KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

2/22/10

MASJID DI N.SEMBILAN TAK SIAP-SIAP


Yayasan Bukhary telah menyumbang berjuta-juta ringgit untuk pembinaan masjid di Negeri Sembilan. Namun ada masjid yang tak siap-siap di Negeri Sembilan ini.

Di mana silapnya ? Nak salahkan siapa ?

Pada akhir tahun 2008, baki hutang Kerajaan Negeri Sembilan telah meningkat sejumlah RM289.79 juta atau 15.7% kepada RM2.14 bilion berbanding RM1.85 bilion pada tahun 2007. http://pasns.blogspot.com/2009/10/hutang-kerajaan-nsembilan-rm214-billion.html . Berapa hutang kerajaan negeri tahun 2009 ?

********************************
Umat Islam di Negeri Sembilan akan memiliki tujuh masjid baru tidak lama lagi hasil sumbangan Yayasan Albukhary, milik ahli perniagaan tersohor ini.

Tujuh masjid itu akan dibina di Rantau; Seremban 2; Kampung Paroi; Kampung Gebok, Mantin; Kampung Melang, Kuala Pilah; Pedas Tengah, Rembau dan Taman Anggerik, Batu Kikir.

Beliau berkata, pembinaan masjid di Rantau berharga kira-kira RM7.9 juta yang boleh menampung 2,500 jemaah akan dibina menerusi derma dan sumbangan Yayasan Albukhary di Taman Ekar.

Masjid Seremban 2 pula berharga kira-kira RM7.5 juta dan mampu menampung 3,000 jemaah akan dibina menerusi peruntukan yang disalurkan oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM).

http://mstar.com.my/services/printerfriendly.asp?file=/2009/9/10/mstar_manusia_peristiwa/20090910153348.asp&sec=mstar_manusia_peristiwa

Masjid Seremban 2 terbengkalai bahan kempen pembangkang
Berita Harian 13 Mei 2009

KETIKA kempen Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu, Menteri Besar Negeri Sembilan melakukan upacara pecah tanah projek pembinaan masjid untuk kegunaan masyarakat Islam yang tinggal di sekitar Seremban 2.

Bagaimanapun, sehingga kini pembinaannya belum menjadi kenyataan sehingga dijadikan isu bualan serta bahan kempen parti pembangkang.

Bagi saya, pembinaan masjid berkenaan perlu disegerakan.

Ia akan memudahkan penduduk yang tinggal di taman perumahan di sekitar Seremban 2 seperti Taman Oakland, Taman Megah, Bukit Kepayang dan taman lain dapat menunaikan sembahyang dengan selesa terutama solat Jumaat.

Untuk makluman, Taman Oakland, Taman Megah, Bukit Kepayang tidak mempunyai masjid.

Sembahyang Jumaat kini diadakan di sebuah surau Seremban 2 yang tidak dapat lagi menampung peningkatan jumlah jemaah.

Ia bukan saja menjadi tumpuan penduduk yang bermastautin di Seremban 2 tetapi juga kakitangan kerajaan yang bekerja seperti di Pejabat Tanah Daerah, Polis, bomba dan swasta, pekerja kilang, kakitangan pusat perniagaan Tesco dan Jusco di kawasan itu.

Kesesakan itu menimbulkan keadaan tidak selesa kepada jemaah.

Adalah menjadi harapan saya dan penduduk lain agar pembinaan masjid itu dapat disegerakan demi faedah penduduk yang bermastautin di sekitar kawasan Seremban 2 untuk menunaikan tuntutan agama.

JEMAAH SURAU,
Seremban, Negeri Sembilan.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Surat/20090512232253/Article/index_html
http://amkns.blogspot.com/2009/05/masjid-seremban-2-terbengkalai-bahan.html


Apa dah jadi Masjid Kariah Sirusa, Bagan Pinang

Tak perlu buat acara pecah tanah pembinaan masjid di Bagan Pinang. Adakah pembinaan Masjid Kairah Sirusa telah bermula ?

Atau ia sebahagian daripada deretan projek terbengkalai di Negeri Sembilan ?

Sampaikan papan tanda berkaitan pun dah usang.

Laman web pembinaan Masjid Kariah Sirusa di http://masjidsirusa.tripod.com/index1.htm
http://pasns.blogspot.com/2009/10/apa-dah-jadi-masjid-kariah-sirusa-bagan.html

Perletakan Batu Asas Masjid Gebok, Mantin.
Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB. Dato' Seri Utama Hj. Muhamad bin Hj. Hasan akan melakukan Perletakan Batu Asas Masjid Gebok, Mantin, Seremban pada 02 Mac 2008 jam 10.00 pagi.
http://media.inform.gov.my/e-press/cetak-np.asp?data_dtl_oid=16912&data_type=NE&state=Negeri%20Sembilan

MASJID MELANG BARU , MANA ?

Masjid Melang adalah antara beberapa buah masjid di negeri ini yang telah di war-warkan akan mendapat bangunan baru sejak beberapa tahun lalu .

Tetapi jangan kan bangunan baru , bangunan lama yang berkarat , retak dan sudah tidak mampu menampung bilangan jemaah , masih kekal macam itu juga .

Taman perumahan semakin bertambah , pelajar Uitm juga bersolat jumaat disitu , penduduk tempatan juga semakin meningkat , tetapi janji tinggal janji .

Masjid lain saperti di Desa Anggerik Batu Kikir serta Seremban , sedang gah dalam pembinaan , tetapi masih Melang , masih tercongok macam tu juga .

Ada jemaah yang keciwa , kerana yang dijanjikan masih belum ditunaikan dan tidak kurang pula menyifatkannya sebagai janji manis yang tidak begula , janji memancing undi sahaja .

Jika betul , akibatnya mungkin bukan menguntungkan pihak yang berjanji kerana hati yang terguris sudah pasti tidak akan memberikan undi kepada mereka yang mengguriskannya .

Wakil Rakyat dah baru , ada kelayakan yang baik tetapi itu tidak memadai kalau kemahuan rakyat tidak dipedulikan .

Masjid itu bukan hak persendirian , hak ummah tetapi kenapa hak ummah lebih sukar untuk ditunaikan berbanding hal persendirian yang memohon projek dan lessen tertentu .

Menjelang 2012 ini , andai masjid Melang masih macam itu juga , apakah penduduk Melang akan percaya dengan janji manis yang telah dibuat ?

PP – rasanya tidak kerana dah banyak cerita di kedai kopi Melang , mereka akan tolak secara totol masa akan datang
http://kopilah.blogspot.com/2009/06/masjid-melang-baru-mana.html

Masjid baru di Pedas Hilir RM2 juta
REMBAU 26 Feb. - Kira-kira 1,300 penduduk Kampung Pedas Hilir di sini bakal memperoleh masjid baru bernilai RM2 juta dan lengkap dengan pelbagai kemudahan tidak lama lagi.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, peruntukan pembinaan masjid tersebut merupakan sumbangan daripada keluarga ahli perniagaan, Allahyarham Datuk Seri Mohd. Eusuff Teh.

"Kerajaan negeri berbesar hati dengan sumbangan daripada beliau sekeluarga. Masjid baru yang mampu memuatkan lebih 1,000 jemaah itu kelak akan menggantikan masjid lama yang cuma mampu memuatkan cuma 250 jemaah," ucap beliau ketika merasmikan Majlis Peletakan Batu Asas masjid tersebut di sini hari ini.

Turut hadir Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang juga merupakan calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Rembau dan balu Allahyarham, Toh Puan Sri Mutiara Rokiah Abdullah.

Pembinaan masjid tersebut juga, kata Mohamad, selaras dengan usaha kerajaan untuk membina lebih banyak masjid dalam usaha memberi kemudahan kepada penduduk menunaikan ibadat dan menjalankan pelbagai aktiviti kemasyarakatan.

"Apabila masjid tersebut siap dibina, penduduk di sini boleh menjalankan pelbagai aktiviti kemasyarakatan dan berfaedah serta tidak cuma menjadikan ia tempat menunaikan solat saja.

"Ahli jawatankuasa masjid kelak harus berusaha mengembalikan fungsi masjid sebagai pusat syiar Islam," katanya.

Tambah Mohamad, sepanjang 2008, kerajaan negeri akan membina tujuh masjid di seluruh Negeri Sembilan.

"Masjid Kampung Pedas Hilir ini adalah yang ketiga sehingga kini. Baru-baru ini, kita sudah meletakkan batu asas untuk masjid baru di Seremban 2 dan Kampung Paroi," kata beliau.

Dalam pada itu, menurut Mohamad, kerajaan negeri telah memutuskan untuk meletakkan lebih 21 masjid di bawah pentadbiran Majlis Agama Islam Negeri Sembilan dalam usaha menggerakkan institusi tersebut dengan lebih teratur.

"Permulaannya membabitkan masjid di sekitar Seremban. Kebanyakan daripada masjid tersebut akan mempunyai imam tetap yang bergaji dan terdiri daripada para siswazah dalam bidang agama

"Mereka yang digelar eksekutif masjid itu juga akan bertindak sebagai pentadbir dan perancang aktiviti masjid untuk anak-anak kariah. Mentadbir masjid sekarang harus dilakukan secara profesional demi memastikan institusi tersebut menjadi nadi kepada pembangunan umat Islam," katanya.

Pendekatan baru tersebut juga kata Mohamad, harus disambut baik oleh rakyat demi kejayaannya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0227&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_07.htm

Senarai Projek Bangunan 2009
1 Jabatan Perdana Menteri Pembinaan Pusat Saudara Baru, Seremban Belum Siap

10 Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan Masjid Baru Taman Panchor Jaya, Seremban Belum Siap

11 Jabatan Hal Ehwal Islam Pembinaan Sek. Men. Agama Rantau, Seremban Belum Siap

12 Pejabat Pembangunan Negeri, Negeri Sembilan Masjid Baru Seremban 2, Seremban Belum Siap

13 Pejabat Pembangunan Negeri, Negeri Sembilan Masjid Kariah Kg. Paroi, Seremban Belum Siap

14 Pejabat Pembangunan Negeri, Negeri Sembilan Masjid Baru Kg. Gebok, Mantin, Seremban Belum Siap http://nsembilan.jkr.gov.my/seremban/senarai_projek_bangunan.html