KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

3/31/07

AMKNS bantu pelajar sekolah mangsa simbah asid

Sabtu 31 Mac 2007, Rembau – Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan yang diketua oleh Ketuanya iaitu Sdr Ariffin Berham telah menziarahi serta menghulurkan bantuan kepada mangsa pelajar sekolah agama di negeri ini yang disimbah asid dimuka.

Terkejut dengan kecederaan teruk pada muka adik Wan Mohamad Zulkarnain Wan Mohammad , Ariffin menyatakan kekecewaannya terhadap pihak yang bertanggungjawab kerana tidak bersikap professional dalam mengendalikan kes tersebut.

Adik Wan Mohamad Zulkarnain Wan Mohammad menurut laporan akhbar perdana adalah merupakan seorang pelajar sekolah menengah agama di Kota, Rembau, dekat sini melecur teruk pada keseluruhan muka serta sebahagian lengan kanannya selepas dipercayai disimbah asid ketika sedang tidur di asrama sekolah berkenaan dalam kejadian awal pagi Ahad 25 Mac 2007.

Menurut Ariffin lagi AMKNS sedia membantu pelajar berkenaan dalam aspek perundangan sekiranya diperlukan. Beliau menyeru kepada semua pihak yang bertanggungjawab dalam kes ini terutamanya pengurusan sekolah, pihak polis, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan serta Menteri Besar sendiri agar mengambil sikap yang lebih prihatin dan bertanggungjawab agar perkara yang sama tidak berulang kepada pelajar lain.

Beliau juga menyeru agar kebajikan mangsa juga diambil perhatian kerana setakat ini perbelanjaan rawatan dan rawatan pakar kulit ditanggung oleh keluarga pelajar tersebut.

Menurut Ariffin lagi adalah amat menyedihkan dan memalukan apabila masyarakat Malaysia ini yang digembar gemburkan sebagai masyarakat penyayang dan orang Melayu pula dikatakan sebagai mereka yang berbudi bahasa sehingga apabila berlaku bencana Tsunami di Acheh, gempa bumi di Pakistan dan banjir besar di Johor baru-baru ini ramai yang membantu, tetapi apabila berlaku kes sebegini seolah-olah ianya adalah satu kemalangan biasa yang tidak perlu diberi perhatian sewajarnya.

3/28/07

PLKN : Keracunan Makanan, ADUN Tidak Layak Jadi Nazir – AMKNS

Kenyataan Media Angkatan Muda Negeri Sembilan (AMKNS )
Isu 10 Pelatih Wanita Keracunan Makanan Di Rembau

Rabu 28 Mac 2007

Belum sampai sebulan sesi baru 2007 program PLKN bermula telah pun ada kes keracunan makanan. Kali ini berlaku di Kem PLKN di Titian Bintangor, Rembau, Negeri Sembilan yang melibatkan 10 orang pelatih wanita.

Apa yang sangat mengecewakan pihak kami ialah kenyataan yang disiarkan oleh Bernama yang dibuat oleh Anggota Lembaga Naziran, Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) Negeri Sembilan Datuk Lee Yuen Fong yang juga wakil rakyat Barisan Nasional ADUN Temiang yang menyatakan kemungkinan kes keracunan makanan tersebut adalah berpunca daripada makanan yang dibekalkan oleh ibu bapa yang datang melawat ketika hujung minggu.

AMKNS menyatakan rasa kesal yang amat sangat diatas kenyataan tersebut memandangkan laporan rasmi , laporan doktor serta kertas siasatan berkenaan kes tersebut belum lagi siap dan masih lagi dalam siasatan. Ini menggambarkan sikap tidak professional seorang wakil rakyat yang dilantik untuk menjadi nazir dalam Majlis Latihan Khidmat Negara untuk memantau keselamatan para pelatih.

Sebagai nazir beliau sepatutnya menggesa supaya siasatan segera dijalankan untuk mengenal pasti punca sebenar kes keracunan makanan tersebut serta langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil agar perkara yang sama tidak akan berulang.

Beliau mengambil kesimpulan sendiri bahawa kes keracunan makanan hanya membabitkan 10 orang pelatih sahaja. Sedangkan kebanyakkan kes keracunan makanan tidak melibatkan 100% mereka yang terdedah, meminum atau memakan bahan yang tercemar.

Sehubungan dengan itu AMKNS mendesak supaya nazir-nazir yang dilantik untuk memantau keselamatan para pelatih hendaklah terdiri dari mereka yang professional terutamanya dalam bidang kesihatan dan keselamatan. Wakil-wakil NGO, serta wakil-wakil ibu bapa serta penjaga hendaklah diambil kira sebagai nazir-nazir untuk memantau keselamatan para pelatih.

AMKNS juga mendesak supaya pengambilan pelatih-pelatih wanita untuk program PLKN dihentikan dengan serta merta memandangkan kes-kes kematian, kemalangan, kecacatan, keracunan makanan terlalu ramai yang melibatkan pelatih-pelatih wanita.

Pemberhentian pengambilan pelatih wanita untuk program PLKN hendaklah dilakukan sehingga satu modul yang sesuai dapat diketengahkan terutamanya pendedahan para pelatih wanita dalam bidang pelajaran, kejururawatan, kerja sosial yang lebih sesuai untuk pembangunan wanita.

Ariffin @ Rebin B. Berham
Ketua Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan
Tel : 016-2862481

Pelatih Wanita PLKN Keracunan Makanan di Rembau

Belum selesai siasatan Anggota Lembaga Naziran, Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) Negeri Sembilan Datuk Lee Yuen Fong menuduh makanan yang dibekalkan ibu bapa mungkin penyebab cirit birit, sedangkan kes berlaku hari Selasa 2 hari selepas lawatan ibubapa. Beginikah sikap seorang yang dipertanggungjawabkan untuk menjaga keselamatan para pelatih ?
********************************************
10 Pelatih Wanita PLKN Disyaki Keracunan Makanan
http://www.bernama.com.my/bernama/v3/bm/news.php?id=253641

TAMPIN, 28 Mac (Bernama) -- Sepuluh pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di kem Titian Bintangor, Rembau disyaki mengalami keracunan makanan, malam tadi.

Anggota Lembaga Naziran, Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) Negeri Sembilan Datuk Lee Yuen Fong berkata kesemua pelatih wanita itu dikatakan mengalami cirit-birit dan muntah-muntah kira-kira pukul 7 malam.

"Berikutan itu, pihak kem membawa mereka ke Hospital Tampin untuk mendapatkan rawatan," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata kesemua pelatih itu dibenarkan pulang pagi ini setelah keadaan mereka pulih.

Jabatan Kesihatan sedang menyiasat punca kejadian itu dan mengambil contoh makanan yang dimakan pelajar terbabit untuk pemeriksaan, katanya.

Lee berkata pihaknya tidak menolak kemungkinan kejadian itu berlaku kerana pelatih berkenaan menikmati makanan yang dibawa oleh ibu bapa mereka ketika melawat mereka pada hujung minggu lepas.

"Ini berdasarkan hanya 10 pelatih itu saja yang mengalami cirit-birit dan muntah-muntah manakala pelatih lain tidak pula mengalaminya," katanya.

Lee yang juga anggota Dewan Undangan Negeri Temiang berkata ibu bapa pelatih terbabit telah dimaklumkan mengenai kejadian itu.

Beliau meminta ibu bapa pelatih agar tidak bimbang kerana kebajikan dan kesihatan pelatih PLKN sentiasa diberi keutamaan.

-- BERNAMA

3/26/07

Ambulan di Malaysia kehabisan minyak, rosak

Ambulan adalah merupakan kenderaan paling penting untuk membawa pesakit. Perbezaan satu minit boleh membawa maut. Tapi di Malaysia lain pula ceritanya seorang pesakit yang nazak terpaksa menunggu hampir 5 jam untuk mendapatkan sebuah ambulan Kementerian Kesihatan Malaysia. Ambulan yang pertama terlalu uzur, terpaksa pemandu kembali ke Hospital Kepala Batas mengambil ambulan pengganti. Sampai Hospital Seberang Jaya pula kehabisan minyak untuk ke Hospital Pulau Pinang. Takziah kepada Sdr Ghafur Mohd Ibrahim yang kematian isterinya yang tercinta akibat lewat menerima rawatan kerana ambulan di Malaysia tidak jauh bezanya seperti ambulan di Somalia, di Monggolia, di Uganda agaknya.

Berapalah sangat kos sebuah ambulan dibandingkan dengan jet eksekutif kerajaan Malaysia RM 200 Juta, kapal selam RM 5 Billion, jet pejuang Sukhoi RM 4 Billion ?

Mungkin akan timbul selepas ini cadangan supaya perkhidmatan ambulan diswastakan supaya pesakit boleh membuat pilihan samada hendak menggunakan ambulan yang uzur, ambulan baru, ambulan berhawa dingin atau naik teksi, atau menunggu saja ajal. Atau mungkin pesakit perlu sediakan wang tunai atau kad kredit untuk mengisi minyak.

****************************************
Wife’s death: Man to sue over ambulance delay
New Straits Times 23 Mar 2007
http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Friday/National/20070323082732/Article/index_html

GEORGE TOWN: A factory worker claims that his wife would be alive today had she received prompt medical treatment, and he blames a hospital’s ambulance service for the delay.

Ghafur Mohd Ibrahim said yesterday that his wife, Yusnita Abas, 31, complained of severe headache about noon on Oct 13 last year. She went to a private doctor.

"The doctor advised her to seek treatment at the general hospital and she promptly went to the Kepala Batas Hospital," he said.

"She was at the hospital at 1pm, but was not attended to until she lapsed into a semi-consciousness state around 6pm."

Ghafur said doctors later realised Yusnita was suffering from a ruptured blood vessel and ordered that she undergo a CT scan at the Seberang Jaya Hospital.

The doctors also told him that Yusnita would have to undergo emergency surgery at the Penang Hospital if the CT scan showed there was a blood clot in her brain.

"It was later confirmed that there was a blood clot, but the ambulance that had rushed my wife to the Seberang Jaya Hospital was unable to take her to the Penang Hospital.

"The driver said the ambulance was in a bad condition and he needed to take another one from the Kepala Batas Hospital, so we drove back."

However, Ghafur was in for another shock when they reached the hospital. They were told that all the ambulances were out of petrol.

"It was close to 10pm by the time the problem was sorted out, and they only managed to take my wife to the Penang Hospital about 10.45pm.

"My wife was pronounced brain dead by the time we arrived at the Penang Hospital.

Yusnita died two days later.

"The doctor told me my wife could have been saved had she been brought in for surgery earlier."

Ghafur said he wrote to the Kepala Batas Hospital director demanding an explanation, and the latter replied through a letter dated March 2.

In the letter, which was made available to the New Straits Times, Dr Mohamad Sabri Othman acknowledged the incident and expressed his condolences.

He informed Ghafur that the hospital had taken several administrative steps to ensure that a similar incident did not recur.

These included disciplinary action against some staff and more stringent monitoring of the log book for ambulances.

The officers in charge of ambulances at the hospital were also directed to ensure proper maintenance of the vehicles and ensure they were never out of petrol.

Ghafur said he was not satisfied with the explanation and planned to sue the hospital for damages.

Sunni dan Syiah mesti bersatu – Fathi Yakan

Dr. Fathi Yakan, ulama sunni dan pemikir Islam yang tersohor menyeru supaya golongan Sunni dan Syiah bergabung untuk membentuk pakatan tentera untuk mempertahankan negara-negara umat Islam. Sebelum ini pada 8 Disember 2006 Dr Fathi Yakan telah mengimami ribuan jemaah Syiah dan Sunni di bandar Beirut sebagai tanda perpaduan golongan Syiah dan Sunni di Lubnan (Rujukan , http://huquq.com/WordPress/?p=41 )

Berita lanjut gesaan Dr Fathi Yakan negara Arab (Sunni) mesti bersatu dengan Iran (Syiah)
Lebanon Sunni cleric calls for defense pact with Iran
Sunday, 18 March, 2007 @ 7:39 PM
http://yalibnan.com/site/archives/2007/03/lebanon_sunni_c_1.php

Tehran-The leader of the Lebanese Islamic Front Fathi Yakan, here Friday called for formation of a joint defense pact among Iran and Arab as well as Islamic states to defend the Islamic world.

Yakan, paid a visit to Iran last week at the head of a delegation to attend a conference on Islamic unity.

He said that in his talks with senior Iranian officials, they discussed the ongoing crisis in Lebanon, Palestine and Iraq as well as moves of intelligence and security organizations of the US, Britain and Israel to foment strife among the various sects of Islam.

Muslims of the world are united in efforts to strengthen unity among the Ummah and to counter the US and Zionist regime's threats, aggressions and plots, he added.

The Lebanese official said that the sides also exchanged views on the need to hold conferences to encourage proximity among the various Islamic sects, establish an international Islamic resistance front composed mainly of Shi'ite and Sunni Muslims and strengthen support for the Islamic resistance in Iraq as well as bridge ethnic divisions encouraged by certain Iraqi leaders and groups.

Yakan was also the General Secretary of the Lebanese Al-Jamaa Al-Islamia or the Islamic Association until he won his seat in the Lebanese parliament. He subsequently lost the parliament seat in 2005 elections.

Iran funds Hezbollah group in Lebanon, which is trying to unseat the democratically elected government of Prime Minister Fouad Siniora. But Siniora , who is supported by the parliament majority is standing his ground and refuses to step down.

Sources: IRNA, Ya Libnan

Pelajar Yatim Disimbah Asid Perlu Bantuan

Ahad 25 Mac sebelum subuh telah berlaku satu kes dimana pelajar Tingkatan 4 dari Sekolah Menengah Agama Haji Mohd Yatim, Ulu Gadong, Rembau telah dipercayai disimbah asid dimuka ketika beliau sedang tidur sebelum waktu subuh di asrama sekolah tersebut. Perkara ini masih dalam siasatan pihak polis dan sekolah, biarlan mereka yang menyiasatnya.

Mangsa adalah seorang anak yatim, pelajar lelaki tingkatan 4 berasal dari Kg Astana Raja, Kota, NS. Sejak kematian ibunya dia dipelihara oleh emak saudaranya, sementara ayahnya telah berkahwin lain.

Mangsa mengalami kesan kebakaran di muka, mulut dan lidah. Mangsa memerlukan rawatan susulan dan rawatan pakar selepas ini. Sekarang sedang dirawat di Hospital Tampin dalam keadaan sedar dan stabil.

Kepada mereka yang ingin membantu anak yatim ini bolehlah menghubungi Pn Maznah emak saudaranya (yang merupakan ibu tunggal) di talian 013-2718054 atau Pn Norwani Ketua Nisa NS 013-3851202

Bersama Dr Hassan Ali 30 Mac Jelebu

Ceramah Umum

Penceramah :
Dato’ Dr Hassan Ali , Naib Presiden PASEn Ann Wan Seng , Aktivis Masyarakat

Jumaat 30 Mac 2007
Jam 9 malam

Di Rumah Tn Hj Hassan Abd Rahman , No 200, Jln Triang Petaling, Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Anjuran : PAS Kawasan Jelebu
Maklumat lanjut hubungi Sdr Saiful Bahari Hj Jaaman 019-6174178 , Ketua Penerangan Kawasan Jelebu

BN sukar ditewaskan kecuali di kawasan Cina – AMKNS

Wartawan bebas Suara Anak Muda Negeri Sembilan (SAMNS) baru-baru ini telah menemuramah Sdr Ariffin Berham , Ketua Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan berkenaan senario politik semasa di Negeri Sembilan serta peluang pembangkang untuk menang dalam pilihanraya di negeri tersebut pada masa akan datang.

SAMNS : Boleh saudara ceritakan sedikit perkembangan AMKNS pada ketika ini ?

Ariffin : AMKNS pada ketika ini sedang giat menjalankan serta memantau mesyuarat-mesyuarat agong yang dijalankan di peringkat cawangan dan bahagian di NS. Dalam pada itu kami juga sedang menjalankan kempen ahli baru serta kempen pendaftaran pengundi baru.

SAMNS : Bagaimana sambutan keahlian baru AMKNS ?

Ariffin : Dikalangan belia Melayu sambutan adalah tidak begitu menggalakkan. Apa yang memeranjatkan kami ialah sambutan dari belia-belia India terutamanya di kawasan bandar dan pinggir bandar. Seolah-olah mereka ini mendapat nafas baru untuk menyertai AMKNS.

SAMNS : Boleh saudara ceritakan sedikit peluang pembangkang untuk memenangi beberapa kerusi DUN atau Parlimen dalam pilihanraya akan datang, atau mungkin untuk memerintah Negeri Sembilan ini ?

Ariffin : Pada pemerhatian saya pembangkang di Negeri Sembilan ini memerlukan masa yang lebih lama untuk memerintah Negeri Sembilan. Untuk memenangi beberapa kerusi DUN atau Parlimen buat masa ini bergantung kepada faktor pengundi bukan Melayu khususnya kaum Cina. Saya dapati kaum Cina di Negeri Sembilan ini lebih berani untuk melakukan perubahan. Oleh itu AMKNS sekarang ini lebih menumpukan perhatian dan gerakkerja di kawasan di mana calon-calon pembangkang adalah dari bukan Melayu.

SAMNS : Bagaimana pula persiapan Barisan Alternatif, khususnya AMKNS dalam menghadapi pilihanraya akan datang ?

Ariffin : Kami menghadapi tugas yang amat sukar untuk menghadapi pilihanraya yang akan datang. Walaupun AMKNS mempunyai pemimpin yang berkaliber, walaupun kita mempunyai sokongan pengundi yang kuat, namum kelemahan ketara Barisan Alternatif di negeri ini ialah kekurangan petugas dan dana ketika menghadapi pilihanraya. Bayangkan Barisan Alternatif menghadapi Barisan Nasional yang menggunakan sepenuhnya media, jabatan dan anggota kerajaan termasuk SPR dan polis untuk membantu mereka berkempen, sedangkan petugas-petugas Barisan Alternatif hanya dapat dikumpulkan dan dilatih seminggu sebelum hari mengundi. Memang di atas kertas dari segi logistik, kekuatan petugas dan sebagainya Barisan Alternatif sudah kalah. Malah terdapat kes dimana banyak pusat pembuangan undi kita tiada langsung petugas dan kalau ada pun golongan veteran yang matanya sudah rabun tidak dapat membezakan antara kertas yang dipangkah BN atau PKR/PAS. Kekurangan petugas dan dana ini bukan hanya dihadapi oleh Parti Keadilan malah turut dialami oleh rakan kami iaitu PAS di Negeri Sembilan ini.

SAMNS : Apakah faktor yang menyebabkan Barisan Alternatif di Negeri Sembilan ini sukar untuk mencari petugas dan dana ketika pilihanraya ?

Ariffin : Faktor ini lebih tertumpu di kawasan pengundi Melayu sebenarnya. Saya rasa orang Melayu di Negeri Sembilan ini masih berasa selesa dengan pemerintahan BN pada ketika ini, walaupun kos sara hidup semakin hari semakin meningkat, harga petrol makin meningkat, kos pelajaran semakin tinggi, cukai tanah dan cukai pintu meningkat. Namun semua ini tidak memberi sebarang kesan ke atas orang Melayu untuk melakukan perubahan. Hatta walaupun mereka sendiri tahu pemimpin mereka terlibat atau dikaitkan dengan rasuah berjuta ringgit, skandal seks, mereka masih berasa selesa kerana mereka masih ada rumah untuk tinggal, ada sekolah untuk belajar, ada TV untuk hiburan, ada stadium untuk konsert dan sebagainya. Jadi mereka belum lagi merasai keperitan hidup, tanah mereka dirampas, hak mereka dirampas dan sebagainya. Itulah sebabnya mereka merasakan perlu apa bersusah payah untuk melakukan perubahan di Negeri Sembilan.

SAMNS : Adakah AMKNS tidak kecewa dengan sikap rakyat yang sedemikian.

Ariffin : AMKNS yang memperjuangkan hak rakyat tidak merasa kecewa atas sikap sedemikian. Walaupun kami tidak mendapat sokongan yang sepatutnya kami akan tetap memberi kesedaran kepada rakyat akan hak mereka. Kami akan terus menyuarakan hak rakyat ini samada melalui pilihanraya, ceramah, demonstrasi, pengedaran risalah, membuat kenyataan media dan sebagainya sehinggalah rakyat keseluruhannya akan bangkit sepertimana berlaku di negara-negara luar.

SAMNS ; Apakah pesanan AMKNS kepada rakyat Negeri Sembilan yang inginkan perubahan ?

Ariffin : Sebagai rakyat yang inginkan perubahan. Undi mereka sebenarnya belum mencukupi. Mereka perlu bersama turun padang menjadi petugas pilihanraya secara sukarela. Jika tidak, impian untuk memenangi beberapa kerusi DUN atau Parlimen khususnya di kawasan majoriti orang Melayu hanyalah sekadar angan-angan.

Sdr Ariffin boleh dihubungi melalui telefon di talian 016-2862481

3/23/07

Hapuskan DEB jika Melayu ingin maju – AMKNS

Kenyataan Media Angkatan Muda Negeri Sembilan
Isu Kenyataan Perdana Menteri Penghapusan Hak Istimewa Melayu Johor

Merujuk kepada kenyataan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di dalam akhbar New Straits Times bertarikh 22 Mac 2007 yang menyebut :
“Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yesterday announced the first set of incentives for the Iskandar Development Region (Iskandar) and top of the list is that investors do not have to comply with a rule that favours Bumiputeras.”

Kenyataan Perdana Menteri di atas antara lain bermaksud bahawa syarikat atau warga asing yang ingin melabur di Johor tidak akan terikat dengan hak istimewa Bumiputera iaitu orang Melayu. Dalam erti kata lain selama ini dengan adanya hak istimewa orang Melayu menyebabkan pelabur asing tidak berminat untuk melabur di Malaysia dan menyekat kemajuan sesebuah negeri.

Kenyataan diatas tidak ada bezanya dengan apa yang dilaungkan dan diperjuangkan oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat Dato’ Seri Anwar Ibrahim selama ini bahawa Dasar Ekonomi Baru DEB sepatutnya dihapuskan kerana ianya mendatangkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan dalam pembangunan negara antaranya menyebabkan amalan rasuah, peningkatan kos projek dan sebagainya.

Justeru itu Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan mendesak agar DEB ini dihapuskan terus agar bangsa Melayu boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa-bangsa lain di Malaysia ini untuk membangunkan negara. Bangsa Melayu telah pun mempunyai ramai jutawan, ramai tokoh korporat, ramai usahawan. Maka sudah sampai masanya golongan ini yang sepatutnya membantu bangsa Melayu, bukan lagi mengharapkan DEB serta bantuan kerajaan atau lain-lain hak istimewa orang Melayu untuk membangunkan orang Melayu. DEB juga pada pandangan AMKNS telah menyebabkan bangsa Melayu leka dan berasa selamat dan tiada dorongan untuk bersaing dengan bangsa-bangsa lain.

Sekali lagi AMKNS mencabar agar UMNO mengusulkan kepada kerajaan supaya menghapuskan DEB agar bukan Wilayah Pembangunan Iskandar sahaja akan maju malah seluruh negeri di Malaysia ini akan maju dan menerima kemasukan pelabur-pelabur asing. Janganlah DEB ini hanya dijadikan ucapan perbahasan di Perhimpunan Agung UMNO untuk menarik sokongan orang Melayu terhadap UMNO.

23 Mac 2007
Ariffin @ Rebin B. Berham
Ketua Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan
Tel : 016-2862481

Kenyataan PM NST 23 March 2007 http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Friday/Frontpage/20070323075412/Article/index_html

Komen Dato Seri Anwar Ibrahim berkenaan DEB :
“Kita menolak DEB kerana terbukti usang dan dimusnahkan oleh pemimpin UMNO yang rasuah. Nasib rakyat termasuk yang miskin dibela. Sukar saya mengerti kalangan yang menyerang dasar dan pendekatan PM Abdullah tetapi merestui tindakan Dr M. Berbilion ringgit khazanah negara dipunggah untuk diagihkan kpd keluarga dan kroni.Kita perlu konsisten dengan dasar menegak keadilan, menentang rasuah dan kezaliman.”
http://anwaribrahimblog.com/?p=467

Dapatkan Video Kumpulan Artikel 11 Percuma

Bukannya nak promosi. Sekadar peringatan. Kumpulan Artikel 11 pada 21 Mac 2007 telah melancarkan siri video percuma untuk tontonan umum supaya lebih ramai rakyat Malaysia faham perjuangan Kumpulan Artikel 11.

http://www.article11.org/
On 21 March 2007 the Article 11 coalition launched a video series to better inform the public on its mission to uphold the supremacy of the Federal Constitution. The video series will also counter the misinformation and attacks against its work.

Antara siri video tersebut ialah

Mengenali Gabungan Artikel 11 (Bahasa Malaysia)
Konteks Undang-Undang Dan Politik
2006: Forum Umum . . . Dan Bantahan
Perlembagaan Persekutuan: Sekular Tetapi Bukan Anti-Agama
Kebangkitan Islam dan Pemerintahan Berperlembagaan (Bahasa Malaysia)
Perkara 3, Perlembagaan Persekutuan
Islam = Perkara Peribadi
Mengapa Kerajaan Menumpukan Perhatian Kepada Hal-Hal Peribadi?
Apakah Kemahuan Majoriti?


*****************************
Article 11 launches video series on upholding Constitution
The Sun

Article 11 has launched a video series to raise public awareness about its mission and objectives to uphold the Federal Constitution, and to counter misinformation about it.

The English and Malay VCDs explain what the coalition is and includes a forum in which four Malaysians discuss the issue of Islamisation and constitutional governance. (see videos here).

The Article 11 videos will be made available at www.article11.org and on other popular websites. Article 11 is also encouraging the public to copy and distribute the videos themselves.

"The issues of concern raised by Article 11 last year remain pertinent in the light of the latest Court of Appeal judgment in the R. Subashini case," the coalition’s spokesperson Honey Tan said today at the launch.

"Subashini is a reprise of the S. Shamala case in 2004 which was the catalyst to the formation of Article 11," she added.

In both cases, the Hindu women found they could not seek legal remedy in the civil courts to protect their rights after their husbands converted to Islam and unilaterally converted their children.

While the civil courts told Shamala to seek the Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan’s help, Subashini was told to gain recourse through the Syariah Appeal Court.

Tan, who is also All Women’s Action Society executive director, said since Shamala’s case, there had been the M. Moorthy, Nyonya Tahir, Anthony Rayappan and Lina Joy cases.

"In all these cases, the court has not provided just remedies to the grievances raised by the plaintiffs on constitutional grounds," she added.

Article 11, which consists of 11 civil society groups, was formed three years ago to raise awareness about the need to uphold the Federal Constitution as the supreme law that protects the rights of all Malaysians.

Last year, it held four public forums, two of which were disrupted by protesters. Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi subsequently directed that such public discussions by all groups should stop.

Sisters in Islam programme manager Norhayati Kaprawi said Muslims should support Article 11’s objectives, adding: "Islam exhorts justice. When court decisions result in injustice for non-Muslims, even more so, Muslims should speak out."

She called on Muslims to reflect on how they would feel if Muslims who lived in other countries, where they were not the majority, were unjustly dealt with.

Women’s Aid Organisation programme officer Chin Oy Sim said the coalition had, since last June, made six written requests to meet Abdullah but had yet to receive any response.

In a Monday (March 19) press statement, Centre for Public Policy Studies senior research analyst Tricia Yeoh said the judgment in the Subashini case set a "dangerous precedent for future cases".

"To subject a non-Muslim to the laws of Islam would be unfair as non-Muslims do not profess that religion," she said in a statement, adding that the Constitution, meanwhile, ensures justice for both Muslims and non-Muslims.

http://malaysia-today.net/blog2006/newsncom.php?itemid=3295

PM setuju hak istimewa Melayu Johor Dilucutkan

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi secara tidak langsung bersetuju dengan pandangan Tun Musa Hitam penasihat Wilayah Pembangunan Iskandar agar hak istimewa Melayu Johor dihapuskan untuk menarik pelabur asing. Laporan NST hari ini menyebut “Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yesterday announced the first set of incentives for the Iskandar Development Region (Iskandar) and top of the list is that investors do not have to comply with a rule that favours Bumiputeras. There will also be 10-year tax holidays and the freedom to employ foreign employees within certain zones.” (Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam mengumumkan pakej pertama insentif untuk Wilayah Pembangunan Iskandar dan yang mendahului keutamaan ialah pelabur tidak terikat kepada sebarang syarat yang memberi keistimewaan kepada Bumiputera….. dan kebebasan untuk mengambil pekerja asing sepenuhnya (tanpa perlu kuota Bumiputera))

Kesian Melayu Johor, tiada lagi tempat untuk mengadu. Wilayah Pembangunan Iskandar boleh menjadi milik warga asing sepenuhnya daripada Pengarah Eksekutif sampailah ke budak pejabat (office boy).

Rujukan New Straits Times
http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Friday/Frontpage/20070323075412/Article/index_html

Rujukan temuramah Tun Musa Hitam di Bloomberg http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=akv4pAZCxigM

3/15/07

Kelantan Tawar Biasiswa RM 250,000 Seorang ?

Kerajaan negeri lain macamana ?

Pelajar 18 A ditawar tajaan RM250,000. Berita Harian 15 Mac 2007 KOTA BHARU: Pelajar Maahad Muhammadi Perempuan, Siti Fatimah Mukhtar, 17, yang memperoleh 18 A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2006, ditawarkan biasiswa RM250,000 bagi melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan.

Tawaran Kerajaan Negeri Kelantan itu diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pendidikan, Sains dan Teknologi, Nik Mohd Amar Nik Abdullah, yang menemui pelajar itu di sekolah berkenaan, semalam.

Siti Fatimah berkata, beliau menerima biasiswa itu untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Asia Barat kerana memang berminat mendalami bidang perubatan di sana.

Nik Mohd Amar berkata, Siti Fatimah yang juga anak ketujuh daripada lapan beradik dianggap pelajar terbaik negara oleh kerajaan negeri, layak menerima biasiswa melanjutkan pengajian dalam bidang itu.

“Kerajaan negeri meluluskan biasiswa untuk Siti Fatimah kerana beliau melakar sejarah kepada Yayasan Islam Kelantan (YIK) memperoleh 18 A.

“Kita mencadangkan Asia Barat kerana Siti Fatimah berlatar belakang pendidikan agama dan tahfiz. Selain perubatan, beliau boleh mendalami Bahasa Arab serta menghabiskan tahfiz al-Quran,” katanya.

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Thursday/Nasional/20070314231746/Article/

3/13/07

Ibu Bapa Mula Gerakan Boikot PLKN

Perhaps parents should boycott NS- PT Tan
Malaysiakini. Mar 12, 07 1:21pm
From what that is gathered, the National Service programme is no more than a Scout camp of yesteryears, except that this time it is funded with mega-bucks and fueled by wrong intents.
While we scrimped and saved to attend the Scout camps when we were kids, we were well trained by seniors who loved the game, as it is called. The seniors imparted all they knew with care and concern, even while they ragged. Safety was never compromised. Parents came and participated in the camps, day and night.
We grew up with such a close bond that after 30 years, we all still get together and laugh over jokes without a hint of racial segregation or malicious intent.
In comparison, today’s NS training makes the trainees go through the same routine with ‘torture’, trying to instill discipline through fear and punishment. Making a girl do pushups when she does not have the arm strength is tantamount to torture. The poor girl will use her backbone is a ‘S’ curving motion that will ultimately snap the spinal cord when one too many pushup is done. A fit person can do 100 pushups without effort, but a ‘soft’ person will snap after 10 or even five.
When the time comes for my child to go to the camp (if at all), I will not release her. No one can guarantee her 100 percent safety or even try to do so. National Service Training Council chairperson Lee Lam Thye, after decades of exemplary service, has belittled himself by saying that there are not enough facilities to medically examine all trainees.
Then he should push for a smaller number of trainees, or postpone the programme. After all, with the mega-bucks that is being rolled out for the programme with some getting some economic benefits, why should we pay with the lives of young ones?
Lastly, has the training brought about any measurable benefits besides profits to the caterers, contractors and uniform suppliers? The last fiasco over transport illustrate the chasm between intent and action. After so many sessions, there have been no comprehensive surveys, studies or whatsoever to examine what has been achieved. Spot interviews with a few trainees will not reflect general attitudes.
I urge the government to stop the programme, conduct a full post-mortem with full public participation and bring the implementing parties who have not performed to book. Failing which, I urge all parents to boycott the programme to show their displeasure with the way the programme is being run in particular and the country in general.
http://www.malaysiakini.com/letters/64397

3/12/07

JOM Demo FTA Pejabat PM 14 Mac

Semua Rakyat Malaysia Mari Bersama Kita Berdemo MEMBANTAH FTA (Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika)
PADA Hari Rabu 14 Mac 2007
Jam 8:30 Pagi
Di Perkarangan Pejabat Perdana Menteri, Putrajaya

Ceramah YB Salahudin 20 Mac Seremban

Ceramah Umum bersama
YB Salahuddin Ayub , Ketua Pemuda PAS Pusat, Ahli Parlimen Kubang Krian
Yg Bhg Us Abd Ghani Abd Rahman, AJK PAS Pusat, Pesuruhjaya PAS Melaka

Selasa 20 Mac 2007
Jam 9 Malam
Di Perkarangan Pejabat PAS Cawangan Ampangan, Seremban (Sebelah Surau Hitam)

Anjuran : Unit Amal Negeri Sembilan dan Badan Perhubungan PAS N.Sembilan

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Maklumat lanjut hubungi :
Sdr Sufian : 013-3589328 Pengarah Unit Amal N.Sembilan

Ahli Majlis Perbandaran Nilai Ditahan Berjudi

(Jika benar laporan ini Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohammad bin Hj Hassan harus ambil tindakan serius terhadap anak buahnya , serta menilai prestasi semua Ahli-Ahli Majlis Perbandaran dan Majlis Daerah di Negeri Sembilan ini sebagai menunjukkan contoh tauladan yang baik kepada rakyat, bukannya menunjuk contoh gejala social dan gejala maksiat”
Berita Harian Isnin 12 Mac 2007 Nasional m.s. 8. Tampin. Judi Di Rumah Ibadat.
Seorang Ahli Majlis Perbandaran Nilai adalah antara lapan lelaki yang ditahan ketika berjudi dalam sebuah rumah ibadat di Gemencheh Lama, dekat sini, petang kelmarin.

Ketika dihubungi semalam Ketua Polis Daerah, Superintenden Zull Aznam Harun, berkata ahli majlis itu bersama tujuh lagi rakannya yang berusia dalam lingkungan 40 hingga 50-an diberkas dalam serbuan oleh sepasukan lapan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IIPD) diketuai Cif Inspektor Razali Alwi, kira-kira jam 5 petang. Katanya, wang pertaruhan dan peralatan digunakan untuk berjudi dirampas dalam serbuan itu.

Pelatih PLKN makan makanan dihurungi lalat

Berita Harian Isnin 12 Mac 2007 Nasional m.s. 8
………..
"Cuma, saya pernah nampak beberapa pelatih PLKN pitam atau muntah ketika berkawad di tengah panas. Walaupun ada pegawai kesihatan, ia patut dielak," katanya.

Mohd Rosli ditemui ketika menjemput anaknya selepas tamat latihan dari Kem Syruz, Nibong Tebal di Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang (Pisa), di sini, semalam.

Mohd Hatta adalah antara 31,696 pelatih Kumpulan Satu Siri 4/2007 seluruh negara yang tamat latihan di 78 kem, kelmarin dan semalam.

Pelatih PLKN, Mohd Syafik Syahid, 18, berkata dia dan rakannya gembira kerana mendapat peluang mengikuti program itu khususnya aktiviti lasak tetapi penyediaan makanan di Kem Syruz kurang memuaskan.

Dia berkata, pelatih juga terpaksa makan bersama hurungan lalat di dewan makan, selain sesetengah masakan tidak benar-benar empuk, khususnya ayam dan ikan.

"Kita mengadu hari ini, masakan esoknya bagus tetapi berulang lagi hari seterusnya. Banyak lalat, makanan tak berapa masak," katanya.\
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Monday/Nasional/20070312091542/Article/

3/9/07

PLKN, Singapura hanya 1 kematian tempoh 4 tahun

Program Khidmat Negara di Singapura adalah lebih lasak dan lebih lama daripada di Malaysia. Wanita adalah tidak diwajibkan menyertainya. Namun begitu Program Khidmat Negara di Singapura hanya mencatatkan 1 kematian dalam tempoh 4 tahun. Demikian menurut laporan seorang pembaca Malaysiakini http://www.malaysiakini.com/letters/64259

S’pore’s NS: One death in past four years
Sukhwant Singh. Mar 8, 07 4:17pm

I am concerned about the high number of deaths under the Malaysian National Service programme. Though I have now become a Singaporean, I still have friends whose children will soon be doing NS.

First of all, I am very shocked to hear National Service Training Council chairperson Lee Lam Thye’s answer to the question of medical examinations before entry. He said there were ‘too many trainees’ for this.

Let me warn all parents that this is the most callous attitude anyone can have. He shows a total disregard for the lives of our children. I know Malaysians tend to get all riled up when Singapore in mentioned but it's time we learn or else our children will pay the ultimate price.

Over here, every person entering the NS goes through a very rigorous health check. From the health check, the trainees are then categorised depending on their fitness level

These days, there are many children with asthma, low fitness levels apart from quite a number who suffer quite easily from heat exhaustion.

From what I understand, though there have been deaths in Singapore's programme, there has been only one death recorded in the last four years.

It's indefensible for anyone to play with the lives of our children.

Israel Akan Menjajah Johor Melalui Disneyland ?

Walt Disneys adalah penyokong kuat Israel. Di satu pihak kita membela rakyat Palestin, di satu pihak lagi kita mengalu-alukan syarikat yang menjadi penyokong kuat negara pengganas Israel membina Disneyland di Johor ? (Walt Disneys Millennium exhibition at the Epcot Centre in Florida depects Jerusalem as the capital of Israel. Jerusalem is an illegally occupied city according to international law (UN resolution 242, 237 & 405)and can never be the capital of Israel. http://www.inminds.co.uk/boycott-disney.html )

KENYATAAN MEDIA DPPNJ 8 Mac 2007
TAJUK : TAMAN TEMA DI NUSAJAYA : KERAJAAN JOHOR MASIH BERAHSIA

Kerajaan Johor terus mengambil sikap untuk tidak mendedahkan identiti syarikat yang terbabit dengan pembinaan taman tema yang akan dibina di Nusajaya. Lebih membimbangkan, Menteri Besar Johor mengakui bahawa Khazanah Nasional kini dalam peringkat akhir rundingan dengan syarikat taman tema berkenaan.

Apa yang menjadi perkara penting kepada MB Johor terhadap pembinaan taman tema ini adalah harga tiket akan dijual pada harga berpatutan dan mampu dibeli masyarakat tempatan biarpun menawarkan kemudahan setaraf taman tema terkenal di luar negara. (Harian Metro, 8 Mac 2007)

Dewan Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) sebelum ini telah mengulas tentang perkara ini pada 2 Jun 2006 (http://dppnjohor.blogspot.com/) dengan menyatakan bahawa pembinaan Disneyland di Malaysia sebenarnya akan mencambahkan lagi kesuburan aktiviti hiburan di Malaysia yang sekarang ini semakin tidak terkawal. Kita jangan lupa bahawa program hiburan yang keterlaluan adalah strategi yang digunakan musuh dengan menghidangkan hiburan sebanyak-banyaknya khususnya kepada golongan muda yang masih mencari hala tuju kehidupan mereka.

Bernama.com pada 30 Mei 2006 telah menyiarkan kenyataan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesahkan pertemuan dengan kumpulan yang berminat melabur dalam projek taman tema Disneyland di Johor. Beliau menyatakan bahawa perbincangan secara terpeinci dengan pihak Disney masih belum dilaksanakan tetapi ada kumpulan yang menunjukkan minat untuk membawa Disneyland ke Malaysia.

DPPNJ ingin menegaskan tanpa taman tema diwujudkan, negeri Johor masih mampu menjana ekonomi negeri dengan menggembeleng hasil negeri yang ada. Sikap mendidik rakyat kepada hiburan memudahkan mereka terleka dan mereka lupa pada ajaran dan peraturan agama. Allah S.W.T telah mengingatkan kita bahawa kehidupan dunia ini penuh dengan tipu daya.

Firman Allah ;

“Kehidupan dunia ini hanyalah main-main dan berseronok dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang yang bertakwa, tidakkah kamu memahami hal ini?”

FirmanNya lagi ;
“Sesungguhnya kehidupan dunia hanya permainan dan gurau senda, jika kamu beriman dan bertakwa, Allah akan memberikan pahala kepada kamu dan tidak akan meminta hartamu.” Muhammad: 36

Sekiranya kerajaan masih berterusan dengan hasrat ini maka semakin jauh umat Islam daripada agama.

Khairul Faizi Bin Ahmad Kamil
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Johor
019-7701830
http://dppnjohor.blogspot.com/

***********************
Southeast Asia Jul 4, 2006

http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/HG04Ae01.html

Malaysia Disneyland rumors pure Mickey Mouse
By Gary LaMoshi

HONG KONG - Malaysian property developer UEM World is the billion-dollar conglomerate you probably never heard of until it invoked Mickey Mouse.

For the past month, UEM World, with the connivance and encouragement of its shareholder the Malaysian government, has claimed that it's in talks with US entertainment giant Disney to build a theme park in the southern province of Johor. And UEM hasn't let Disney's denials deter it.

This Disney fantasy starts with Bandar Nusajaya, a new town UEM World is building in Johor, just across the strait from Singapore, on the outskirts of Johor Baru, Malaysia's second-largest city. The master plan for Bandar Nusajaya envisages

600,000 people living within the 10,930-hectare city by 2020.

"This development has been acknowledged by the Johor state government as an opportunity to plan a city for the 21st century, based on sound social and environmental principles," according to Nusajaya.net. The state government is so hot on the idea that it plans to build a new administrative center on some of Bandar Nusajaya's prime waterfront real estate.

"As a place to live and work," the website continues, "Bandar Nusajaya's role is to be the model for Malaysian cities to come." It's already a model for Malaysia's special brand of corporate-government hype.

Right fish, wrong pier
The official Bernama news agency reports that Malaysian officials and UEM are in talks with Disney about building a theme park in Bandar Nusajaya. The interest began when Prime Minister Abdullah Badawi and Disney officials attended the same information-technology conference in the United States. From that seed, a delegation of Malaysian government and business people went on to pursue the matter.

The first hint that something might be fishy was that they went to pursue Disney in Japan rather than in the US.

The delegates met with Oriental Land, operator of Disney's Japan theme parks in Chiba prefecture, outside Tokyo. That's a perfectly reasonable strategy for Malaysia, if it's serious about getting a Disney park in Johor. Oriental Land's Disneyland and DisneySea parks have been successful, and Malaysia would be smart to use that operator's experience and expertise.

But headlines stating that Malaysia is "in talks with Disney" ignore a key fact: Disney denies it.

"We are constantly exploring opportunities around the world as we look to grow our Parks and Resorts business," said Lisa Haines, Disney Parks and Resorts vice president. "At this time, however, there are no existing discussions in Malaysia and we currently have no plans for a Disney-branded resort development in that country. Oriental Land Co, which owns and operates Tokyo Disney Resort as our licensee, is a valued partner; however, they have no role in evaluating or negotiating other opportunities for Disney outside of Japan."

UEM has continued pumping up hopes for the deal. "We are talking to more than four parties, including the big one" that speculation is focusing on, UEM World chief executive Ahmad Pardas Senin told a Malaysian newspaper last week. Reports helpfully added "Disney" in parentheses after the quote.

Asked to elaborate on whether UEM World was talking to Oriental Land or Disney itself, Senin said, "You start by talking with the party closest to you and then move to the epicenter." But that hedge didn't change the headlines, or dim UEM World's hope that it might enjoy the higher demand and prices for its land that even speculation about a Disney park brings.

3/8/07

Berhati-hati penipuan ubahsuai/baiki rumah di Seremban

sanusi
Date: Thu Mar 8, 2007 4:49 pm
Subject: Penduduk Seremban: Awas sshassan2002

Rumah saya memerlukan kerja-kerja memasang sink dan menggantikan frame pintu yang sudah reput. (sink sudah saya beli sendiri dari kedai hardware). Seorang Indon memberi anggaran RM400. Saya memanggil seorang contraktor Cina yang saya sudah kenal untuk mendapatkan sebutharga lain. Dia minta RM700. Olehkerana perbezaan harga banyak antara kedua tersebut saya ternampak satu business card "Bina Roofing & Plumbing Services" "reasonable price" dalam letter box saya. Saya menalipon nombor yang diberikan. 4 orang Cina telah datang. Setelah memahami kerja yang diperlukan, seorang daripadanya memberi harga RM1,600. Saya amat terkejut dan bertanyakan kenapa terlalu mahal. Jawabnya "harga banyak patut. Lain olang tak boleh kasi ini macam punya". Saya katakan saya dah tanya lain orang, cuma RM400 saja. Dia sampok, "olang Indon ka?". "Ya la", jawab saya. " Itu macam lu angkat dia bikin la. Sikalang, lu kasi bayar saya minyak keleta punya wang". Saya tanya kenapa saya mesti bayar. Jawabnya " Saya mali naik keleta. Minyak musti bayar punya". Saya enggan membayar, hampir bergaduh apabila dia tetap memaksa saya bayar. Akhirnya mereka pergi tanpa mendapat bayaran sambil bercakap Cina sesama mereka dan memandang muka saya.

Semoga warga Seremban akan mendapat iktibar dari apa yang saya lalui.
1. Jangan mudah terpedaya business card atau pamphlets didalam letter box yang mengaku harga berpatutan. Sentiasa dapatkan harga perbandingan".
2. Jangan sesekali tunduk kepada ugutan supaya membayar "harga minyak dia datang". Itu adalah sebahagian dari kos perniagaan mereka sendiri.

Sanusi

Pengerusi PLKN Minta Dikritik

Kini Pengerusi PLKN Tan Sri Lee Lam Thye menyeru kepada semua rakyat yang prihatin supaya memberi pandangan (mengkritik) mengenai PLKN. Ayuh mereka yang prihatin , terutama ibu bapa yang punya gadis remaja yang masih atau akan menyertai PLKN nyatakan bantahan anda ! Fakskan bantahan anda ke Tan Sri Lee Lam Thye, Pengerusi PLKN, No faks 03-26873555.

Antara bantahan dan kritikan yang disyorkan ialah :
1. Penyertaan PLKN untuk wanita adalah secara sukarela, bukan dipaksa.
2. Jurulatih-jurulatih PLKN hendaklah mempunyai sijil latihan khusus yang diiktiraf oleh institut latihan yang diiktiraf diperingkat nasional dan antarabangsa.
3. Jurulatih-jurulatih PLKN hendaklah mengamalkan gaya hidup sihat antaranya tidak merokok, tidak minum minuman keras, tidak menggunakan kata-kata kesat dan lucah, tidak mengamalkan makanan segera dan sebagainya.
4. Pemeriksaan kesihatan lengkap hendaklah dilakukan keatas semua bakal pelatih dan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan termasuk kos x-ray, ujian air kencing dan sebagainya.
5. Semua pelatih-pelatih PLKN dikehendakki menjalani ujian dadah, ujian HIV dan lain-lain penyakit kronik dan berjangkit.
6. Teruskan senarai kritikan anda …………………

***************************
NS council seeks feedback

The Star 8 March 2007. PETALING JAYA: The public have been invited to give their opinion on what can be done to improve the health, safety and welfare of all National Service trainees.

National Service Training Council chairman Tan Sri Lee Lam Thye has called on all concerned to write to him personally and offer their views or suggestions.

This follows the setting up of a technical committee to study the issue of improving medical facilities for the trainees.

“Comments can be faxed to me at 03-2687 3555,” he said in a statement.

Lee said he wanted to see specific proposals, which he would forward to the technical committee that was set up on Monday.

“Since the committee has to complete its report in two weeks, I hope the comments from parents can be sent to me as soon as possible,” he said.

Meanwhile, the National Service Training Department said the first batch of trainees would conclude their training on March 11.

A closing ceremony will be held on March 10.

“The trainees will be sent to their respective disembarkation points from March 11,” the department said in a statement.

The department said that the second batch of trainees, numbering 35,046 nationwide, would start their training on March 18.

The documents trainees have to fill up are being sent out via Pos Malaysia.

The department also said that for the first time, transportation of the trainees would be done over two days (March 17 and 18).

http://www.thestar.com.my/news/story.asp

Jurulatih PLKN layan pelatih macam anjing

Ini ialah komen daripada seorang pembaca dari laman web Tranungkite yang menyatakan Jurulatih PLKN hanya layak untuk melatih anjing-anjing. Para jurulatih PLKN ini melayan anaknya seperti anjing. Tanpa segan silu merokok depan ibu bapa dan para pelatih lain dan beberapa komen lain. Sila siasat komen dan aduan ini.

http://www.tranungkite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=898
Re: Beberapa Dalil Kukuh PLKN Mesti Dihentikan ! (Score: 1)
by nisasolehah on Thursday, March 08 @ 02:02:12 MYT

Allow me to further elaborate about this so called PLKN. Firstly, I had tried to allow my mind to open up positively towards PLKN, as what has been beautifully phrased in the website and newspapers. But no longer.

Unfortunately, what you hear is not as beautiful and true as what you would actually see. Only after one week my son was in, we begin to witness unscrupulous remarks made by the trainers. Mind you, the remarks were not only meant to the children but vocally to the parents! Now surely, we, as parents need not be treated rudely by such 'punks' who would eventually teach our good children to be 'punks' like them.

More amusing to note that the trainers smoke and puff away openly right in front of us, the parents and our children. Yes they do! So, chairperson, Lee Lam Thye, you for one, must look for the right trainer, not any 'punk' to lead our good children to the grave. And Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, looks like you hv to talk about health to the trainers as well. But first, count the number of NS deaths that is increasing.

Trainingwise, I should say, the trainers are good for dogs. Yes dogs!Believe me, from my observation, the trainers I observed during the 3 months stint at the camp, are just fit to be dog trainers! Mind you thats what they are just good at. They bark, they growl, they chase and they wind up the children like 'dogs'. But the funny sight is that these dog trainers are wearing army uniforms. Capt Lee Lam Thye? Our 17 year olds dont need dog trainers!!

I would have more to say, but PLKN will still remain at its worst. I would rather see it being aborted and buried away before it buries more children.

3/7/07

Beberapa Dalil Kukuh PLKN Mesti Dihentikan !

Pengakuan seorang bapa kelemahan ketara PLKN, anaknya dibiarkan sakit tanpa rawatan pakar. Bertindaklah sekarang sebelum anak anda menjadi mangsa seterusnya.
***************************
National Service: A parent’s concerns
Malay Academic
Mar 7, 07 4:57pm
http://www.malaysiakini.com/letters/64208
I am a parent of five children - two boys and three girls. One was drafted in the introduction phase of the National Service programme and a second child ‘escaped’ being taken away from me.

The National Service programme is an idea which I am in total agreement with. But its implementation calls to mind too many questions of import. Questions which has a detrimental affect on the very lives of our children. I cried silently for those parents who had lost the lives of their children due to the National Service.

Yes, accidents occur and yes, honest mistakes happen and yes, Allah has allotted a certain period of our lives on this earth. I am willing to accept all these if my children’s time has come. But I will not accept the weak and questionable reasons thus far given by those who are in charge of this whole exercise.

At the very top of the list is the curriculum and pedagogy. The objectives are noble for which I am in full agreement with. The objectives, it seems, is about racial integration which this government, whom I as an academic and a concerned Malaysian feel, has failed to deliver in the primary, secondary and university school systems.

The second noble objective seem to be to instill a sense of national spirit and service to the community. And a third seems to be to instill a sense of discipline and toughness to the next generation of Malaysians.

I must, however, raise questions as to the effectiveness of the programme’s objectives. I have personally interviewed several NS trainees and also my observation as to their behaviour and opinions including that of my eldest child. The very first question I ask of the Malay trainees is how many Chinese trainees’ phone numbers have you collected? The answers range from one to none.

Of course, mine is a small sample but other independent bodies should take up this research project. Next, I would observe my daughter’s and the other trainees’ behaviour towards the community. Would they now leave the sanctity of their video games and handphones and get involved in the community? Nothing. No thoughts, no gestures, not even an inkling of wanting to think about any community involvement.

Finally, with respect to the third objective of toughness and self-discipline, the children come back home to their rooms eating chocolate and watching Astro without wanting to jog or exercise. Some of my friends have even complained that their children who have been raised to pray five times a day coming home with a different attitude about prayers. Thus, with this very small sample, I hypothesise that the National Service programme is nothing more than a camping trip. Clearly, I think we may have the wrong curriculum and pedagogy.

I remember one occasion when I sent my daughter to a summer camp at Sungai Lui. The trainers made my wife and I cry with my eldest daughter in just under two hours of introduction to the camp’s objectives. The three of us never felt as close as in that few minutes which serves as an outstanding testimony to the camp’s method of instilling love and a loving conscience.

We need the proper people for National Service and not just any one. Just because the founder of the camp I mentioned was an opposition member, that should not be a reason to exclude such honed skills and talents. The last time I checked, he was a long-time civil servant and still carries a Malaysian identity card.

Next concerns the health of our children. I am most saddened by National Service Training Council chairperson Lee Lam Thye’s answer to the question of medical examinations before entry. He simply said that there are too many trainees to have a feasible medical examination exercise.

Excuse me sir, but you are forcing parents and ‘drafting’ our children. Once you take them, I am holding you responsible for their lives. In the course of her training, my daughter became sick and started coughing on the fifth week when I visited her. When the cough persisted on the sixth week, I asked permission to take her out to the doctor. She said she had already seen the NS ‘doctors’ and they were not effective.

Though the trainers refused permission, I took her out anyway and she went AWOL for three days. I took my daughter to a clinic and made sure she took her medication properly for the next three days. She had acute bronchitis and when it subsided, I sent her back to camp with the stern advice that she skip anything strenuous or wet in her programme. If she was too severely punished, I would come and take her home. I was told that she and her friends were made to roll like dogs in the puddles of rain-soaked grass. Very patriotic.

I have three more children, and I am not satisfied with the answers given by the National Service programme officials on the matter of all the deaths and rapes for the simple reason that there seems to be no independent inquiry. I will not give up my children easily to the National Service because of these hard questions.

I want the National Service officials to give parents a complete tour of the facilities and to adequately inform us of the programme on the site that my child will be stationed. I want the trainers to answer all my questions about the programme to the point that I am satisfied that if anything happens, it was a genuine accident and not because of some half-baked idea or exercise.

Firstly, our children are not military types so please get those army people out of the programme! I don’t mind the ‘brainwashing sessions’ as these would not be fatal but reduce the military aspect of the programme significantly or take it out altogether. My children have been ‘drafted’ for only three months but I have taken care of them for 17 years. I have more invested and I will protect my investment in any way possible. So, please, if no one can vouch for the military part, get rid of it totally.

I have written these concerns as a father with no political agenda whatsoever. I would never let my daughter take a taxi alone anywhere. I would not let my 10-year-old son cycle on a Malaysian roadway. I would not let any of my little ones on any one of the Malaysian school buses. I would thus betray my natural sense of protectiveness by signing my child’s life away to the National Service programme with all its glaring flaws that have recurred again and again.

There are many more things that I can write about concerning this programme but it would be sufficient that I covey some simple messages. Firstly, reexamine the curriculum and pedagogy. Secondly, get the real expert trainers and not any Muthu, Lim or Ahmad. Thirdly, parents must be briefed properly with tours of the programmes and exercises. Fourthly, get rid of the military-style programme or tone it down to a mild Boy Scout hike. Fifthly, and most importantly, allow an independent investigation of any deaths or mishap. None of this ‘from a single source’ nonsense. This is our children we are talking about. Yours and mine.

Some people have gotten away with a lot of things in the course of our country’s history. But this is different. I, for one, will refuse to send any of my children to a National Service camp if the changes I call for are not given grave consideration.

***************************************
NS programme; Health minister ‘inhuman’
ZMH
Mar 7, 07 4:54pm Adjust font size:

I am shocked and utterly disgusted with the remarks made by the health minister in the vernacular press with regards to the high number deaths in the NS programme. I quote:

‘Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata laporan mengenai kematian beberapa orang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) terlalu diperbesar-besarkan, sedangkan bilangan kematian dalam program itu adalah kecil berbanding dengan keadaan kematian biasa’.

How can a learned man like the hounourable minister utter such a statement? Must the NS ‘death’ toll be in proportion to the total number of trainees for real concern to be shown and appropriate action to be taken?

I am at a loss for words to comment on this shocking statement from him. Can’t he, at least, empathise with the family of the dead trainee? If such a bereavement were to befall his family, how would he have reacted?

God help this country if such inhuman remarks could come from an elected representative of the people.

Penularan Mazhab Wahabi gugat masyarakat Islam Thailand

Oleh ROSLAN ARIFFIN dan MD NASIR RANI,Bernama

Tidak cukup dengan tekanan pihak berkuasa Thailand, masyarakat Islam di selatan negara itu kini berdepan pula dengan penyebaran mazhab Wahabi yang ditolak oleh kebanyakan umat Islam di Narathiwat.

Penularan mazhab Wahabi, yang antara ajarannya terdapat yang bertentangan dengan amalan ahli sunnah seperti haram melagukan bacaan Al-Quran dan azan serta tidak boleh mengadakan perayaan agama, dikhuatiri boleh mencetuskan bibit-bibit perpecahan di kalangan penduduk Islam di sini, kata seorang pegawai Majlis Agama Islam Narathiwat (MAIN).

Beliau memberitahu Bernama bahawa terdapat pihak tertentu cuba mengembangkan mazhab Wahabi sehingga menimbulkan kecelaruan dan konflik di kalangan majoriti penduduk Islam di sini yang telah lama berteras kepada mazhab ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Kita tahu fahaman itu sengaja disebarkan oleh musuh Islam dengan tujuan untuk memecahbelahkan perpaduan Islam di sini," kata pegawai itu.

Katanya strategi golongan anti-Islam ini mula menunjukkan kejayaan kerana telah terdapat tanda-tanda perpecahan antara dua kumpulan Islam itu apabila golongan muda yang lebih didedahkan kepada mazhab Wahabi mula berani cuba menafikan amalan-amalan sunat yang dijalankan oleh golongan ahli sunnah.

"Kumpulan pengamal Wahabi mula menganggap banyak amalan dan perlakuan ahli-ahli agama yang lama sebagai bidaah hingga timbul rasa kurang senang," katanya.

Amalan kumpulan Wahabi yang didakwa bertentangan dengan ajaran asal Islam antaranya ialah berzikir, bertahlil dan menyambut Maulidul Rasul.

Pengamal Wahabi juga mengharamkam foto, muzik dan peralatannya, nyanyian malahan video termasuk perlakuan pengebom berani mati.

Wahabi menentang kesemua perkara itu kerana mendakwa perkara itu tidak dibuat semasa pemerintahan Rasullullah dan para sahabat baginda yang mewarisi pemerintahan Islam.

Pegawai MAIN itu berkata mazhab Wahabi yang diamalkan oleh sebahagian masyarakat Arab khususnya di Arab Saudi cuba dikembangkan di sini bertujuan untuk menimbulkan perbalahan di kalangan masyarakat Islam Thai yang keseluruhannya bermazhab Sunni.

"Kekuatan utama umat Islam di selatan Thailand ialah mampu bersatu padu dengan fahaman Islam yang satu hingga tidak boleh digugat sejak beratus-ratus tahun dulu. Sebab itu musuh Islam sekarang berusaha hendak musnahkan Islam dengan menggunakan Islam itu sendiri setelah pelbagai cara lain gagal," katanya.

Beliau berkata MAIN telah banyak kali mengeluarkan ingatan supaya masyarakat Islam di sini berwaspada terutama terhadap berkembangnya mazhab Wahabi kerana ia boleh menimbulkan perbalahan antara mereka.

Kira-kira 90 peratus daripada enam juta penduduk di Selatan Thailand terdiri daripada umat Islam yang secara tradisinya telah menetap di tiga wilayah utamanya iaitu Yala, Pattani dan Narathiwat sejak Islam berkembang di rantau ini sejak berkurun-kurun lagi.

Wilayah di selatan Thailand juga unik berbanding dengan kawasan lain Thailand kerana majoriti penduduknya lebih selesa menggunakan bahasa Melayu yang seakan-akan sama dengan loghat Kelantan dalam perbualan harian sesama mereka dan bukannya bahasa Thai, yang menjadi bahasa wajib di semua sekolah.

Imam Masjid Al Muhammadiah di Bacho di sini, Abdul Rahman Nassir, 63, ketika ditemui berkata pengamal fahaman Wahabi mula meluas sejak beberapa tahun lepas setelah dibawa oleh pelajar-pelajar Islam yang balik dari Arab Saudi.

Katanya amalan Wahabi sukar diterima sepenuhnya oleh masyarakat Islam di sini kerana ia seolah-olah menafikan peranan ulama dan amalan-amalan sunat yang dijalankan sebelum ini.

"Adakalanya berlaku perpecahan (antara golongan agama tua dan muda) kerana ada perbezaan pandangan antara ahli Sunni dan Wahabi. Tapi sehingga ini kita dapat selesaikan," kata Abdul Rahman.

Beliau menasihati masyarakat Islam supaya menghindarkan diri daripada bertelingkah pendapat kerana ia boleh meretakkan perpaduan mereka.

http://www.agendadaily.com/cmspreview/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_210bf2fe-ca9db1d0-c0c18f00-3b1b38bd

KEKOSONGAN JAWATAN

CHEMIST
Qualification and particulars :
* Skillful hands-on experience in handling analytical equipment such as GC, HPLC, AAS or Particle Size Analyzer
* Computer Literate
* Interpersonal skills, self-motivated, able to work independently analytical and mature thinking
* Fresh Graduates in Chemistry are encouraged to apply (Diploma/Degree)
* Age : preferable within 22 - 26 years

Contact :
Personnel & Administration Executive
Baerlocher (M) Sdn. Bhd.
Lot 635 & 660, Kawasan Perindustrian Tuanku Jaafar
Sg. Gadut, 71450 Seremban, Negeri Sembilan
Tel : 06-6780240 , Fax : 06-6780239

*******************************

CHARGMEN
With AO certificate who can handle mechnical also.
He will be sent for courses to handle high voltage current (KV11) in the future.
He must be able to speak,write and read English well.

Contact :
Accounts & Admin Manager
CeramTec Innovative Ceramic Engineering (M) Sdn Bhd
Phone: +60 (6) 677 8388 , Fax: +60 (6) 677 7217

********************************

Yano Electronics (M) Sdn.Bhd. a leading Japanese Manufacturing company engaged in the manufacturing of audio and video mechanism located at Tuanku Jaafar Industrial Estate Seremban, N.Sembilan, invites dynamic individual to fill in the following vacancy:

RPO/QC-OFFICER(PARTS QUALITY ASSURANCE) (1-VACANCY)
* Possess "RPO" Certification by AELB - essential requirement (currently valid or has completed refresher program on expiry).
* Possess a tertiary education,preferably with mechanical/mechatronics background but not essential.
* Shall be fluent in both written and spoken English.
* Able to work independently, self-driven but also an active team member.
* Possess sense of urgency,commitment,customer service aptitude and results oriented.
* Possess strong communication,interpersonal and analytical skills.
* Capable of interacting with people at different levels and diversity.
(Note:RPO = Radiation Protection Officer by Atomic Licensing Board).

ASSISTANT Q.C SUPERVISOR (2-VACANCIES)
* Able to read and understand mechanical drawings,analyze,trouble shoot mechanism failure and supervise a team of inspectors in outgoing inspection.
* Male aged between 23 years and above.
* Good communication skills and the ability to liaise with all levels.
* Must be able to communicate well in the English Language.
* Preferably with Diploma/Polytechnic Cert.in Mechanical/ Mechatronic Engineering.
TECHNICAL SUPPORT(EDP DEPARTMENT) (1-VACANCY)
* Candidate must possess at least a Diploma or Advances/Higher/Graduate.Diploma in Computer Science/IT or equivalent.
* At least 1 year(s) of working experience in PC troubleshooting and network infrastructure support (LAN & WAN).
* Fresh graduates/Entry level applicants are encouraged to apply.
* Good in communications and interpersonal skills.
* Male,aged below 28 years.
* Able to work independently.
* Motivated, fast learner, confident and able to work with people of all levels.
ASSISTANT PLANNER(PURCHASING DEPARTMENT) (3-VACANCIES)
* STPM/Diploma holders with minimum 2 years working experience in a similar capacity.
* Male and female,aged above 21 years
* Able to have strong communication skill
* Have planning background and ability.
* Proficient in English and must computer literate.
* Experience in the field will be an added advantages.

CLERK(SHIPPING DEPARTMENT) (2-VACANCIES)
* SPM holders or equivalent.
* Male and Female,aged 18 ~ 30 years.
* Proficient in English and must computer literate.
* Experience in the field will be an added advantages.

WELDER(MAINTENANCE DEPARTMENT) (1-VACANCY)
* Certificate in Welder.
* Male,aged above 20 years.
* Experience in the field will be an added advantages.

TECHNICIAN(TOOL & DIE DEPARTMENT) (5-VACANCIES)
* Diploma Mechanical Engineering or Certificate General Mechanic.
* Male,aged 18 ~ 30 years.
* Experience in the field will be an added advantages.

Please send in your application and resume stating full details of your qualification, experience, expected salary and a recent photograph (NR) to :
THE MANAGER
ADMINISTRATION / HUMAN RESOURCE DEPARTMENT
P.O.BOX 296, 70730 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN. Closing date : 16TH MARCH 2007

PLKN , kes gaduh dan keracunan makanan pula !

Pelatih PLKN dakwa dibelasah kerana bendera

Berita Harian 7 Mac 2007. PASIR PUTEH: Seorang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dari Kem Kisana Beach Resort dekat sini, mendakwa dipukul dan ditumbuk dua pelatih lain berhubung pertikaian mengenai bendera kumpulan awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 1.30 pagi, mangsa berusia 18 tahun dari Kajang yang sedang tidur, didatangi dua pelatih dari Kelantan yang menuduh mangsa mencuri bendera kumpulan mereka.

Ketua Polis Pasir Puteh, Deputi Superintendan Mohd Kamal Zainal, berkata tuduhan itu mencetuskan pertengkaran sebelum mangsa dipukul dua pelatih itu sehingga cedera di muka.

"Mangsa kemudian mengadu kejadian itu kepada jurulatih kem yang memberikan rawatan kecemasan sebelum dihantar mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Besut," katanya di sini semalam.

Mohd Kamal berkata, mangsa kemudian membuat laporan di Balai Polis Cherang Ruku sebelum dirujuk ke Hospital Tengku Anis (HTA) Pasir Puteh untuk pemeriksaan lanjut.

Katanya, pelatih terbabit kembali ke kem selepas menerima rawatan dan sepasukan anggota Cawangan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Pasir Puteh menjalankan siasatan di kem itu, kelmarin.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana sengaja menyebabkan kecederaan mangsa yang jika disabit kesalahan boleh dipenjara setahun atau denda RM2,000.

Sementara itu, Komandan PLKN Kem Kisana Beach Resort, Mejar Zulkarnain Abdullah, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu berpunca perselisihan faham antara pelatih.

"Sebaik menyedari mangsa cedera, beliau segera dikejarkan untuk rawatan kecemasan oleh jurulatihnya. Kita menunggu hasil siasatan polis sebelum mengambil tindakan lanjut terhadap pelatih terbabit," katanya.
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Wednesday/Nasional/20070306232659/Article/


NS dept denies food-poisoning claim (Dakwaan keracunan makanan)
http://www.malaysiakini.com/news/64133
Mar 6, 07 1:39pm
Are the National Service authorities in a state of denial over the cause of illness among 51 trainees at the Bukit Saban camp in Betong, Sarawak, in January?


Suspend NS programme pending review
http://www.malaysiakini.com/letters/64150
Dr Hsu Dar Ren Mar 6, 07 4:15pm

I refer to the malaysiakini report ‘Suspend NS training' pending probe on death. I also refer to the picture of National Service Training Council chairperson Lee Lam Thye in one of the dailies crying at the funeral of a dead trainee.

My sympathy goes to the parents of all the dead trainees as well as to Lee who has spent so much time and effort to oversee the project only to be thwarted by the incompetency of some of those in charge of the implementation of the project.

There are so many deaths and other mishaps that I would like to call for a total review of the National Service programme here. Our National Service was mooted as a means to integrate the youths of the different races while at the same time provide training for them to become more independent and encourage them to embrace good values.

Have we achieved these objectives? Are the trainers themselves well-trained to cope with the physical and emotional problems arising from various ethnic differences? There was a report that a canteen in one of the camp was ordered to be temporarily closed because food was found to be unhygienic. Are they adequate provisions for the trainees to get clean and nutritious food and water? Is there proper supervision from a hygiene point of view?

Is there a variety of food to cater for the tastes of all the trainees? Or is the food prepared mainly just for one ethnic group only? This is important because many Chinese Malaysian youth are not used to spicy food while a lot of Indians and Malays cannot go without spicy food. There are stories that some trainees have survived only on biscuits. Is this true?

Is there an adequate number of friendly medical staff present to attend to any complaints of discomfort or ill health? Are the camps conditions healthy enough? Do the people running the camps know enough about hygiene and prevention of diseases?

Are the trainers or camp commandants overzealous? Or do they, on the other hand, adopt a ‘tidak apa’ attitude? Has the programme attained its objective of bringing the various ethnic groups closer together? How many of the youths of the different races still keep in touch after their discharge from the camp and how many of them go out together, watch movies together and eat together? How many of them visit each other’s home during the festive seasons?

We need a review of the NS programme at this stage. We may need to suspend the training until a thorough review is properly done.

3/6/07

Pemuda digesa bantu pelajar daftar secara “online”

Dewan Pemuda PAS Kawasan Rembau hari ini menyambut baik saranan kerajaan agar semua pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai sesi 2008/2009 diwajibkan membuat permohonan masuk ke IPTA secara online.

Menyedari hakikat ramai pelajar sekarang ini , baik di bandar apatah lagi di kawasan pedalaman yang tiada kemudahan internet, justeru itu Dewan Pemuda PAS Kawasan Rembau menyeru agar semua AJK Pemuda di peringkat cawangan dan kawasan harus bersedia mengumpul maklumat pelajar-pelajar yang ingin mendaftar secara “online” sebagai sebahagian daripada khidmat kepada masyarakat terutamanya golongan pelajar yang kurang berkemampuan. Demikian menurut Sdr Rozmal Malakan, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Kawasan Rembau, mengulas kenyataan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamad bahawa semua pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai sesi 2008/2009 diwajibkan membuat permohonan masuk ke IPTA secara online.

“Kita harus memandang dari aspek positif cadangan kerajaan ini, selama ini remaja di Malaysia dihidangkan dengan unsur-unsur yang negatif melalui internet, mereka sanggup menghabiskan masa dan wang untuk melayari internet mencari bahan-bahan yang tidak berfaedah, terutamanya bahan-bahan lucah, justeru itu kita harus melatih mereka ini untuk “survival” hidup melalui internet. Jika mereka sanggup meredah perit jerih mencari bahan yang tidak berfaedah, mereka harus dua kali ganda lebih susah mencari bahan yang bermanafaat , barulah mereka boleh menghargai pengorbanan yang mereka lakukan, cumanya Pemuda PAS haruslah sentiasa peka , mencari dan sentiasa bersedia membantu pelajar-pelajar yang memang tiada kemudahan internet di sekitar mereka” ujar beliau lagi.

Disamping itu beliau juga menyeru agar golongan professional, persatuan-persatuan bukan kerajaan, PIBG-PIBG, alumni-alumni agar turun padang untuk mengenal pasti pelajar-pelajar yang menghadapi kesukaran untuk membuat pendaftaran ke IPTA secara “online”.

***************************************************

http://www.bernama.com.my/bernama/v3/bm/news.php?id=249931
GPMS Bimbang Pendaftaran Online Ke IPTA Jejas Peluang Pelajar Pedalaman

KUALA LUMPUR, 6 Mac (Bernama) -- Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) bimbang dengan cadangan Kementerian Pengajian Tinggi mewajibkan pendaftaran ke institusi pengajian tinggi awam secara online kerana ini akan menjejas peluang pelajar luar bandar dan pedalaman untuk mendapat tempat.

Ia juga menggesa kementerian itu menangguhkan pelaksanaannya.

Presidennya Reezal Merican Naina Merican berkata kementerian berkenaan perlu mengambil kira kemudahan internet di luar bandar terutamanya kawasan pedalaman yang masih kurang memuaskan.

"Sistem ini patut dijadikan sistem alternatif kepada sistem pendaftaran lama (kaedah manual atau borang) terutamanya untuk pelajar pedalaman," katanya kepada Bernama bagi mengulas kenyataan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamad bahawa semua pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai sesi 2008/2009 diwajibkan membuat permohonan masuk ke IPTA secara online.

Melalui aplikasi secara online itu, pemohon hanya perlu menghantar satu permohonan dalam masa 10 hari selepas keputusan peperiksaan diumumkan.

Timbalan Presiden GPMS Syed Anuar Syed Muhammad pula berkata berkata beliau tidak yakin dengan kapasiti kemudahan internet terutamanya di kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak.

"Kita sedar sistem berkenaan telah digunakan untuk kemasukan pelajar-pelajar Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia tapi bilangan pelajarnya jauh lebih rendah daripada pelajar SPM untuk satu-satu tahun," katanya.

Syed Anuar mencadangkan supaya kementerian menangguhkan pelaksanaan sistem berkenaan sekurang-kurangnya sehingga tahun 2010 sehingga infrastruktur internet diperluaskan seperti yang dirancangkan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan.

-- BERNAMA

3/5/07

Hentikan PLKN untuk wanita jika ingin jadi negara maju

Hakikatnya, Malaysia adalah satu-satunya negara dalam dunia ini yang mewajibkan wanita untuk menyertai program khidmat negara. Sedangkan negara maju yang lain seperti Singapura, Jerman, Greece dan Turki hanya mewajibkan lelaki untuk menyertai program khidmat negara.

Apakah rasionalnya mewajibkan wanita untuk menyertai program khidmat negara di Malaysia ini ?

Hentikan penganiyaan terhadap wanita ! Ayuh persatuan-persatuan, agensi-agensi yang membela wanita, tuntutlah hak wanita seperti di negara maju agar wanita dikecualikan daripada menyertai program khidmat negara secara paksa.

****************************
National Service in Singapore
National Service (NS) in Singapore is the name given to the compulsory conscription of all male Singapore citizens and second-generation permanent residents upon reaching the age of 18. They serve a two-year period as Full Time National Servicemen (NSFs) in the Singapore Armed Forces (SAF), Singapore Police Force (SPF), or the Singapore Civil Defence Force (SCDF).
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Service_in_Singapore

National Service in Malaysia
The Malaysian National Service, or Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) was first proposed in late 2001, brought to committee the next year, and finally brought to action in 2003. Initially it was thought that all youth of a certain age would be drafted but later the numbers were restricted due to lack of resources. The issue of conscription has always been a sensitive political issue in Malaysia because of the ethnic divisions of the country. The rationale for National Service was to bond the youth of Malaysia together and create a Malaysian nation, as the problem of racial polarisation was found to pervade educational institutions in Malaysia
http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_National_Service

National Service in Greece
As of 2006, Greece (Hellenic Republic) has mandatory military service of 12 months for men between the ages of 19 and 45. Citizens discharged from active service are normally placed in the Reserve and are subject to periodic recall of 1-10 days at irregular intervals
http://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Greece

National Service in Germany
Germany has conscription ("Wehrpflicht") for male citizens. They are obliged to serve for nine months either in the military or in an alternative civilian service. Although the conscription is of a military nature, nowadays twice as many draftees serve in alternative services than in the military. Women are not part of the draft, but may volunteer as professional soldiers.
http://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Germany

National Service in Turkey
In Turkey, compulsory military service applies to all male citizens from twenty to forty one years of age (with some exceptions). Those who are engaged in higher education or vocational training programs prior to their military drafting are allowed to delay service until they have completed the programs or reach a certain age (29 for university degree, 33 for Masters' Degree, 37 for Doctorate). The duration of the basic military service varies. As of July 2003, the reduced durations are as follows: for those without 4 year university degrees fifteen months as privates (previously eighteen months); for those with 4 year university degrees or higher either twelve months as reserve officers (previously sixteen months) or six months as short-term privates. Those with medical degrees always serve as reserve officers for twelve months. Choice of the rest of draftee reserve officers are believed to be determined by the needs of the armed forces, but there is no public document available clarifying the process.
Although women are not conscripted, they are allowed to become officers.
http://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Turkey

Promosi Baju Sukan & Renang Muslimat

Adalah dimaklumkan Nisa' Negeri Sembilan akan mengeluarkan baju sukan (t shirt) untuk muslimat berkonsepkan Nisa' Games berwarna unggu pekat. Harga sehelai cuma RM 35.

Di samping itu Nisa NS turut menjual baju renang muslimat diantara harga RM120-160 sepasang (seluar,blaus dan tudung khas). Harga adalah mengikut saiz. Yang paling kecil RM120 dan yang paling besar XL -RM160.

Mereka yang berminat untuk mendapatkannya bolehlah menghubungi PnNorwani Ahmat
Ketua Nisa' NS , tel 013-3851202 , e-mel halwan9@yahoo.com

Berapa ramai lagi Pelatih PLKN akan mati, lumpuh ?

Berapa ramai lagi anak gadis Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa akan mati, lumpuh, sakit, cacat, patah kaki, baru kerajaan akan menangguhkan program PLKN ini atau menghadkan penyertaan PLKN ini hanya untuk peserta lelaki sahaja ?

Apakah terdapat banyak lagi kemalangan, kecacatan, kematian pelatih PLKN yang tidak dilaporkan oleh media ?

************************
The Star 5 March 2007 - NS trainee’s family wants help from best medical specialist

KOTA BARU: The family of a national service trainee, who became semi-paralysed, is seeking the department’s help to provide her with the best medical specialist.

Asilalatin Abdul Basir, 17, formerly of SMK Ibrahim I in Pasir Mas, suddenly lost the use of her legs after undergoing a routine physical exercise at Camp Teluk Rubiah in Sitiawan, Perak, two weeks ago.

According to her lawyer aunt Hariati Abdul Rahman, 34, doctors at Ipoh Government Hospital initially diagnosed her niece's condition as inflammation to the spinal cord and warded her for over 10 days.

She is unable to feel anything from waist down. Her family is now worried whether the insurance coverage for NS trainees includes specialist treatment.

According to Asilalatin, she was never active in sports while at school and was fired up to do push-ups when she felt her back joints snapping.

“I thought nothing of it and went for a slow jog but I felt weak and was ushered to my bunk. I then seemed to lose sensation in my legs.”

Hariati said the family might consult a private specialist or seek recommendations from attending doctors on what to do next.

Meanwhile, Kubang Kerian MP Salahuddin Ayub, a member of the parliamentary select committee on national unity and national service training, has urged that the NS programme be temporarily suspended to allow for a full investigation.

“We are not saying the programme should be scrapped,” he said in voicing parents' concerns.

He said the introduction of firearms training and endurance exercises tailored after the military had also raised concerns, as these could backfire on those with poor fitness.

Salahuddin also recommended profiling of trainers engaged for the camps.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp

Hantu Produk Pelancongan N.Sembilan ?

Sekarang ini terpapar kain rentang di sekitar Seremban tentang adanya satu Pameran Hantu dan Jin yang akan diadakan pada satu tarikh terdekat di bandar Seremban dalam premis bangunan milik kerajaan Negeri Sembilan.

Pada kain-kain rentang (bunting) yang digantung pada tiang-tiang elektrik tersebut terpapar lambang kerajaan Negeri Sembilan, lambang agensi pelancongan negeri dan beberapa agensi lain itu sebabnya mungkin tiada permit pengiklanan MPS diperlukan.

Apakah “Hantu dan Jin” sebahagian daripada Produk Pelancongan Negeri Sembilan ? Kepada mereka yang mengunjungi pameran tersebut harap baca soal jawab kemusykilan dibawah.

*************************************
http://www.darussyifa.org/005_TakPercayaMakhlukHalus.php
Terjejas akidah tidak percaya makhluk halus

SOALAN pertama, pernahkah berlaku dalam sejarah Islam, hantu dijadikan bahan pameran? Kedua, terkesankah akidah umat Islam apabila ada yang menolak mentah-mentah pameran itu, dengan mengatakan pameran sedemikian adalah syirik dan wajib dijauhi kerana hantu sedemikian tidak pernah wujud

RIDUAN ABDUL, Kota Raja, Selangor

Jawapan Pertama

DARIPADA maklumat saya yang terbatas khasnya dalam bidang pameran yang dimaksudkan, saya tidak pernah bersua sebarang maklumat mengenainya, sejarah, meskipun ba­nyak buku-buku rujukan tentang makhluk halus yang saya ikuti. Tidak pernah didengari makhluk halus telah menjadi makhluk kasar berupa paras, ditangkap dan dimatikan oleh manusia untuk dijadikan bahan pameran.

Sebenarnya dalam kehidupan insan, kita sentiasa bertemu dengan maklumat, ada beberapa kumpulan masyarakat Barat dan Timur, begitu bersungguh mahu membuktikan makhluk halus secara fizikal.

Saya sendiri ditemui beberapa pengkaji luar negara seperti Ame­rika Syarikat, Perancis dan beberapa negara Eropah. Mereka menemu ra­mah saya dan disiarkan di televisyen Perancis dan dalam Discovery Channel, meminta saya menggambarkan makhluk halus daripada penga­laman yang sebenar.

Secara fizikalnya belum ada yang dapat membuktikan ia wujud. Secara imaginasinya hasil penga­laman pertemuan dalam beberapa episod dan interaksi insan yang dirasuk makhluk halus; itulah yang paling banyak boleh digambarkan.


Banyak orang menggunakan pelbagai kaedah untuk mendapat bukti nyata, seperti memasang kamera yang dihalakan di tempat-­tempat yang didakwa ada makhluk halus. Dikumpulkan beberapa orang di tempat tertentu dan mereka berkomunikasi dengan makhluk ini. Semua berlaku sekadar imbasan, bayangan dan rupa paras yang tidak pasti.

Dalam istilah Arab, hal-hal yang sedemikian ini disebutkan “al-ash-baah” atau bayang-bayang. Seolah-­olah masyarakat Arab menggam­barkan makhluk halus tidak lebih daripada bayang-bayang yang boleh dilihat tetapi tidak boleh dipegang. Maka dengan itu, sampai ke pe­ringkat ada yang tidak mempercayai makhluk halus wujud kerana tidak pernah dilihat secara fizikal, sama ada dilihat dengan mata atau dipe­gang dengan tangan.

Oleh itu jelas dalam sejarah tidak pernah wujud sebarang pameran makhluk halus yang dijelmakan untuk tontonan manusia. Apa yang dipamerkan bukan realiti kerana realitinya belum pernah berlaku.

Jawapan Kedua

TIDAK mempercayai adanya makhluk halus yang diistilahkan sebagai syaitan, jin dan iblis, sama dengan hantu, polong, langsuyar atau sebagainya, ia menjejaskan akidah. Manakala mempercayainya memperkukuhkan akidah.

Makhluk ini disebut begitu banyak dalam al-Quran. Bukan sa­haja berulang kali disebut perkataan jin, iblis atau syaitan sahaja, tetapi al-Quran dan al-Hadis turut menggambarkan hal kejadian mereka, beban amanah yang mereka tanggung sebagai makhluk, hal mereka beriman, mereka kufur, mereka menyakiti anak Adam, mereka berma­syarakat, berkahwin dan beranak­-pinak. Ada pun menolak mentah-­mentah adanya makhluk itu, mena­fikan kewujudan mereka, ertinya menafikan benarnya al-Quran.

Merujuk kepada pameran yang dimaksudkan, untuk mengatakan ia syirik, persoalan ini perlu dilihat daripada beberapa sudut. Sudut wujudnya makhluk halus itu, ia adalah suatu realiti.

Jika dilihat daripada sudut, bolehkah manusia mempercayai makhluk-makhluk ini boleh melin­dungi manusia, lalu manusia meminta perlindungan daripada mereka sehingga manusia menya­hut seruan supaya melakukan sesuatu yang syirik seperti menyembelih binatang untuk mereka, melakukan ibadah atas perintah mereka, melupakan Allah sebagai pelindung dan menjadikan syaitan sebagai pelindung, hantu sebagai pembela dan sebagainya.

Bagi yang menolak mentah-mentah pameran seperti ini, terpulang kepada bicara ilmu masing-masing. Jika diyakini bahawa yang dipamerkan itu sebenarnya bukan hantu, tetapi adalah karya seni yang dikatakan realiti, maka membo­hongi masyarakat jika sesuatu yang tidak wujud dikatakan wujud (dijel­makan dalam bentuk realiti). Juste­ru, eloklah masyarakat berhati-hati untuk mempercayainya.

Sebab itu saya mencadangkan supaya bahan-bahan yang dipamer­kan itu (yang dikatakan hantu), diuji dalam makmal dan dibuat kajian akademik bagi membuktikan ianya sebagai benar, supaya masyarakat tidak tertipu. Menerima dan meno­lak itu adalah hak manusia, tetapi hak ilmu untuk dibuktikan, harus dijadikan panduan untuk mengajar manusia menerima suatu hakikat sebelum mempercayainya.

Saya sendiri tertanya-tanya apa sebenarnya tujuan dianjurkan pameran itu? Sekiranya ia bertujuan memberi pengetahuan sebenar kepada masyarakat tentang alam makhluk halus maka ia perlu diasaskan pada asas ilmu yang sah di sisi Islam.

Jika ia suatu bisnes mengguna­kan suatu teknik untuk menarik perhatian pengunjung dan menghasil­kan tujuan material sedangkan bahan yang dipamer bukan realiti, maka ia memerlukan suatu pembe­tulan.

Kita tidak mahu masyarakat ter­tipu dengan gambaran yang tidak betul. Diandaikan ia dibuat hasil kajian yang menyeluruh, dan ia benar-benar realiti, kita boleh berbangga. Dunia umumnya belum dapat membuktikan hal sedemikian, tetapi rakyat Malaysia boleh!

Wallahu ‘alam.

(Petikan dari ruangan Bersama Dato’ Dr. Haron Din akbar Harakah 16-31 Ogos 2006)

3/2/07

Pelatih PLKN wanita lumpuh selepas latihan

Pelatih PLKN lumpuh selepas senaman tekan tubi
Berita Harian 2 Mac 2007. IPOH: Seorang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) lumpuh separuh badan selepas tulang belakangnya membengkak akibat menjalani senaman tekan tubi di Kem Latihan Teluk Rubiah, di Lumut, dekat sini, minggu lalu.

Asila Latin Husna Abdul Basir, 17, berasal dari Kelantan berkata, beliau kini hilang semua rangsangan deria dari bahagian pinggang ke bawah, termasuk tidak mengetahui sekiranya ingin membuang air kecil atau besar.

Katanya, beliau mengalami cedera itu kira-kira jam 7.30 pagi Jumaat lalu ketika menjalani senaman tekan tubi yang menjadi rutin setiap pagi bagi pelatih PLKN di kem itu.

Beliau yang kini terpaksa menggunakan lampin dewasa sepanjang hari berkata, semua pelatih dikehendaki melakukan tekan tubi antara 20 dan 30 kali setiap hari sejak mengikuti kem itu, 1 Januari lalu.

"Saya tidak ingat jumlah tekan tubi yang saya lakukan pada pagi itu apabila tiba-tiba saya dengar bunyi seperti tulang patah di belakang badan. Serentak itu, saya tidak dapat bangun, walaupun berdiri seketika.

"Sakitnya sukar saya bayangkan sehingga saya dipapah rakan lain untuk kembali ke bilik,” katanya ketika ditemui di Hospital Ipoh (HI), di sini, semalam.

Asila pada awalnya dibawa di Hospital Manjung sebelum dipindahkan ke HI untuk rawatan lanjut dan kini ditempatkan di Unit Kebergantungan Tinggi (HDU) hospital berkenaan.

Mengenai rawatannya, beliau berharap keadaannya akan kembali normal, tetapi pada masa sama bimbang mengenai masa depannya jika kekal lumpuh separuh badan.

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Friday/Nasional/20070302093042/Article/

3/1/07

Kematian di PLKN semakin meningkat

Kematian di PLKN semakin meningkat, kerajaan digesa tangguhkan program serta merta!
KUALA LUMPUR, 1 Mac (Hrkh) - Jumlah kematian pelatih PLKN semakin meningkat menimbul rasa kegusaran masyarakat khususnya ibu bapa para pelajar sehingga menyebabkan hilang keyakinan terhadap program yang dijalankan selama ini.

Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub menyifatkan bahawa kelemahan dan kecuaian dari aspek keselamatan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) menjadi salah satu punca kematian yang tidak terduga ini semakin bertambah dan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak mesti memandang serius isu tersebut dan tidak boleh lepas tangan dalam menanganinya.

"Kebimbangan ibu bapa terhadap PLKN selama ini dan jumlah kematian yang semakin meningkat akhirnya menjadi mimpi buruk yang menjadi kenyataan," katanya ketika dihubungi oleh Harakahdaily sebentar tadi.

"Mereka semakin hilang keyakinan terhadap program malah dari sehari ke hari merasa gusar menantikan buruk yang bakal diterima," katanya yang diminta mengulas kejadian kematian pelatih PLKN.

Terbaru,pelatih perempuan, Prema Elenchelian, 18, dari Kem Kisana Beach Resort dekat sini mati selepas tergelincir di dalam tandas ketika menjalani latihan di Hutan Lipur Jeram Linang dekat sini dua hari lalu.

Beliau yang kesal di atas kejadian itu turut merakam rasa dukacita dan takziah kepada ibu bapa mendiang kerana kemalangan tersebut dan dalam masa yang sama menuntut supaya program Khidmat Negara ini ditangguhkan dan disiasat dengan segera memandangkan terlalu banyak kes kematian yang melibatkan kemalangan, faktor kesihatan dan kejadian misteri dilaporkan semenjak program ini dilancarkan.

"Tangguhkan program ini serta merta dan beri mandat kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Perpaduan dan Pelaksanaan PLKN supaya dapat menyiasat secara terperinci," katanya yang juga merupakan salah seorang ahli jawatan kuasa tersebut.

"Bukan kes kematian sahaja, ini termasuk juga kes yang melibatkan pergaduhan dan rogol yang perlu dikaji untuk penambahbaikan semula," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Antara beberapa kes kematian yang dilaporkan seperti mendiang Teng Siau Shen, 18, yang mengikuti program di Kem PDS Pasir Panjang, Port Dickson meninggal dunia selepas mengalami sesak nafas pada Januari lalu dan dalam bulan yang sama Ili Ameera Azlan dari Taman Tuanku Jaafar, Seremban meninggal dunia secara mengejut ketika mengikuti kem latihan PLKN di Melaka.

Pada 22 Mei tahun lalu, Theresa Pauline Sarimuthu, yang menyertai acara kembara halangan di Kem Khidmat Negara Kuala Pilah, Negeri Sembilan kejang dan rebah secara tiba-tiba dan meninggal dunia.

Sebelum ini pada tahun 2005, sekurang-kurangnya lima kes kematian berlaku dalam kem PLKN iaitu dua kes kematian lemas berlaku di Sarawak dan Kelantan, dan dua kes kematian sakit tenat di Johor dan Sabah manakala pada tahun 2006, didapati seorang peserta dipukul mati di Kem Padang Hijau, Johor.

Salahudin mahu Najib dan kerajaan tidak sekadar merakam ucapan takziah dan memberi pampasan semata-mata tetapi mahu tindakan proaktif dalam mengatasi masalah kematian pelatih yang mengundang rasa tidak senang masyarakat walaupun tidak menafikan persoalan ajal dan maut itu adalah sesuatu yang ditakdirkan tuhan namun punca dan kesilapan mestilah dipandang serius supaya kejadian tidak diingini berlaku lagi di masa akan datang. - mks.

http://harakahdaily.net/v061/index.php?option=com_content&task=view&id=6632&Itemid=28