KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

4/30/09

Doa Keselamatan Daripada Wabak Selsema Babi

Pautan berikut mengandungi Doa Untuk Keselamatan Dan Kesentosaan Daripada Segala Penyakit yang dipanjangkan oleh Dato Hj Mohd Murtadza bin Hj Ahmad semasa beliau menjawat jawatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan Darul Khusus http://hjmohdmurtadza.blogspot.com/2009/04/doa-keselamatan-daripada-wabak.html

4/28/09

A Samad Said lawan PPSMI di Gemencheh 8 Mei 09

Ceramah khas dan bacaan puisi oleh Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said akan diadakan pada 8 Mei 2009 (Jumaat) jam 9 malam di hadapan Pejabat PAS Tampin, 4464, Taman Datuk Mohd Taha, Gemenceh , N.Sembilan

Turut berceramah ialah Ustaz Idris Ahmad, AJK PAS Pusat.

Isu utama ialah penentangan PPSMI.

Semua dijemput hadir. Maklumat lanjut di http://pastampin.blogspot.com

4/25/09

Forum MaulidurRasul 25 Apr 09 Senawang

FORUM PERDANA SEMPENA SAMBUTAN MAULIDURRASUL
Tarikh : 25 April 2009 (Sabtu)
Masa : Selepas Solat Maghrib
Tempat : Masjid Bandar Baru Senawang

Ahli Panel :
Al Fadhil Ust Dato Hj Arshad bin Hj Abd Samad
Al Fadhil Ust Hj Norazman bin Hj Mohammad
Al Fadhil Ust Sofhan bin Abd Halim
Al Fadhil Ust Khusairi bin Hamthan

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

4/23/09

Seminar Dakwah dlm Mayarakat Majmuk 1 Mei 09 Seremban

SEMINAR DAKWAH DALAM MAYARAKAT MAJMUK

Tarikh : 1 Mei 2009
Hari : Jumaaat
Masa : 8:30pg - 5:30 ptg
Tempat : Dewan Kuliah, Masjid Bandar Baru Senawang, Senawang, N.Sembilan

Tempat terhad !

Maklumat lanjut hubungi Sdr Wahiduddin b Mohd Aris , Pengerusi Hidayah Center Seremban , tel: 012-3725283 , emel: wahba06@yahoo.com

Matlamat seminar ini antara lain adalah untuk memupuk kesedaran meluaskan dakwah kepada masyarakat majmuk, menyediakan pendakwah dengan ilmu-ilmu yang perlu untuk berdakwah dan ilmu berkaitan sokongan kepada saudara baru.

ATURCARA
08:00 pg Pendaftaran dan sarapan
08:30 pg Ucapan Pengerusi Program
08:45 pg Ucapan Perasmian oleh Ybhg Sdr Muhammad Adnan Abdullah, Pengerusi GANDA ( Pertubuhan Gabungan Persatuan-persatuan Dakwah Negeri Sembilan )
09:00 pg Seminar bermula dikendalikan oleh Sdr Kamarulzaman Nor Muhammad , Jurulatih DDMM, JIM Pusat
12:00 tgh Makan tengah hari dan solat Jumaat
2:15 ptg Sessi 2
4:00 ptg Perbincangan, muhasabah dan penggulungan
4:30 ptg Solat Asar
5:00 ptg Bersurai

Peta ke Masjid Bandar Baru Senawang pada pautan berikut http://masjidsenawang.blogspot.com

4/21/09

Ceramah Ust Nasharudin Mat Isa 28 Apr Seremban

CERAMAH UMUM & MAJLIS MERAIKAN PETUGAS PRK BUKIT GANTANG

Selasa 28 April 2009
Di Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)

Aturcara :
8 malam – Jamuan / Solat Isya
9:15 malam – Ceramah Umum


Penceramah :
YB Ustaz Nasharudin Mat Isa , Timbalan Presiden PAS
Sdr Shamsul Iskandar Md Akin , Ketua AMK Pusat
Sdr Zulkefly Mohamad Hj Omar , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Untuk sebarang pertanyaan atau sumbangan hubungi Sdr Hassan Taha 013-3426346

Dialog Bicara Hak Pekerja 1 Mei 09 Senawang

DIALOG BICARA HAK PEKERJA

Sempena Hari Pekerja

Tarikh : 1 Mei 2009 (Jumaat)

Masa : 9 malam

Tempat : Markas PAS Taman Tuanku Jaafar, Senawang, N.Sembilan

Ahli Panel :
1. Tn Hj Syed Shahir (MTUC)
2. YB Char Kee Chin (Peguam),
3. YB Hj Taufek (bekas warga Industri Senawang)

Pengerusi : cheGuBard

Semua Dijemput Hadir

Apa dah jadi dengan Polis di Seremban ni ?

Sila baca pautan berikut :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0421&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm dan http://amkns.blogspot.com/2009/04/warga-polis-seremban-prihatin-yang.html

Tindakan mereka membahayakan anggota wanita dan menjurus kepada menggalakkan maksiat.

Suami polis tidak setuju isteri meronda malam
Utusan Malaysia 21 April 2009

MERUJUK kepada surat bertajuk Polis wanita risau tergoda dalam kereta peronda bertarikh 17 April 2009, saya merasa terpanggil untuk memberi pandangan berhubung perkara itu.

Ini kerana isteri saya juga seorang anggota polis yang melakukan kerja-kerja rondaan bit dan kereta peronda. Saya berpendapat tugas itu lebih sesuai dilakukan oleh anggota lelaki berbanding wanita.

Saya berikan contoh, isteri saya meronda dengan anggota lelaki mulai pukul 1 pagi hingga 7 pagi atau pukul 7 malam hingga 1 pagi. Pada saya adalah amat tidak wajar seorang anggota wanita bekerja dengan anggota lelaki. Apatah lagi sekiranya anggota polis wanita itu baru sahaja melahirkan anak?

Pada pendapat saya, kereta peronda adalah barisan hadapan PDRM dan merekalah yang akan sampai dahulu di tempat berlakunya kejadian jenayah berisiko tinggi.

Jadi adalah tidak wajar meletakkan anggota polis wanita di barisan itu, yang diketahui mereka mempunyai kelemahan tertentu.

Saya merayu pihak PDRM khususnya di daerah Seremban dapat memberikan tugas lain yang difikirkan lebih sesuai kepada anggota wanita.

SUAMI TAK RELA
Seremban

Bekas PJ PAS N.Sembilan terbit buku Duit Atas Pokok

Selasa 21 April 2009 , Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa dijadualkan ke Pesta Buku Antarabangsa di PWTC bagi melancarkan buku tentang ‘Gaharu - Duit di atas pokok’ yang ditulis oleh bekas pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Dr Rosli Yaakub.

Maklumat lanjut mengenai buku bagaimana mendapatkan Duit Dari Atas Pokok sila ke laman web SIASAH dan ADUN_Paroi

4/19/09

Jom Boikot 7 Eleven

Semasa Mesyuarat Agung PAS Kawasan Rembau kali ke 6 pada Ahad 19 April 2009 di Markas PAS Kawasan Rembau di Kg Senama beberapa perwakilan telah membangkitkan kerisauan yang amat sangat akan gejala minum arak yang semakin kronik di kalangan orang Melayu khususnya di kawasan Rembau.

Ramai perwakilan yang setuju satu langkah yang drastik perlu diambil oleh umat Islam yang prihatin agar tindakan 7 Eleven yang menggaji pekerja Melayu menjual arak kepada orang Melayu. Walaupun ada terdapat kenyataan bahawa arak tidak boleh dijual pada orang Islam namun penguatkuasaannya adalah amat lemah memandangkan rangkaian 7 Eleven ini beroperasi 24 jam.

Justeru itu marilah semua umat Islam yang prihatin agar kita semua memboikot rangkaian kedai 7 Eleven demi menyelamatkan generasi umat Islam dan bangsa Melayu.

Sejarah tercipta di N.Sembilan , YDP Kawasan adalah ADUN

Mesyuarat Agung PAS Kawasan Rembau kali ke 6 yang diadakan pada 19 April 2009 di Markas PAS Kawasan Rembau telah mencipta sejarah di mana ini adalah kali pertama seorang Yang Dipertua PAS Kawasan di Negeri Sembilan ini adalah merupakan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri iaitu YB Tuan Haji Mohamad Taufek bin Abd Ghani.

YB Hj Taufek telah menang tanpa bertanding. Turut terpilih menerajui PAS Kawasan Rembau sessi 2009 - 2011 ialah Sdr Rozmal bin Malakan sebagai Timbalan Yang Dipertua , Sdr Mohamad Hassan bin Tamby sebagai Naib Yang Dipertua dan Al Fadhil Ustaz Mohd Nazri bin Yusof selaku Ketua Urusan Ulamak.

Majlis Perasmian Pembukaan telah disempurnakan oleh Sdr Zulkefly Mohamad bin Hj Omar selaku Pesuruhjaya PAS N.Sembilan dan Majlis Perasmian Penutup telah disempurnakan pula oleh YB Dr Dzulkelfy bin Ahmad selaku AJK PAS Pusat.

PAS Kawasan Rembau juga telah mencalonkan YB Dato Seri Haji Abdul Hadi Awang sebagai Presiden PAS dan YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa selaku Timbalan Presiden PAS.

4/18/09

Sukan Pasti Kawasan Kuala Pilah Di Dataran Ilmu Jemapoh

Sukaneka PASTI 2009 peringkat Kawasan Kuala Pilah telah berjaya di adakan di Dataran Ilmu & Islah Jemapoh.

Berita bergambar di http://jemapohku.blogspot.com/2009/04/sukan-pasti-kawasan-kuala-pilah-di.html

Muslihat Gerakan Anti Wahabi di N.Sembilan

Golongan agama dari pelbagai fahaman, mazhab, tarikat sedang dilaga-lagakan di Negeri Sembilan untuk menghancurkan Islam. Siapa dalangnya ?

Sepatutnya umat Islam menyelesaikan banyak masalah yang melanda umat Islam sekarang ini seperti masalah anak luar nikah, murtad, sumbang mahram, rasuah, zina dan banyak lagi.

Awas jangan terpedaya dengan mereka yang memecah belahkan umat Islam di Negeri Sembilan. Mari kita bekerja menyelesaikan masalah umat Islam bukan mencari siapa yang paling tak ikut sunnah.

Cerita sepenuhnya diulas oleh Lobai Kampung http://lobai-kampung.blogspot.com/2009/04/anti-wahabi-atau-jaga-mb.html

Nota kaki : Suara N9 dah lama menghidu aktiviti melaga-lagakan golongan agama di N.Sembilan ini. Semoga ALLAH merapatkan ukhuwwah di kalangan pendokong dan pencinta kebenaran dari mazhab Syafie, mazhab Hanafi, mazhab Hambali, mazhab Maliki, golongan Syiah, Ibtiba As Sunnah, Wahabi, Salafi , Tarikat Ahmadiah, Tarikat Naqsyabandiah , PAS , Ulama Kampung, Guru Pondok, Tabligh dan seterusnya.

Yang paling utama ialah Solat. Pastikan semua umat Islam di N.Sembilan ini solat.

4/17/09

Kuliah Sheikh Abdul Raof Tmn Jasmin Senawang 21 Apr

KULIAH TAUHID
Oleh : Al-Ustaz Al-Fadhil Al-Haj Al- Sheikh Abdul Raof bin Haji Nurin Al Bahanji Al-Aleey http://pondoktampin.blogspot.com
Hari : Selasa 21hb April 2009
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Jasmin
Kitab : Kifayatul Muhtadi

P/S : Kitab berharga RM 15 setiap satu, boleh didapati dari AJK surau Tmn Jasmin

Maklumat lanjut di http://surautamanjasmin.blogspot.com/2009/04/kuliah-tauhid-tmn-jasmin-oleh-al-ustaz.html

Rumah Lindungan Kasih Tampin perlu bantuan

TAMPIN 16 April - Masyarakat disaran supaya tampil menghulurkan sumbangan bagi membantu penghuni-penghuni Rumah Lindungan Kasih di Taman Suria dekat sini.

Ketua Polis negeri, Datuk Osman Salleh berkata, sebarang bantuan sama ada dari segi kewangan atau barangan keperluan harian amat dialu-alukan.

Selain itu, katanya, orang ramai boleh membantu dengan berkhidmat secara sukarela sebagai pembimbing kepada seramai 16 penghuni yang terdiri daripada bayi, kanak-kanak dan remaja di pusat jagaan tersebut.

''Saya berharap lebih ramai anggota masyarakat akan tampil memberi sumbangan kepada Rumah Lindungan Kasih," katanya.

Osman berkata demikian ketika ditemui selepas majlis penyampaian sumbangan dan lawatan ke Rumah Lindungan Kasih di sini semalam.

Hadir sama Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abd. Manan Mohd. Hassan dan Pegawai Daerah Tampin merangkap Pengerusi Rumah Lindungan Kasih, Datuk Mohd. Yusof Yunus.

Sementara itu, kata Mohd. Yusuf, Rumah Lindungan Kasih yang mula beroperasi pada 1 Januari tahun lalu merupakan sebuah pusat jagaan yang menempatkan penghuni perempuan sahaja.

''Terdapat dua kategori penghuni di Rumah Lindungan Kasih iaitu anak yatim dan miskin serta remaja yang pernah terjerumus dalam masalah sosial.

''Kemasukan ke pusat jagaan tersebut adalah secara sukarela, terbuka kepada semua kaum serta tiada bayaran dikenakan," jelasnya.

Tambahnya, pada masa ini, Pusat Lindungan Kasih memerlukan sumbangan perabot bagi membolehkan kesemua penghuni menjalani kehidupan dalam suasana lebih selesa.

Utusan Malaysia 17 April 2009
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0417&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_07.htm

Kisah Hidup Almarhum Ustaz Ali Hanafiah

Sedikit kisah hidup Almarhum Ustaz Ali Hanafiah yang dipetik dari laman blog Sdr Ali Maidin http://sokongpr.blogspot.com/2009/04/ustaz-ali-hanafiah-kembali-ke.html

************************

Ustaz Ali Hanafiah, veteran Pas Negeri Sembilan meninggal dunia selepas maghrib tadi.

Beliau merupakan aktivis utama Pas di Negeri Sembilan sejak era 70an lagi. Allahyarham menjadi Yang Di Pertua Pas Kawasan Tampin dan Ketua Dewan Ulama Pas Negeri Sembilan.

Kebolehannya berceramah, memimpin usrah, mengajar dan aktif dalam ekonomi, suatu yang sukar ditandingi oleh pemimpin Pas masa kini. Walaupun beliau orang yang awal dalam menggerakkan Pas di Negeri Sembilan, beliau sentiasa mengalu-alukan tokoh-tokoh baru memimpin Pas dan sedia bekerjasama dengan terbuka.

Yang mengkagumkan, beliau juga terbuka dengan pelbagai aliran ilmu dalam Islam dan menjadi pendokong utama Gerakan Islam di Iran.

Alfatihah untuknya. Semoga Allah mengampunkan dosanya dan merahmati rohnya. Amin.

4/16/09

Ustaz Ali Napiah pulang ke pangkuan Ilahi

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Sdr Zulkefly Mohamad Omar memaklumkan beliau mendapat berita pada jam 9:30 malam Khamis 16 April 2009 bahawa Ustaz Ali Napiah salah seorang penceramah veteran tempatan serta Ahli Dewan Ulamak PAS di Negeri Sembilan telah meninggal dunia di Hospital Kuala Pilah.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Almarhum Ustaz Ali Napiah dan ditempatkan bersama roh orang-orang soleh dan roh para syuhada.

CERAMAH PERDANA 20 Apr Tampin

CERAMAH PERDANA

Bersama :
YB Salahudin Ayub
Sdr Shamsul Iskandar
YB Athony Loke

Isnin 20 April 2009

Jam 9 malam

Di No 2368 , Bilik Gerakan DAP Tampin, Taman Indah, Pekan Tampin, NS

Semua Dijemput Hadir

4/14/09

Kejohanan Futsal DUN Paroi 9 Mei 09

KEJOHANAN FUTSAL TERTUTUP DUN PAROI 2009
PIALA Y.B. TUAN HAJI MOHAMAD TAUFEK ABD GHANI

TARIKH : 9hb MEI 2009 (SABTU)
MASA : 8 pagi - 5 ptg
TEMPAT : Gelanggang Futsal, Seremban

JOHAN : RM 800.00 + Medal + Piala Pusingan Y.B. Tuan Haji Mohamad Taufek
NAIB JOHAN : RM 500.00 + Medal
KETIGA : RM 300.00 + Medal
KEEMPAT : RM 200.00

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI:
URUSETIA KEJOHANAN FUTSAL TERTUTUP DUN PAROI 2009
PIALA Y.B. TUAN HAJI MOHAMAD TAUFEK ABD GHANI
Sdr Rozmal - 012 2267406
Sdr Hakki - 013 3840022
Sdr Azizul - 012 9740363

BAYARAN PENYERTAAN BOLEH DIBUAT MULAI:
Tarikh : 13 Mac 2009 ( Jumaat ).
Masa : 8.30 malam.
Tempat : Pejabat Pusat Khidmat DUN Paroi, No. 22, Jalan Bunga Raya 27, Taman Tasik Jaya, 70400 Seremban

Bayaran Melalui Cek boleh dibuat kepada :
Nama akaun : PAS Dun Paroi
No akaun : 05012010063902 Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB)

Maklumat lanjut pada pautan berikut :
http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2009/04/kejohanan-futsal-dun-paroi-2009.html

4/11/09

Ceramah Tuan Ibrahim Tuan Man 13 Apr Lenggeng NS

CERAMAH PERDANA
Bersama :
Ustaz Dato Tuan Ibrahim Tuan Man
Sdr Zulkefly Mohamad bin Hj Omar
Sdr Fariz Musa

Isnin 13 April 2009
Jam 9 malam
Di Lot 2893 , Kg Dacing, Lenggeng, N.Sembilan (Rumah Sdr Mokhtar Idris)

Semua Dijemput Hadir

Maklumat lanjut hubungi Sdr Razali 019-2515618

4/10/09

Kelas Masakan PASTI Al-Ikhwan 11 Apr Seremban

Assalamualaikum wrt.
Sukacita dimaklumkan bahawa JIBG PASTI Al-Ikhwan Taman Paroi Jaya , Seremban akan mengadakan program berikut :

Program Kelas Masakan
Tarikh : 11 Apr 2009(Sabtu)
Masa : 8.30pg - 11.00pg
Tempat : PASTI Al-Ikhwan , Taman Paroi Jaya , Seremban

Jenis Masakan :
1) Muffin Epal
2) Muffin Coklat

Bayaran : RM20 sahaja

Maklumat lanjut, sila hubungi Pn Suriatun(016-3734077), Pn Mariah(017-6506392) atau Cik Norshila(016-9369315)

4/9/09

Gotong Royong Baik Pulih Rumah 12 Apr 09 Senawang

Program Gotong Royong Baik Pulih Rumah

Ahad 12 April 2009
Jam 8:30 pagi
Tempat : Taman Perumahan Senawang

Mereka yang ingin turut serta hubungi Ketua Unit Amal Paroi Sdr Mohd Zain (Penghulu) 013-6235011.

Berikut ialah rumah yang dimaksudkan :

Adalah dimaklumkan Unit Amal Paroi akan membantu membaik pulih rumah satu keluarga Hindu di Senawang yang rosak teruk akibat tanah mendap. Anggaran perbelanjaan untuk kerja-kerja membaik pulih tersebut adalah seperti berikut :

1. Pasir Kasar 2 lori
2. Simen 7 beg
3. Jaring VRC 2 keping
4. Batu Kasar 2 lori

Anggaran Perbelanjaan adalah RM700

Kepada mereka yang ingin menyumbang bahan binaan tersebut bolehlah menghubungi Ahli Unit Amal Paroi iaitu Sdr Nazri Esa 012-6775537 atau Sdr Rozmal Malakan 012-2267406 e-mel rozmal@yahoo.com

4/4/09

Laman web PRK Bukit Gantang

Berikut ialah laman web Pilihanraya Kecil Bukit Gantang http://prk059.pas.org.my . Kepada pengundi yang mengundi di Bukit Gantang yang berada di luar Perak , sekiranya ada masalah untuk balik mengundi sila hubungi Sdr Safarizal 019-4642531

4/3/09

Solat Hajat PRK Bukit Gantang 3 Apr Seremban

MAJLIS SOLAT HAJAT (PRK BUKIT GANTANG) DAN CERAMAH AGAMA
Jumaat 3 April 2009
Selepas Maghrib
Di Surau Al Mustofa (Surau Hitam), Kg Gedung Lalang Lama, Ampangan, Seremban
Penceramah : Ustaz Ghazali Hasbullah (Darul Atiq, Rasa, Ulu Selangor)

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

Solat Hajat PRK Bukit Gantang 3 Apr Seremban

MAJLIS SOLAT HAJAT (PRK BUKIT GANTANG) DAN CERAMAH AGAMA
Jumaat 3 April 2009
Selepas Maghrib
Di Surau Al Mustofa (Surau Hitam), Kg Gedung Lalang Lama, Ampangan, Seremban
Penceramah : Ustaz Ghazali Hasbullah (Darul Atiq, Rasa, Ulu Selangor)

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

4/1/09

Bantuan baik pulih rumah warga India di Senawang

Adalah dimaklumkan Unit Amal Paroi akan membantu membaik pulih rumah satu keluarga Hindu di Senawang yang rosak teruk akibat tanah mendap. Anggaran perbelanjaan untuk kerja-kerja membaik pulih tersebut adalah seperti berikut :

1. Pasir Kasar 2 lori
2. Simen 7 beg
3. Jaring VRC 2 keping
4. Batu Kasar 2 lori

Anggaran Perbelanjaan adalah RM700

Kepada mereka yang ingin menyumbang bahan binaan tersebut bolehlah menghubungi Ahli Unit Amal Paroi iaitu Sdr Nazri Esa 012-6775537 atau Sdr Rozmal Malakan 012-2267406 e-mel rozmal@yahoo.com

Kerja-kerja membaik pulih dijangka akan dimulakan pada minggu kedua bulan April 2009.