KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

8/28/08

MB Negeri Sembilan kata 'pergi mampus'...

SEREMBAN, 28 Ogos (Hrkh) - Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato' Seri Mohamad Hasan, mengeluarkan kenyataan yang kurang sopan di dalam persidangan Dun Negeri Sembilan semalam kerana berang dengan tindakan Adun Pakatan Rakyat yang keluar dari dewan sebagai tanda protes.

Persidangan Dun yang bermula jam 10 pagi itu menjadi kecoh apabila Ketua Pembangkang, Loke Siew Fook (DAP-Lobak), menyuarakan rasa tidak puas hati Adun Pakatan Rakyat kepada Speaker Dato' Razak Mansor kerana penggiliran sesi soal jawab ketika perbahasan hanya mengutamakan kepada Adun Barisan Nasional (BN) sahaja.

Adun BN pula akan melengah-lengahkan masa dan membangkitkan soalan yang tiada mempunyai kepentingan langsung terhadap permasalahan rakyat sehingga menyebabkan Adun Pakatan Rakyat tidak berpeluang untuk membangkitkan soalan kerana masa sudah tamat.

Loke mencadangkan supaya diselang-selikan soalan di antara wakil BN dan Pakatan Rakyat supaya ianya adil kepada kedua-dua belah pihak seperti yang diamalkan di Parlimen mahupun di negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat.

Walaubagaimana pun, ianya ditolak oleh Dato' Razak dengan alasan peraturan itu telah dijalankan sejak sekian lama dan memang diamalkan di dalam persidangan Dun Negeri Sembilan, ini menyebabkan 15 Adun Pakatan Rakyat bertindak keluar dari dewan pada pukul 10.30 pagi kerana memboikot persidangan Dun tersebut.

Mohamad Hasan yang jelas berang dengan tindakan itu mengatakan 'pergi mampus' kepada pembangkang sambil diiringi sorakan Adun BN yang lain ketika menggulung perbahasan pada pukul 12.00 tengahari.

"Mereka ingat saya takut, 'pergi mampus' sama mereka, mereka tak ada pun kita boleh bersidang juga lagi senang kita buat kerja," kata beliau dengan nada marah.

Akhirnya persidangan Dun kali ini ditamatkan pada pukul 12.30 tengahari iaitu antara tempoh persidangan Dun yang terpendek sedangkan notis yang diberikan sebelum ini untuk dua hari. - mks. _

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=16694&Itemid=1

8/19/08

Ceramah Dr Badrul Amin 27 Ogos Seremban

CERAMAH UMUM
Dr Badrul Amin Bahrun , Ahli Majlis Tertinggi PKR
Ustaz Kamal Ashaari , Timbalan Ketua Pemuda PAS Selangor
Zulkefly Mohamad Hj Omar , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Rabu 27 Ogos 2008 , Jam 9 malam
Di Markas PAS Cawangan Ampangan , Kg Gedung Lalang Lama, Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)
Semua Dijemput Hadir

8/15/08

ADUN Paroi bantu 2 keluarga baiki rumah

Semoga lebih ramai ADUN-ADUN PAS, PKR, DAP, UMNO, MIC dan MCA di Negeri Sembilan ini dapat mencontohi ADUN Paroi YB Hj Taufek http://mohdtaufek.blogspot.com untuk membantu mereka yang memerlukan dengan menggerakkan komuniti mereka saling bantu membantu.

************************************
Harian Metro. Jumaat, 15 Ogos 2008

Rumah uzur dua keluarga siap dibaiki

SEREMBAN: Hasil sokongan orang ramai yang menghulurkan sumbangan dalam bentuk wang ringgit dan tenaga, dua keluarga miskin di Kampung Paroi, dekat sini, kini memperoleh kediaman lebih selesa apabila projek membaiki rumah mereka yang uzur siap dilaksanakan.

Dua keluarga terbabit ialah pasangan Yahya Arshad, 34, dan isterinya, Azizah Puteh, 43, bersama tujuh anak mereka berusia antara sembilan hingga 22 tahun dan Halalijah Jamal, 48.

Azizah yang ditemui mengucapkan syukur kerana ada pihak sudi membantunya membaik pulih rumah yang uzur itu bagi membolehkan keluarganya menikmati keselesaan kerana suaminya yang bekerja sebagai pemandu lori dan memperoleh pendapatan tidak tetap, tidak mampu menyediakan kediaman lebih baik.

Menurutnya, sebelum ini bahagian depan rumah pusaka itu tidak boleh diduduki kerana struktur kediaman itu reput dan ahli keluarganya hanya menggunakan bahagian dapur untuk berteduh.

“Rumah ini pusaka bapa saya dan keadaannya uzur kerana pernah beberapa dilanda banjir kilat hingga merosakkan sebahagian besar strukturnya,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Azizah antara dua daripada empat keluarga miskin di Paroi yang terbabit dalam pakej bantuan kebajikan pembinaan kediaman oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paroi, Mohd Taufek Abdul Ghani dengan setiap rumah membabitkan peruntukan antara RM5,000 hinggga RM8,000.

Bagi Halalijah pula, dia berterima kasih kepada Mohd Taufek yang berusaha melaksanakan kerja membaik pulih bahagian dapur rumahnya yang hampir runtuh sebelum ini.

Dia yang tidak bekerja dan menghidap penyakit kencing manis serta darah tinggi selain rabun warna kini menetap bersama suaminya berusia 70 tahun yang bekerja sebagai pengawal keselamatan dengan pendapatan sekitar RM600 sebulan dan dua anaknya berusia 14 dan 17 tahun.

“Saya rasa terharu kerana ada pihak yang sudi membantu membaik pulih kediaman yang saya duduki ini sejak lebih 10 tahun,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20080815092136/Article/index_html

8/13/08

PAS Rembau rayu bantu ibu miskin baiki rumah

PAS Kawasan Rembau menyeru kepada mereka yang prihatin dan berkemampuan untuk membantu Puan Norehan di Kampung Senama Hilir untuk membaiki rumahnya yang terlalu uzur. Setelah kisah keluarga Puan Norehan tersiar dalam akhbar Sinar Harian, PAS Kawasan Rembau telah menghantar Penyelaras DUN Chembong Saudara Izam untuk melawat keluarga tersebut.

Menurut Saudara Izam antara yang rosak teruk dan berada dalam keadaan kritikal ialah bahagian atap dapur yang bocor, bilik air, tandas serta tangki kumbahan. Menurut beliau anggaran baik pulih rumah tersebut ialah sekitar RM 7,000 termasuk bahan dan upah.

Justeru itu mereka yang ingin menyumbang bolehlah menghubungi Tn Hj Roni , Ketua Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Kawasan Rembau 012-2268230 atau Saudara Rozmal Malakan Pemangku Yang Dipertua PAS Kawasan Rembau 012-2267406. Sumbangan boleh juga disalurkan melalui Akaun Bank Islam atas nama DEWAN PEMUDA PAS KAW REMBAU, No Akaun 05012010065457.

Semoga keluarga ini akan dapat menduduki rumah yang sedikit selesa menjelang Ramadhan Al Mubarak yang bakal menjelang.

**********************************
Ibu miskin di Rembau rayu rumah dibaiki
Sinar Harian
REMBAU - Seorang ibu miskin yang ketiga-tiga anaknya berdaftar di bawah Pertubuhan Anak Yatim dan Miskin Negeri Sembilan (Peyakin) merayu kepada pihak terbabit agar segera membaik pulih rumahnya yang uzur di Kampung Senama Hilir.

Norehan Kasim, 28 yang menetap di rumah pusaka tinggalan arwah nenek, Maimunah Jamaludin, kini tinggal bersama suami yang bekerja sebagai pemandu lori dan tiga anak perempuan yang masih kecil sejak setahun lalu.

Menurut Norehan, sebelum Maimunah meninggal dunia pada bulan 9 tahun lepas, arwah pernah memohon kepada ketua kampung sekitar tahun 2006 untuk membaiki atap, dinding rumah yang telah uzur.

Permohonan Maimunah bagaimanapun dipandang sepi walaupun sudah setahun dia meninggal dunia.

“Saya pernah merujuk kembali kepada ketua kampung akan hal ini, sama ada perlu menukar borang kerana dahulu nenek yang memohon, tetapi setelah nenek meninggal kemungkinan perlu diisi borang baru. Saya diberitahu, tidak perlu mengisi borang baru sebaliknya perlu menunggu dengan sabar,” katanya.

Jelasnya, empat bulan lalu, ketua kampung bersama kontraktor pernah datang ke rumahnya untuk mengukur bahagian rumah yang perlu dibaiki dan berjanji permohonan arwah nenek akan diluluskan dalam tempoh terdekat.

“Bagaimanapun hingga kini kami masih belum menerima sebarang berita. Beberapa hari lalu saya ada berjumpa dengan ketua kampung tetapi sikap yang ditunjukkannya amat dikesali. Dia mengherdik dan meminta saya pergi sendiri ke pejabat wakil rakyat untuk menyelesaikan perkara itu.

“Saya kecewa dengan sikapnya kerana bagi saya sebagai ketua kampung, dia seharusnya membantu saya mengetengahkan masalah ini kepada wakil rakyat, tetapi saya pula yang dimarahi.

“Sudah 2 tahun, saya menunggu permohonan ini. Saya hanya seorang suri rumah dan pendapatan suami tidak cukup untuk menampung kos pembaikan rumah. Sampai bila saya harus bersabar sedangkan rumah ini makin hari semakin uzur dan membahayakan anak-anak. Saya benar-benar berharap permohonan tersebut disegerakan,” rayunya.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, keadaan rumah berusia lebih 40 tahun ini sudah uzur dan banyak yang perlu dibaiki terutama bahagian dapur yang reput kerana masih lagi menggunakan zink sebagai dinding.

Selain itu, lantai kayu juga sudah dimakan anai-anai.

Norehan menjelaskan pernah memohon Rumah Mesra Rakyat tetapi masalah lain timbul ekoran tanah adat tersebut mempunyai tiga penama dan salah seorang daripadanya gagal dikesan.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story1838709.asp

8/11/08

Temui Tn Guru Nik Abd Aziz di Bangi 23 Ogos ini

PROGRAM : Temu Mata Menjelang Ramadhan
Sabtu 23 Ogos 2008
Jam 9:15 malam
Di Komplek Sukan Seksyen 15 Bandar Baru Bangi (sebelah Plaza Tol Bangi)

Bersama :
YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz – Menteri Besar Kelantan
YB Husam Musa

Semua Dijemput Hadir

Anjuran : ADUN Bangi dan Perakan Malaysia

Info lanjut di http://pasbangi.blogspot.com/2008/08/jom-bersama-tok-guru-23-august-di-bangi.html

8/6/08

Seminar Islam Dan Cabaran Semasa:Memperkasa Perjuangan Agama Dan Bangsa

Assalamualaikum w.b.t.

Sahabat-sahabat, mohon dipanjangkan jemputan di bawah kepada rakan-rakan lain.

Sekian, terima kasih.
JUFITRI BIN JOHA
Pengarah Muktamar ABIM Pusat &
Naib Yang Dipertua ABIM Rembau

*****************************************
Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh

UNDANGAN MENGHADIRI MAJLIS PERASMIAN DAN SEMINAR ISLAM DAN CABARAN SEMASA:MEMPERKASA PERJUANGAN AGAMA DAN BANGSA

Yang Berbahagia Tan Sri/ Dato'/ Datuk/ Prof./ Prof. Dr./ Dr. /Datin/ Tuan/ Puan/Sdr/ Sdri. yang dirahmati Allah.

Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan
Sekretariat Seminar Islam dan Cabaran Semasa

Berbesar hati menjemput Yang Berbahagia- Yang Berbahagia untuk bersama- sama menghadiri Majlis Perasmian dan Seminar Islam dan Cabaran Semasa : Memperkasa Perjuangan Agama dan Bangsa bersempena Muktamar kali ke- 37 ABIM.

Makluman lanjut adalah seperti berikut;

Tarikh : 16 Ogos 2008/ 14 Syaaban 1429H SABTU
Masa : 8:00 pagi – 5:30 petang
Tempat : Pusat Dakwah Islamiah Negeri Sembilan
Tentatif : seperti yang dilampirkan

Sebarang maklumbalas dan pertanyaan bolehlah terus menghubungi Sekretariat di talian
03- 6188 0300 atau faks 03- 6189 6700 atau sms HADIR ke nombor 016- 263 5700.

Pendaftaran juga boleh dibuat melalui pendaftaran online di
http://www.abim.org.my/muktamar

Perhatian dan kehadiran Yang- berbahagia- Yang berbahagia amatlah dihargai.
B.p ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA
KHAIRUL ARIFIN MOHD MUNIR
Setiausaha Agung ABIM
TENTATIF SEMINAR ISLAM DAN CABARAN SEMASA : MEMPERKASA PERJUANGAN AGAMA DAN BANGSA

07:45–08:20 pagi : Pendaftaran Seminar

MAJLIS PERASMIAN
08:00-08:20 pagi: Tetamu dan jemputan mengambil tempat
08:20-08:30 pagi: Perarakan masuk Presiden dan AJKP ABIM
08:30-08:40 pagi: Alunan Asma’ul Husna & Bacaan Ayat- ayat Suci Al- Qur’an
08:40-08:45 pagi: Ucapan Pengerusi Majlis
08:45-08:55 pagi: Ucapan Aluan Y. Bhg. Sdr. Khairul Arifin Mohd Munir, Setiausaha Agung Merangkap Pengerusi Muktamar Sanawi ke- 37 ABIM
08:55-09:55 pagi: Pembentangan Ucapan Dasar Presiden & Perasmian Muktamar Sanawi ke- 37 ABIM dan Seminar Islam dan Cabaran Semasa. " Memperkasa Perjuangan Agama Dan Bangsa" Y. Bhg. Tn. Hj. Yusri Mohamad,Presiden ABIM
09:55-10:15 pagi: Pelancaran Produk ABIM
10:15-10:35 pagi: Penyampaian Anugerah Khas
10:35-10:45 pagi: Bacaan Doa & Nyanyian Lagu ABIM
10:45-11:00 pagi: Rehat & Minum pagi

11:00-01:00 petang: Sesi 1 :Islam, Negara dan Masyarakat di Alam Melayu Moden: Cabaran Kepelbagaian Budaya dan Demokrasi
Pembentang :
i. Y. Bhg. Dato' Dr. Siddiq Fadzil Presiden,Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH)
ii. Y.Bhg. Prof. Dato’ Dr. Shamsul Amri Baharuddin Pengarah, Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia
iii. Y. Bhg. Dato’ Dr. Hassan bin Ahmad Pengarah Eksekutif, Yayasan Karyawan Malaysia

01:00-02:00 petang: Makan Tengahari dan Solat Zuhur berjemaah

02:00-03:30 petang: Sesi 2 :Islam sebagai Teras Ilmu dan Bahasa Melayu
Pembentang :
i. Y. Bhg. Prof. Dr. Wan Mohd Nor Wan Daud Fellow Utama, Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia
ii. Y. Bhg. Prof. Dr. Awang Sariyan Profesor Bahasa di Akademi Pengajian Malayu UM.(Penyandang Kursi Pengajian Melayu- China Beijing Foreign Studies University)

03:30-05:00 petang: Sesi 3: Mencorak Peta Politik Ummah Pasca Pilihan Raya Umum Ke 12
Pembentang :
i. Y. Bhg. Prof. Dr. Mohammad Redzuan bin Othman Pensyarah, Jabatan Sejarah Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya
ii.YB Dr. Mohd Puad Zarkashi Ahli Parlimen Batu Pahat

05:00-06:00 petang: Resolusi dan Majlis Penutup

Makluman Yuran Penyertaan Seminar :
Ahli ABIM : RM 70.00
Organisasi (3 orang dan lebih): RM 70.00
Orang Perseorangan : RM 80.00
Pelajar (Sila kemukakan kad pelajar semasa pendaftaran): RM 30.00
2. Penginapan tidak disediakan (Tanggungan peserta sendiri)

---------------------------------------------------------------------------------------------

Informasi drp:
Sekretariat ABIM Pusat
Anjung Rahmat
Batu 6, Jalan Gombak
53100 Kuala Lumpur
Tel: 603-6188 0300
Fax: 603-6189 6700
abim@po.jaring.my
sap@abim.org.my
www.abim.org.my

8/3/08

Konvensyen PAS N.Sembilan cipta sejarah

Buat julung-julung kalinya Majlis Pelancaran Konvensyen PAS N.Sembilan yang diadakan pada 2 Ogos 2008 di Seremban telah mencipta sejarah dimana ianya telah dihadiri oleh ADUN-ADUN Pakatan Rakyat N.Sembilan iaitu YB Loke Siew Fook ADUN Lobak (DAP), YB Aminuddin ADUN Sikamat (PKR) , YB Abd Rashid ADUN Ampangan (PKR dan YB Hj Mohd Taufek ADUN Paroi (PAS) juga wakil-wakil dari NGO antara JIM dan TERAS.
Seramai lebih kurang 250 orang telah menghadiri konvensyen kali ini

Konvensyen tersebut telah dirasmikan oleh YB Dato’ Paduka Husam Musa, Naib Presiden PAS.
8/2/08

Pelaburan Akhirat Di Jelebu , N.Sembilan

Sila klik pada gambar atau hubungi Sdr Saiful Bahari Hj Jaaman 019-6174178 http://pasjelebu.blogspot.com/