KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

7/30/11

Tanah Sendayan untuk TUDM, berapa juta ringgit?DAP dakwa transaksi tanah 300ha Sendayan tak telus
Malaysiakini 29 Julai 2011

Ketua Pembangkang Negeri Sembilan Anthony Loke Siew Fook mendakwa menteri besar negeri itu tidak telus dalam penjualan tanah seluas 303.5 hektar di Sendayan untuk menggantikan pangkalan udara tentera di Sungai Besi.

"Berapakah harga jualan keseluruhan tanah tersebut dan nilai jualan setiap kaki persegi? Apakah terma-terma dalam perjanjian jual-beli tersebut?

"Apakah penjualan tanah itu dijalankan secara tender terbuka atau rundingan terus?" soal Loke (kiri) bertubi-tubi kepada Datuk Seri Mohamad Hassan.

Loke juga mempersoalkan kenapa transaksi tersebut "dijalankan dengan begitu sulit" dan sama ada wujud perkara yang ingin disembunyikan daripada pengetahuan umum.

"Apa yang lebih memeranjatkan ialah speaker DUN Negeri Sembilan telah menolak soalan saya berhubung dengan isu tersebut dalam Persidangan DUN pada 8 Ogos depan," katanya.

Loke berkata, beliau mengemukakan soalan lisan tentang nilai penjualan tapak tanah tersebut kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan terperinci dan terma-terma yang terkandung dalam perjanjian jual beli tersebut.

'Penolakan sewenang-wenang'

Bagaimanapun, katanya, ia ditolak speaker melalui sepucuk surat bertarikh 20 Julai 2011 tanpa dinyatakan apa-apa sebab.

"Penolakan soalan tersebut secara sewenang-wenangnya adalah sesuatu yang tidak boleh diterima sama sekali dan tidak mematuhi prinsip ketelusan dan akauntabiliti.

"Ini jelas menunjukkan pentadbiran dibawah BN langsung tidak mengamalkan prinsip ketelusan dalam isu-isu kepentingan awam," katanya.

Beliau juga mengingatkan Mohamad, kegagalan memberikan penjelasan terbuka hanya akan menimbulkan keraguan sama ada transaksi tersebut diselubungi dengan unsur rasuah.

Sementara itu, Loke juga mengulas kenyataan Mohamad bahawa MBI milik kerajaan negeri berjaya membayar balik pinjaman RM250 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) dalam tempoh 5 tahun.

Loke berkata, walaupun bangga dan mendakwa sebagai manifestasi kecekapan pengurusan kewangan dan pentadbirannya, ia sebenarnya tidak ada kena-mengena.

Sebaliknya, tambahnya, sebahagian tanah itu dijual kepada 1MDB untuk pembinaan pangkalan baru Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Pinjaman tersebut dibuat pada tahun 2006 oleh MBI untuk menyelesaikan isu tanah Felda Sendayan yang melibatkan lebih 100 orang peneroka, katanya lagi.

http://malaysiakini.com/news/171435

Ceramah Imam Dipecat 30 Julai 2011 RembauCERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Tarikh : 30 Julai 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Pulau Bintongan, Rembau ( jalan Kg Batu – Miku – Johol)
Penceramah :
Ustaz Norazman Mohamad - Imam N.Sembilan yang dipecat
YB Johari Abdul
YB Hj Taufek - Pesuruhajaya PAS N.Sembilan
Chegubard

Semua dijemput hadir

7/29/11

Generator pengubat dukaGenerator pengubat duka
Sinar Harian 29 Julai 2011

ULU JELEBU - Penantian sebuah keluarga selama 17 tahun untuk mendapatkan bekalan elektrik berakhir apabila menerima sumbangan generator daripada sebuah badan bukan kerajaan (NGO).

Norhayati Johari, 40, berkata, dia berasa gembira dan bersyukur kerana ada pihak sudi menghulurkan bantuan.

Menurutnya, dia sudah menunggu bantuan itu sejak 17 tahun lalu untuk mendapat bekalan elektrik.

“Walaupun hanya generator, namun ia sudah memadai. Sekurang-kurangnya ia dapat meringankan beban kami yang terpaksa membeli ubat nyamuk dan minyak untuk memasang pelita.

“Dengan adanya generator ini, ia akan memudahkan saya untuk memasak, anak-anak belajar pada waktu malam dan tiada lagi masalah nyamuk kerana kami sudah boleh memasang kipas,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bukit, semalam.

Hadir sama, Presiden Kelab Zonta, Jemiliah Rouse; Timbalan Yang di-Pertua Pas Kawasan Jelebu, Noranif Selamat; Naib Yang di-Pertua Pas Kawasan Jelebu, Saiful Bahri Jamaan dan Timbalan Presiden Kelab Zonta, Dr Husna Sulaiman.

Norhayati bagaimanapun berkata, dia masih berharap agar bekalan elektrik dapat disalurkan terus ke rumahnya.

“Penggunaan generator hanya terhad untuk peralatan elektrik berkuasa kecil sahaja,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9381212.asp

Buka Puasa bersama InTeam SRIIDU 17 Ogos 2011 SerembanMAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA SELEBRITI
Tetamu Istimewa : Kumpulan Nasyid In Team
Tarikh : 17 Ogos 2011
Hari : Rabu
Masa : 6.15 pm - 7.45 pm
Tempat : Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Seremban, N.Sembilan

Kupon RM 50 sahaja

Untuk Dana Pembangunan dan Kebajikan Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum (SRIIDU), Seremban

Anjuran :
Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum,
No 3694, Tingkat 1 & 2, Jalan RJ 6/9,
Taman Rasah Jaya,
70300 Seremban,
Negeri Sembilan

Untuk keterangan sila lanjut hubungi :
Kamal 019-2423020 , Nazri 019-6644320 , Pn Hayati 019-6502927 , Pn. Malilah 012-2259181

Sumbangan melalui bank atas nama SRI DARUL ULUM
No akaun bank CIMB : 05040000993100

Lanjutan kisah sedih peneroka Felda N.SembilanLanjutan dari artikel Kisah menyayat hati peneroka Felda di N.Sembilan yang tersiar pada 28 Julai 2011 dan tersiar di laman web Tranungkite.net . Satu komen yang perlu diselidiki lebih mendalam terdapat di Tranungkite.net.

Sila baca komen tersebut di http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=News&file=comments&op=showreply&tid=32517&sid=7675&pid=32504&mode=thread&order=0&thold=0#32517

Artikel Kisah menyayat hati peneroka Felda di N.Sembilan di http://pasns.blogspot.com/2011/07/kisah-menyayat-hari-peneroka-felda-di.html

7/28/11

17 tahun tunggu elektrik di Jelebu, akhirnya PAS bantuAkhirnya selepas menunggu selama 17 tahun, sambil berusaha memohon bekalan elektrik ke rumah beliau di Kg Ulu Jelebu dari TNB dan kerajaan UMNO/BN, pada 27 Julai 2011, rumah En Radzuan Bin Halim, 50 tahun dan Puan Norhayati telah pun terang benderang dengan cahaya lampu berkat usaha dari sebuah NGO dengan kerjasama PAS Kawasan Jelebu dan PAS MTD Klawang.

Pihak NGO tersebut telah menyumbangkan sebuah generator dan 5 buah tilam kepada keluarga En Radzuan.

Pihak PAS MTD Klawang telah memberikan kerjasama dengan menyumbangkan wayar dan paip untuk membuat pendawaian di dalam dan di luar rumah En Radzuan.

Pasukan Unit Amal Jelebu telah menghantar 2 orang petugas mereka menjalankan kerja-kerja pendawaian tersebut.

En Radzuan menyatakan rasa gembira dan terharu dengan sumbangan dari pihak NOG tersebut dan usaha yang dijalankan oleh PAS untuk membantu beliau dan keluarga.

Beliau mempunyai 10 orang anak, iaitu 6 perempuan dan 4 lelaki. Dengan adanya lampu yang terang ini dapatlah anak-anak beliau mengaji dan meneruskan pelajaran pada waktu malam katanya.

En Radzuan menambah lagi walaupun dia tahu PAS bukanlah parti pemerintah tetapi usaha PAS yang ikhlas membantu orang-orang yang miskin seperti beliau, membuatkan beliau rasa terharu dan beliau mendoakan kemenangan PAS pada pilihanraya yang akan datang supaya lebih ramai lagi orang dapat dibantu.

Menurut Saudara Nor Anif (Timbalan YDP) adalah menjadi tanggungjawab PAS membantu semua orang sesuai dengan tema Muktamar tahunan PAS baru-baru ini iaitu ‘Negara Berkebajikan’.

Saudara Anif juga menegaskan bahawa walaupun sekarang ini rumah En Radzuan telah pun terang tetapi masih menjadi tanggungjawab kerajaan UMNO/BN menyalurkan bekalan elektrik ke rumah En Radzuan kerana bekalan elektrik adalah kemudahan asas yang menjadi hak semua rakyat Malaysia untuk mendapat nya terutamanya kawasan Parlimen Jelebu ini diwakili oleh Rais Yatim yang juga seorang Menteri Kanan.

http://pasjelebu.blogspot.com/

Laporan penuh bergambar di http://orangklawang.blogspot.com/2011/07/selepas-17-tahun-baru-nampak-cahaya.html

Felda fails to evict settlerFelda fails to evict settler
Zefry Dahalan July 28, 2011

In what lawyers describe as a landmark decision, a judge says the land authority violated natural justice

SEREMBAN: A Felda settler scored a landmark victory at the Seremban High Court today when the judge declared that the land authority had committed an unlawful act in evicting him from the Palong 9 resettlement scheme.

Felda ordered Che Hashim Che Long out of the scheme in April last year on the ground that his son had attacked the manager of the scheme during a quarrel, his lawyers told FMT.

Judge Zulkifli Bakar, who gave his verdict in chambers, said Felda had violated the Land (Group Settlement Areas) Act in its failure to give notice of the eviction. In so doing, it had denied Che Hashim his rights under natural justice, lawyer Abdul Nasir Abdul Aziz quoted the judge as saying.

Felda was ordered to pay RM5,000 in costs, he added.

Che Hashim was not the first settler that Felda had evicted, but the first to challenge the action in court.

“There had been a few cases of Felda settlers being evicted for various reasons, but they never stood up for themselves,” said lawyer T Kumar, who also represented Che Hashim.

“Che Hashim’s courage to fight to the end definitely makes this is as a landmark victory. This case sets a precedent.”

Kumar, who is PKR’s deputy secretary general, has won several cases for Felda settlers in recent months.

The lawyer representing Felda refused to comment on the judgment or give her name to FMT.

The manager of Felda Palong 9 also refused to comment.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/28/felda-fails-to-evict-settler/

Pengusaha bas sengsara, rakyat N.Sembilan meranaSEREMBAN 28 Julai 2011 - Kerajaan disarankan mempertimbangkan pemberian subsidi kepada pengusaha bas berhenti-henti di negeri ini agar mereka dapat menampung kos memperluaskan kawasan operasi. Pengerusi DAP negeri, Loke Siew Fook berkata, kos yang tinggi mengakibatkan pengusaha terpaksa menamatkan perkhidmatan ke beberapa lokasi sekitar bandar ini.

“Penduduk di beberapa taman perumahan sering membuat aduan mengenai ketiadaan bas berhenti-henti di kawasan mereka.

“Keadaan bertambah buruk apabila mereka terpaksa membayar sekurang-kurangnya RM10 untuk caj teksi ke lokasi yang jaraknya kira-kira 10 kilometer sahaja,” katanya kepada pemberita selepas sesi dialog DAP negeri bersama pengusaha bas Cityliner di Taman Oakland dekat sini, semalam.

Hadir sama Pengurus Besar Wilayah II Cityliner, Mohd Zaki Awang dan Timbalan Pengerusi DAP negeri, P Gunasekaran.

Sementara itu, Mohd Zaki berkata, pihaknya perlu ambil kira kos dan pulangan daripada perkhidmatan bas disediakan di setiap lokasi.

"Pengusaha bas terpaksa tanggung rugi jika bilangan penumpang di kawasan tertentu tidak cukup untuk tampung kos," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9378147.asp

Sila baca artikel mengenai kesukaran rakyat di Negeri Sembilan untuk mendapatkan perkhidmatan pengangkutan awam yang sempurna bertajuk : Perkhidmatan bas di N.Sembilan teruk sangat, pada pautan berikut http://pasns.blogspot.com/2010/04/perkhidmatan-bas-di-nsembilan-teruk.html

Jalan ke kubur berlubang

Jalan ke kubur berlubang
Sinar Harian 28 Julai 2011

JUASSEH – Penduduk di sini meminta pihak berkenaan membaiki laluan jalan ke tanah perkuburan Kampung Tampin/Pus yang berlubang.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Tampin/Pus, Abd Razak Sirat berkata, masalah yang berlaku disebabkan saluran air rosak itu sudah berlarutan sejak empat bulan lalu.

Menurutnya, beliau sudah mengadukan masalah itu kepada pihak berkenaan, namun sehingga kini masih tidak tahu apakah tindakan yang diambil.

“Laluan jalan ke tanah perkuburan ini sudah berair dan becak kerana air sentiasa mengalir hingga menyebabkan terbentuk lubang besar sekali gus menyukarkan penduduk menziarahi pusaka saudara mara mereka.

“Jika berlaku kematian ia menyukarkan penduduk kerana perlu melalui jalan yang licin dan dipenuhi air. Meskipun buat masa ini, tidak ada berlaku kematian tetapi perkara itu membimbangkan kami,” katanya ketika ditemui di tanah perkuburan Tampin/Pus.

Abd Razak berkata, Ramadan juga akan tiba dan sudah pasti ramai sanak saudara ingin menziarahi pusaka ahli keluarga masing-masing.

“Apabila masalah ini tidak diselesaikan, ia mendatangkan keburukan kepada semua pihak termasuk nama baik kampung. Saya tidak boleh berbuat apa-apa selain memaklumkan masalah ini kepada pihak berkaitan tetapi sehingga kini masih tiada tindakan diambil.

“Seharusnya, mereka memikirkan keselamatan penduduk kerana sudah terbentuk lubang akibat hakisan tanah. Bimbang perkara yang tidak diingini berlaku seperti terjatuh ke dalam lubang,” katanya.

Beliau berkata, masalah kerosakan paip di balai raya Kampung Tampin/Pus menyukarkan penduduk melakukan aktiviti di situ.

“Masalah paip sudah berlarutan sejak empat bulan lalu. Saya sudah maklumkan kepada pihak berkenaan untuk membaiki kerosakan itu tetapi belum ada sebarang jawapan.

“Apabila berlaku kerosakan, aktiviti penduduk terpaksa ditangguhkan kerana tiada bekalan air di balairaya,” katanya.

Justeru, menurutnya, diharap pihak berkaitan dapat memberi perhatian kepada kedua-dua masalah itu kerana ia sudah terlalu lama membuatkan penduduk di sini kecewa.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9377636.asp

Kisah menyayat hati peneroka Felda di N.Sembilan

SEREMBAN 28 Julai 2011 : Penderitaan seorang peneroka dari Felda Palong 9 sejak 13 April tahun lalu berakhir apabila Hakim Mahkamah Tinggi Seremban, Datuk Zulkifli Bakar memutuskan saman pemula yang dikemukakan oleh Felda untuk menyingkirkan seorang peneroka Che Hashim Che Long ditolak dengan kos sebanyak RM5,000.

Menurut peguam T. Kumar yang juga Naib Ketua Keadilan Jempol yang mewakili Che Hashim, alasan Felda untuk menyingkirkan Che Hashim ialah kerana anak Che Hashim telah mencederakan Pengurus Felda Palong 9 dalam satu pertengkaran di dalam kebun Che Hashim berhubung penjualan hasil getah di kebun tersebut.

“Justeru itu Felda menguatkuasakan perintah tersebut dimahkamah.Walau bagaimanapun hakim memutuskan untuk menolak saman pemula dengan kos RM5,000 atas alasan perintah yang dikeluarkan untuk menyingkir Che Hashim tidak mematuhi seksyen 22 Akta GSA 1960 dan Felda tidak boleh menggunakan Aku Janji sebagai asas pengusiran.

“Selain daripada itu Felda juga gagal mengemukakan notis kepada defendan (Che Hashim) sebelum perintah pengusiran dikeluarkan dan ini menafikan hak-hak defendan di bawah prinsip Undang-Undang Semulajadi”, kata Kumar yang juga Timbalan Setiausaha Agung Keadilan.

Sementara itu suasana hiba menyelubungi di luar mahkamah selepas hakim mengumumkan keputusan tersebut apabila Che Hashim yang tidak dapat menahan perasaan beliau apabila menangis secara terbuka dan memeluk isteri beliau Mazilah Mahat dan sahabat yang datang menyokong beliau. Beberapa sahabat Che Hashim juga kelihatan tidak mampu menahan kesedihan dan kelihatan turut menangis dan sebak.

Apabila ditemui Suara Keadilan, Che Hashim berkata sebenarnya penderitaan beliau bermula sejak Oktober 2000 apabila pengurusan Felda Palong 9 enggan menerima hasil getah beliau dan pada ketika itu sendiri pengurusan Felda cuba mengusir beliau atas alasan beliau tidak menetap di Felda Palong 9.

“Tetapi sebenarnya saya bekerja di luar Felda dan berulang alik ke rumah di Felda Palong 9 dan pada awal 2007 barulah mereka (Felda) menerima balik hasil saya.

“Selepas itu sedia maklum pada 13 April tahun lalu, Felda mengeluarkan perintah mengusir dan saya melalui kesukaran hidup dan trauma yang amat sangat kerana tindakan Felda ini. Alhamdullillah penderitaan saya dan isteri bersama anak-anak kami berkahir pada hari ini. Saya amat berterima kasih kepada barisan peguam yang mempertahankan hak saya pada hari ini”, kata Che Hashim sambil mengesat air mata.

http://www.keadilandaily.com/?p=17721

Peneroka Felda dihalau, disingkir dua kali
Sun, 12 Sep 2010 11:41
Oleh Jamilah Kamarudin

LAPORAN KHAS GEMAS: Menjengah ke tanah rancangan Felda Palong 9 pula, FMT menemui peneroka yang disingkirkan dua kali selepas dikatakan melanggar Surat Aku Janji Peneroka.

Che Hasyim Che Long,46, disingkirkan buat pertama kali pada Oktober 2000 kerana didakwa melanggar Seksyen 22 (1) GSA atas kesalahan tidak bermastautin bersama keluarga didalam tanah rancangan.

Namun Che Hasyim mempunyai alasan tersendiri kerana pada ketika itu, beliau mendakwa mengalami masalah keluarga apabila terpaksa membawa isterinya yang sakit berubat di Kelantan.

Sepanjang peninggalannya, beliau hanya menjengah ke Palong sebulan sekali dan kebun getah asal seluas 10 ekar bernombor Lot 7259 yang perlu diusahakannya tidak dijaga dengan baik.

Mengakui kesilapannya, Che Hasyim membuat rayuan untuk kembali semula sebagai peneroka pada awal tahun 2006 dan kemudiannya diterima oleh pihak pengurusan pada Oktober 2006.

Akan tetapi apa yang menghairankan, beliau mendapati kebun getahnya masih mempunyai rekod pengeluaran hasil di luar pengetahuannya sepanjang tahun 2000 hingga 2006.

Berikutan itu, beliau mengemukakan rayuan untuk menyemak semula rekod pengeluaran hasil dan mengemukakan tuntutan pembayaran hasil yang tidak diperolehinya sepanjang enam tahun tersebut berjumlah RM400,000.

"Sejak itu, saya dan keluarga menerima tekanan daripada pihak pengurusan supaya membatalkan niat saya untuk menyemak rekod dan menuntut pembayaran tersebut sehingga tercetusnya pergaduhan antara anak lelaki saya dengan pengurus Felda Palong 9 pada 7 Mac lalu," katanya.

Disingkir lagi

Disebabkan insiden itu, beliau sekali lagi didatangi surat penyingkiran dan diberi tempoh seminggu untuk keluar daripada tanah rancangan berkuat kuasa 13 April lalu.

"Saya keliru kenapa saya disingkirkan kerana surat tersebut tidak mempunyai kepala surat (letterhead) tanpa nama dan jawatan individu khas pegawai pengurus yang menandatangani kelulusan surat tersebut.

"Surat itu juga tidak memberi alasan yang munasabah serta tempoh untuk saya mengemukakan surat tunjuk sebab, malah kes anak saya masih lagi dalam perbicaraan mahkamah, jadi mereka tidak boleh tuduh anak saya bersalah selagi mahkamah belum memutuskannya," katanya.

Berikutan itu juga, beliau juga dilarang mengutip dan menjual hasil kebun getahnya kepada Felda sekaligus punca pendapatan untuk menyara 9 orang anaknya terjejas.

Ketika ini, Che Hasyim telah pun mengemukakan beberapa laporan polis serta mendapatkan bantuan guaman menuntut keadilan daripada pihak pengurusan Felda.

"Saya dianiaya. Banyak berlaku salah faham dan tekanan yang saya hadapi. Mereka dakwa saya melakukan pelbagai kesalahan dan gangguan ditanah rancangan sejak tahun 2006, tetapi saya tidak pernah menerima surat penjelasan secara hitam putih daripada pengurusan jika benar saya melakukan kesalahan yang dinyatakan," katanya.

http://archive.freemalaysiatoday.com/fmt-english/news/general/10131-peneroka-felda-dihalau-disingkir-dua-kali

7/27/11

Kukuh hubungan ahli PasKukuh hubungan ahli Pas
Sinar Harian 27 Julai 2011

KUALA KLAWANG- Pas mengambil pendekatan merapatkan ukhwah di kalangan ahli-ahlinya menerusi program usrah yang diadakan setiap bulan mengikut kawasan, DUN dan cawangan.

Timbalan Yang di-Pertua Pas Kawasan Jelebu, Noranif Selamat berkata, program usrah hanya dikhaskan untuk ahli-ahli Pas sahaja dan ia bercorak ceramah agama yang disampaikan penceramah jemputan.

“Ceramah yang disampaikan lebih berkisar mengenai ilmu agama. Biasanya usrah diadakan setiap bulan. Penganjuran di peringkat kawasan, DUN mahupun cawangan adalah bergantung kepada jawatan kuasa masing-masing.

“Sekiranya jawatankuasa berpendapat mahu mengadakan lebih daripada sekali dalam sebulan ia adalah bergantung kepada jawatan kuasa dan ia diadakan hanya pada waktu ahli-ahli mempunyai kelapangan,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Sementara itu, Noranif berkata, Usrah Majlis Tindakan DUN (MTD) Klawang sudah berjalan sejak tahun 2003 hingga kini dipimpin seorang naqib yang dijemput khas.

Menurutnya, antara medium pengajarannya, termasuk menggunakan buku Muqadimah Aqidah Muslimin karangan Presiden Pas, Datuk Seri Hadi Awang.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9375220.asp

7/26/11

Ceramah Dr Hatta Ramli 27 Julai 2011 JelebuCERAMAH UMUM
Tarikh : 27 Julai 2011 , RABU
Masa : 9 malam
Tempat : Kg Gagu, Jelebu, N.Sembilan
Penceramah : Dr Mohd Hatta Ramli , Ahli Parlimen Kuala Krai (AJK PAS Pusat)

Sempena Penubuhan PAS Cawangan Kg Gagu

Semua dijemput hadir

Johan Qari wajar diberi penghargaan ujar PAS N.SembilanBadan Perhubungan PAS Negeri Sembilan melahirkan rasa syukur dan berbangga di atas kejayaan Ustaz Amirahman bin Hj Abas menjadi Johan Qari Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa kali ke 53 baru-baru ini.

Ustaz Amirahman merupakan Qari Negeri Sembilan yang menjadi Johan Qari Majlis Tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan dan seterusnya dipilih mewakili Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan bersama Timbalan Pesuruhjaya , Tuan Hj Anuar bin Azahari dan Ketua Penerangan PAS Negeri Sembilan, Ustaz Norazman beserta dua orang pimpinan PAS Kawasan telah bersama-sama hadir bagi menyerahkan cenderahati kepada Ustaz Amirahman bin Hj Abas.

"Sewajarnya Kerajaan Negeri Sembilan memberikan anugerah dan penghargaan yang setimpal dengan pencapaian Qari dari Negeri Sembilan kerana ini adalah merupakan kejayaan pertama wakil Negeri Sembilan di peringkat antarabangsa sejak majlis tilawah ini diperkenalkan. Kejayaan ini sewajarnya diraikan sebagaimana ketika meraikan kemenangan pasukan bolasepak Negeri Sembilan menjuarai Piala Malaysia dua tahun yang lalu, kedua-dua kejayaan tersebut membanggakan kami rakyat Negeri Sembilan" , ujar Taufek.

Menurut Ustaz Norazman yang merupakan Ketua Penerangan PAS Negeri Sembilan menegaskan, adalah tepat sekiranya Ustaz Amirahman yang masih muda ini dijadikan ikon anak muda Negeri Sembilan di atas kejayaan cemerlang beliau tersebut. PAS Negeri Sembilan berharap agar ilmu dan kelebihan beliau ini dimanafaatkan demi kebaikan umat Islam di Negeri Sembilan.

7/23/11

Papan tanda menjolok mata


Papan tanda menjolok mata
Sinar Harian 23 Julai 2011

KUALA PILAH – Papan tanda menjolok mata di pekan Kuala Pilah menimbulkan rasa kurang selesa dalam kalangan masyarakat terutamanya wanita, dekat sini.

Ketua Dewan Muslimat Pas Kuala Pilah, Fazilah Abu Samah berkata, papan tanda itu telah lama dibiarkan bergantung tanpa ada saranan ataupun cadangan untuk menurunkannya.

Menurutnya, Dewan Muslimat menyarankan dan mendesak pihak berkaitan menurunkan papan tanda tersebut bagi menghormati kaum wanita terutamanya beragama Islam.

“Papan tanda memaparkan bentuk badan wanita separuh bogel ini tidak boleh diterima masyarakat Kuala Pilah yang rata-ratanya berbangsa Melayu dan beragama Islam.

“Pihak berkuasa dinasihatkan untuk menurunkan papan tanda tersebut kerana ia menyentuh sensitiviti kami,” katanya.

Malah, katanya, mereka tidak rela kaum wanita dieksploitasi dengan memaparkan gambar tubuh badan wanita seperti itu di papan tanda kedai.

“Jangan kerana ingin mendapatkan keuntungan, gambar seperti itu diletakkan di tempat tinggi untuk tontonan masyarakat.

“Rata-rata golongan wanita berasa tindakan memasang papan itu sebagai tidak bermoral dan melanggar sensitiviti wanita. Apa yang menyedihkan, ia berada di laluan utama Kuala Pilah ke Seremban, Tampin dan Bahau,” katanya.

Fazilah berkata, banyak pendekatan boleh dilakukan bagi mempromosi perniagaan, namun ia menjadikan wanita sebagai mangsa iklan dan dieksploitasi, itu tindakan tidak wajar.

“Dalam Islam, wanita diberi kedudukan istimewa, ditinggikan martabatnya sesuai dengan fitrah kejadian. Sebagai contoh, di Kelantan, walaupun gambar wanita digunakan di papan iklan, tetapi masih mengikut norma dibenarkan agama Islam.

“Dewan Muslimat Pas juga telah membincang isu ini pada Mesyuarat Agung Dewan Muslimat Pas Kawasan Kuala Pilah yang berlangsung April lalu dan mengambil keputusan untuk bersama-sama menyatakan bantahan kami kepada pihak berkuasa berkaitan papan tanda seperti itu,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9358284.asp

7/22/11

Makan Malam Amal Ya Ramadhan 29 Julai 2011 SenawangMAJLIS MAKAN MALAM AMAL
dan PELANCARAN MARHABAN YA RAMADHAN

Bersama :
Azhan Atan - Juara Akademi Nasyid TV9
Radzi - Kumpulan Rock Melissa
Akhwan Affendi – Motivator Gen Y

Tarikh : 29 Julai 2011 , JUMAAT

MAKAN MALAM AMAL
8 mlm - 10 mlm di Restoran Amimies, Taman Matahari Height, Senawang
Kupon RM 50
Hubungi ; 0122832458 Hamizi, Hj Fisol 0193440826, Dzuha 0196651176

PELANCARAN MARHABAN YA RAMADHAN
10 mlm - 12 tgh mlm di Dataran Senawang
PERCUMA - Semua dijemput hadir

Anjuran : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan http://yam-ns.blogspot.com/

Untuk pembayaran kupon dan sumbangan tunai atau melalui : Yayasan Amal Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, Bank Islam 05012010047905 (Seremban)


RADZI (MELISSA) INGIN BERDAKWAH
Utusan Malaysia 1 Mac 2009

Masih ingatkah lagi dengan lagu Cinta Untuk Nabila nyanyian kumpulan Melissa?

Pertengahan tahun 90-an, lagu itu antara yang berjaya memikat hati pendengar.

Malah populariti kumpulan tersebut juga setanding dengan May, Search, Kiara, Wings, Bumiputera Rockers dan Medicine.

Tapi sayang, hari ini satu persatu kumpulan muzik rock tersebut berpecah dan hilang begitu saja.

Yang tinggal hanyalah Search dan Wings yang masih aktif mengangkat genre muzik yang mereka pegang selama ini.

Selepas sekian lama berlalu, hari ini Radzi, bekas vokalis kumpulan Melissa yang berimej rambut panjang dan berseluar ketat dulu muncul semula.

Kehadirannya mengejutkan. Imejnya kini lebih "alim" berbanding era 90-an lalu selepas bergelar pegawai agama di sebuah masjid di negeri Kedah.

Kali ini dia hadir bukan untuk mengangkat irama rock yang menjadi "makanannya" suatu ketika dulu tetapi berhasrat menyampaikan dakwah menerusi album berkonsepkan ketuhanan.

Jelas Radzi selama 17 tahun menyepikan diri, banyak perubahan yang berlaku pada dirinya selama ini.

Mungkin ada yang akan memandang sinis apabila melihat dia kembali ke dalam industri ini.

Walaubagaimanapun bagi Radzi tidak ada salahnya untuk dia terus berada dalam industri selagi niatnya tidak menyimpang dari tujuan asal iaitu untuk berdakwah.

"Selama saya bekerja di Kedah memang tidak banyak pendedahan media terhadap diri saya. Saya sendiri tidak merancang untuk membuat comeback sehinggalah saya berjumpa dengan pengurus saya sekarang.

"Terdapat 10 buah lagu dalam album terbaru yang berjudul Penyesalan yang kebanyakannya diciptakan oleh Dr. Nasuha dan Deen Production," kata Radzi

Bagi Radzi, dalam album Penyesalan kebanyakan lagu-lagu yang dimuatkan lebih bercorak ketuhanan dan keagamaan yang lebih dekat pada jiwanya kini.

Pernah popular dengan lagu Cinta Untuk Nabila, Radzi yakin peminat dapat menerimanya walaupun bukan sebagai penyanyi rock.

"Pada saya rock itu tidak salah tapi persepsi masyarakat sahaja yang membuatkan genre rock selalunya mendapat pandangan sinis daripada masyarakat.

"Prinsip saya mudah. Lirik ibarat ubat yang pahit. Manakala muzik pula gula-gula. Ia perlu beriringan untuk menjadikannya lebih baik dan mampu diterima oleh orang ramai.

"Saya dapat rasakan yang nyanyian saya lebih mantap memandangkan saya menggunakan teknik nyanyian taranum dan lebih baik daripada nyanyian saya bersama kumpulan Melissa dahulu," jelas anak kelahiran Kedah ini.

Akui Radzi, dia tidak dapat mengelak pandangan negatif orang ramai apabila kembali dengan album baru. Baginya semua orang mempunyai pandangan sendiri dan sukar untuk dirinya memuaskan hati semua pihak. - SY MUSSADDAD MAHDI

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0301&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_23.htm

Lynas: Badar mahu jumpa AdnanLynas: Badar mahu jumpa Adnan
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 21 Julai 2011 : Badan Bertindak Anti Rare Earth Refinery (Badar) mahu mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berhubung isu kilang memproses nadir bumi (rare earth), Lynas Corporation Ltd.

Pertemuan ini bagi mendapatkan penjelasan lanjut daripada Adnan mengenai kenyataan beliau sebelum ini yang menyifatkan pihak yang menolak Lynas khususnya penduduk tempatan sebagai tidak rasional.

Pengerusi Lajnah Pengguna PAS Pusat, Zulkefly Mohamad Omar (gambar) mempersoalkan kenyataan itu kerana menurutnya segala pandangan pihak yang menolak Lynas sedang diguna pakai oleh kerajaan dan Lynas yang dimiliki Australia itu.

"Kalau Adnan kata kita tak rasional kenapa pandangan-pandangan yang kita beri digunapakai oleh kerajaan termasuk Lynas sendiri?

"Setelah mendapat banyak bantahan dariapda penduduk, Lynas baru nak buka kilang dia untuk lawatan dan hari ini baru ada kesedaran di peringkat Jabatan Alam Sekitar untuk buat EIA (laporan alam sekitar) secara terperinci dan diedarkan kepada orang ramai," kata beliau ketika ditemui di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Terdahulu, beliau bersama Badar yang merupakan NGO di bawah lajnah pengguna mengadakan pertemuan dan menyerahkan memorandum bantahan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) yang meluluskan pembinaan kilang tersebut.

MITI diwakili setiausahanya, Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria dan turut bersama dalam pertemuan itu ialah Pengarah Lembaga Perlesenan Atom Negara Raja Abdul Aziz Raja Adnan selain wakil daripada JAS, Lembaga Pembangunan Industri Malaysia (MIDA), kementerian kesihatan dan beberapa agensi lagi.

Dalam pertemuan tersebut, Badar mempersoalkan beberapa perkara antaranya mengenai hubungan MITI dan MIDA sehingga tertubuhnya kilang Lynas Advanced Material Plant (Lamp) di Gebeng.

Mereka juga meminta MITI menjelaskan mengapa kelulusan membina kilang Lamp dikeluarkan pada 2007 sedangkan lesen pengilangan dikeluarkan oleh MITI pada 2008.

Selain itu Badar turut mempersoal tindakan MITI mengeluarkan kelulusan lesen pengilangan sebelum kelulusan laporan EIA dikeluarkan pada 2008.

"Masih banyak prosedur yang tidak jelas dalam pembinaan kilang ini yang sudah tentu akan menimbulkan pelbagai masalah terutamanya dari segi keselamatan penduduk berhampiran," katanya.

Sehubungan itu, Badar juga mengadakan pertemuan dengan Lajnah Guaman PAS bagi mengemukakan tindakan undang-undang bagi menyekat pembinaan kilang itu yang dikatakan sudah 65 peratus siap.

Menurutnya juga, tidak terlalu awal untuk pihaknya menaruh harapan untuk menang jika tindakan undang-undang diambil berdasarkan pengalaman kemenangan penduduk Semenyih, Negeri Sembilan yang membantah pembinaan insinerator bagi pelupusan sisa pepejal pada 2007.

"Saya melihat peluang untuk menang besar banyak prosedur yang tidak dipatuhi dan belum diikuti oleh Lynas seperti laporan EIA ataupun berkaiatn pembinaan kilang tidak lengkap," katanya yang merupakan salah seorang yang memainkan peranan penting menbantah insinerator Broga.

Tambahnya, penduduk Balok, Kuantan akan dijadikan plaintif dalam afidavit yang akan difailkan.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4491-lynas-badar-mahu-jumpa-adnan

Apa yang tidak kena dengan Kolej Negeri di Seremban?Setakat ini telah 3 aduan mengenai Kolej Negeri di Seremban tersiar dalam laman web Aduan Rakyat Online. Dan setakat ini tiada kenyataan dikeluarkan oleh Kolej Negeri mengenai kesahihan aduan berkenaan. Adakah Kolej Negeri ini milik kerajaan Negeri Sembilan? Jika ya, kerajaan negeri juga harus mengeluarkan kenyataan mengenai aduan yang tersiar untuk mengelakkan sebarang kekeliruan.

Laman web Kolej Negeri di http://www.kolejnegeri.edu.my/

KOLEJ NEGERI SEREMBAN 2 PENIPU!
Aduan Rakyat Online
May 23rd, 2011

Saya pelajar Kolej Negeri Seremban 2 nak adukan rasa tak puas hati. Selama 3 tahun kami ditipu. Ada kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf MQA. Ada kawan kami yang terus berjumpa dengan pihak MQA untuk mendapatkan kepastian tetapi jawapan yang diterima amat mendukacitakan kami. Kursus kami tidak pernah sekalipun membuat permohonan MQA. Apabila kami kemukakan hal ini ke pihak pengurusan kolej, mereka terus menafikan.

Kami juga tidak dibenarkan mengambil peperiksaan akhir atas alasan tidak membayar yuran pengajian. Yang hairannya, tindakan sebegini baru diambil berat pada semester lepas dan semester ini. Ramai yang diantara kami langsung tidak mengambil ujian 2. Kami taknak ia berlaku pada peperiksaan akhir.

Untuk pengetahuan encik kami mengambil kursus diploma dibawah kerjasama UTM. Kami diugut oleh ketua program kolej kami untuk menipu pada pihak UTM bahawa kami belajar disini dengan penuh sempurna, tidak ada sebarang masalah. Tetapi hakikatnya kami belajar di sebuah bangunan lama yang tiada kemudahan langsung yang diperlukan oleh semua student seperti perpustakaan, studio, kantin, unit kaunseling dan sebagainya.

Kami tinggal di asrama (rumah kedai) berasak-asak, kerana berpuluh orang tinggal di asrama yang sama. Selama ini kami bersabar kerana telah menghabiskan banyak wang disini tetapi apabila mengetahui ketiadaan MQA, kesabaran kami ibarat tercabar dan terasa tertipu.

Pensyarah yang mengajar selalu tiada, selalu bertukar-tukar, perkara yang diajar kadang-kadang tiada dalam silibus, ini telah membuatkan ramai pelajar merosot, pointer jatuh, pelajar ramai berhenti. Seorang pensyarah terpaksa mengajar sehingga 3-4 subjek.
Pihak kewangan juga enggan memberi kembali deposit asrama. Mereka hanya mengerah kami membayar tetapi kami tidak diperdulikan.Deposit kami langsung tidak diperdulikan. Kami bukan sedikit..kami ramai. kami sangat-sangat ditindas. Harap pihak encik dapat berikan kerjasama..janganlah hanya melihat warga MALAYSIA dijajah oleh warga MALAYSIA sendiri..bantulah merdekakan kami..

By: siti amiera http://www.aduanrakyat.com.my/kolej-negeri-seremban-2-penipu

PELAJAR KOLEJ NEGERI SEREMBAN 2 DITINDAS
Aduan Rakyat Online
July 19th, 2011

Assalamualaikum..

Saya antara salah seorang pelajar Kolej Negeri Seremban 2. Saya mahu membuat aduan tersebut untuk mendapatkan penjelasan daripada pihak kolej melalui aduan rakyat kerana sebelum ini kami sebagai pelajar telah banyak kali meminta penjelasan daripada pihak kolej negeri tetapi mereka nampaknya seperti memekakkan telinga mereka.

Pihak aduan rakyat mungkin dah terima banyak aduan tentang kolej negeri ni kan. Kami mintak sangat tolonglah kami. Kami tak nak keluar2 dari tempat belajar dengan masalah..

Salah satu masalah yang saya mahu adukan berkenaan di kolej ini. Sya yang belajar di sini sangat kesian kepada rakan2 yang datang dari sabah telah di tindas apabila dahulu pihak mara telah bersetuju bahawa sesiapa pelajar dari sabah yg datang belajar di semenanjung akan diberi rm2000 untuk tiket penerbanagan tetapi pihak kolej akan membayar pada pelajar dengan harga tiket yang paling tinggi dan cuma sekali sahaja. mana yang selebihnya???

masalah lain ketiadaan MQA, pembayaran yg bukan2, dan macam2….

tolonglah siasat aduan rakyat..kami bermohon!!

By: manusiaditindas http://www.aduanrakyat.com.my/pelajar-kolej-negeri-seremban-2-ditindas

KOLEJ NEGERI SEREMBAN 2
Aduan Rakyat Online
April 13th, 2011

assalamualaikum,

saya disini…tidak ada niat hendak memburuk kn kolej ini..tapi..kolej ini sangat x bertanggungjawab..kalau pihak tuan pergi ke kolej tersebut.tuan akan faham,bgaimana kebajikan pelajar2 di jaga..

saya paham jikalau punca yuran yg tidak terlalu mahal,menyebabkn facility kolej ini,kurang memuaskn..utk makluman ,malah pernah berlaku pencerobohan di dalam dom wanita..yg dipanjat oleh orang luar..sewaktu mereka tidur..malah ada saksi yg terlihat kelibat lelaki di dalam dom wanita


dengan bayaran yg x seberapa..saya memahami keadaan tersebut tapi kalau layanan dan sikap kurang profesional dari staff2 di kolej tersebut amat tidak boleh d terima

pelbagai masalah timbul dari segi management.saya sgt berharap pihak tuan menegak kn kebenaran untuk pelajar2 di sana,

sekurang nya..membagi amaran…betapa penting nye kebajikan pelajar di kolej tersebut…

saya sangat berharap kolej ini memahami,bukan mudah bagi2 keluarga yg kurang senag..sanggup mengeluar kn EPF,asalkn ank mereka boleh mendapat segulung ijazah dan diploma..

saya sagt berharap kolej ini sedar tanggungjawab mereka…membantu bukn membazirkn duit ibu bapa yg mempercayai kolej negeri seremban 2 ini..

By: shura http://www.aduanrakyat.com.my/kolej-negeri-seremban-2

Politeknik Nilai, N.Sembilan tiada CF?Politeknik Nilai tiada CF
Aduan Rakyat Online
July 21st, 2011

Politeknik Nilai beroperasi (sewa) pada peringkat awal di Kompleks Perniagaan Kuarters KLIA, Nilai Negeri Sembilan sehingga awal bulan Julai 2011. Ini adalah politeknik yang agak kecil dimana kurus yg ditawarkan amat terhad. Tenaga pengajar dan kakitangan sokongannya juga terhad.

Apa yang amat mendukacitakan, Pengarah Politeknik telah menggunakan kuasa vetonya untuk memaksa operasi Politeknik Nilai dipindahkan ke kampus barunya di Kampung Labu Johnsan (LBJ) walaupun mendapat tentangan daripada kakitangan politeknik tersebut.

Kampus yang baru masih belum mendapat Sijil Menduduki (CF) dan masih ada kerja-kerja pembinaan yang masih berjalan. Sudah tentu dalam keadaan pembinaan yg masih berjalan, tahap keselamatan pelajar dan kakitangan tidak dapat dijaminkan. Jika berlaku kejadian yang tidak diingini siapa yang harus dipertanggungjawabkan?

Yang peliknya, pejabat Pengarah Politeknik Nilai masih berada di kampus lama? kenapa beliau tidak berpindah sekali kalau tahap keselamatan terjamin?

Disamping itu, semasa kerja-kerja pemindahan dijalankan, kakitangan pengajar yang teruk berkemas kerana tidak wujudnya ‘general workers’.

Baru-baru ini, kemasukan pelajar baru dan kelas telahpun bermula…kemudahan pejabat masih belum tersusun…semuanya masih dalam keadaan kelam kabut….apakah pengarah sedar akan permasalahan ini? Apakah kementerian sedar dan prihatin akan akan masalah ini? Mungkin kalau sudah terjadi sesuatu tragedi…baru sedar semua pihak…

By: ZALISMA

http://www.aduanrakyat.com.my/politeknik-nilai-tiada-cf

7/21/11

PAS Kuala Pilah utama program kebajikanPas utama program kebajikan
Sinar Harian 21 Julai 2011

KUALA PILAH – Pas Kuala Pilah terus membantu dan mempergiat gerak kerja kebajikan rakyat, di sini demi kesejahteraan bersama.

Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Pilah, Zaharuddin Othman berkata, mereka bergerak dari rumah ke rumah bagi membantu mengurangkan masalah rakyat miskin di Kuala Pilah yang masih lagi pada tahap belum memuaskan.

Menurutnya, rakyat miskin di Kuala Pilah adalah tertinggi berbanding daerah lain di Negeri Sembilan.

“Sebanyak 24 peratus daripada jumlah kadar kemiskinan di Negeri Sembilan seperti dikeluarkan Laman Web Rasmi Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri, Negeri Sembilan.

“Atas kesedaran, keprihatinan dan tanggungjawab, Pas Kuala Pilah giat melaksanakan program Kebajikan Bersepadu dalam membantu masyarakat memerlukan,” katanya.

Zaharuddin berkata, program bersepadu itu adalah kesinambungan program sebelum ini.

“Salah satunya ialah program turun padang menyampaikan sumbangan kepada mereka yang kurang bernasib baik seperti golongan berpendapatan rendah, orang kurang upaya (OKU), orang sakit, warga emas dan ibu tunggal.

“Di samping itu, kami akan membuka Pusat Khidmat di markas Pas Kuala Pilah dan setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk menerima serta menangani masalah yang dihadapi masyarakat setempat di DUN tersebut,” katanya.

Malah katanya, program bersepadu itu juga melibatkan khidmat sosial seperti gotong-royong membersihkan kawasan rumah, membaiki komputer, khidmat tuisyen dan lain-lain.

“Program ini selaras dengan motto Negara Berkebajikan yang didukung Pas dan merupakan penterjemahan secara praktikal makna motto tersebut.

“Pas prihatin dan mengambil berat terhadap golongan kurang bernasib baik serta akan terus membantu mereka agar dapat merasai hidup lebih bermakna sama seperti rakyat lain,” katanya.

Justeru itu, sebagai permulaan, Pas Kuala Pilah telah turun padang memberikan sumbangan kepada individu di DUN Senaling.

Hadir sama, Naib Yang Dipertua Pas Kawasan, Abd Karim Shahimi Abd Razak; Bendahari Pas Kawasan Kuala Pilah Shaharudin Abd Rahman; Pengerusi Lajnah Kebajikan Dewan Muslimat Pas Kawasan, Noorbibah Mahmud dan Ahli Jawatankuasa Pas Kawasan Kuala Pilah. Rosidi Yusof.

Sinar Harian turut difahamkan, sumbangan ini akan diteruskan secara berkala dan akan dipergiatkan pada Ramadan yang akan datang serta membantu mereka yang memerlukan untuk menyambut Aidilfitri.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9354374.asp

Periksa sebelum kompaunPeriksa sebelum kompaun
Sinar Harian 21 Julai 2011

SEREMBAN - Seorang kakitangan swasta hilang sabar selepas dikenakan kompaun sebanyak tiga kali oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) kerana dikatakan meletak kereta tanpa membayar caj parkir di kawasan perniagaan Matrix Court di Jalan Lobak, dekat sini.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai June, 29, berkata, PBT sepatutnya memeriksa dahulu meter caj parkir di kawasan terbabit sebelum mengenakan kompaun ke atas pemilik kenderaan.

“Sistem parkir bermeter yang digunakan sekarang ini menimbulkan masalah kepada orang ramai kerana sering rosak.

“Bagaimana kami mahu bayar jika meter tidak boleh digunakan? Malangnya, pada waktu petang, saya lihat ada notis kompaun mengatakan saya tidak bayar caj parkir,” katanya ketika ditemui di lokasi terbabit, semalam.

June yang bekerja di kawasan sama berkata, dia terpaksa kerap keluar dari pejabat untuk memastikan sama ada meter parkir berfungsi dengan baik.

“Kadang-kadang saya masukkan duit tetapi `hangus’ begitu sahaja sebab meter parkir masih rosak,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lobak, Loke Siew Fook yang meninjau lokasi aduan berkata, PBT perlu mengatasi masalah itu dengan segera supaya tidak menyusahkan orang ramai.

Menurutnya, pemandu atau pemilik kenderaan tidak wajar dipersalahkan kerana mereka tidak dapat membayar caj parkir menggunakan meter yang rosak.

“PBT juga diminta membatalkan kompaun yang dikeluarkan terhadap orang ramai yang berdepan masalah berkenaan.

“Tindakan ini tidak adil kerana bukan mereka yang menyebabkan meter rosak,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9355583.asp

7/20/11

4 bulan lampu isyarat belum baiki di SenawangDikatakan ada satu tiang lampu isyarat di persimpangan empat yang sangat sibuk berhampiran Shell pekan Senawang di Taman Kemuning dah empat bulan tercabut akibat satu kemalangan. Sampai sekarang belum dibaiki dan diganti lampu isyarat tersebut.

Tak tahulah samada kerajaan dah bankrap ke, nak tunggu pilihanraya ke, nak tunggu PM rasmikan lampu isyarat tersebut ke, nak tunggu tender ke atau nak tunggu ada kemalangan maut yang dahsyat baru kerajaan nak ambil tindakan?

1Malaysia. Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan

Keluhan nasib pelajar Kolej Negeri, SerembanPELAJAR KOLEJ NEGERI SEREMBAN 2 DITINDAS
Aduan Rakyat Online
July 19th, 2011

Assalamualaikum..

Saya antara salah seorang pelajar Kolej Negeri Seremban 2. Saya mahu membuat aduan tersebut untuk mendapatkan penjelasan daripada pihak kolej melalui aduan rakyat kerana sebelum ini kami sebagai pelajar telah banyak kali meminta penjelasan daripada pihak kolej negeri tetapi mereka nampaknya seperti memekakkan telinga mereka.

Pihak aduan rakyat mungkin dah terima banyak aduan tentang kolej negeri ni kan. Kami mintak sangat tolonglah kami. Kami tak nak keluar2 dari tempat belajar dengan masalah..

Salah satu masalah yang saya mahu adukan berkenaan di kolej ini. Sya yang belajar di sini sangat kesian kepada rakan2 yang datang dari sabah telah di tindas apabila dahulu pihak mara telah bersetuju bahawa sesiapa pelajar dari sabah yg datang belajar di semenanjung akan diberi rm2000 untuk tiket penerbanagan tetapi pihak kolej akan membayar pada pelajar dengan harga tiket yang paling tinggi dan cuma sekali sahaja. mana yang selebihnya???

masalah lain ketiadaan MQA, pembayaran yg bukan2, dan macam2….

tolonglah siasat aduan rakyat..kami bermohon!!

By: manusiaditindas http://www.aduanrakyat.com.my/pelajar-kolej-negeri-seremban-2-ditindas
KOLEJ NEGERI SEREMBAN 2
Aduan Rakyat Online
April 13th, 2011

assalamualaikum,

saya disini…tidak ada niat hendak memburuk kn kolej ini..tapi..kolej ini sangat x bertanggungjawab..kalau pihak tuan pergi ke kolej tersebut.tuan akan faham,bgaimana kebajikan pelajar2 di jaga..

saya paham jikalau punca yuran yg tidak terlalu mahal,menyebabkn facility kolej ini,kurang memuaskn..utk makluman ,malah pernah berlaku pencerobohan di dalam dom wanita..yg dipanjat oleh orang luar..sewaktu mereka tidur..malah ada saksi yg terlihat kelibat lelaki di dalam dom wanita


dengan bayaran yg x seberapa..saya memahami keadaan tersebut tapi kalau layanan dan sikap kurang profesional dari staff2 di kolej tersebut amat tidak boleh d terima

pelbagai masalah timbul dari segi management.saya sgt berharap pihak tuan menegak kn kebenaran untuk pelajar2 di sana,

sekurang nya..membagi amaran…betapa penting nye kebajikan pelajar di kolej tersebut…

saya sangat berharap kolej ini memahami,bukan mudah bagi2 keluarga yg kurang senag..sanggup mengeluar kn EPF,asalkn ank mereka boleh mendapat segulung ijazah dan diploma..

saya sagt berharap kolej ini sedar tanggungjawab mereka…membantu bukn membazirkn duit ibu bapa yg mempercayai kolej negeri seremban 2 ini..

By: shura http://www.aduanrakyat.com.my/kolej-negeri-seremban-2

7/19/11

Ceramah Dr Haron Din 26 Jul 2011 Port DicksonCERAMAH LAMBAIAN RAMADHAN
Oleh Tuan Guru Dato Dr. Haron Din
26 Julai 2011 (Selasa)
Selepas Maghrib
Di Surau Taman Selasih, Port Dickson

Muslimin muslimat semua di jemput hadir

Ceramah Muslimah Ramadhan 23 Jul 2011 Seremban

CERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Oleh Ustazah Reha binti Yunan
Sabtu 23 Julai 2011
Jam 2.30 ptg
Di Surau An Naim, Bandar Seremban Selatan

Semua Muslimah dijemput hadir

Penduduk mahu penjelasanSinar Harian 19 Julai 2011

SEREMBAN - Penduduk yang mendiami 69 rumah di Taman Desa Temiang dekat sini mendakwa bil elektrik mereka naik secara mendadak selepas Tenaga Nasional Berhad (TNB) menukar meter, Februari lalu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Temiang, Ng Chin Tsai berkata, semua penduduk terbabit keliru kerana mereka tidak mendapat penjelasan sebenar mengenai isu berkenaan.

“Saya pernah mencadangkan kepada pengurusan TNB Negeri Sembilan agar mereka turun padang memberi penerangan kepada penduduk dalam satu perjumpaan.

“Namun mereka memaklumkan keputusan hanya boleh dibuat oleh ibu pejabat TNB,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di Temiang, dekat sini, semalam.

Menurutnya, ada antara penduduk yang dikenakan caj penggunaan elektrik sehingga dua kali ganda berbanding sebelumnya.

Selain itu katanya, beberapa penduduk terkejut apabila melihat terdapat tunggakan pada bil mereka sedangkan semua bayaran telah dijelaskan.

“Masalah ini membebankan penduduk yang terlibat dan mereka berharap TNB menyemak semula pengiraan kadar penggunaan elektrik di setiap rumah.

“Sekiranya masih ada penduduk yang berdepan masalah serupa, mereka boleh menemui saya atau berhubung terus dengan TNB untuk mendapatkan penjelasan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Infrastruktur, Air, Tenaga dan Telekomunikasi negeri, Datuk Ismail Lasim ketika dihubungi Sinar Harian berkata, hanya TNB yang boleh memberi penerangan lebih jelas terhadap isu berkenaan.

Bagaimanapun, pihak pengurusan TNB Negeri Sembilan gagal dihubungi untuk mendapatkan maklum balas.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9348028.asp

Ceramah Melayu DAP 23 Julai 2011 Rantau, N.Sembilan
CERAMAH PERDANA
Tarikh : 23 Julai 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Pejabat DAP, Taman Ekar, Rantau, N.Sembilan

Bersama
1. Zairil Tan Sri Khir Johari (DAP)
2. YB Taufek (ADUN Paroi, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan)
3. YB Ravi (ADUN Port Dickson, PKR)
4. Subra, Ketua Penerangan Dewan Penyokong PAS
5. che'GuBard (Pengerusi SAMM)
6. Seorang bekas Pegawai Tinggi Polis (berbangsa India) di Johor bergelar Datuk yang baru menyertai PAS

Semua Dijemput Hadir , Pertanyaan 012-3696474 Azizi

Zairil adalah merupakan anak kepada bekas Setiausaha Agung Umno Allahyarham Tan Sri Khir Johari. Beliau adalah Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang , Encik Lim Guan Eng. Blog beliau di http://zairil.wordpress.com/

Bersih Tuntut Dakwat Kekal, Bukan BiometrikMonday, July 18, 2011

Jika Perdana Menteri tidak mahu rakyat berdemo, sila buat pilihanraya adil dan terima tuntutan Bersih. Beliau mengatakan demo bukan budaya kita. Sepatutnya beliau kena berfikir kenapa rakyat berani untuk berdemo walaupun diugut dengan berbagai ugutan.

Beliau tidak boleh mendabik dada kononya BN kuat, jika belawan di atas padang yang tidak sama rata. Jika benar beliau anak jantan sila biarkan pilihanraya berjalan dengan adil. Bebaskan SPR daripada belenggu pemimpin BN. Biarlah BN berlawan parti melawan parti, bukan kerajaan melawan parti. Berikan peluang PR untuk menggunakan television untuk membentang rancangan PR supaya rakyat menjadi hakim negara.

Demontrasi yang dibuat oleh pihak Bersih pada 9 Julai 2011 setelah usaha perundingan dan perbincangan telah dibuat dengan pihak SPR tidak dilayan dengan baik terutamanya penggunaan dakwak kekal. Rakyat tertanya-tanya kenapa kerajaan takut menggunakan dakwat kekal. Sebelum pilihanraya 2008, SPR sudah membeli dakwat kekal yang bernilai RM2.4 juta, akhirnya dibatalkan penggunaannya.

Datuk Seri Najib dan SPR mengumumkan untuk mengguna sistem biometrik di dalam pilihanraya akan datang untuk menunjukkan pilihanraya di negara ini adil , seolah-olah kita minta teh, tetapi yang dibawanya kopi.

Ustaz Idris Ahmad
Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat

http://idrisahmad.wordpress.com/2011/07/17/bersih-tuntut-dakwat-kekal-bukan-biometrik/

Masalah Air di Matrik Kuala Pilah sejak Zaman Pak KadukMasalah Air di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Aduan Rakyat Online, July 18th, 2011

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.

Saya mewakili para pelajar perempuan di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan yang terletak di Kuala Pilah ingin menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap masalah air yang membelenggu kami, pelajar perempuan yang mendiami kolej kediaman Cendikia (blok C).

Kolej kediaman Cendikia merupakan kolej kediaman yang terletak paling jauh dari pusat pentadbiran dan dewan kuliah. Selain daripada perlu menghadapi kenyataan bahawa asrama kami merupakan asrama yang paling jauh, kami juga mengalami gangguan air yang teruk. Terdapat 4 blok iaitu C1, C2, C3 dan C4. Setiap blok dianggarkan terdapat lebih 150 pelajar perempuan.

Pada waktu ini, blok C1 sudah kehabisan air langsung, maka dengan itu, seramai lebih kurang 150 pelajar dari Blok C1 turun ke Blok C2 untuk memenuhi keperluan diri seperti mandi dan sebagainya. Oleh itu, ini menjadikan 300 orang pelajar mandi di satu blok yang sama kerana jarak antara Blok C1 dan Blok C2 adalah yang paling hampir berbanding blok-blok yang lain.

Hal ini menyebabkan Blok C2 juga kehabisan air dan perkara yang sama berlaku pada Blok C3. Oleh hal yang demikian, seramai lebih kurang 450 orang pelajar terpaksa berebut dan bersesak di Blok C4 untuk mandi. Malangnya, tandas di Blok C4 hanya terdapat sebanyak 8 buah sahaja.

Kami telah menyuarakan perkara ini kepada pihak kolej tetapi sekali lagi malang buat kami kerana tiada tindakan diambil oleh pihak kolej. Kata-kata yang kami terima hanyalah “memang dari zaman pak kaduk lagi macam ni”. Mereka seolah-olah tidak ingin mengambil sebarang langkah untuk menyelesaikan masalah yang kami hadapi.

Oleh itu, kami terpaksa mengambil insiatif ini iaitu kami mengadu kepada Aduan Rakyat dengan harapan pihak Aduan Rakyat dapat membantu menyelesaikan masalah kami di sini.

Kami berharap pihak Aduan Rakyat mengambil langkah terbaik bagi menyelesaikan hal ini. Hal ini kerana kami sudah buntu untuk mencari jalan bagi masalah kami ini.

Sekian. Terima kasih.

By: Anis Husna

http://www.aduanrakyat.com.my/masalah-air-di-kolej-matrikulasi-negeri-sembilan

7/17/11

Rayu bantuan hebahan tukaran lokasi Program Ambang Ramadhan

Rayu bantuan hebahan tukaran lokasi Program Ambang Ramadhan anjuran SAMM dan Pusat Khidmat ADUN Paroi

Telah sebulan lalu dirancang untuk diadakan prog. Ambang Ramadhan anjuran Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Pusat Khidmat Adun Paroi. Permohonan permit juga telah dihantar awal. Prog.dijadualkan akan menampilkan YB Ust Mujahid Yusof Rawa, Ust. Sham Kamikaze (bekas artis rock yang kini difahamkan menjadi murid Dr.Asri) dan Ust Norazman Mohamad (penceramah motivasi yg dikenali sebagai lebai kampung yg mula porpular di NS) selain penampilan khas juara nasyid TV9 sdr Azhan. Prog ini dirancang dibuat di dataran senawang yg menjadi tempat lepak2 anak muda hampir setiap malam. Prog yg disusun santai sesuai dgn mood muda demi mendekati kelompok masyarakat muda ini dengan kesedaran ramadhan.

Golongan ini jarang di masjid, ttp tidak bermakna mereka ini tidak baik. Kita dekati dan sentuh mereka dengan gaya dan bahasa mereka. Golongan muda ini aset penting negara. Semua telah disusun. Malah penganjur juga telah membayar wang sewaan kpd senawang land sdn bhd selaku pemilik tempat. Poster, banner dan semua promosi sudah berjalan.

Malangnya semalam PDRM telah hubungi dan mengatakan 'permit tak lulus'. Bukan itu sahaja polis juga menghubungi pemilik tempat bakal dilakukan program agar tidak beri kerjasama.

Pada mulanya polis tak benar imej parti diketengahkan (w/pun PKR&PAS parti yg sah dan PAS memenangi dun tersebut) kami akur dengan hanya meletakkan SAMM dan Pusat Khidmat Adun sbg penganjur.

Kemudian mereka masih tolak permit. Bila ditanya kami diminta berurusan dgn cawangan khas Seremban. Respon mereka ialah kerana ada ucapan 'aluan' che'GuBard dan YB Mujahid. Demi mengutamakan masej dakwah penganjur akur che'GuBard dan YB Ust Mujahid tidak berucap. Namun polis masih berdegil tidak membenarkan prog. Ambang Ramadhan diteruskan.

PKR Rembau amat kecewa dengan perkembangan ini. Jelas PDRM menjadi alat kepada Umno. Usaha kami untuk sama membina bangsa Malaysia bukan setakat diperkecil ttp kami dizalimi pula hanya kerana politik kepartian sempit regim penguasa.

Untuk pengetahuan semua lokasi yg sepatut kami buat prog Ambang Ramadhan itu sering digunakan oleh perbagai pihak termasuk Umno untuk buat senam pocho2 tiap minggu, perbagai konsert dan seumpamanya.

Namun atas semangat dakwah mendekati anak muda program akan tetap diteruskan pada masa dan tarikh yang sama cuma tempatnya ditukar ke Pusat Khidmat Adun Paroi di Taman Tasek Jaya. Kami mohon semua pihak dapat membantu kami dengan membuat hebahan pertukaran tempat ini.

Semua dijemput hadir dan program akan diadakan dalam premis persendirian dan kawasan perpagar.

7/15/11

Ceramah Ustaz Fuad 16 Julai 2011 Senawang


CERAMAH PERDANA
Sempena Isra Miraj dan Menjelang Ramadhan
Tarikh : 16 Julai 2011, SABTU
Masa : 8 malam
Tempat : Dataran/Padang Taman Tuanku Jaafar Fasa 1, Senawang (berhampiran BSN)
Penceramah : Al Fadhil Ustaz Mohd Fuad bin Othman

Semua dijemput hadir


Ceramah Pra Ramadhan 29 dan 30 Jul 2011 SerembanCERAMAH MENJELANG RAMADHAN
Oleh : Tuan Guru Nik Razi Nik Mat
Tarikh : 29 Julai 2011 (Jumaat)
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Tasik Jaya Fasa 1, Senawang

CERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Oleh : Tuan Guru Nik Razi Nik Mat
Tarikh : 30 Julai 2011 (Sabtu)
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Madrasah Al-Badru (Pasti As-Sibyan), Taman Dusun Setia, Seremban

Semua di jemput hadir

7/12/11

Ceramah Menjelang RAMADHAN 17 Julai 2011CERAMAH AGAMA MENJELANG RAMADHAN
Tarikh : 17 Julai 2011
Hari : Ahad
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Dataran Senawang, N.Sembilan

Penceramah :
Ustaz Dr Mujahid Rawa
Ustaz Norazman Mohamad
YB Hj Taufek
Chegubard
Sham KAMIKAZE

Penampilan istimewa : Azhan Atan, Juara Akademi Nasyid TV9

Pertanyaan : 0123696474 (Azizi)

Semua dijemput hadir

7/11/11

Kenyataan PAS Kawasan JelebuKami dengan ini Parti Islam SeMalaysia (PAS) Kawasan Jelebu MENGUTUK DENGAN SEKERAS-KERASNYA perbuatan KASAR, GANAS, ZALIM, KEJAM DAN TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN pasukan Polis Di Raja Malaysia ke atas peserta-peserta dan pemimpin-pemimpin NGO serta parti-parti politik yang menyertai himpunan aman BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai 2011 bersamaan hari sabtu yang lepas.

Tindakanpasukan polis mengejar, memukul, menangkap, menggari, menembak gas pemedih mata serta menembak air beracun terhadap peserta himpunan aman BERSIH 2.0 adalah satu perbuatan yang tidak bertanggung jawab dan diluar batas-batas kemanusiaan. Sepatutnya pasukan polis membenarkan BERSIH 2.0 mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka sepertimana TITAH Yang Di Pertuan Agong yang meminta BERSIH 2.0 diadakan di Stadium.

Oleh kerana pintu Stadium Merdeka dan jalan ke Stadium Merdeka semuanya telah ditutup oeh pasukan polis maka peserta dan pemimpin BERSIH 2.0 terpaksa berarak di jalanan walaupun itu bukanlah niat sebenar penganjur BERSIH 2.0 Pihak pemimpin BERSIH 2.0 ingin menjunjung TITAH DULI TUANKU tetapi apakan daya pasukan polis dan penguasa kerajaan UMNO dan Barisan Nasional tidak menghormati dan telah MENDERHAKA kepada TITAH Duli Tuanku.

Kematian Pak Baharudin Ahmad dari Keramat AU3 adalah kerana sesak nafas akibat dari di kejar dan kumpulannya telah ditembak dengan gas pemedih mata oleh pasukan polis. Jika perhimpunan di Stadium Merdeka di benarkan adakah perkara seperti ini akan berlaku. Pihak pasukan polis dan kerajaan UMNO/BN adalah bertanggung jawab sepenuhnya atas kematian Pak Baharuddin Ahmad. Kami PAS Kawasan Jelebu menuntut Pasukan Polis dan Kerajaan BN memohon maaf secara terbuka kepada keluarga dan sahabat handai Pak Baharudin Ahmad atas kejadian yang telah menimpa kepada Arwah.

Sekian. Wasalam.

Yang benar,

SAIFUL BAHRI BIN HJ JAAMAN
NAIB YDP PAS
KAWASAN JELEBU

http://pasjelebu.blogspot.com/
http://orangklawang.blogspot.com/

Kampung Puom tiada liputanMUHAZROL tercari-cari kawasan yang dapat menerima isyarat telefon bimbit di sekitar rumahnya di Kampung Puom, Jelebu.

Penduduk guna telefon bimbit terpaksa pergi ke kawasan tinggi
Berita Harian 11 Julai 2011

KUALA KLAWANG: Kebanyakan rumah tidak mempunyai telefon talian tetap, manakala liputan telefon bimbit pula amat teruk menyebabkan Kampung Puom di Titi dekat sini, yang mempunyai kira-kira 250 penduduk seperti berada di dunia lain.

Ini berikutan penduduk yang hendak menggunakan telefon bimbit, terpaksa menunggang motosikal ke kawasan tinggi berdekatan ladang getah atau terus ke Kampung Chennah sejauh lima kilometer yang mempunyai liputan baik.
Keadaan itu menyebabkan penduduk kampung perlu menghabiskan masa berjam-jam setiap kali hendak berkomunikasi dengan dunia luar kerana terpaksa mencari tempat yang sesuai.

Penduduk, Roslan Ibrahim, 43, berkata masalah liputan telefon mudah alih berlarutan sejak bertahun lalu dan hingga kini gagal mendapat liputan sepenuhnya apabila berada di kawasan rumah.

“Saya pernah dimasukkan ke hospital dan mahu memberitahu isteri dengan menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) kira-kira jam 10 malam, tetapi hanya diterima jam 6 pagi keesokan hari,” katanya ketika ditemui Sentral.

Roslan berkata, penduduk tidak mahu memasang telefon talian tetap dengan mendakwa kabel telefon di kampung itu sering putus akibat dihempap pokok tumbang atau dirosakkan haiwan.

Walaupun dibaiki, katanya masalah itu berulang beberapa hari kemudian dan pada masa sama, tetapi telefon tidak boleh digunakan sedangkan bayaran tetap bulanan tetap dikenakan.

Ejen hartanah, Muhazrol Muhamad, 30, yang tinggal di Kajang, Selangor, mengakui jarang berada lama apabila bertemu ibu bapanya di kampung ini.

Katanya, pekerjaannya menyebabkan dia perlu menggunakan telefon mudah alih setiap masa, tetapi untuk mendapatkan liputan yang baik, terpaksa pergi ke tempat tinggi atau keluar dari kampung.

“Masalah ini berlaku kerana tiada menara pemancar telefon mudah alih dan terpaksa bergantung kepada menara di tempat lain, iaitu Kampung Chennah. Jika menara pemancar didirikan di sini, saya rasa masalah ini tidak akan berlaku,” katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KampungPuomtiadaliputan/Article/

Kisah orang Jelebu sertai BERSIH 2.0


Hayati pengalaman orang dari Jelebu , Negeri Sembilan yang menyertai Perhimpunan BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai 2011 di http://orangklawang.blogspot.com/2011/07/bersih-20-dari-pudu-ke-brickfield.html


7/8/11

Masalah Bekalan Air di Kediaman Kuartas Guru SMK Seremban Jaya

Aduan Rakyat Online, July 5th, 2011

Saya amat rasa terkilan kerana dari 23 Jun 2011 yang lalu hingga ke hari ini 4 Julai 2011 kerana tidak ada air di Kediaman Kuartas Guru SMK Seremban Jaya.

Saya telah membuat aduan kepada Pihak Sains dan pihak Sains mengatakan masalah ini adalah berpunca dari Bekalan Air di Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban Jaya yang mengalami kerosakan tangki air ( kerosakan selepas meter air ).

Masalahnya sekarang pula apabila saya memaklumkan kepada Pihak Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan pihak Jabatan pula mengatakan Kuartas Guru SMK Seremban Jaya tidak terlibat dengan Tangki Air sekolah dengan alasan kami yang duduk di Kuartas membayar terus bil air kepada pihak Sains…

Persoalannya……

Saya amat faham jika pihak sekolah yang tidak dapat membaiki dengan segera kerosakan Pam air sekolah kerana buat masa ini tiada peruntukan. Tetapi yang menjadi persoalannya kami bukan bayar bil air kepada pihak sekolah, tetapi membayar bil kepada pihak Sains….

INI BERMAKNA KAMI YANG DUDUK DI KUARTES GURU SMK SEREMBAN JAYA tiada kena mengena dengan kerosakan yang di alami oleh pihak sekolah. ( Pihak sains pula mengatakan kerosakan tersebut berpunca dari kerosakan pam air sekolah dan selepas meter ) ini bermakna kami yang selama ini membayar bil air kepada pihak Sains adalah salah KERANA kalau kerosakan tersebut bermula dari selepas Meter apa kena mengena tempat tinggal kami di Kuartes? Kerana kami tidak membayar bil kepada pihak sekolah tetapi kepada pihak Sains….

Untuk makluman juga saya yang membuat aduan ini adalah warga emas….dan tidak larat lagi untuk mengangkat air ke tingkat 3 setiap kali balik dari kerja dan terpaksa membeli makanan yang melebih belanja RM 50 untuk sehari. Kerana ketiadaan air ini kami di kuartes terpaksa menanggung berbagai-bagai risiko.

Oleh itu saya memohon agar ADUAN RAKYAT dapat menyiasat perkara ini agar kami yang duduk di Kuartes Guru ini mendapat HAK KAMI SEBAGAI PEMBAYAR.

By: Norhayati binti Abu Bakar

http://www.aduanrakyat.com.my/masalah-bekalan-air-di-kediaman-kuartas-guru-smk-seremban-jaya