KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

3/31/10

Apabila pemimpin promosi Coca Cola

Apabila pemimpin negeri dan negara secara tidak langsung mempromosi Coca Cola. Sila lihat gambar di http://amkns.blogspot.com/2010/03/apabila-pemimpin-promosi-coca-cola.html

Mangsa paip pecah rayu pembelaan

Sinar Harian 31 Mac 2010

AMPANGAN – Kejadian paip pecah di Kampung Dusun Nyior dua bulan lalu didakwa menjejaskan kehidupan beberapa penduduk berikutan perabot dan perkakas rumah rosak teruk.

Walaupun kerugian dianggarkan tidak mencecah puluhan ribu ringgit, namun bagi mereka kurang berkemampuan, barangan rosak bagaikan sukar diganti baru.

Malah, Sinar Harian difahamkan terdapat sesetengah penduduk terpaksa berhutang membeli perabot baru biarpun kejadian tersebut sudah dua bulan berlalu.

Mereka mendakwa laporan polis sudah dibuat dan diserahkan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Dusun Nyior bagi tujuan menuntut ganti rugi, namun penantian mereka masih belum berakhir kerana sehingga kini terus menunggu maklum balas pihak berkaitan.

Kerugian RM6,000

Seorang mangsa, Zainab Abdullah @ Parvady, 66, mendakwa, disebabkan kejadian tersebut, dia kerugian hampir RM6,000 apabila perabot, tilam dan beberapa perkakas rumah lain rosak ditenggelami air.

Menceritakan semula kejadian, Zainab berkata, ketika kejadian berlaku, dia dan suami nyenyak tidur diruang tamu dan tiba-tiba suaminya terjaga apabila menyedari tilamnya basah.

“Suami memberitahu saya tilamnya basah dan terus membuka lampu. Saya terkejut apabila melihat keadaan rumah dipenuhi air.

“Saya segera membuka pintu melihat apa yang berlaku dan keadaan bertambah teruk apabila air masuk ke dalam rumah bagaikan banjir besar,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, kejadian paip pecah berlaku jam 1.30 pagi itu membuatkan suasana malam bertukar kecoh apabila mangsa cuba menyelamatkan harta benda masing-masing.

Malu jumpa JKKK

Suami Zainab, T Kader Mohaideen, 65, mendakwa, dia berasa malu apabila terpaksa berjumpa tiga kali dengan Pengerusi JKKK, Mohd Rofik Mohd Yusof bagi bertanyakan tuntutan tersebut.

Menurutnya, disebabkan tidak sanggup menunggu, dia mengambil keputusan membeli perabot baru dengan cara berhutang.

“Kami orang susah dan anak-anak semuanya bekerja biasa sahaja. Saya pun tidak mahu menyusahkan mereka.

“Sepatutnya pihak berkaitan perlu membayar ganti rugi kepada kami kerana masalah berlaku bukan disebabkan bencana alam, tetapi berpunca daripada sistem mereka,” katanya.

Yakin dapat pampasan

Muhammad Hussien, 74, berkata, mereka yakin boleh mendapatkan ganti rugi kerana masalah berlaku didakwa bukan berpunca daripada bencana alam.

Menurutnya, sebelum ini banjir kerap berlaku, tetapi mereka tidak menyalahkan sesiapa kerana mengetahui ia berlaku secara semula jadi.

“Saya dapat tahu pihak Sains (Syarikat Air Negeri Sembilan) datang dan berbincang berkaitan masalah ini, tetapi sampai sekarang tiada sebarang berita diperoleh.

“Saya memang kecewa apabila berlaku masalah ini kerana mereka meminta kami membuat laporan polis. Apabila laporan sudah dibuat, perkara ini diam begitu sahaja,” dakwanya.

Sudah buat aduan

Sementara itu, Mohd Rofik ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima aduan penduduk berhubung masalah itu.

Menurutnya, pada kejadian tersebut, sebanyak lima rumah terlibat, namun hanya empat sahaja berpenghuni.

“Disebabkan itu saya minta semua mangsa membuat laporan polis dan serahkan laporan kepada saya bagi tindakan selanjutnya.

“Saya sudah menyerahkan laporan itu bersama surat JKKK kepada pihak Sains bagi tuntutan ganti rugi, tetapi sampai sekarang kita masih belum menerima sebarang jawapan” katanya.

Rofik berkata, pada 5 Mac lalu ketika mesyuarat JKKK bersama beberapa agensi kerajaan, pihaknya ada bertanyakan masalah tersebut kepada pegawai Sains yang hadir, namun beliau memberitahu hal itu perlu diajukan kepada pegawai lain.

Menurutnya, mangsa diminta tidak mengharap pampasan tersebut kerana dia sendiri kurang pasti sama ada Sains menyediakan peruntukan atau tidak.

“Cuma saya harap pihak Sains memberikan jawapan segera berkaitan pampasan ini supaya mangsa tidak tertunggu-tunggu.

“Saya bagi pihak JKKK sudah berusaha menyelesaikan masalah ini, tetapi penduduk perlu faham masalah ini turut melibatkan pihak lain,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7256053.asp

Mohon lesen kebenaran elak kesulitan

Sinar Harian 31 Mac 2010

BAHAU – Tiada tindakan dikenakan pihak berkuasa terhadap lebih 380 pengusaha burung walid tidak berlesen di daerah ini didakwa menjadi kebimbangan kepada penduduk setempat.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bahau, Teo Kok Seong berkata, tiada kepastian daripada sudut undang-undang boleh mendakwa atau mensabitkan kesalahan terhadap pengusaha burung walid.

Menurutnya, masyarakat amat mengalu-alukan inisiatif pihak berkuasa kerajaan bagi melaksanakan pemberian lesen kepada pengusaha tidak berdaftar.

“Kajian mendalam dan sepenuhnya perlu dilakukan bagi membendung masalah sampingan seperti gangguan kepada penduduk melalui suara burung tersebut.

“Justeru, pihak berkuasa tempatan perlu memberi penjelasan lanjut kepada orang ramai agar tidak timbul sebarang masalah atau kekacauan pada masa hadapan,” katanya.

Isu pemberian lesen kepada semua pengusaha burung walid merupakan pembaharuan cuba dilaksanakan pihak berkuasa tempatan bagi mewujudkan sistem berdaftar sempurna.

Kok Seong berkata, kerajaan menanggung kerugian sekiranya tiada undang-undang sebenar bagi mengatasi isu burung walid ini dan berharap pengusaha tidak mengganggu ketenteraman penduduk.

“Dewan Undangan Negeri juga sudah membahaskan perkara ini dan terdapat keterangan bertulis terhadap isu burung walid ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Daerah Jempol, Yusuf Yunus berkata, setakat ini masih belum ada pengusaha memohon lesen kebenaran menjalankan perniagaan burung walid.

Menurutnya, pihak Majlis memperkenalkan pemberian lesen agar pengusaha burung walid dapat membuat semakan pendaftaran dan mengambil tindakan sewajarnya jika timbul masalah kelak.

“Pengusaha perlu mematuhi beberapa syarat seperti premis tidak dibenarkan dibina dalam kawasan kediaman, tidak di bantah mana-mana pihak dan sebagainya.

“Sehubungan itu, saya menyeru semua pengusaha datang ke pejabat daerah dan membuat permohonan lesen kebenaran mengusahakan perniagaan burung walid bagi mengelakkan sebarang kesulitan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7255854.asp

Foto Jubli Perak PAS Jempol

Foto sekitar Sambutan Jubli Perak 25 Tahun PAS Kawasan Jempol di Blog ADUN Bahau di http://teokokseong.blogspot.com/2010/03/sambutan-jubli-perak-25-tahun-pas.html

Mandi di pejabat, rumah Seremban tiada air

'Air oh air' hampakan penduduk Sikamat Utama
Utusan Malaysia 31 Mac 2010

SEREMBAN 30 Mac - Penduduk Taman Sikamat Utama dekat sini melahirkan rasa tidak puas hati dan buntu ekoran mengalami gangguan bekalan air yang berlarutan sejak pertengahan bulan lalu.

Lebih membingungkan, penduduk yang pernah membuat aduan mengenai masalah tersebut mendakwa kini mereka menerima bekalan air hanya dalam tempoh dua jam sehari.

Malah menurut penduduk terbabit, sejak kebelakangan ini, masalah tersebut kini berlaku setiap hari sekali gus menjejaskan aktiviti harian penduduk yang mendiami 200 buah rumah di sekitar kawasan berkenaan.

Seorang penduduk, Ahmad Rizal Radzi, 39, berkata, masalah tersebut sudah lama dihadapi oleh penduduk taman berkenaan dan ia membebankan penduduk.

''Saya tidak tahu punca sebenarnya, tapi masalah tiada air ini sudah lama dan sering berlaku. Namun, ia bertambah buruk sejak kebelakangan ini.

''Saya tidak tahu di mana lagi hendak mengadu berhubung masalah ini kerana ia amat menyusahkan kami," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Katanya lagi, keadaan bertambah buruk apabila bekalan air disalurkan kepada penduduk hanya pada waktu awal pagi.

''Saya sudah tidak tahan lagi kerana di siang hari setitik air pun tiada.

''Sebagai contoh, sepanjang beberapa minggu lalu kami hanya menerima air kira-kira pukul 2 hingga 3 pagi. Itupun selepas puas membuat aduan kepada Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains)," jelasnya.

Menurutnya, dia terpaksa menghubungi Sains setiap hari lebih daripada lima kali untuk memastikan bekalan air disambungkan semula.

''Saya faham kita sedang mengalami keadaan cuaca yang panas sehingga menyebabkan paras air di Loji Rawatan Air (LRA) di beberapa daerah di negeri ini berkurangan. Tetapi itu di Jempol dan Gemas bukan di Seremban.

''Yang peliknya, sebuah kedai mencuci kereta yang berada berdekatan kawasan taman ini mempunyai air mencurah-curah.

''Mengapa penduduk di sini tidak mendapat bekalan air sebegitu," tegasnya.

Kata seorang lagi penduduk, Sahsiah Jusoh, 50, dia telah menghubungi pihak Sains berhubung masalah itu, namun bekalan air hanya disalurkan sementara waktu sahaja.

''Masalah ini menyebabkan saya sekeluarga terpaksa bersusah payah demi menjalankan aktiviti harian seperti mandi dan membasuh.

''Jangan katakan hendak membasuh pakaian, hendak memasak pun susah," katanya.

Tambah seorang penduduk, Abdullah Yahya, 32, masalah berkenaan secara tidak langsung menyukarkan penduduk untuk menjalankan aktiviti harian.

''Kami terpaksa makan di luar. Bahan mentah ada tetapi air tidak ada macam mana hendak memasak. Ia juga menyukarkan penduduk untuk menunaikan ibadat.

''Lebih membebankan, saya sendiri terpaksa mandi di tempat kerja ekoran masalah ini sejak bulan lalu'' ujarnya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0331&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_07.htm

3/30/10

Pekebun kecil Melayu N.Sembilan TERANIAYA


RSPSB ialah singkatan kepada nama sebuah anak syarikat milikpenuh RISDA iaitu RISDA Smallholders Plantation Sdn Bhd

Peserta RSPSB bukan mendapat pendapatan bulanan setelah serah tanah mereka untuk dimajukan oleh RSPSB. Sebaliknya mereka mendapat senarai hutang dari RSPSB. Yang demikian RSPSB sudah nyata kegagalannya dan sudah tidak relevan lagi.

Di-Tampin sekurang-kurangnaya ada 4 rancangan RSPSB yang gi tahu. Satu di- Bukit Bentan, Gemas, satu di Kg Tenai / Air Gelugor, satu di Kg Geduk dan satu lagi di Kg Sri Asahan. Cuba pembaca bayangkan tidakkah boleh dikatakan teruk apabila kebun sawit seluas 156 ekar, dengan pokok sawit berumur 8 tahun hanya menghasilkan 3 tan buah sawit sebulan ?

Tidak kah NAYA namanya bila peserta serahkan tanah untuk dimajukan oleh RSPSB dengan harapan mendapat hasil bulanan , tetapi yang didapati ialah penyata hutang ? Ada kawan gi saorang peserta RSPSB Bkt Bentan bagitau bahawa hutang dia pada RSPSB ialah sebanyak RM 25,000.00 Luas tanah yang diserah kpd RSPSB – 6 ekar.

Cerita sepenuhnya di http://gemasindah.blogspot.com/2010/03/rspsb-risda-smallholders-plantation-sdn.html

Laluan gelap resahkan penduduk

Utusan Malaysia 30 Mac 2010


Laluan keluar masuk Kampung Merbah, Sikamat sering berlaku kemalangan ekoran kawasan itu yang gelap kerana ketiadaan lampu jalan.

--------------------------------------------------------------------------------

SEREMBAN 29 Mac - Segelintir penduduk Kampung Merbah, Sikamat di sini melahirkan rasa bimbang ekoran ketiadaan kemudahan lampu jalan di hadapan 25 buah rumah di kawasan berkenaan. Senario tersebut membuatkan penduduk di situ resah kerana terpaksa menempuh laluan keluar masuk kampung sepanjang 100 meter dalam keadaan gelap gelita ketika waktu malam.

Lebih membimbangkan, lokasi kampung tersebut yang terletak bersebelahan hutan mengakibatkan penduduk sering terserempak dengan binatang liar selain beberapa insiden kemalangan turut berlaku ekoran tiada kemudahan itu.

Seorang penduduk, Azman Abd. Aziz, 36, berkata, ketiadaan kemudahan itu boleh mengundang bahaya kepada penduduk kampung itu.

''Apabila waktu malam, laluan di sini sangat gelap dan ini membahayakan penduduk kampung lebih-lebih lagi pejalan kaki.

''Ini kerana, kehadiran binatang seperti ular dan biawak yang tidak disedari dari hutan di sebelah kampung ini boleh mengancam keselamatan," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia.

Azman yang menetap di kampung berkenaan sejak 1996 memberitahu, selain binatang liar, penduduk juga terdedah dengan ancaman kemalangan berpunca dari faktor gelap itu.

''Ketiadaan lampu jalan ini turut membahayakan penduduk yang keluar masuk menggunakan laluan ini kerana kenderaan boleh melanggar binatang berkenaan.

''Lebih bahaya, bagi pejalan kaki kerana mereka lebih terdedah dengan risiko dilanggar," katanya.

Seorang penduduk, Azlan Kamaluddin, 28, berkatadia telah memohon kemudahan itu daripada pihak Majlis Perbandaran Seremban (MPS) sejak dua tahun lalu, tetapi tiada sebarang tindakan dia

''Mereka perlu ambil tindakan segera dan saya amat hampa permohonan saya tidak dilayan," jelasnya.

Kata Azlan, kemudahan itu perlu dipasang segera demi memastikan keselamatan penduduk kampung berkenaan.

''Tahun lalu sahaja, sudah tiga kali kemalangan berlaku di dalam kawasan kampung ini berpunca daripada laluan gelap ini," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0330&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_03.htm

Penduduk bimbang rumah retak

Berita Harian 30 Mac 2010

Penghuni dakwa aduan banyak dibuat tetapi tiada pihak ambil tindakan

SEREMBAN: Lebih 1,000 penduduk Pangsapuri Dahlia di Seremban 2 di sini, kini hidup dalam kebimbangan kerana rumah yang mereka duduki sejak lima tahun lalu mula menunjukkan tanda keretakan dan rekahan kecil, terutama pada bahagian dinding. Penduduk mendakwa mula mengesan kesan retak pada rumah terbabit selepas setahun mendiaminya, namun masalah itu dapat diatasi selepas pemaju yang menerima aduan mereka menjalankan kerja pembaikan dan menutupnya. Bagaimanapun, masalah itu berulang kembali sejak dua tahun lalu, namun kali ini mereka mendakwa tiada mana-mana pihak mengambil tindakan walaupun banyak aduan dibuat oleh penduduk yang tidak mahu masalah itu mengundang tragedi jika tidak segera diatasi.

Pengerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Kepayang, Adam Mohd Yaacob, 34, berkata masalah berkenaan mula dikesan ketika bangunan itu masih dalam jaminan pemaju dan pada masa itu mereka membaiki kerosakan dan menutup rekahan.

"Selepas tempoh jaminan tamat, masalah itu berulang kembali dan menjadi semakin serius. Jika dulu rekahan hanya berlaku pada tingkat bawah, kini ia sudah merebak ke tingkat empat.

"Pada mulanya kami beranggapan masalah itu berpunca daripada keadaan cuaca yang menyebabkan cat merekah, tetapi apabila retakan itu mula berlaku di dalam rumah, penduduk mula panik kerana takut ia akan mendatangkan bahaya," katanya ketika ditemui Berita Harian.
Katanya, penduduk memohon kerjasama pihak berkaitan termasuk pemaju dan pihak berkuasa tempatan untuk meneliti masalah itu selain membuat kajian mengenai tahap keselamatan bangunan berkenaan untuk diduduki.

Beliau mendakwa, banyak aduan sudah diajukan kepada pemaju dan beberapa agensi lain namun sehingga kini tiada tindakan diambil.

Jahlilawati Yusof, 47, pula berkata beliau bimbang dengan keadaan itu kerana semakin hari keadaan semakin teruk dan berharap ada pihak tampil memberi penjelasan mengenai punca berlakunya keretakan itu.

"Kebanyakan kami di sini tidak mengetahui punca ia berlaku dan tahap keselamatan bangunan. Kami mahu pihak bertanggungjawab memberi penjelasan sama ada ia membahayakan atau tidak.

"Semakin hari, kesan rekahan semakin banyak, walaupun ia kecil tetapi sudah menjalar ke seluruh bahagian rumah dan semua tingkat di pangsapuri ini," dakwanya.

Suhaimi Ismail, 37, pula mempertikaikan kerja pembaikan yang dilakukan pemaju empat tahun lalu.

"Pemaju hanya mengecat dinding yang merekah itu untuk menutup kesan rekahan, tetapi selepas beberapa tahun, rekahan itu kembali timbul dan membimbangkan penduduk di sini.

"Kami berharap ada agensi kerajaan yang bertanggungjawab dapat campur tangan membantu kami," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_NegeriSembilan_Pendudukbimbangrumahretak/Article

3/29/10

Cerita PANAS di Kuala Pilah

Ada cerita HANGAT, PANAS dan SENSASI di pekan Kuala Pilah.

Betul ke tidak ? Harap ada yang menyiasat.

Baca sini http://kopilah.blogspot.com/2010/03/kokok-berderai-ekor-begelumang-tahi.html

Kuliah Pengajian Islam 4 Apr Rembau

KULIAH PENGAJIAN ISLAM
Tarikh : 4 April 2010 / Ahad
Masa : Selepas solat Maghrib
Penceramah : Ustaz Mohamad Mohsein
Tajuk : Hadis Imam Nawawi
Tempat : Madrasah Tuan Guru Haji Abdul Rahman, Kg Selemak, Jalan Kg Batu-Inas, Rembau

Semua dijemput hadir

Maklumat lanjut hubungi Ustaz Nazri 019-3457690
atau di http://madrasahselemak.blogspot.com

HIDUP DI DUNIA HANYA SEKELIP MATA
HIDUP DI AKHIRAT KEKAL SAMPAI BILA-BILA

Ketua Cawangan Umno rasmi Mesyuarat PIBG

Sejak bila Ketua Cawangan UMNO boleh merasmikan Mesyuarat Agung PIBG ?

Adakah PIBG sebuah pertubuhan politik ?

Kalau EXCO Pelajaran atau Menteri Pelajaran yang rasmi , logiklah.

Ini Ketua Cawangan UMNO.

Tak caya tengok sini http://zouldahanblog.blogspot.com/2010/03/aku-ke-mesyuarat-pibg.html

Tiga rumah retak

Pemilik dakwa kerja bina lebuhraya punca kerosakan

Berita Harian 29 Mac 2010

PAROI: Sekurang-kurangnya tiga buah rumah di Jalan 18 Taman Bukit Margosa di sini, mengalami keretakan yang dipercayai akibat kerja pembinaan Lebuh Raya Kajang-Seremban (Lekas) yang melalui taman perumahan itu. Kejadian itu dikatakan berlaku sebaik syarikat konsesi projek itu menyambung semula kerja pembinaan lebuh raya itu, Rabu lalu. Pembinaan Lekas dihentikan berikutan tindakan mahkamah oleh penduduk taman itu kerana beberapa masalah yang dihadapi akibat kerja yang dijalankan. Bagaimanapun, projek pembinaan lebuh raya yang menghubungkan Kajang dan Seremban kemudian dibenarkan diteruskan.

Seorang penduduk yang mengalami keretakan pada kediamannya, Saiful Nizam Shamsuddin, 37, berkata dinding rumahnya retak, manakala plaster siling ruang tetamu dan dapur pecah akibat gegaran yang dipercayai dari jentera di tapak projek terbabit.

Katanya, keretakan itu berlaku sebaik kerja dilakukan kira-kira 25 meter dari kediamannya, Rabu lalu.

"Ketika kejadian kira-kira jam 2.30 petang, saya dan ahli keluarga sedang menjamu selera di ruang makan dan tiba-tiba siling rumah di ruang tamu pecah dan jatuh.
"Kesan gegaran dari jentera berat amat dirasakan kerana rumah kami adalah antara yang terletak berhampiran tapak projek itu," katanya.

Saiful Nizam mendakwa beberapa jirannya turut mengalami keadaan yang sama apabila terdapat bahagian rumah yang retak akibat kerja pembinaan itu.

Beliau bimbang kerosakan rumahnya bertambah teruk jika kerja pembinaan lebuh raya diteruskan kerana gegaran kuat masih berterusan.

Kakitangan swasta itu berkata, dia membuat laporan kejadian itu di Balai Polis Paroi sehari selepas kejadian itu serta mengadu kepada jawatankuasa bertindak taman itu untuk mengambil tindakan sewajarnya.

"Saya khuatir kerosakan akan bertambah teruk jika tiada langkah drastik diambil pihak terbabit, sekali gus boleh mengancam keselamatan ahli keluarga, terutama kanak-kanak," katanya.

Sementara itu Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Persatuan Penduduk Taman Bukit Margosa, Zakaria Sheikh Othman, berkata masalah yang dihadapi penduduk terbabit dimaklumkan kepada pengurusan syarikat yang mengendalikan projek berkenaan.

Beliau berharap syarikat terbabit dapat mengambil tindakan sewajarnya demi kepentingan dan keselamatan penduduk, terutama mereka yang terletak berhampiran tapak projek yang terdedah kepada gegaran.

"Kami berharap syarikat berkenaan prihatin dengan kepentingan dan keselamatan penduduk taman ini dengan mengambil langkah tertentu sebelum kejadian lebih teruk," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_NegeriSembilan_Tigarumahretak/Article

3/26/10

Kesal rumah bantuan baik pulih rosak

Sinar Harian 26 Mac 2010

Jelebu, KEMIN – Penerima bantuan baik pulih rumah Dewan Undangan Negeri (DUN) Klawang Peruntukan/Dana Khas Menteri Besar Negeri Sembilan, Kamarunnahar Mustafa, 53, dari Kampung Kemin Beringin melahirkan rasa kesalnya apabila rumah dibaiki bernilai RM8,032 disifatkan tidak sempurna.

Kamarunnahar berkata, dia berusaha memohon bantuan baik pulih rumah sejak hampir dua tahun lalu kerana atap rumahnya terlalu uzur dan memerlukan atap baru supaya tidak dimasuki hujan.

Menurutnya, dia amat gembira apabila permohonan baik pulih berjaya setelah permohonan diajukan melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan disokong Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Klawang, Datuk Yunus Rahmat.

“Bagaimanapun, saya berasa kesal, kontraktor dilantik bagi kerja baik pulih ini tidak menjalankan kerja dengan sempurna sehingga menyebabkan beberapa kerosakan serius seperti dinding berkulat akibat air hujan mengalir masuk walaupun baik pulih sudah dilakukan.

“Malah, kerja baik pulih tidak sempurna menyebabkan seperti rumah setinggan apabila atap diganti sebahagiannya dipaku dan sebahagiannya tidak,” katanya.

Kamarunnahar berkata, dia mengadukan masalah berkenaan kepada pihak pentadbiran daerah dan berharap aduannya dipandang serius memandangkan tidak mahu bantuan baik pulih rumah hanya dibuat sambil lewa kontraktor dilantik.

Menurutnya, dia begitu kesal kerana terpaksa meletakkan bekas tadahan air di lokasi atap dibaiki iaitu bahagian dapur dan dua di bilik tidur walaupun meminta kontraktor dilantik melihat sendiri kerja dilaksanakan.

“Pada situasi seperti ini, saya tidak tahu siapa harus :dipersalahkan dan siapakah harus memantau masalah seperti ini. Adakah JKKK harus disalahkan sedangkan saya sendiri ahli JKKK Kemin,” katanya.

“Oleh itu, saya amat berharap aduan ini membuka mata pihak bertanggungjawab bagi memastikan kerja baik pulih tidak dilakukan secara sambil lewa dan akan mendatangkan kesusahan kepada penerima,” katanya.

Sementara itu, Yunus ketika dihubungi berkata, kerja bagi membaik pulih rumah di bawah dana tersebut membabitkan kerjakerja dipersetujui dan dikenal pasti sahaja.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7230714.asp

Tunggu masa pokok hempap masjid

Sinar Harian 26 Mac 2010

Kuala Pilah, IBOL – Pokok pulai di tepi jalan raya bersebelahan Masjid Kariah Kampung Ibol, boleh mengundang bahaya jika tiada tindakan diambil.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Ibol merangkap Setiausaha Masjid Kariah Ibol, Kamarulzaman Othman, 54, berkata, pokok pulai berusia lebih 10 tahun itu merbahaya apabila condong ke masjid.

“Saya lihat kedudukan pokok pulai ini semakin hari semakin condong ke masjid dan kemungkinan besar akan menghempap hampir separuh ruang masjid berdasarkan kepada ketinggian pokok tersebut.

“Saya sudah maklumkan kepada pihak berkaitan mengenai masalah ini supaya mengambil tindakan dengan memotong pokok itu,” k:atanya.

Menurutnya, bagaimanapun, pihak terbabit memberitahu tiada peruntukan.

“Jika soal peruntukan dipertikaikan bagaimana jika tiba masanya pokok itu tumbang hingga melibatkan kemusnahan masjid, sudah tentu peruntukan lebih besar diperlukan,” katanya.

Kamarulzaman berkata, sebarang kemungkinan boleh berlaku dan bila-bila masa sahaja akan tumbang tanpa disedari.

“Kita bukan minta ia terjadi tetapi sebelum perkara buruk menimpa, lebih elok dihindari supaya tidak menyesal di kemudian hari.

“Saya suarakan perkara ini bukan disebabkan kepentingan mana-mana pihak tetapi untuk keselamatan masyarakat dan tanggungjawab sebagai ketua kampung,” katanya.

Beliau berkata, kedudukan pokok berada di tebing tanah manakala pangkalnya sudah reput disebabkan pembakaran sampah di situ.

“Ini mengundang bahaya apabila bebanan atas pokok lebih berat berbanding dipangkal pokok yang tidak dapat menampung.

“Jika tidak bertindak secepat mungkin, bukan sahaja kemusnahan masjid tetapi mungkin melibatkan nyawa seseorang,” katanya.

Menurutnya, masjid itu, sememangnya menjadi tumpuan kepada musafir yang melalui jalan utama berdasarkan kedudukannya terletak di tepi jalan raya.

“Ramai pengunjung dari arah Pantai Timur akan singgah ke masjid untuk menunaikan solat.

“Bukan tujuan menuding jari kepada mana-mana pihak tetapi saya berharap pihak berkaitan dapat mengambil serius perkara ini dan memikirkan keselamatan pengguna jalan raya serta jemaah masjid,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7230700.asp

Khalid Samad, cheGuBard 31 Mac Rembau

CERAMAH UMUM
Tarikh : 31 Mac 2010 / Rabu
Masa : 9 malam
Tempat : Simpang Tiga, Kg Batu, Rembau

Penceramah :
YB Ir Khalid Samad
cheGuBard
Zakaria Khalim , Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Pertanyaan 0123696474

3/25/10

Ceramah Non Muslim 26 Mac Seremban

CERAMAH UMUM 1MALAYSIA
Tajuk : "Kewajiban Dakwah Kepada Masyarakat Majmuk"
Oleh : Sdr Shah Kirit Kakulal Govindji

Tempat : Masjid Negeri , Seremban
Hari : Jumaat, 26 Mac 2010
Masa : Selepas Maghrib

Semua Dijemput Hadir

Pengenalan penceramah:
Sdr Shah Kirit memeluk Islam pada 1996, selepas itu memecut laju , berdakwah dan memberi faham utk muslim supaya berdakwah. Pernah mendapat latihan di Nigeria dan India di bawah pendakwah tersohor Dr Zakir Naik. Sekarang bergiat melatih pendakwah-pendakwah dalam program Friendly Comparative Religion melalui Islamic Information Services, KL. dan Interfaith dialogues.

Maklumat lanjut hubungi Wahiduddin 0123725283

3/24/10

DAP minta UMNO kurangkan lesen judi

MP Umno diminta sokong kurangkan lesen judi

KUALA LUMPUR, 24 Mac: Pakatan Rakyat akan menghantar satu memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi mendesak kerajaan mengawal pengeluaran lesen judi kepada syarikat-syarikat perjudian dan berharap Umno turut menyokongnya.

Memorandum yang akan diminta untuk ditandatangani oleh semua ahli parlimen (MP) Pakatan Rakyat itu juga bagi mendesak kerajaan membatalkan cabutan khas atau 'special draw' yang dikeluarkan pada tahun ini.

Desakan itu ekoran jawapan Najib yang juga Menteri Kewangan kepada dua soalan Lok Siew Fook (DAP-Rasah) di Dewan Rakyat pada 18 dan 22 Mac.

Bercakap dalam satu sidang media di lobi parlimen (gambar) pagi ini, Siew Fook berkata, tindakan kerajaan itu akan memberikan impak yang besar kepada masyarakat.

"Kita akan menghantar memorandum kepada Perdana Menteri dan akan meminta tandatangan semua ahli parlimen dan kita harap ahli parlimen Umno yang memperjuangkan agama, bangsa, dan negara akan menyokong memorandum bagi mengurangkan perjudian di negara kita.

"Pakatan Rakyat berpendapat kerajaan tidak sepatutnya menambah hari cabutan khas ini kerana ini menyebabkan masyarakat kita lebih banyak mengeluarkan wang untuk dipertaruhkan dalam perjudian dan memberi impak kepada masalah sosial yang semakin meningkat hari ini.

"Pakatan Rakyat mahu kerajaan menghapuskan kesemua cabutan khas ini dan. Kita juga berpandangan kerajaan seharusnya mengurangkan hari perjudian daripada tiga kali seminggu kepada dua kali seminggu," katanya.

Beliau juga berkata, tindakan kerajaan yang menggunakan cukai judi dan duti pertaruhan untuk pengurusan negara membuktikan kewangan negara berada di tahap yang teruk.

"Kerajaan kata nak salurkan hasil cukai ini kepada satu dana khas tapi sekarang mereka guna pengurusan negara menujukkan kerajaan sudah tidak ada duit," katanya.

Sementara itu, Dr Dzulkifly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) membawa suara rakyat kaum Tionghua di kawasannya yang meminta beliau menyuarakan di Parlimen agar meminta kerajaan mengurangkan hari perjudian daripada tiga kali kepada dua atau sekali seminggu.

"Penduduk Tionghua yang berkerja sebagai nelayan di kawasan saya mahu kerajaan mengurangkan hari perjudian ini. Kerajaan membenarkan hari untuk berjudi sebanyak tiga kali seminggu menunjukkan wang diperas dari rakyat.

"Bila ada peluang untuk menjadi kaya dengan cara yang cepat, sudah pasti ramai yang tertarik untuk mempertaruhkan wang mereka untuk berjudi," katanya.

Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) pula menegaskan, tindakan kerajaan mengutip cukai hasil perjudian dan menambah cabutan khas pada setiap tahun adalah langkah terdesak kerajaan akibat ketiadaan sumber kewangan.

"Kelihatannya membenarkan lebih banyak cabutan khas ini adalah satu langkah terdesak kerajaan untuk meningkatkan pendapatan cukai negara. Jalan pintas ini sangat tidak munasabah kerana akan menimbulkan kesan sosial yang tidak baik,” katanya.

Najib dalam jawapannya kepada soalan Siew Fook pada 22 Mac memberitahu, jumlah cukai perjudian dan duti pertaruhan yang diterima kerajaan daripada semua operator nombor ramalan (NFO) pada 2009 berjumah RM1,199,574,646.73.

Jumlah kutipan tertinggi ialah daripada syarikat Sports Toto.

Manakala bagi soalan Siew Fook pada 18 Mac mengenai tindakan kerajaan meluluskan 60 cabutan khas untuk tahun 2010, Najib memberitahu, hasil cukai yang dikutip oleh kerajaan memainkan peranan penting dalam memastikan semua program dan aktiviti pembangunan dan perbelanjaan mengurus negara dapat dilaksanakan seperti yang dirancang bagi memastikan objektif pertumbuhan ekonomi negara dapat dicapai.

Beliau turut meminta semua pihak menyokong sebarang aktiviti yang dikawal oleh kerajaan yang dapat meningkatkan hasil negara.

Saifuddin sewaktu membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong semalam turut membangkitkan perkara itu dan meminta penjelasan daripada Menteri Kewangan.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=25675:mp-umno-diminta-sokong-kurangkan-lesen-judi&catid=1:utama&Itemid=50

Jangan jadikan N.Sembilan Darul Filun

Fil atau Al Filun ialah gajah dalam bahasa Arab. Terlalu banyak projek gajah putih di N.Sembilan ini hinggakan ada laman web khusus projek terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com/ dan projek gajah putih di http://gajahputihn9.blogspot.com/

Begitu banyak pembaziran. Duit siapa ?

Jangan jadikan Negeri Sembilan Darul Filun

TERMINAL PENGANGKUTAN LESU
Sinar Harian 24 Mac 2010

BANDAR SERI JEMPOL – Dua terminal pengangkutan bas dan teksi yang sepatutnya menjadi nadi bagi penduduk Bandar Seri Jempol, di sini merupakan salah satu bangunan yang dianggap sebagai projek gajah putih.
Terminal dibina sejak kira-kira dua tahun lalu nampaknya gagal menjadikannya sebagai tempat mengambil dan menurunkan penumpang, berkemungkinan disebabkan lokasinya tidak sesuai.

Hal ini menyebabkan penduduk sekitar tertanya-tanya apakah fungsi sebenar pembinaan terminal itu.

Yang Dipertua PAS Jempol, Abdul Rahman Ramli ketika mendedahkan situasi terminal itu berkata, pembinaan terminal itu sepatutnya menjadi platform bas dan teksi beroperasi bagi mengambil dan menurunkan penumpang tetapi sebaliknya yang berlaku.

Menurutnya, cuma ada peniaga kecil sahaja yang menjalankan perniagaan di situ.

“Ia dibina secara membazir. Yang ada sekarang ini cuma ba-ngunan terminal tetapi pengang-kutan bas dan teksi tidak menjalankan operasi di situ.

“Sebab itu, ia menyukarkan penduduk setempat bagi mendapatkan kemudahan sepatutnya,” katanya.

Beliau berkata, ini dapat dilihat keadaan di terminal bas dan teksi yang begitu hambar dengan ketiadaan bas dan teksi beroperasi.

“Lebih-lebih lagi, terminal terbabit merupakan satu-satunya terminal dibina di bandar ini selain sebuah lagi stesen bas yang jaraknya kira-kira dua kilometer dari terminal tersebut.

“Sepatutnya apabila adanya sebuah terminal di kawasan ini, ia dapat memberikan kemudahan optimum selain memudahkan penduduk luar bandar pergi ke bandar tetapi sebaliknya berlaku.

“Operasi mengambil dan menurunkan penumpang, langsung tidak berlaku di stesen bas itu yang cuma ada sebuah bangunan stesen bas,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6906646.asp

TIADA FUNGSI TANPA ELEKTRIK
Sinar Harian 24 Mac 2010

TAMAN INDAH BARU - Projek menelan belanja mencecah ribuan ringgit merugikan apabila setelah siap dibina, menjadi projek gajah putih dan menyakitkan mata.

Daerah Port Dickson tidak terlepas daripada isu itu apabila sebuah bangunan dewan orang ramai tersergam indah tetapi kaku dan terbiar, walaupun lebih lima tahun dibina.

Entah di mana silapnya, bangunan dewan orang ramai itu tidak digunakan walaupun dilengkapi pelbagai kemudahan seperti tempat meletak kereta dan tandas.

Tinjauan Sinar Harian mendapati kawasan dewan dipenuhi lalang dan semak samun, manakala kotak suis utamanya menunjukkan tiada bekalan elektrik dibekalkan ke dewan ini.

Penduduk, Cheok Leong Chon, 53, berkata dewan orang ramai itu hanya sempat digunakan kira-kira dua tahun lalu sebelum terus sepi.

Beliau tidak menafikan suatu ketika dahulu tidak banyak aktiviti dijalankan di dewan itu memandangkan tiada pembangunan perumahan di kawasan berhampiran dewan ini.

“Yang ada ketika itu hanya Taman Indah Baru fasa 1, di sini yang kedudukannya agak jauh dan bilangan penduduk tidak begitu ramai.

“Bagaimanapun, ketika itu sekali sekala kami ada melaksanakan program di dewan berkenaan dan terakhir pada sambutan Pes-ta Tanglung,” katanya.
http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6906756.asp

DAKWAAN ‘KERAS’ PUNCA TERBIAR
Sinar Harian 24 Mac 2010

TAMPIN – Daerah Tampin tidak terlepas daripada projek gajah putih apabila Hentian Tampin terletak di Kilometer 2 Jalan Tampin-Seremban tersergam kaku tanpa sebarang aktiviti dijalankan, sekali gus mengakibatkan pembaziran.

Walaupun terletak di antara laluan penting jalan raya, namun ia tidak berfungsi dan beroperasi biarpun dilengkapi enam lot gerai di samping kemudahan lain seperti tempat letak kereta, tandas awam, surau, dan taman permainan kanak-kanak.

Difahamkan, puluhan peniaga silih berganti menyewa lot kedai sejak mula dibuka lebih 10 tahun lalu, namun hanya mampu bertahan seketika sebelum gulung tikar seterusnya menutup premis perniagaan masing-masing kerana tiada pelanggan.


Kesan daripada keadaan hentian tidak berfungsi itu, kebanyakan pengguna jalan raya sama ada pemandu lori atau pengunjung luar sering merungut apabila tidak mendapat perkhidmatan diperlukan.

Kakitangan swasta yang mahu dikenali sebagai Megat, 27, meluahkan rasa kecewanya terhadap hentian rehat terbabit kerana tidak dibuka sewaktu melawat rakan di Pulau Sebang, Alor Gajah, Melaka.

“Sunyi sangat tempat ini. Setibanya saya di lokasi, saya fikirkan mampu mendapatkan makanan bagi mengalas perut selepas berjalan jauh dari utara tanah air, namun hampa kerana tidak beroperasi seperti disangka.

“Semua lot kedai, tandas awam dan surau berkunci. Saya percaya projek gajah putih seperti ini menyebabkan ramai pengguna jalan raya khususnya pengunjung luar berasa kecewa, malah menyusahkan pemandu berehat di sini,” katanya.

Megat berkata, tempat seperti itu bukan sahaja menyakitkan hati pengguna jalan raya ingin berehat, malah merosakkan pandangan orang ramai lalu lalang di kawasan berkenaan terutama pada musim perayaan.

Menurutnya, tempat sunyi seperti itu mungkin akan disalah guna pihak tidak bertanggungjawab bagi melakukan aktiviti tidak bermoral seperti maksiat, penyalahgunaan dadah dan ponteng sekolah.

“Saya fikir lebih baik Hentian Tampin ini dibuka semula tidak hanya pada waktu pagi, malah pada waktu malam juga kerana sekurang-kurangnya memudahkan orang ramai singgah berehat sambil menjamu selera,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6906673.asp

KEM PENGAKAP MENYERAMKAN
Sinar Harian 24 Mac 2010

REMBAU - Mungkin tidak ramai mengetahui di daerah ini terdapat sebuah Kem Pengakap dahulunya aktif digunakan untuk pelbagai aktiviti, kini terbiar begitu sahaja tanpa penjagaan sewajarnya sehingga menjadi projek gajah putih di daerah ini.

Kem itu dilengkapi bangunan utama mengandungi bilik mesyuarat, ruang pejabat, bilik bacaan dan dewan ceramah.

Selain itu, turut disediakan kemudahan gelanggang permainan, padang perhimpunan, tandas, bilik mandi serta chalet.

Tinjauan Sinar Harian mendapati kemudahan yang ada kebanyakan me-ngalami kerosakan kerana berada dalam rimbunan semak belukar sehingga mencacatkan pemandangan sekeliling.

Difahamkan, sebelum ini keadaan kem masih ceria dan terjaga rapi, namun selepas tahun 2000 situasi jauh berbeza dan Kem Pengakap yang dahulunya dapat berfungsi dengan baik, kini malap.

Kem yang tidak digunakan itu bukan sahaja satu pembaziran kerana ba-ngunan terbabit boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti, turut mengundang rungutan penduduk setempat.

Seorang penduduk ditemui, Fakir Mohamad Samsudin, 56, berkata, keadaan persekitaran kawasan kem menyeramkan walaupun pada waktu siang hari kerana ditumbuhi semak.

Menurutnya, keadaan itu membimbangkan penduduk yang tinggal berhampiran kawasan kem terbabit kerana persekitaran berkenaan sering menjadi tempat pembiakan haiwan berbisa seperti ular.

“Lihatlah kawasan kem tidak mustahil jika terdapat haiwan berbisa, selain menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes. Situasi ini tentunya memberi kesan buruk kepada penduduk dalam soal keselamatan dan kesihatan mereka,” katanya ketika ditemui di Kampung Chenong, Chengkau.

“Apabila tempat ini tidak diguna pakai wujud pembaziran kerana bangunan sedia ada kini hanya menunggu masa runtuh menyembah bumi jika tindakan segera tidak diambil,” katanya.

“Tiada siapa mahu menjenguk kem ini menjadikan kem ini seperti ‘kem hantu’ dan terus sunyi sehingga kini tanpa menampakkan sebarang perubahan dilakukan pihak berkaitan,” katanya.
http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6906628.asp

TIADA PELANGGAN, SEWA ATASI KEUNTUNGAN
Sinar Harian 24 Mac 2010

SELARU – Sekalipun setahun dibina, deretan kedai setingkat di Taman Rasa Sayang, Selaru, di sini, boleh diibaratkan sebagai bangunan gajah putih.

Ini kerana, daripada 10 kedai, hanya dua kedai menjalankan perniagaan, manakala selebihnya masih tidak berpenghuni.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, kawasan itu dipenuhi semak samun seolah-olah kawasan tinggal.

Begitu juga taman perumahan berdekatan dilihat terdapat beberapa rumah tiada penghuni walaupun setahun didirikan.


Tambah menghairankan, kawasan itu walaupun terletak di tepi jalan gagal menarik orang ramai, sekali gus menggagalkan usaha menjadikannya kawasan komersil yang maju.

Masalah itu turut menular kepada dua pengusaha kedai terbabit yang mengaku perniagaan kurang mendapat sambutan.

Pembantu kedai runcit berdekatan, Chin Nyuk Win, 45, ketika ditemui Sinar Harian berkata, selepas hampir setahun beroperasi, hanya segelintir pelanggan datang membeli barangan runcit.

Menurutnya, terda-pat lebih daripada 30 rumah di Taman Rasa Sayang, di sini, sudah berpenghuni, tetapi majoritinya masih kosong.

“Kawasan ini sunyi, kiri kanan dipenuhi semak seolah-olah tiada penghuni, sedangkan mempunyai pemiliknya. Kebiasaannya, waktu pagi hanya dua kedai sahaja dibuka, kedai runcit dan kedai menjual barangan pertanian.

“Saya tutup kedai jam 7 petang kerana bimbang keselama-tan diri meman-dangkan waktu malam tiada lampu serta tidak ramai orang melalui jalan ini,” katanya.

Nyuk Win berkata, dia berharap kawasan itu dapat dihidupkan kembali, ditambah sewa kedai melebihi keuntungan.

“Jika sewa melebihi keuntungan, maka tiada untung. Oleh itu, saya berharap pihak berkaitan dapat membantu menghidupkan semula tempat ini supaya tidak menjadi seperti projek gajah putih, sekali gus pembaziran,” katanya.
http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6906739.asp

Rumah Chegubard dibaling bom di Seremban

Rumah Chegubard di Seremban telah di baling bom molotov cocktail pada 24 Mac 2010. Cerita sepenuhnya di http://chegubard.blogspot.com/2010/03/rumah-chegubard-dibaling-bom-minyak.html

3/20/10

Coca Cola boleh, gerai Melayu di N9 tak boleh

Gambar hiasan

Sedang orang Melayu N.Sembilan ada yang megah Coca Cola nak buka kilang di N.Sembilan, pada masa yang sama peniaga Melayu berhampiran telah menerima notis gerai mereka akan dirobohkan.

Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan.

Cerita sepenuhnya di Blog DUN Labu di http://buletinlabu.blogspot.com/2010/03/notis-roboh-gerai-di-tmn-gadong-jaya.html

3/19/10

Coca Cola cabul hak asasi, jejas sumber air


KENYATAAN PERSATUAN PENGGUNA PULAU PINANG (CAP)

Coca-Cola: Pelaburan tidak baik untuk komuniti, kesihatan awam
CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) merasa amat bimbang apabila mendapati Syarikat Coca-Cola akan mendirikan kilang pembotolan minumannya di Negeri Sembilan, Malaysia. Ketika majlis pecah tanah yang diadakan pada 16 Mac 2010 di Bandar Enstek, Nilai, wakil syarikat menyatakan bahawa Coca-Cola akan menguasai pasaran minuman tempatan yang akan mensasarkan lebih daripada 60% penduduk iaitu mereka yang berusia di bawah 30 tahun.

Minuman Coca-Cola itu sendiri sebenarnya tidak elok, ia tidak lebih daripada karbonat, pewarna, asid, perisa, air yang dimaniskan yang berbahaya kepada kesihatan. Syarikat Coca-Cola juga tidak dapat lari daripada kontroversi kerana didakwa mencabuli hak asasi manusia dan alam sekitar di beberapa buah negara.

Tidak dapat dinafikan bahawa minuman ringan yang dipenuhi dengan gula seperti Coca-Cola mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan. Malaysia merupakan negara ke-8 pengguna gula tertinggi di dunia dengan purata 26 sudu teh gula sehari diambil oleh setiap rakyat Malaysia.

Ujian oleh CAP mendapati minuman ringan di dalam tin mempunyai kandungan gula antara 4 – 8 sudu teh dan Coca-Cola mengandungi 7 sudu teh gula. Apabila Syarikat Coca-Cola merancang untuk mensasarkan belia Malaysia, kami bimbang akan implikasi kesihatan yang akan dibawa olehnya.

Gula bukanlah sebahagian daripada diet semula jadi kita, jadi walaupun satu tin minuman ringan diambil sehari, ia adalah tidak sihat dan tidak perlu sama sekali. Malah pada hakikatnya terdapat lebih daripada 60 penyakit yang telah dikaitkan dengan pengambilan gula dalam dokumen perubatan. Kerajaan Malaysia melalui kementeriannya menjalankan kempen untuk mengurangkan pengambilan gula. Adalah menjadi satu ironi untuk membenarkan pembinaan kilang Coca-Cola di Malaysia memandangkan ia jelas merendahkan usaha untuk mengurangkan pengambilan gula.

Kami amat bimbang bahawa lebih ramai orang yang akan dijangkiti dengan penyakit yang dikaitkan dengan gula dan obesiti dengan menjemput Syarikat Coca-Cola untuk membina kilang pembotolan di negara ini dan berdasarkan strategi pemasarannya. Adakah kerajaan melakukan penyelidikan yang sempurna sebelum meluluskan pelaburan ini, yang jelas diluluskan secara cepat sepertimana yang dilaporkan bahawa syarikat itu hanya mengambil masa empat bulan selepas perbincangan awal untuk menubuhkan kilang itu di sini.

Bagaimana dengan permintaan untuk air bagi kilang ini? Berapa banyakkah air yang akan digunakan oleh kilang ini dan dari mana sumber air ini akan diambil? Baru-baru ini terdapat laporan berhubung catuan air di Seremban akibat kemarau panjang dan kekurangan hujan di kawasan tadahan air. Kekurangan air ini akan kerap berlaku akibat kesan daripada perubahan iklim.

Selepas kilang Coca-Cola ini mula beroperasi, kami bimbang air yang amat diperlukan oleh orang ramai ini akan dialihkan kepada pihak industri. Perkara ini perlu diambil serius memandangkan Syarikat Coca-Cola mempunyai reputasi yang buruk dalam bentuk konflik dengan komuniti dalam perjuangan mereka untuk mendapatkan air. Jawapan kepada kekurangan air bukanlah dengan membina lebih banyak empangan kerana empangan boleh menyebabkan kesan negatif kepada alam sekitar.

Perjuangan untuk mempertahankan alam sekitar terhadap Coca-Cola di India seharusnya menjadi amaran kepada kita. Amalan Syarikat Coca-Cola di beberapa negeri di India telah mengakibatkan kesukaran kepada komuniti, ia termasuklah kekurangan air yang serius, pencemaran, masalah kesihatan, kelaparan dan kehilangan pendapatan daripada pertanian.

Rekod buruk Coca-Cola tidak terhad kepada India sahaja, ia juga berdepan dengan dakwaan pencabulan hak asasi manusia, pencabulan terhadap buruh dan pencabulan terhadap buruh kontrak di Colombia, Turki, Pakistan, China, Afrika Selatan, dan Guatemala.

Kami berpendapat pembinaan kilang Syarikat Coca-Cola ini akan menjejaskan komuniti, kesihatan awam dan alam sekitar. Sehubungan itu, CAP menuntut agar kerajaan Malaysia membatalkan rancangan untuk membina kilang Coca-Cola di negara ini.

SM Mohamed Idris,
Presiden CAP

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=25579:coca-cola-pelaburan-tidak-baik-untuk-komuniti-kesihatan-awam-&catid=97:pendapat-dan-analisis&Itemid=131

3/18/10

PACE DUKACITA COCA COLA LABUR DI MALAYSIA


PACE merakamkan rasa dukacita terhadap pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca-Cola di Malaysia.

Syarikat Coca-cola akan mendirikan kilangnya di atas tanah yang dibeli daripada TH (TABUNG HAJI) Properties di Nilai, Negeri Sembilan.

Lebih meresahkan lagi perkembangan ini berlaku di saat-saat Masjid al-Aqsa dikepung dan pihak Zionis Israel terus mengancam keselamatan Masjid al-Aqsa dengan mengumumkan perasmian kuil Hover di persekitaran kejiranan Masjid.

Tindakan regim Zionis ini jelas merupakan provokasi terancang sedang di masa yang sama rakyat Palestin di bawah umur 50 tahun dihalang dari memasuki masjid al-Aqsa yang berada beberapa ratus meter sahaja dari kuil tersebut.

Syarikat Coca-cola melabur dan membina kilang pembotolan produk minumannya di sini adalah sesuatu yang bercanggah dengan prinsip yang dipertahankan sekian lama. Oleh kerana Syarikat Coca-cola menyokong ekonomi Israel secara terbuka maka mereka bersekongkol dengan regim Zionis yang tidak diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

Membenarkan kilang syarikat Coca-cola beroperasi di bumi Malaysia boleh memberi implikasi merestui regim Zionis yang bertindak sebagai negara penyangak yang tidak pernah akur kepada undang-undang antarabangsa dan menghormati hak asasi rakyat Palestin.

*****************************************
Wednesday, March 17, 2010
SIARAN AKHBAR PACE: PELABURAN SYARIKAT COCA-COLA DI MALAYSIA

Assalamualaikum wrt bth

Dengan Nama Allah Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Kenyataan dan Pendirian Rasmi PACE: Pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca Cola di Malaysia.

PACE merakamkan rasa dukacita terhadap pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca-Cola di Malaysia. Syarikat Coca-cola akan mendirikan kilangnya di atas tanah yang dibeli daripada TH (Tabung Haji) Properties di Nilai, Negeri Sembilan dan upacara pecahtanahnya telah disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Bin Tun Hj Abdul Razak pada 15 Mac 2010.

Lebih meresahkan lagi perkembangan ini berlaku di saat-saat Masjid al-Aqsa dikepung dan pihak Zionis Israel terus mengancam keselamatan Masjid al-Aqsa dengan mengumumkan perasmian kuil Hover di persekitaran kejiranan Masjid. Tindakan regim Zionis ini jelas merupakan provokasi terancang sedang di masa yang sama rakyat Palestin di bawah umur 50 tahun dihalang dari memasuki masjid al-Aqsa yang berada beberapa ratus meter sahaja dari kuil tersebut.

Mungkin orang ramai akan bertanya apa hubungkait di antara pembukaan kilang Coca-cola di Malaysia dengan ketegangan yang berlaku di Baitul Maqdis timur dan di Masjid al-Aqsa. Dua perkembangan ini saling berkaitan kerana Syarikat Coca-cola telah dikenal pasti sebagai penyokong kuat kepada ekonomi Israel dan kewujudan entiti haram Yahudi Zionis yang merampas negara Palestin dan mengusir rakyatnya keluar. Sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat, Malaysia berhak untuk menentukan dasar dan pendiriannya tanpa di pengaruhi oleh mana-mana pihak yang berkepentingan. Namun Malaysia telah mempertahankan dasar luar yang konsisten terhadap penubuhan negara haram Israel sejak mencapai kemerdekaan iaitu tidak akan mengiktiraf entiti haram tersebut, meskipun Israel adalah negara anggota penuh PBB. Berdasarkan kepada hakikat ini, tindakan membenarkan Syarikat Coca-cola melabur dan membina kilang pembotolan produk minumannya di sini adalah sesuatu yang bercanggah dengan prinsip yang dipertahankan sekian lama. Oleh kerana Syarikat Coca-cola menyokong ekonomi Israel secara terbuka maka mereka bersekongkol dengan regim Zionis yang tidak diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Membenarkan kilang syarikat Coca-cola beroperasi di bumi Malaysia boleh memberi implikasi merestui regim Zionis yang bertindak sebagai negara penyangak yang tidak pernah akur kepada undang-undang antarabangsa dan menghormati hak asasi rakyat Palestin.

Sokongan Coca-cola kepada Israel bukanlah berdasarkan dakwaan semata-mata bahkan terdapat dokumentasi lengkap mengenai penglibatan Syarikat Coca-cola di dalam membangunkan ekonomi Israel sejak tahun 1966. Pada tahun 1997, misi ekonomi Kerajaan Israel telah memberi penghargaan kepada Syarikat Coca-cola dalam majlis Penganugerahan Perdagangan Israel atas sokongan berterusan syarikat itu terhadap Israel selama 30 tahun dengan mengabaikan seruan boikot Israel oleh Liga Arab. Pada tahun 2002 Syarikat Coca-cola membuka kilang di atas tanah rakyat Palestin yang dirampas di Kirvat (Qiryat) Gat dalam negara Palestin yang dijajah. Berita ini dilaporkan di dalam akhbar rasmi Israel Haaretz pada 19 Julai 2002. Seperti yang dilaporkan oleh akhbar Ha'aretz pada 18 Oktober 2005, Coca-cola meningkatkan pelaburannya di Israel dengan menguasai 51% saham dalam Tavor Winery, sebuah syarikat pembuat arak di Israel. Ini hanyalah sebahagian dari rekod cemerlang Coca-cola di dalam menyumbang kepada kemakmuran ekonomi Zionis Israel.

Fakta-fakta ini adalah hakikat yang tidak mungkin disanggah tentang betapa eratnya hubungan yang terjalin di antara Syarikat Coca-cola dan entiti haram Israel.

PACE dengan ini mengambil pendirian berikut:

1. PACE memohon agar Kerajaan Malaysia mengkaji semula keputusan untuk membenarkan Syarikat Coca-cola melabur dan membuka kilang operasinya di Malaysia.

2. PACE juga memohon agar TH (Tabung Haji) properties tidak melabur atau terbabit dengan transaksi perniagaan yang meragukan kerana Tabung Haji terlibat secara langsung di dalam menjana pendapatan untuk urusan pengendalian jemaah Haji rakyat Malaysia. PACE mengajak semua pihak supaya prihatin dengan perkara ini kerana secara simboliknya ziarah, umrah dan ibadah haji ke tanah suci Makkatul Mukarramah tidak sewajarnya membawa kepada keruntuhan satu lagi tanah suci, masjid al-Aqsa al-Haram as-Syarif di Baitul Maqdis.

3. PACE menyeru seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira keturunan, bangsa dan agama supaya menyahut seruan boikot barangan Israel yang kini sedang berkumandang di seantero dunia. PACE menyokong kempen BDS (Boikot, Divestment and Sanctions - Boikot, pengalihan pelaburan dan sekatan) ke atas Israel yang diterajui oleh VPM (Viva Palestina Malaysia - sebuah koalisi NGO yang menganjurkan kempen boikot ke atas empat produk utama yang menyokong Israel iaitu Coca-cola, McDonald, L'oreal dan Nestle). PACE menyeru seluruh rakyat Malaysia supaya mengutamakan produk tempatan dan hanya membeli produk luar khususnya produk Amerika Syarikat apabila perlu sahaja dan sebagai pilihan yang terakhir.

4. PACE akan terus menyokong Kerajaan Malaysia yang secara konsisten mempertahankan dasar tidak mengiktiraf Israel dan sentiasa peka dengan penderitaan rakyat Palestin dengan membangkitkan hak mereka di pelbagai forum antarabangsa terutama di Persidangan Agung PBB dan OIC.

5. PACE berdoa dan mengharapkan negara Malaysia akan terus dilimpahi dengan rezeki yang melimpah ruah dan penuh keberkatan dari Allah SWT.

Prof Madya Dr Hj Hafidzi Mohd Noor
Pengarah
PACE
(Pusat Kecemerlangan Palestin)
http://lambaian-islah.blogspot.com/2010/03/siaran-akhbar-pace-pelaburan-syarikat.html

3/17/10

Jubli Perak PAS Jempol 26 ke 28 Mac 2010


SAMBUTAN JUBLI PERAK
25 TAHUN PAS KAWASAN JEMPL

Tarikh : 26 ke 28 Mac 2010 (Jumaat – Ahad)
Tempat : Muassasah Darul Syariff, Batu Kikir, N.Sembilan

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Maklumat lanjut hubungi 013-3395538

EXPO PERDAGANGAN ISLAM
Dari siang hingga ke malam 26 ke 28 Mac 2010

CERAMAH UMUM & PERASMIAN
Jumaat 26 Mac 2010
9 malam
Penceramah :
YB Salahuddin Ayub , Naib Presiden PAS
YB Dr Mariah Mahmud , MP Kota Raja
YB Teo Kok Seong , ADUN Bahau
Y Bhg Abd Rahman Ramli , YDP PAS Jempol

PIDATO PERDANA
Sabtu 27 Mac 2010
9 malam
Pemidato :
Ust Idris Ahmad , Ketua Penerangan PAS Pusat
Chegubard , AMT PKR
Ust Hasan Alian , Ketua Dewan Ulama PAS N.Sembilan
Ust Khairil Anwar Md Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan

MAKAN MALAM PERDANA
Bersama Tuan Guru Presiden PAS
Ahad 28Mac 2010
8 malam
Sumbangan RM 10 sahaja
Juga Persembahan istimewa Radzi Melissa

CERAMAH PERDANA
Ahad 28Mac 2010
9 malam
YB Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang , Presiden PAS
YB Dr Hatta Ramli , MP Kuala Krai
YB Anthony Loke , Ketua Pemuda DAP
YB M Ravi , ADUN Telok Kemang
Y Bhg Zulkefly Mohd Omar , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

Diploma Kepimpinan Islam N.Sembilan

PENGAJIAN DIPLOMA KEPIMPINAN ISLAM 2010
Dimaklumkan ILHAM N9 menganjurkan Pengajian Diploma Kepimpinan Islam Sesi April 2010.

2 wakil setiap Muslimat Kawasan / Dewan bagi pengajian sesi ini.

Berminat sila hubungi Ustaz Fuad 06-6797048 (pejabat) @ 019-3941353

Ustaz Ramli Al Haifz 21 Mac 2010 di Rembau

KULIAH PENGAJIAN ISLAM
Tarikh : 21 Mac 2010 / Ahad
Masa : Selepas solat Maghrib
Penceramah : Ustaz Ramli Abu Bakar Al Hafiz ,
Tajuk : Tafsir Al Jalalain
Tempat : Madrasah Tuan Guru Haji Abdul Rahman, Kg Selemak, Jalan Kg Batu-Inas, Rembau

Semua dijemput hadir

Maklumat lanjut hubungi Ustaz Nazri 019-3457690
atau di http://madrasahselemak.blogspot.com

Kurangkan permit balak elak banjir


Sinar Harian 17 Mac 2010

TEMIANG – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Temiang, Ng Chin Tsai mendesak Kerajaan Negeri mengurangkan pengeluaran lesen pembalakan di hutan Ulu Temiang, dekat sini.

Beliau berkata, tindakan itu perlu untuk memben-dung masalah banjir yang berlaku di kawasan wakil rakyat dari DAP itu yang didakwa beliau berpunca daripada kerja-kerja pembalakan berkenaan.

Menurutnya, kegiatan pembalakan di kawasan itu kini bergerak aktif dan dikhuatiri mengundang kesan buruk terhadap penduduk setempat sekiranya diteruskan lebih-lebih lagi kawasan pembalakan itu berdekatan tiga kawasan perumahan.

“Saya bukan menghalang Kerajaan Negeri me-ngeluarkan permit penebangan kayu balak, tetapi saya mahu Kerajaan Negeri mengurangkan pengeluaran lesen di kawasan itu.

“Ini kerana sejak April 2008, kawasan Temiang sering dilanda banjir lumpur dan ia berterusan sehingga ke hari ini,” katanya ketika melawat kawasan pembalakan, semalam.

Menurut Chin Tsai, setiap kali hujan lebat, penduduk di sekitar Ulu Temiang tidak senang duduk kerana bimbang berlaku banjir sehingga merosakkan perkakas dan peralatan di rumah mereka.

Beliau mendakwa, keadaan bertambah buruk apabila kegiatan pembalakan semakin aktif di situ.

“Kalau banyak pokok ditebang sudah pasti banjir dan hakisan tanah mudah berlaku. Jika masalah ini berterusan, sudah pasti ia akan memberi kesan buruk kepada penduduk setempat, sekali gus menyusah-kan mereka,” katanya.

Berikutan itu, beliau menggesa Kerajaan Negeri mempertimbangkan cadangannya agar mengurangkan pemberian lesen pembalakan itu yang dipercayai punca kawasan berkenaan menghadapi banjir.

“Kalau boleh, saya menyeru Kerajaan Negeri meneliti semula pengeluaran lesen bagi memberi keutamaan kepada penduduk di sekitar Temiang menjalani kehidupan lebih selesa.

“Sehingga ke hari ini, masalah banjir belum lagi selesai bagi penduduk di sini. Setiap kali hujan lebat, rumah mereka pasti dipenuhi banjir lumpur. Hingga hari ini, kita belum nampak sebarang tindakan diambil Kerajaan Negeri,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6962360.asp

Kehilangan Besar buat PAS N.Sembilan

Dari Blog http://lobai-kampung.blogspot.com/2010/03/kehilangan-besar-buat-pas-negeri.html

PAS Kawasan Kuala Pilah khususnya bagi pihak Majlis Tindakan DUN Johol hari ini kehilangan seorang aktivis PAS yang disegani kawan dan lawan. Allahyarham Mohd Som b Manaf telah menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Kampung Paya, Johol pada jam 8 malam pada 16 Mac 2010 pada usia 63 tahun. Beliau dikatakan menghadapi serangan sakit jantung dan kencing manis.

Allahyarham merupakan aktivis PAS yang banyak berjasa kepada perkembangan PAS khususnya di kawasan DUN Johol. Beliau mula aktif bersama perjuangan PAS pada 1998 dengan menubuhkan PAS Cawangan Kampung Paya. Penyertaan almarhum membantu PAS di dalam pilihanraya umum 1999 melonjakkan undi dan sokongan luar biasa kepada PAS yang pertama kali bertanding di DUN Johol. Walaupun calon PAS kalah namun majoriti yang tinggal kepada BN cuma sekitar 848 sahaja.

Beliau seterusnya menubuhkan Pusat Asuhan Tunas Islam yang pertama di Johol, PASTI Fatimah Az-Zahra' yang pada asalnya menumpang di kediaman beliau sendiri pada tahun 2004, sehingga kini jumlah pelajar di Pasti ini berjumlah 38 orang. Semasa hayat beliau, beliau sentiasa membantu semua pilihanraya kecil yang diadakan sehingga di kebanyakan pilihanraya kecil beliau turut berkampung dan menyediakan khidmat memasak untuk semua petugas pilihanraya di pos beliau ditugaskan.

Jawatan terakhir beliau adalah Pengarah MTD Johol . Dalam keadaan uzur beberapa minggu sebelum ini beliau masih mampu mempengerusikan mesyuarat Agung PAS Cawangan Kampung Paya yang dipengerusikan olehnhya. Allahyarham meninggalkan seorang balu, Azizah bt Hj Mohamad Isa 6 orang anak dan 10 orang cucu. Walaupun beliau telah pergi meninggalkan kita jasa, semangat dan sumbangannya tidak akan dilupakan. Semoga ruh beliau ditempatkan bersama para syuhada dan solihin.

Jenazah beliau akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Kampung Tangkuh Simat dan akan disembahyangkan di Masjid Dato Undang Kamat, Kampung Simpang Air Mawang.

3/15/10

Sumbangan Tabung PAS Kawasan Rembau

Assalamulaikum ,

Kepada mereka yang ingin menyumbang ke Tabung PAS Kawasan Rembau boleh disalurkan melalui akaun berikut :

Nama akaun : PAS Kawasan Rembau
Bank : Bank Islam (Cawangan Seremban)
No akaun : 05-012-01-007334-7

atau hubungi Bendahari PAS Kawasan Rembau 012-2832458

Ijazah Kemahiran Membodek, Rasuah dan Lompat

Petikan Blog http://mycompletemastery.blogspot.com/2010/03/selamat-datang-ke-dunia-baru-tahniah.html

Memang benar, pendidikan tinggi itu bukan hanya setakat menggenggam segulung ijazah, tapi lebih dari itu. Paling mustahak adalah kemahiran.

Ya, kemahiran membodek dan merasuah supaya kita jadi cepat kaya dan ternama.

Kemahiran politik dan melompat parti . Kemahiran melompat ini sepatutnya dimasukkan sebagai subjek wajib untuk para siswa di universiti. Dengan itu kita akan melahirkan graduan yang berkualiti dan tulen.

Terfikirkah kita ke mana 465,853 orang lepasan SPM ini akan meneruskan hidup selepas ini.

Apakah kita tidak tahu untuk bergerak ke sana sini itu memerlukan kos.

Minyak itu tak sama dengan air. Resit tol itu tak sama dengan tisu jamban.

Apakah mereka sedar bahawa pendapatan perkapita rakyat Malaysia kini adalah antara yang terendah dalam dunia.

Apakah mereka ingat bahawa para kapitalis sudah bersedia menerkam untuk membocorkan poket mereka dengan GST dan Skim Perkhidmatan Bayar Penuh.

Malangnya kesemua itu ditutup dengan keghairahan untuk memasuki alam kampus.

Happy2 mengambil jurusan perubatan untuk jadi doktor, tapi tidak pernah terfikir bahawa gaji doktor itu lebih rendah dari gaji buruh Bangladesh di Sri Hartamas.

Akhirnya kita semua sedar bahawa Buggy Golf itu lebih penting dari kebajikan rakyat.

Rupanya selama ini kita tersilap kerana membeli kereta nasional.

Ada kenderaan yang lebih ekonomik dan murah yang tidak dikenakan cukai.

Orang Asli suku Temuan di Sarawak pasti gembira dengan berita ini. Setidak-tidaknya Buggy itu boleh digunakan untuk pergi memburu.

Makcik Felda Taib Andak juga boleh gunakan untuk pergi ke mesyuarat cawangan.

Terima kasih diucapkan kepada PM 1Malaysia

'Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan'.

Banteras ‘sarang’ kaki mabuk


Sinar Harian 15 Mac 2010

KUALA PILAH – Rumah tinggal usang dan terbiar yang kini menjadi tempat lepak pelajar ponteng sekolah menggusarkan penghuni berdekatan apabila sering kali berlaku kes kecurian.

Kuarters terletak di Tebat Kering itu turut menjadi tumpuan ‘kaki mabuk’ dan ‘kaki lepak’ hingga dijadikan rumah tumpangan walaupun keadaan rumah kotor dan dipenuhi lalang.

Seorang penduduk, Razali Sharif, 50, berkata, kuarters ini sudah lama tidak berpenghuni menyebabkan segelintir pihak mengambil kesempatan menjadikannya tempat melepak dan minum arak.

“Rumah itu terletak di bahagian belakang dan sudah dipenuhi lalang, tetapi mereka tidak mempedulikannya asalkan ada tempat dituju. Lagipun tempat ini sunyi dan tidak ramai penghuni. Jika melakukan perbuatan tidak bermoral, masyarakat tidak dapat menghidu.

“Gotong-royong pernah dilakukan di sini, tetapi masih tiada perubahan. Jika pihak berkaitan bekerjasama dan bersungguh-sungguh seperti mengambil tindakan merobohkan rumah terbiar itu, saya percaya kawasan ini terpelihara dan bersih sekali gus mengurangkan masalah ponteng sekolah,” katanya ketika ditemui di sini.

Menurutnya, walaupun kawasan ini sunyi dan tidak berlampu ketika malam, tetapi tiada kes kecurian dilaporkan kerana polis sentiasa melakukan rondaan setiap hari.

Sementara itu, penduduk dikenali sebagai Zura memberitahu pernah terserempak beberapa orang dalam keadaan mabuk di rumah kosong tersebut, tetapi mereka tidak mengganggu orang lain.

“Saya tinggal di rumah ini sudah 7 tahun tetapi alhamdulillah tiada sebarang perkara buruk berlaku. Dahulu, tempat ini memang meriah, ada jiran-jiran tetapi semakin berkurangan hingga tinggal saya sekeluarga sahaja,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, rondaan polis menyebabkan tempat ini bebas daripada kes kecurian.

“Memang tidak dinafikan tempat ini sunyi dan agak terpencil berbanding rumah berhampiran padang. Namun buat masa ini, tiada sebarang perkara mencurigakan,” katanya.

Sementara itu, Normah Sulaiman, 51, berkata, rumah kosong memang menjadi tumpuan pelajar ponteng sekolah.

“Ini berlaku di belakang rumah saya. Rumah itu sudah lama terbiar dan pastinya tidak berpenghuni. Oleh kerana ia terletak di kawasan agak tersorok, ia menjadi sarang pelajar berdekatan ponteng sekolah.

“Mereka bukan sahaja ponteng tetapi menghisap rokok kerana terdapat banyak puntung rokok bersepah di atas lantai rumah itu,” katanya.

Menurutnya, beberapa pelajar sekolah pernah bersembunyi di kawasan rumahnya kerana takut apabila dicari guru, namun disebabkan bimbang dikatakan bersubahat, Normah menghalau pelajar berkenaan ke tempat lain.

“Mereka bukan datang seorang tetapi secara berkumpulan. Mereka tanpa segan silu menghisap rokok walaupun masih memakai uniform sekolah.

“Saya tinggal seorang diri, bimbang pelajar itu melakukan perkara di luar jangkaan. Pernah juga mereka hendak tumpang bilik air, tetapi saya tidak izinkan,” katanya.

Normah juga memberitahu, hampir setiap hari ada pelajar ponteng dan bersembunyi di rumah usang tersebut.

“Saya tidak menuduh sesiapa, tetapi pakaian seperti seluar jean anak pernah hilang beberapa kali, jika alpa memang mudah lesap. Hendak sidai baju juga perlu berhati-hati.

“Kawasan ini memang sunyi, kerana itu ada pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan melakukan kerja-kerja tidak bermoral seperti mencuri,” katanya.

Menurutnya, rumahnya dimasuki pencuri tahun lalu dengan mengumpil pintu belakang rumah.

“Ketika kejadian, saya berada di rumah dan terperanjat apabila melihat orang asing berada di dalam.

“Seminggu selepas kejadian, pencuri berjaya ditangkap hasil kerjasama polis setelah saya membuat laporan sejurus kejadian. Mujur tiada barang berharga hilang,” katanya.

Zakaria Rahadi, 49, memberitahu, tiada gotong-royong dilakukan untuk membersihkan kawasan tersebut.

“Tiada penyelenggaraan sempurna walaupun saya sudah menetap di sini lebih daripada 10 tahun. Setiap bulan duit dipotong sebanyak RM180, tetapi tiada sistem penyelenggaraan.

“Kami mengambil inisiatif membersihkan kawasan rumah sendiri memandangkan ia tanggungjawab bersama. Diharapkan pihak berkaitan dapat membersihkan kawasan terbiar supaya tidak menjadi sarang melepak pelajar sekolah sekali gus merosakkan anak bangsa,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6952393.asp

Kisah derita warga Felda di N.Sembilan

Derita 28 tahun air terputus
Kosmo 15 Mac 2010
MAHZAN menadah air sebagai persediaan menghadapi bekalan air yang sentiasa terputus di Felda Palong 8, Negeri Sembilan semalam.
--------------------------------------------------------------------------------

JEMPOL - Ketika kebanyakan rakyat di negara ini menikmati kemudahan asas yang sempurna, lain pula ceritanya bagi 1,200 penduduk di Felda Palong 7 dan Palong 8 di sini yang terpaksa berhadapan dengan masalah bekalan air terputus hampir setiap hari.

Masalah tersebut dipercayai berpunca daripada tekanan air yang rendah sekali gus menyebabkan air gagal disalurkan secara berterusan kepada kira-kira 500 buah rumah di kawasan terlibat.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0315&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

************************
Utusan Malaysia 15 Mac 2010
28 tahun hadapi masalah tekanan air rendah


Hasan Basri Sidek (kanan), menanti bekalan air sambil diperhatikan jirannya, Mah Zan Jidin di Felda Palong, Jempol, semalam.

--------------------------------------------------------------------------------

JEMPOL 14 Mac - Ketika beberapa daerah mengalami krisis bekalan air, masih ada lagi kawasan di negeri ini tidak dapat menikmati bekalan air dalam tempoh 24 jam sehari.

Itulah 'derita' yang dihadapi oleh lebih 1,200 penduduk di kawasan Felda Palong 7 dan 8 berikutan masalah tekanan air rendah sejak menduduki kawasan itu 28 tahun lalu.

Lebih menghairankan belum ada tanda-tanda masalah berkenaan akan diselesaikan sungguhpun permasalahan itu sudah dikemukakan oleh penduduk di kawasan tersebut.

Menurut Hasan Basri Sidek, 54, masalah itu menyebabkan ramai penduduk terpaksa menyediakan tong besar untuk menyimpan bekalan air lebih-lebih lagi apabila tiba musim kemarau.

"Masalah tekanan air rendah ini bukanlah sesuatu yang baru malah telah lama diperkatakan sejak kami menduduki kawasan ini sejak 1982.

"Malah sehingga kini belum ada apa-apa perubahan walaupun ada tangki kecil yang membekalkan air namun ia tidak mencukupi untuk menampung permintaan orang ramai," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Tinjauan Utusan Malaysia di kawasan berkenaan mendapati orang ramai terpaksa menyediakan tong- tong besar bagi membolehkan mereka dapat menyimpan bekalan air untuk kegunaan harian.

Seorang lagi penduduk Mahzan Jidin, 61, memberitahu, masalah air akan bertambah kritikal terutamanya ketika musim perayaan dan cuti sekolah yang mana semua anak-anaknya akan pulang ke kampung.

"Apabila masalah ini berlaku, kami terpaksa menyimpan bekalan air dengan banyak. Bukan itu sahaja, keadaan boleh menjadi 'parah' ketika ada majlis perkahwinan.

"Bagi mengelakkan masalah ini berlaku, kami terpaksa menyediakan tong-tong besar bagi menampung keperluan sekeluarga lebih-lebih lagi musim perayaan,'' katanya.

Bagi Ridzuan Jaklan, 54, berkata, masalah tekanan air rendah mungkin disebabkan kerana keadaan paip yang sudah terlalu lama tidak berganti dan seringkali pecah.

"Antara kawasan yang paling kerap tidak menerima bekalan air adalah di kawasan-kawasan yang tinggi dan ini menyebabkan masalah air ini menjadi satu perkara biasa bagi penduduk di kawasan ini

"Oleh itu, saya meminta pihak Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) bertindak kerana sudah terlalu lama kami menantikan bekalan air di kawasan ini untuk tempoh 24 jam,'' katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0315&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_03.htm

3/11/10

Ustaz Abdul Ghani 14 Mac 2010 di Rembau

KULIAH PENGAJIAN ISLAM

Tarikh : 14 Mac 2010 / Ahad

Masa : Selepas solat Maghrib

Penceramah : Ustaz Abd Ghani Ahmad Zaigu

Tajuk : Aqidah Islamiah (Dr Mustafa Said Al Khin & Sheikh Muhyiddin Dib Misto)

Tempat : Madrasah Tuan Guru Haji Abdul Rahman, Kg Selemak, Jalan Kg Batu-Inas, Rembau


Semua dijemput hadir


Maklumat lanjut hubungi Ustaz Nazri 019-3457690

atau di http://madrasahselemak.blogspot.com

3/8/10

Promosi Upah Umrah DUN Paroi, N.Sembilan

Perkhidmatan Upah Umrah sambil beramal dengan sumbangan RM 250

Maklumat lanjut hubungi En Hassan 019-2171942 (Pembantu Khas ADUN Paroi)

3/5/10

Ceramah DSAI, Mustafa Ali 9 Mac 2010 Seremban

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 9 Mac 2010/Selasa
Masa : 8.30 malam.
Tempat : Oakland Commerce Square, Seremban 2 (belakang Hospital Columbia)

Penceramah utama:
YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
YB Lim Kit Siang
Y Bhg. Datuk Mustafa Ali

Hotline:
019-261 2519 (Sabaruddin Mohd Yassim)
012-666 4557 (YB Cha)
http://pkrn9.blogspot.com

3/4/10

“Kami sudah hilang kepercayaan”


Sinar Harian 4 Mac 2010

GEMENCHEH – Peserta Projek Tanam Semula Berkelompok (TSB) Kampung Tenai/Air Gelugor meluahkan rasa tidak puas hati dengan bayaran dividen diterima hasil pengeluaran buah kelapa sawit yang dikatakan tidak munasabah.

Mereka menyifatkan pembayaran dividen itu tidak setimpal sehingga terpaksa menanggung hutang bayaran ganti rugi mencecah puluhan ribu ringgit.

Peserta, Hassan Mohd Dom, 60, berkata, pembayaran dividen sebanyak RM100 sebulan tidak memadai dengan segala usaha dilakukan, sebaliknya menyedari menanggung hutang ganti rugi RM10,648 bagi satu lot tanah selepas mencuba keluar daripada Projek TSB terbabit.

“Saya berasa amat kecewa dengan pentadbiran jawatankuasa pengelola Projek TSB kerana melakukan sebegini rupa. Kesemua peserta kebanyakannya adalah ibu tunggal serta warga emas.

“Pendapatan peserta semakin susut dengan anggaran purata RM80 hingga RM100 sebulan mengikut keluasan tanah. Bayaran dividen ini sebenarnya tidak munasabah kerana hasil yang dikeluarkan kebun adalah 100 peratus,” katanya.

Hassan berkata, bayaran dividen itu menjadikan peserta atau pemilik tanah berada dalam lingkungan tahap miskin tegar.

“Bagaimanapun, peserta yang kecewa tidak boleh keluar daripada Projek TSB sebelum menjelaskan hutang bayaran ganti rugi terlebih dahulu,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di rumahnya, dekat sini, semalam.

Bayaran ganti rugi bertambah

Hassan berkata, peserta juga bingung kerana mendapati hutang bayaran ganti rugi projek yang dikenakan semakin bertambah tanpa mengetahui sebabnya.

Malah, katanya, jumlah ganti rugi mencecah puluhan ribu ringgit dan membebankan peserta.

Menurutnya, perkara itu pernah dibangkitkan dalam mesyuarat bersama jawatankuasa pengelola Projek TSB kampung bagi mendapatkan penjelasan, namun segala pertanyaan tidak dilayan.

“Rasa tidak puas hati juga timbul apabila pelantikan jawatankuasa pengelola Projek TSB kini dibuat secara dwi-tahunan berbanding terdahulu pada setiap tahun,” katanya.

Menurutnya, peserta ada memohon supaya jawatankuasa pengelola Projek TSB dipilih setiap tahun, namun, mereka hanya diberitahu proses pemilihan dibuat mengikut dwi tahunan.

Dividen tak relevan

Mokhtar Hamid, 56, berkata, pembayaran dividen yang diberikan kepada peserta setiap empat bulan sekali dengan anggaran purata RM100 sebulan adalah tidak relevan.

“Saya rasa tidak munasabah dengan pembayaran wang dividen yang diberikan mengikut lot tanah masing-masing kerana hasil buah kelapa sawit amat memuaskan. Sepatutnya peserta hanya menanggung hutang berjumlah kecil sekarang.

“Tambahan pula, saya yang juga salah seorang peserta TSB kampung ada mencuba mengusahakan sendiri projek di atas tanah milik ipar dan mampu meraih pendapatan sebanyak RM1,000 bagi tempoh 20 hari tanpa menanggung hutang,” katanya.

Mokhtar berkata, peserta merasakan sudah hilang tempat mengadu dan tidak dapat berbuat apa-apa melainkan akur untuk menjelaskan hutang bayaran ganti rugi dikenakan sekiranya mahu keluar daripada Projek TSB kampung ini.

“Kami ada menyuarakan permasalahan kami kepada Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri, Risda negeri dan daerah ini namun tidak pasti langkah diambil pihak berkaitan untuk menyelesaikan maslaah ini,” katanya.

JKKK sudah maklumkan Risda

Ahmad Ramlan, 63, mendakwa, terdapat sub kontraktor dilantik bagi memetik hasil tanaman menjalankan kerja di luar waktu ditetapkan dan aduan pernah dibuat kepada Risda daerah, namun tindakan tidak dapat diambil berikutan tiada bukti sahih.

Pengerusi Jawatankuasa Kese-lamatan Kemajuan Kampung (JKKK) Kampung Tenai Air Gelugor, Baharudin Rashid ketika dihubungi mengesahkan ada menerima keluhan peserta projek TSB terbabit sekali gus menggesa pihak berwajib mengambil tindakan segera.

“Pihak JKKK sudah memak-lumkan kepada wakil rakyat kawasan, pentadbiran Risda peringkat daerah dan negeri bagi mengambil tindakan segera dengan memulangkan semula tanah peserta di samping melupuskan hutang bayaran ganti rugi.

“Hal ini perlu diperhalusi dan disegerakan proses penyelesaian-nya demi kesejahteraan peserta kerana saya sendiri sudah tidak tahan melihat kesusahan yang dialami mereka dengan pemberian dividen hasil tidak seberapa,” katanya.

Sementara itu Sinar Harian cuba menghubungi pihak Risda untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai permasalahan itu namun gagal.

Tiada berlaku penyelewengan

Pengerusi Jawatankuasa Projek TSB, Siti Rohani Ayob berkata, tiada penyelewengan berlaku di dalam projek itu seperti didakwa, sebaliknya peserta perlu mematuhi peraturan yang sudah dipersetujui dalam projek itu.

Menurutnya, dividen diterima peserta lebih kecil jumlahnya sebelum beliau mengambil alih jawatan itu pada 1 Januari 2009.

“Sebelum ini, semasa Pengerusi lama memegang jawatan, peserta hanya mampu meraih dividen RM50 hingga RM150 setahun.

“Bagaimanapun sejak saya mengambil alih, mereka mampu meraih RM400 dalam tempoh tiga bulan,” katanya.

Beliau sendiri tidak faham mengapa ada pihak cuba menjatuhkannya sedangkan selaku Pengerusi, dia hanya menjaga dan membersihkan kawasan Projek TSB.

“Bagaimanapun apabila kawasan ladang sudah bersih dan cantik, timbul pula masalah dividen ini,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6892128.asp

3/3/10

Ir Ahmad Jais Ex IKIM 5 Mac 2010 Seremban


FORUM MAULIDUR RASUL 1431
Tarikh: 5 Mac 2010 / (Jumaat)
Tempat: PASTI Al-Wildan , Seremban (sebelah Masjid Jamek Ampangan)
Masa : 9.15 malam

Ahli Panel:
Ust Mohd Khairil Anuar Mohd Wafa (Bekas Penterjemah Al-Jazeera ASTRO)
Ust Hisommuddin Abu Bakar (Pengarah Ilham Centre)
Sdr. Ir. Ahmad Jais Alias (Mantan Pengarah Radio IKIM)

Moderator: Sdr. Mohd Nasrulhakim Abd. Nasir

Semua dijemput hadir

Anjuran: PASTI Kawasan Seremban

ADUN gesa Kerajaan Negeri selesai masalah segera

Sinar Harian 3 Mac 2010

SEREMBAN – Penderitaan penduduk sekitar Taman Rasah Jaya Fasa 1, dekat sini yang terpaksa berdepan dengan bau busuk: setiap hari akibat loji kumbahan berdekatan, perlu diambil perhatian sewajarnya.


Ahli Dewan Undangan Negeri Mambau, Wong May May berkata, adalah tidak wajar masalah sudah berlarutan itu dibiarkan begitu sahaja sehingga menyebabkan bukan saja penduduk bergelumang bau busuk, malah turut diancam wabak denggi serta haiwan berbisa.

Beliau berkata, meskipun penyelenggaraan loji kumbahan berkenan terletak di bawah Kerajaan Persekutuan dan Indah Water Konsortium (IWK), tetapi seharusnya Kerajaan Negeri membantu mengatasinya sebaik mungkin.

“Rata-rata mereka mengadu persekitaran loji itu punca bau busuk, selain menjadi sarang pembiakan Aedes sejak kebelakangan ini,” katanya ketika membuat lawatan di lokasi berkenaan, di sini.

Beliau berkata, masalah itu amat berbahaya kepada penduduk setempat sekiranya tiada tindakan dilakukan segera.

“Sampai bila perkara ini harus dibiarkan sebegini? Sepatutnya pihak berkaitan mengambil langkah sewajarnya bagi mengatasi masalah itu memandangkan loji berkenaan turut menjadi punca kepada masalah jangkitan denggi dalam kalangan penduduk.

“Jadi saya menyeru supaya tindakan diambil segera atau keluarkan kompaun kepada pemilik loji berkenaan sepertimana yang diuar-uarkan Jabatan Kesihatan negeri. Ini kerana loji itulah yang mengundang kepada masalah ini,” katanya.

Sehubungan itu menurutnya, beliau akan membawa masalah penduduk berkenaan di situ pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan datang bagi mendapatkan jawapan Kerajaan Negeri.:

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story6888178.asp

3/2/10

DAP dan Hospital baru Tampin. Rembau ?


Antara janji Pilihanraya Umum ke 12 di Rembau ialah pembinaan Hospital Rembau. Bukan main hebat upacara pecah tanah di sini http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0308&pub=utusan_malaysia&sec=Selatan&pg=ws_05.htm&arc=hive

Alih-alih, Tampin yang dapat Hospital baru. Sedangkan di Tampin sudah pun ada Hospital. Buat pula lagi Hospital Baru.

Tampin ni terletak dalam DUN Repah. ADUN atau Wakil Rakyat Repah ialah YB Veerapan a/l Superamaniam dari parti DAP.

Rembau pula dalam DUN Chembong, ADUN Chembong ialah YB Zaiful dari UMNO.

Mungkin Pilihanraya Umum ke 13 nanti Chembong perlu ADUN dari PAS, baru kerajaan kelam kabut segerakan Hospital Rembau agaknya.

**************************
Hospital Baru Tampin. Pembinaan hospital baru 108 katil http://nsembilan.jkr.gov.my/bangunan/KKM3.htm

Thecapability of the Group to secure more projects is promising as evidenced
by securing the RM138m Tampin Hospital http://www.fb.com.my/images/KR(1).pdf

Laman web Hospital Tampin http://htampin.moh.gov.my/index.php

3/1/10

CERAMAH PERDANA

Tarikh : 10 Mac 2010 - RABU
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Selemak , Rembau (tepi jalan utama Kg Batu – Inas)

Penceramah :
Us Nasrudin Hassan Tantawi , Ketua Pemuda PAS Pusat
Sdr Shamsul Iskandar Mat Akin , Ketua AMK Pusat
Zulkefly Mohamad Hj Omar , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
YB Hj Taufek , ADUN Paroi / YDP PAS Rembau
Us Khairil Anuar Mohd Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Anjuran PAS Kawasan Rembau
Maklumat lanjut hubungi Tuan Hj Shukri 019-6210677

Majlis Minum Petang 10 Mac 2010 Rembau

MAJLIS MINUM PETANG
Tarikh : 10 Mac 2010 - RABU
Masa : 5 PETANG
Tempat : Markas PAS Tg Sena , Rembau ( rumah Hj Idris , tepi jalan utama Seremban – Rembau )

Tetamu :
YB Hj Taufek , ADUN Paroi / YDP PAS Rembau
Us Khairil Anuar Mohd Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Anjuran PAS DUN Chembong
Untuk maklumat lanjut dan sumbangan hubungi Tuan Syed Johari 019-2628051

Terminal 1, di Seremban Berisiko, sunyi

Berisiko, sunyi
Berita Harian 1 Mac 2010


GAMBAR atas dan bawah menunjukkan bangunan tempat letak kereta yang sunyi dan gelap di Terminal 1, di Seremban.

SEREMBAN: Pengunjung di Terminal 1 di sini terpaksa mengambil risiko meletakkan kenderaan mereka di tempat letak kereta yang disediakan walaupun tiada ciri keselamatan kelihatan di bangunan usang itu.

Tinjauan Berita Harian mendapati, walaupun perlu membayar sebanyak RM2.10 sekali masuk, namun tidak ada pengawal yang berjaga di setiap tingkat bangunan 12 tingkat itu.

Ciri keselamatan utama yang perlu disediakan di mana-mana tempat letak kereta seperti litar kamera tertutup (CCTV) juga tiada menyebabkan sering berlaku kes kehilangan kenderaan di situ selain kecurian barang berharga yang ditinggalkan di dalam kereta.

Walaupun bangunan itu turut menyediakan dua tempat letak kereta terbuka di bahagian bumbung iaitu di tingkat 11 dan 12 namun pengunjung hanya meletakkan kenderaan mereka sehingga tingkat lapan kerana di tingkat lebih tinggi kawasan menjadi semakin sunyi.
Difahamkan pengguna lebih rela mencari tempat letak kereta dengan memusing banyak kali kawasan sama untuk mencari tempat kosong daripada meletakkan kenderaan mereka di tingkat lapan dan ke atas kerana bimbang keselamatan kereta mereka.

Keadaan kawasan persekitaran yang agak gelap walaupun pada waktu siang menambahkan lagi risiko bahaya kepada pengunjung, terutama wanita yang berjalan seorang diri untuk ke kereta mereka.

Malah ketika tinjauan dilakukan, sebuah kereta jenis Proton Persona yang diletakkan di tingkat lapan iaitu tingkat yang paling sedikit kenderaan, dipercayai cuba diumpil penjenayah menyebabkan alat penggera kenderaan itu tidak berhenti berbunyi.

Seorang pekerja kilang, Zaipul Azrul, 26, berkata dia mahu ciri keselamatan seperti CCTV diletakkan di setiap tingkat bangunan itu supaya kenderaan yang berada di situ lebih terjamin.


Katanya, semua pengunjung tiada pilihan memilih tempat itu walaupun ia tidak dilengkapi kemudahan yang sepatutnya selain perlu menanggung risiko jika berlaku apa jua situasi.

"Setiap kali letak kereta di sini saya akan pastikan tiada barang berharga ditinggalkan dan meletakkan kunci tambahan kerana bimbang dengan keselamatan kereta yang diletakkan," katanya ketika ditemui di sini.

Bagi pekerja swasta, M Eravintar, 19, dia jarang datang ke situ kerana tahu kawasan tempat letak keretanya kurang selamat selepas mendengar laporan pernah berlaku kejadian kenderaan hilang.

Malah katanya, jika berlaku apa-apa kejadian di situ, pengawal yang hanya berada di tingkat paling bawah tidak akan bertanggungjawab dengan perkara itu.

"Saya tidak tahu apa tugas pengawal sebenarnya. Mereka sapatutnya melakukan rondaan dengan lebih kerap memandangkan tiada CCTV yang disediakan tapi masih gagal berbuat demikian," katanya.

Bagi Siti Aishah Ibrahim, 33, berkata dia akan memastikan tidak datang ke tempat itu berseorangan kerana bimbang dengan keselamatan diri.

"Kawasan ini gelap dan sunyi menyebabkan saya sering berasa ketakutan jika mahu keluar atau masuk ke kereta. Setiap kali perlu ke sini, saya akan pastikan berteman," katanya.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Wilayah/20100301085602/Article/index_html