MENARIK !!!!!
Bual Bestari – Ceramah mengenai tajuk-tajuk semasa yang sesuai dengan remaja Muslim

Bengkel Kongsi Bijak – Bengkel yang dikendalikan oleh fasilitator dengan modul-modul yang menguji minda dan fizikal

Bengkel Solat Segak – Bengkel untuk mempercantikkan ibadah solat fardhu

Malam Memuji Ilahi – Ibadah qiamullail dengan mendirikan solat-solat sunat dan berzikir

Zon Aktif – Bersenam dan melakukan aktiviti riadhah beramai-ramai

Jejak Harta – Mencari harta yang tersembunyi melalui kreativiti dan kemahiran memimpin dan bekerjasama dalam kumpulan

Malam Nurani Interpretasi Seni (MANIS) – Program kesenian Islam yang menampilkan bakat terpendam para peserta melalui nasyid, drama, puisi dan sebagainya

8/11/06

Lina Joy disokong Amerika, kita hanya ada Allah

Sebuah organisasi dari Amerika Syarikat diberi nama Becket Fund telah memberikan sokongan sepenuhnya dalam kes perbicaraan permohonan murtad Lina Joy.

Lina Joy ada organisasi dari Amerika untuk menyokongnya. Cukuplah kita umat Islam hanya ada Allah untuk mempertahankan agama Islam di Malaysia ini.

Bermunajjatlah dan mohonlah pertolongan kepada Allah agar umat Islam Malaysia diberi kemenangan untuk menangani gejala murtad di Malaysia.

**********************************************
Becket Fund Advocates for Faith by Choice in Malaysia
Jun 26, 2006

Lina Joy, né Azlina binti Jailani, an ethnic Malay, is fighting for her right to convert from Islam to Catholicism in 1990.

Despite Lina Joy's protestations that she was not a Muslim, the government refused to remove the designation "Islamic" from her identity card. Because Lina Joy bore a Muslim identity card, she was unable to obtain a civil marriage license to a Catholic man, since Syariah Islamic law courts are supposed to govern all personal mattersconcerning Muslims.

After two lower courts denied jurisdiction to hear her case on the ground that she is a Muslim and therefore under the jurisdiction of Syariah courts, Lina Joy appealed to Malaysia's Federal Court.

On June 28, the Federal Court heard Lina's last chance of appeal and is deliberating her case now.

Malaysia is once again at a critical point in deciding whether constitutional or Syariah will prevail, and whether it is indeed up to the state, de jure and de facto, to tell Malaysians what they believe.

The Becket Fund has issued a legal opinion analysing comparative constitutional and international law issues for Lina Joy's appeal. The appeal is being heard on June 28, 2006.

Visit The Becket Fund's case site for Lina Joy for a more detailed history and court materials

http://www.becketfund.org/index.php/article/495.html?PHPSESSID=99e6ee09b1ecc8347061abcd5bbafb58

Jangan Kutuk Islam Kerana Kebebasan Beragama

Utusan Malaysia 11 Ogos 2006 - Hentikan debat isu agama

MUSLIM Professionals Forum (MPF) mengalu-alukan saranan Perdana Menteri supaya dihentikan perdebatan isuisu keagamaan di arena awam. Kita sanjungi kebebasan berfikir dan kebebasan bersuara sebagai hak asasi yang mencernakan sebuah masyarakat yang demokratik dan bertamadun.

Namun demikian, suasana keterbukaan yang dipraktikkan kini oleh kerajaan telah disalah guna oleh beberapa pihak untuk mengutuk Islam di bawah naungan kebebasan beragama.

Ia bermula dengan isu penguatkuasaan moral, usaha ke arah pembasmian Artikel 121(1A), kes Allahyarham Moorthy, Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) dan yang terkini dihebohkan kes murtad Azlina Jelani (Lina Joy). Kesemuanya mempamerkan nuansa penghinaan terhadap agama Islam. Ini termasuk merendahkan martabat ajaran agama Islam, mengaibkan syariat Islam, memandang rendah kuasa alim ulama dan institusi-institusi Islam.

Ini jelas tersurat dan tersirat di dalam penulisan, analisis dan komentar yang tersiar di akhbar perdana bahasa Inggeris, laman web dan weblog.

Kita tidak nafikan terdapat beberapa kekurangan dan kesilapan di dalam birokrasi keagamaan rasmi dalam menangani pelbagai masalah yang timbul di dalam sebuah masyarakat majmuk yang moden dan sofistikated. Kes Allahyarham Moorthy mungkin satu daripada contoh kedaifan dalam menangani suatu isu antara agama dengan cermat dan penuh hikmah. Tetapi ini tidak merupakan suatu lesen bertopengkan kebebasan beragama untuk menghina Islam, syariat dan normanorma yang dianuti oleh kebanyakan umat Islam.

Usaha sedemikian tidak sensitif langsung terhadap perasaan orang Islam dan membelakangkan norma-norma diskusi antara agama yang toleransi dan hormat menghormati.

Kita maklum dan hormati pandangan segelintir orang Islam di Malaysia yang terlalu liberal terhadap Islam. Mereka inginkan Islam tunduk patuh kepada nilai-nilai sekular yang dinobatkan sebagai nilai-nilai kemanusiaan sejagat berasaskan kebebasan mutlak dan persamaan jantina. Hakikatnya, mereka hanya merupakan pandangan yang minoriti, dianuti oleh sebilangan yang amat kecil, walaupun suara mereka agak kuat dan lantang.

Pihak media bahasa Inggeris telah memberikan ruang yang begitu bebas dan besar kepada golongan minoriti ini dan tidak mengendahkan pandangan umat Islam yang arus perdana. Tindakan ini telah memberanikan penulis-penulis bukan Islam untuk melontarkan analisis dan komen yang melewati batasan penulisan yang beradab. Mereka mencampuri di dalam hal-hal agama Islam yang tiada langsung bersangkutan dengan mereka dan menghasilkan tulisan yang islamophobik.

Kita tidak menafikan hak mereka untuk membincangkan fasal Undang-Undang Persekutuan. Namun, usaha mereka menafikan konteks sejarah dan sosial di dalam keunggulan Islam seperti yang termaktub di dalam Artikel 3 (1) sebagai “the religion of the Federation” (walaupun agama lain boleh dipraktik secara aman dan tenteram) dan sikap tidak endah mereka terhadap sentimen orang Islam kini menatijahkan suatu keretakan yang dahsyat di dalam masyarakat kita.

Orang Islam di Malaysia memandang serius prilaku yang biadap ini dan telah merancangkan pelbagai aktiviti untuk menangani arus Islamophobik yang kian meningkat. Senario terkini merupakan suatu petanda yang tidak sihat di dalam hidup harmoni kita beragama hasil daripada kurang sensitifnya kita di dalam menangani isu-isu keagamaan.

Rasa hina dan marah ini begitu memuncak sehingga peguam-peguam Islam yang dihormati dan disegani telah menubuhkan Peguam Pembela Islam dan lebih 80 persatuan Islam telah bergabung di bawah naungan PEMBELA Islam.

Kami di MPF mengharapkan semua pihak bersabar, tenangkan keghairahan yang melulu dan sambut dengan baik saranan Perdana Menteri.

– DR. MAZENI ALWI, Pengerusi Muslim Professionals Forum Berhad, Kuala Lumpur.

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0811&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

8/8/06

Laporan Polis Pengkristianan Azlina Jailani di Church of Fatima

Kenyataan Akhbar Berhubung Laporan Polis Terhadap Kegiatan Pembaptisan Azlina bt. Jailani Oleh Church Of Our Lady Of Fatima
Posted by webmaster on 08-08-2006 (710 reads)

PEMBELA gabungan NGO-NGO Islam, menyokong penuh inisiatif Hj. Taib bin Hj. Hashim yang telah membuat laporan polis berkaitan sebuah gereja, Church of Our Lady of Fatima , beralamat di Jalan Sultan Abdul Samad, Brickfields yang telah mengeluarkan sijil pembaptisan kepada seorang wanita Islam bernama Azlina bt. Jailani(Lina Joy) no K/P: 640108-10-5038. Inisiatif beliau ini dilihat sebagai lambang keprihatinan rakyat Malaysia berhubung dengan isu-isu melibatkan kedaulatan Islam dalam masyarakat.

Dalam laporan tersebut beliau juga menyatakan tindakan gereja tersebut bercanggah dengan Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan dan menjadi satu jenayah di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan.

PEMBELA memohon Polis Di Raja Malaysia menjalankan siasatan serta merta berhubung laporan tersebut. Sekiranya perkara tersebut mempunyai asas, gereja tersebut perlu dikenakan tindakan sejajar dengan lunas undang-undang negara. Tindakan tersebut secara terang-terangan boleh menggugat ketenteraman dan keharmonian beragama di negara ini. PEMBELA memandang isu ini sebagai satu kesalahan yang serius.

Sekian. Terima kasih. Wassalam.

Yang benar;

YUSRI MOHAMAD,
Presiden ABIM merangkap
Pengerusi Mesyuarat PEMBELA

http://myislamnetwork.net/portal/modules/news/article.php?storyid=58

Keputusan Kes Lina Joy ?! Banyak SMS palsu

Menurut sumber dari PEMBELA dan PPI, mereka banyak menerima panggilan telefon yang menyatakan kes Lina Joy telah diputuskan di Mahkamah. Panggilan tersebut timbul ekoran daripada SMS palsu yang menyatakan keputusan kes ini telah dikeluarkan oleh pihak Mahkamah dan memihak kepada Azlina Jailani (Lina Joy).

Ada juga SMS yang menyebut keputusan tidak memihak kepadanya. PEMBELA dan PPI menegaskan hingga kini tiada sebarang tarikh diterima dan tetapkan oleh mahkamah. Pihak Peguam masih belum dimaklumkan secara rasmi oleh Mahkamah Persekutuan berhubung dengan penetapan kes tersebut. Namun demikian marilah sama-sama kita berdoa agar kes tidak dipengaruhi oleh unsur-unsur luar yang cuba mengganggu gugat kedudukan Islam di Malaysia.

PEMBELA & PPI menyeru kepada semua Umat Islam di Malaysia "agresif" untuk mengumpulkan tandatangan di semua peringkat masyarakat demi mempertahankan kedaulatan Islam. Sokongan juga boleh dibuat secara "Online" dengan beberapa perubahan telah dibuat termasuk memberi pilihan kepada ruangan emel, bagi memudahkan urusan petition online.

Gerak kerja juga sedang dirangka kini bagi memperluaskan kempen, penyerahan surat, memorandum dan perbincangan di peringkat kerajaan, jabatan agama Islam,institusi-institusi, badan agama, parti politik dan sebagainya demi memastikan kefahaman yang jelas dan menyeluruh berhubung dengan isu ini bagi mengupaya semua pihak mencari jalan terbaik menyekat sebarang usaha yang cuba menjatuhkan kedaulatan Islam.

***********************************************
Sentiasa dapatkan maklumat tepat di http://myislamnetwork.net/portal/ atau rujuk
Laman web ABIM http://www.abim.org.my
Laman web TERAS http://terasmelayu.net
Harakahdaily http://harakahdaily.net

8/7/06

Moh Serbu Masjid Negeri 21 Ogos ini

Assalamu'alaikum wr wb,

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir ke program berikut :

Majlis Sambutan Hari Palestin SeDunia – Sempena Sambutan Isra' dan Mi'raj 1427

Tarikh : 21hb Ogos 2006 (ISNIN)
Tempat : Masjid Negeri, Seremban, Negeri Sembilan

Ceramah & Tayangan Multimedia oleh Mejar Nadzri Bin Munsman ( Pegawai Kor Agama ATM & Wakil AMAN Palestin )

Anjuran : ISMA Negeri Sembilan & Masjid Negeri (JAINS)

Aturcara :
4.00 petang Pameran, Jualan, Multimedia & Solat Asar
7.30 malam Solat Maghrib
8.00 malam Ucapan Aluan Pengarah Program
8.10 malam Muqaddimah – Kepentingan Isra' & Mi'raj oleh Imam Besar Masjid Negeri, N9
8.30 malam Tayangan Multimedia
8.40 malam Ceramah & Tayangan Multimedia Mejar Nadzri Bin Munsman
9.45 malam Solat Isya'
10.00 malam Pameran, Nasyid, Jualan, Jamuan & Bersurai

Sila ajak keluarga, saudara-mara , rakan dan kenalan menyertai program ini.

Jangan Lupa ! Hari Al Aqsa Se Dunia 21 Ogos ini

Assalamu'alaikum wr wb,

Tahukah kita.....

1- Sehingga 4hb Ogos 2006, telah 6 minggu berturut-turut umat Islam tidak dibenarkan mengerjakan solat Jumaat di Masjid al Aqsa.

2- Ehud Olmert (Perdana Menteri Israel) telah berjanji dengan 'The Temple Organisation' untuk membina 'The Solomon Temple' pada tahun 2007 setelah runtuhnya masjid Al Aqsa, Qiblat pertama umat, masjid yang ke 2 dibangunkan di mukabumi dan masjid ke 3 mulia.

Kejutkan umat & semarakkan amal Palestin sempena sambutan
Hari Al Aqsa seDunia....21hb Ogos 2006

JANGAN LUPA PROGRAM BERIKUT

Palestin Di Hati Ku – Ceramah dan Persembahan Multimedia
Oleh Dr Zainurrashid Zainuddin (International Medical University, Sukarelawan AMAN Palestin, Sukarelawan Tsunami Acheh, Gempabumi Bam, Iran, Afghanistan dll)
Ahad 13 Ogos 2006 Selepas Maghrib 8 Malam
Di Masjid Bandar Baru Senawang, Negeri Sembilan

Program Bersama Mu Palestin dan Konsert In Team
Ahad 20 Ogos 2006
Jam 8 malam
Di Dataran Senawang, Negeri Sembilan
Anjuran : JIM NS

Sokong GAZA !!! (Gerakan Anti Zionis dan Amerika) yang telah melancarkan Kempen Boikot Amerika dan Israel anjuran sekurang-kurangnya 20 NGO-NGO di Malaysia antaranya TERAS dan IMPAK !!!

8/3/06

Kisah Cinta Rahsia Wanita Melayu Murtad

Berikut ialah artikel yang diterjemah dari laman web sebuah gerakan Kristian di Australia menceritakan orang-orang Melayu yang murtad.

Wanita Islam yang berkongsi rahsia cinta
Disiarkan pada 28/06/2006
http://www.sydneyanglicans.net/southerncross/articles/muslim_women_who_share_a_secret_love/

Islam, bukan seperti budaya Barat yang tertumpu kepada kebebasan seks, yang membentuk realiti harian satu pertiga dunia penganut Anglican. Wanita Melayu yang masuk Kristian terpaksa hidup dalam dua alam. KATRIN ARNHOLZ menemuramah salah seoarang daripada mereka.

Dibawah gambar Kamariah (bukan nama sebenar) pada kad pengenalannya dinyatakan bangsa. Dibawahnya jantina, dan pada kiri ditulis : Islam. Akan tetapi wanita berusia 28 tahun ini yang memakai cermin mata bersegi dengan senyuman lebar adalah seorang Kristian. Dia datang dari kumpulan bangsa yang terbesar di Malaysia – iaitu Melayu. Mengikut perangkaan rasmi, bangsa Melayu terdiri dari 65% penduduk. Di Malaysia, menurut Kamariah, seorang Melayu adalah Islam menurut definisi. “Seorang Melayu ialah Islam. Noktah,” katanya. Sedikit yang berani tampil ke tengah masyarakat jika mereka masuk Kristian.

Seorang lelaki yang mengisytiharkan secara terbuka keluar Islam ialah pelayar terkenal, Azhar Mansor, pada tahun 1999 telah mengelilingi dunia dalam tempoh 190 hari dengan bantuan satu enjin. Tiang utama layarnya patah di Tanjung Pengharapan (Cape Horn). Walaubagaimanapun dia berjaya sampai ke Kepulauan Faulkland untuk membaiki layarnya. Apa yang berlaku antara tanjung dan kepulauan tersebut adalah spekulasi. Di internet ramai orang Islam tertanya-tanya samada Mansor – yang tidak lagi menetap di Malaysia – benar-benar keluar dari Islam. Dan banyak juga perbincangan di kalangan orang Kristian. Menurut versi cerita Kamariah, Mansor hampir lemas di laut, diselamatkan oleh ikan lumba-lumba, dan kemudian muncul Jesus.

Lina Joy tidak bermaksud untuk menjadi terkenal apabila dia meminta secara rasmi untuk keluar Islam pada tahun 2001. Dia berjaya menukar namanya dari Azlina Jailani ke Lina Joy, akan tetapi Jabatan Pendaftaran Negara menolak untuk membuang perkataan ‘Islam’ pada kad pengenalannya. Keputusan tersebut, bukannya tanggungjawab jabatan kerajaan berkenaan, tetapi diputuskan oleh Mahkamah Syariah – mahkamah di Malaysia yang mengawasi umat Islam mematuhi ajaran Islam. Apa yang tidak menyebelahi Lina Joy ialah apabila hakim berkata , ‘ Memandangkan plaintif seorang Melayu, dia terikat kepada perundangan Islam sehinggalah dia mati’.

Dia telah banyak kali merayu keputusan tersebut, dan rayuannya yang terkini akan didengari di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Selepas itu barulah akan ditentukan samada Mahkamah Syariah mempunyai kuasa perundangan terhadap mereka yang ingin keluar dari Islam. Artikel 11 (dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia) menjanjikan kebebasan beragama. “Benar untuk agama lain tetapi tidak untuk orang Islam yang ingin keluar dari Islam”. Kata Kamariah lagi.

Dia dan Natasha (bukan nama sebenar) berusia 34 tahun adalah satu-satunya orang Melayu yang berada di gereja antarabangsa. “ Ramai orang Melayu Kristian menyembunyikan diri dan berjumpa secara rahsia”, menurut Kamariah. Mereka masih lagi didaftarkan sebagai orang Islam. Dalam masa dua bulan, Kamariah akan memulakan perrniagaan pengurusan perkahwinan. Tetapi dia ingin meluaskan lagi perniagaannya : ianya termasuk khidmat pra-perkahwinan percuma. Khidmat nasihat perkahwinan tersebut berlandaskan prinsip-prinsip dalam Bible. Kamariah telah mengadakan perundingan dengan pihak berkuasa yang berkaitan – dan ianya telah diluluskan.

Kad pengenalan orang Islam yang keluar Islam menjadi masalah bila mereka hendak berkahwin, kerana menurut hukum Islam, hanya seorang Islam boleh berkahwin orang Islam yang lain.

“Hanya satu cara untuk kahwin secara sah, iaitu mengahwini seorang Melayu Kristian lain yang atas kertas masih lagi seorang Islam”, menurut wanita muda tadi. “Akan tetapi anak-anak kami akan menjadi orang Islam diatas kertas, dan anak mereka seterusnya, dan kitaran ini tidak akan terhenti. Tetapi jika kita ingin menukar kad pengenalan, ianya tidak akan berlaku tanpa masalah.” Mahkamah Syariah boleh membuat keputusan untuk memenjarakan saya”, kata Kamariah. Oleh itu dia tidak lagi berfikir sekarang untuk berkahwin atau menukar kad pengenalannya, dan dia hidup – seperti kebanyakan yang belum berkahwin di Malaysia – bersama-sama ibu bapanya yang Islam. Mereka tidak tahu anak mereka seorang Kristian. “Di sini saya harus berhati-hati dengan siapa saya bercakap”, menurut Kamariah. “Ada orang Melayu yang toleran tetapi yang lain tidak ragu-ragu lagi akan menghadapkan saya ke Mahkamah Syariah. Jika mereka tidak melaporkannya, kemudian mereka akan berfikir mereka bersubahat untuk melindungi saya – dan itu adalah tidak baik dalam Islam.”

Kamariah masuk Kristian dalam tahun 2000 selepas dua tahun menjalinkan hubungan dengan seorang Cina Kristian. “Saya sentiasa iri hati, dia mempunyai hubungan dengan Tuhan dia. Tuhan saya adalah jauh, tidak boleh dicapai,” katanya lagi. “Doa dia dijawab. Doa saya tidak.” Jadi Kamariah pada satu hari menyerahkan dirinya kepada Jesus. Sejak itu banyak telah berubah. Walaupun dia tidak bercakap mengenai Kristian dengan ibu bapanya, dia bersembahyang di rumah. “Tiba-tiba emak saya menanggalkan hiasan ayat Quran daripada dinding dan menggantung gambar bunga”, katanya riang. Satu hari, dia berharap, dia tidak perlu lagi menyembunyikan kepercayaannya. “Saya harap lebih ramai Melayu Kristian akan keluar ke tengah masyarakat dan pergi ke gereja dan berjumpa secara terbuka. Itu akan menjadi satu kejayaan dalam masyarakat kita.”

*********************************
Muslim women who share a secret love
Posted on 28/06/2006
http://www.sydneyanglicans.net/southerncross/articles/muslim_women_who_share_a_secret_love/

Islam, rather than Western culture’s focus on sexual freedom, shapes day-to-day reality for a third of the world’s Anglicans. Malay women who convert to Christianity are forced to live a double-life. KATRIN ARNHOLZ spoke to one of them.

Under Kamariah’s* photo on her Malaysian identification card is her ethnicity. Right under that her gender, and to the left: Islam. But the 28-year-old woman with the angular eyeglasses and the broad smile is Christian. She belongs to the largest ethnic group in Malaysia—the Malays. According to the official census, Malays number 65 per cent of the population. In Malaysia, Kamariah says, a Malay is a Muslim by definition. “A Malay is a Muslim. Full stop,” she says. Few dare to go public if they convert to Christianity.

One man who has publicly converted is the well-known yachtsman, Azhar Mansor, who in 1999 sailed around the world in 190 days without the aid of an engine. The main mast of his yacht broke around Cape Horn. He managed, nevertheless, to reach the Faulkland Islands to repair the mast. What happened on the way between the cape and the islands is subject to speculation. The internet is full of questions by Muslims as to whether Mansor – who no longer lives in Malaysia – is really converted. And there is much discussion among Christians as well. Kamariah’s version is that Mansor, about to drown in the sea, was saved by a dolphin, and that Jesus appeared to him soon after.

Lina Joy did not intend to become famous when she requested officially to leave Islam in 2001. She succeeded in changing her name, Azlina Jailani, to Lina Joy, but the government’s National Registration Department refused to delete ‘Islam’ from her identification card. For such decisions, it is not the government departments that are responsible, but the Syariah Court – the court in Malaysia which supervises Muslims’ adherence to Islam. To the disadvantage of Lina Joy, the judge ruled, ‘As the plaintiff is a Malay, she is subjected to the laws of Islam until she dies’.

She has appealed the decision several times, and her latest appeal will appear soon before the High Court in Kuala Lumpur. Then it will be determined whether the Syariah Court has jurisdiction over those people who want to convert out of Islam. Article 11 (of the Malaysian Constitution) promises freedom of religion. “It is true for all the other faiths, but not for Muslims who want to leave Islam”, says Kamariah.

She and the 34-year-old Natasha* are the only ethnic Malays in the international church they visit. “Many Malay Christians hide themselves and meet secretly”, explains Kamariah. They are still registered as Muslims. In two months, Kamariah will start a business which plans weddings. But the business intends to do much more: it will also offer free pre-marital counselling. The counselling will be based on the principles of the Bible. Kamariah had to negotiate this plan with the relevant authorities - and the plan was approved.
The identification card of converted Muslims becomes a problem when they want to marry, because by Islamic law, a Muslim can only marry another Muslim.

“The only way to get legally married is to marry a Malay Christian who is also still on paper a Muslim”, says the young woman. “But then our children will also be Muslims on paper, and their children, and the circle is never broken. But if we want to change our identification cards, it won’t happen without problems.” The Syariah Court can decide to put me in prison”, explains Kamariah. Therefore she does not think now of marrying or of changing her identity card, and she lives – like most single adults in Malaysia – with her Muslim parents. They do not know that their daughter is a Christian. “Here I must be careful whom I confide in”, Kamariah says. “Some Malays are tolerant, but others would not hesitate to turn me in to the Syariah Court. If they didn’t turn me in, then others might think that they were cooperating to hide me – and that is not good at all in Islam.”

Kamariah became a Christian in 2000 after being in a two-year relationship with a Chinese Christian. “I was always envious; he had a relationship with his God. My God was far away, unattainable,” she remembers. “His prayers were answered. Mine were not.” So Kamariah decided one day to entrust her life to Jesus. Since then much has changed. Even though she does not speak with her parents about Christianity, she prays in her house. “Suddenly my mother took the Koran verses off the wall and instead hung up a picture of some flowers”, she says happily. One day, she hopes, she will not have to hide her faith any longer. “I wish that more Malay Christians would come out publicly and go to church and not meet secretly. That would be a break-through in our society.”

*Names have been changed

Selamatkan Akidah Anak-Anak Kita !

Sila ke laman web berikut untuk menandatangan petisyen menyelamatkan akidah anak-anak kita secara on line : http://myislamnetwork.net/portal/modules/liaise/

Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) iaitu gabungan wakil-wakil NGO-NGO Islam yang prihatin dalam menangani pelbagai isu-isu berkaitan dengan kedudukan Islam di Malaysia. Mesyuarat pada 16 Julai 2006/19 Jamadilakhir 1427H dihadiri lebih daripada 50 NGO, pertubuhan pelajar, Jawatankuasa Penduduk, organisasi Masjid serta Surau telah memutuskan untuk menubuhkan gabungan tersebut sebagai rangkaian gerak kerja bersama organisasi Islam di Malaysia.

PEMBELA bagi pihak seluruh umat Islam MENYERU:

1. Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminda Perkara 11(1) Perlembagaan Persekutuan dengan memasukkan peruntukan yang jelas menghalang individu-individu beragama Islam daripada secara bebas mengisytiharkan diri keluar dari agama Islam.

2. Pihak kerajaan, pemimpin-pemimpin politik, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dan ketua-ketua masyarakat mengambil tindakan proaktif mempertahankan kedudukan istimewa Islam di Malaysia daripada diganggu gugat oleh pihak-pihak berkepentingan.