KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

1/31/12

Terkini Palestin 3 Feb 2012 di SerembanKABAR TERKINI GAZA DAN MESIR
Bersama Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor
Tarikh : 3 Feb 2012, Jumaat
Masa : 7.30 mlm
Tempat : Surau An Nur, Taman Tasik Jaya - Fasa 2, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir
Info lanjut di http://aqsasyarifn9.blogspot.com/

Bekalan air campur pasirBekalan air campur pasir
Wartawan Sinar Harian
31 Januari 2012

SELARU – Penduduk Taman Rasa Sayang, di sini, gusar apabila tangki yang menyalurkan air bersih ke kawasan mereka terjejas akibat limpahan tanah dari tebing berhampiran hingga menyebabkan bekalan air yang diterima kotor dan berpasir.

Yang Dipertua Persatuan Taman Rasa Sa­yang, Mohd Rudzi Mat Deris, 49, berkata, hujan lebat beberapa hari lalu menyebabkan tanah liat berpasir memasuki saluran tangki berkenaan.

“Ini berikutan longkang yang dibina sudah tidak berfungsi kerana dipenuhi tanah.

“Bukit ini mengotorkan air tangki kerana tanah memasuki saluran berkenaan hingga menyebabkan air di rumah seperti berpasir,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dua hari lalu, masalah lain pula timbul apabila air mencurah keluar dari tangki berikutan pelampung yang digunakan tidak berfungsi.

“Saya difahamkan beka­lan elektrik yang disalurkan ke tangki ini tidak dihidupkan, menyebabkan pelampung tidak dapat berfungsi dengan baik.

“Air melimpah selama dua hari, sekali gus menyebabkan pembaziran,” katanya.

Sementara itu, katanya, tangki itu membekalkan air kepada 68 penduduk di taman berkenaan.

“Sebelum ini, taman ini belum pernah mengalami gangguan air. Jadi, saya harap pihak berkaitan dapat mengambil tindakan segera sebelum perkara tidak diingini berlaku,” katanya.

Dalam pada itu, Muhd Rudzi berkata, beliau juga berharap pihak berkenaan dapat memasang lampu di kawasan tangki berkenaan.

“Saya sering lihat anak-anak muda melepak di sini pada waktu malam. Walaupun sudah ditegah tetapi mereka masih berdegil,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/bekalan-air-campur-pasir-1.21024

Bas henti-henti terjejasBas henti-henti terjejas
SYAMILAH ZULKIFLI
29 Januari 2012

SEREMBAN – Sebuah syarikat pengusaha bas henti-henti di negeri ini didakwa menyewa bas mereka kepada sebuah agensi kerajaan dalam jumlah yang banyak, sehingga menimbulkan masalah kepada perkhidmatan itu, semalam.

Orang ramai dikatakan merungut kerana terpaksa menunggu lama selepas difahamkan hanya sebuah bas sahaja yang mengambil penumpang bagi setiap destinasi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Senawang, P.Gunasekaran berkata, pihaknya menerima aduan daripada orang ramai seawal 7 pagi yang memaklumkan perkara itu selepas mereka terpaksa menunggu lama untuk ke destinasi masing-masing.

“Saya bersama Adun Bukit Kepayang, Cha Kee Chin datang ke Terminal One untuk membuat tinjauan dan saya dapat tahu hari ini (semalam) sebanyak 20 buah bas syarikat terbabit sudah disewakan kepada sebuah agensi kerajaan yang mengadakan program di Serdang.

“Bagi saya tindakan syarikat bas terbabit tidak wajar kerana mereka telah pun menerima subsidi daripada Kerajaan Negeri sebanyak RM581,000 dan menjadi tanggungjawab mereka memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

Gunasekaran berkata, syarikat terbabit sepatutnya mendahulukan rakyat dan bukannya mencari keuntungan semata-mata dengan menyewakan bas mereka kepada pihak luar.

Menurutnya, berdasarkan maklumat pengguna, pada hari biasa, sebanyak lima buah bas akan berulang-alik bagi setiap kawasan pada waktu ditetapkan, bagaimanapun semalam hanya satu bas sahaja.

“Saya faham masalah dihadapi pengusaha bas henti-henti yang sebelum ini terpaksa menanggung kerugian akibat dibebani tanggungan kos tinggi.

“Tapi Kerajaan Negeri telah pun mengambil keputusan memberi subsidi, jadi tidak timbul lagi isu mereka rugi dan perlu mencari dana tambahan lain,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/bas-henti-henti-terjejas-1.20688

1/30/12

Tiga beradik tidak sekolah kerana miskinTiga beradik tidak sekolah kerana miskin
30 Jan 2012

JEMPOL - Ketika rakan sebayanya pergi ke sekolah, tiga beradik di Ladang Geddes, dekat sini terpaksa melupakannya kerana ibu bapa mereka berhadapan kemelut kewangan.

Tiga remaja berkenaan, M. Guna, 15, M. Arjunan, 14 dan M. Mawani, 11 sekadar tumpang gembira mendengar cerita rakan yang bersekolah dan sesekali meminjam buku untuk mengetahui apa yang dipelajari di sekolah.

Sebelum ini Guna dan Arjunan pernah bersekolah sebelum mereka terpaksa berhenti pada tahun 2009 kerana kesempitan wang, manakala Mawani pula tidak bersekolah langsung.

Bapa mereka, K. Murugaya, 47, be rasa sedih apabila memikirkan masa depan anaknya yang tidak menentu.

"Saya tidak bekerja kerana berhadapan masalah kesihatan. Saya menghidap penyakit jantung dan pergerakan juga tidak normal.

"Seluruh badan saya kini lemah dan tidak mampu melakukan kerja berat," katanya di sini semalam.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0130&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm

'Bantulah anak-anak kami bersekolah semula'

JEMPOL 29 Jan. - Ketika rakan sebaya mereka ke sekolah, tiga beradik di Ladang Geddes, dekat sini terpaksa melupakan semua itu kerana ibu bapa mereka berdepan dengan kemelut kewangan.

Tiga remaja berkenaan, M. Guna, 15; M. Arjunan, 14, dan M. Mawani, 11, sekadar tumpang gembira mendengar cerita rakan mereka yang bersekolah dan sesekali meminjam buku untuk mengetahui apa yang dipelajari di sekolah.

Sebelum ini Guna dan Arjunan pernah bersekolah sebelum mereka terpaksa berhenti pada 2009 kerana kesempitan wang, manakala Mawani langsung tidak pernah bersekolah.

Bapa remaja ini, K. Murugaya, 47, berkata, dia sedih apabila memikirkan masa hadapan anak-anaknya yang tidak menentu.

"Saya tidak dapat bekerja kerana banyak masalah kesihatan. Saya menghidap penyakit jantung dan pergerakan juga tidak normal.

"Seluruh badan saya kini lemah dan menyebabkan saya tidak mampu melakukan kerja berat," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Sebelum ini Murugaya pernah bekerja di sebuah kilang berdekatan dan terpaksa berhenti sejak dua tahun lalu kerana keadaan kesihatan yang semakin teruk.

Katanya ketika ini, isterinya, R. Janaki, 30, terpaksa menguruskan perbelanjaan rumah dengan mengambil upah menoreh getah.

"Sekarang dua anak saya terpaksa berhenti sekolah dan bekerja untuk menampung kehidupan," jelasnya,

Janaki yang kini sarat mengandung pula sudah jarang ke kebun dan amat berharap agar mendapat bantuan daripada mana-mana pihak termasuk agensi kerajaan.

"Sewa rumah RM150, manakala bekalan air dan elektrik diperoleh daripada rumah jiran. Kasihanlah anak-anak kami yang tidak bersekolah kerana kesempitan hidup," ujarnya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0130&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_02.htm

1/29/12

Tawaran Menaja Sistem PA untuk Surau di Rembau

Surau Taman Chembong Utama di Rembau memohon sumbangan kewangan untuk membeli peralatan sistem pembesar suara (PA System) yang amat diperlukan untuk aktiviti harian, majlis ilmu serta ceramah.

Sebarang sumbangan boleh disalurkan ke Akaun CIMB Rembau atas nama SURAU TAMAN CHEMBONG UTAMA , No Akaun 0501-0002587-20-5

Semoga dengan sedikit sumbangan kita di dunia ini, Allah akan memberi ganjaran pahala yang berlipat kali ganda di akhirat nanti, insyaAllah.

Terlebih dahulu terima kasih diucapkan kepada mereka yang sudi menyumbang serta sudi memanjangkan (forward) hajat saudara kita dari Taman Chembong Utama.

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi AJK Surau di 014-2268837

Jelajah Manifesto Pakatan Rakyat N.Sembilan Feb 2012


SIRI JELAJAH CERAMAH PENERANGAN

Manifesto Pakatan N.Sembilan serta isu semasa


CERAMAH SIRI 1

Tarikh : 5 Feb 2012, Ahad

Masa : 9 mlm

Tempat : Taman Pinggiran Senawang, Sg Gadut, Seremban

Penceramah : YB Salahuddin Ayub, Adly Zahari, Chegubard, YB Hj Taufek, Ustaz Fairus


CERAMAH SIRI 2

Tarikh : 11 Feb 2012, Sabtu

Masa : 9 mlm

Tempat : DUN Paroi , UPU Senawang(tempat akan dimaklumkan)

Penceramah : YB Dr Dzulkifli Ahmad, Ustaz Khairul Anuar Mohd Wafa, Nazree Yunus, Hakki Bawadi


CERAMAH SIRI 3

Tarikh : 24 Feb 2012, Jumaat

Masa : 9 mlm

Tempat : DUN Paroi (tempat akan dimaklumkan)

Penceramah : Ustaz Nasarudin Hassan Tantawi, Nazree Yunus, Ustaz Nasaei, Hakki Bawadi


CERAMAH SIRI 4

Tarikh : 25 Feb 2012, Sabtu

Masa : 9 mlm

Tempat : DUN Chembong (tempat akan dimaklumkan)

Penceramah : YB Ng Suee Lim, Chegubard, Ustaz Norazman Mohamad, Dr Rosli Yaakop, Rozmal Malakan

Makan ala kampung bersama Presiden PAS

Orang ramai adalah dijemput hadir ke Majlis Kenduri Rakyat bersama Presiden PAS YB Dato Seri Hj Abdul Hadi Awang pada 19 Feb 2012 hari Ahad bermula jam 8 malam di Kg. Batu, Rembau, Negeri Sembilan Darul Khusus.

Majlis ini adalah merupakan program anjuran bersama PAS Kawasan Rembau, PAS DUN Chembong, PAS DUN Kota serta PKR Rembau dan Kg. Batu.

Tiada sebarang bayaran atau kupon dikenakan untuk Program Makan Malam sempena Majlis Kenduri Rakyat ini.

Alhamdulillah pihak penganjur setakat ini telah menerima sumbangan seekor lembu, beras serta bahan masakan lain untuk program ini.

Kepada mereka yang masih ingin menyumbang untuk menjayakan lagi program ini, masih ada peluang untuk menaja peralatan logistik seperti beberapa buah khemah yang dianggarkan kosnya sekitar RM2,000.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun PAS Kawasan Rembau di BIMB 05012010073347 atau di Maybank 155126945930 atau menghubungi Pengarah Program Sdr Rozmal di talian 012-2267406 .

1/28/12

Ceramah Us Norazman Mohamad 8 Feb 2012 di Senawang


CERAMAH MAULID NABI

Oleh Ustaz Nor Azman bin Mohamad

Tarikh : 8 Feb 2012, Rabu

Masa : 7.45 malam

Tempat : Surau Taman Alamanda, Senawang

Muslimin serta muslimat semua dijemput hadir

Sambutan MaulidurRasul Bandar Seremban Selatan Februari 2012


CERAMAH MAULIDUR RASUL

Tarikh : 4 Februari 2012 (Sabtu)

Masa : 7.30 malam - 9.30 malam (solat maghrib berjamaah)

Tempat : Surau An-Naim, Bandar Seremban Selatan Fasa 3B

Tetamu : Ustaz Yusmi Hanif bin Ariffin http://yusmialfaruqi.blogspot.com (Nazir Masjid Jamek Bandar Baru Salak Tinggi)


CERAMAH MAULID NABI

Tarikh : 10 Februari 2012 (Jumaat)

Masa : 7.30 malam - 9.30 malam (solat maghrib berjamaah)

Tempat : Surau An-Nur, Bandar Seremban Selatan Fasa 2

Tetamu : Ustaz Johari bin Mohd Som


Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir

Sambutan MaulidurRasul Bandar Seremban Selatan Februari 2012


CERAMAH MAULIDUR RASUL

Tarikh : 4 Februari 2012 (Sabtu)

Masa : 7.30 malam - 9.30 malam (solat maghrib berjamaah)

Tempat : Surau An-Naim, Bandar Seremban Selatan Fasa 3B

Tetamu : Ustaz Yusmi Hanif bin Ariffin http://yusmialfaruqi.blogspot.com (Nazir Masjid Jamek Bandar Baru Salak Tinggi)


CERAMAH MAULID NABI

Tarikh : 10 Februari 2012 (Jumaat)

Masa : 7.30 malam - 9.30 malam (solat maghrib berjamaah)

Tempat : Surau An-Nur, Bandar Seremban Selatan Fasa 2

Tetamu : Ustaz Johari bin Mohd Som


Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir

1/26/12

Ceramah Maulid Nabi 28 Jan 2012 di SenawangCERAMAH MAULID NABI
Oleh Tuan Guru Nik Razi bin Nik Mat
Tarikh : 28 Jan 2012, Sabtu
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Matahari Height, Senawang
Muslimin serta muslimat semua dijemput hadir

Cabut bendera PAS rajin, tapi warga Nigeria tak terkawal

Apakah Majlis Perbandaran Nilai, N.Sembilan hanya rajin untuk mencabut bendera-bendera PAS dan PKR yang dipasang di sekitar Seremban tetapi tidak dapat mengawal warga Nigeria yang tidak mematuhi undang-undang negara serta tidak menghormati budaya rakyat tempatan? Gambar petugas Majlis Perbandaran Nilai sedang melakukan operasi mencabut bendera-bendera PAS dan PKR dari Facebook Sdr Husaini di http://www.facebook.com/profile.php?id=100000436580783

Warga asing bermasalah di Sri Palma Villa, Mantin

Aduan Rakyat Online 24 Jan 2012

Masalah warga asing yang tinggal di apartment, Sri Palma Villa – Mantin, Negeri Sembilan ini memang amat merungsingkan kami semua penduduk di sini. Buat bising sana sini, bergaduh sesama mereka, mabuk. Bukan baru lagi perkara ini, dah lama tapi tindakan jarang dilakukan oleh pihak berkuasa. Telefon pun selalu tak datang atau lambat. Sikap pihak berkuasa ini juga harus diambil tindakan. Makan gaji buta? Malas? Tidur?

Malam tahun baru cina ini, mereka buat hal lagi. Mabuk di kawasan apartment, tepi tasik. Menjerit sana sini, bergaduh. Botol kaca arak mereka baling saja ke tanah. Ada yang baling ke dalam tasik. Macam mana kalau orang Islam yang tidak tahu mengenai hal ini, dan pergi duduk dikawasan dicemari arak itu? Kanak-kanak terpijak serpihan kaca? Penduduk yang memancing ikan di tasik itu, makan ikan nya?

Bila kita tegur, mereka marah kita balik, maki kita pula. Ini negara siapa? Undang-undang siapa? Hak siapa?

Pemberi sewa pun satu masalah juga, sanggup pekakkan telinga, butakan mata, semata-mata kerana wang. Kalau mereka tidak menyewakan kepada warga asing ini memang tak akan ada masalah. Bukan semua warga asing ini bermasalah, hanya mereka yang berasal dari Nigeria. Apartment ini bukan untuk mereka pun. Pihak Kolej dah pun memberi mereka hostel. Sebabkan nak kebebasan, orang lain yang kena tanggung. Malu saya nak mengaku yang rakyat Malaysia ini selalu tidak fikir panjang. Tolong fikir tentang akibatnya sekali sebelum buat sesuatu.

Sudah 3 tahun lebih perkara ini semua asyik berulang. Kami sebagai penduduk sudah pun mengambil tindakan yang kami mampu. Tapi malangnya, bila penyewa dan pihak berkuasa tidak sama-sama memberi kerjasama. Perkara yang sama terus berulang. Kami pembeli rumah yang tinggal di sini pula yang kena tahan? Kene pindah keluar? Dimanakah rasa tanggungjawab? Wang memang membutakan mata manusia..

Diharap pihak yang berkaitan, dapat bawa ke tengahkan hal ini. Sedarkan semua rakyat. Ini negara islam, ada batas yang perlu dijaga atau mereka ketahui. Bukan kita larang mereka untuk minum arak dan sebagainya, tapi jangan sampai melampaui batas. Minum arak dirumah bukan tak boleh. Merata-rata botol arak mereka buang. Tangga, lif, taman, laluan kaki lima, tempat parking. Kadang-kadang balik dari tingkat atas ke bawah. Macammana kami nak tahu tempat yang kami pegang itu suci? Kena pakai sarung tangan pergi kemana-mana?

Ini sahaja aduan yang saya hantarkan walaupun ada banyak lagi. Kalau nak tulis, panjang nya boleh jadi macam satu novel. Anda boleh gelak, anda boleh cakap yang kami ini terlalu cerewet, kami tak kisah. Tak sudi atau rasa tak perlu datang tolong pun kami tak kisah. Janji kami tak berdiam diri dan akan terus mencuba untuk menanggani masalah ini. InsyaAllah, perkara macam ini akan berakahir satu hari nanti. Terima Kasih.

By: Awan

http://www.aduanrakyat.com.my/warga-asing-bermasalah-di-sri-palma-villa-mantin

1/25/12

Program ABU 28 Jan 2012 di Seremban Selamat


CERAMAH ASALKAN BUKAN UMNO – ABU

Tarikh : 28 Jan 2012, Sabtu

Masa : 8.30 mlm

Tempat : Pasti Hasanah, Bandar Seremban Selatan, Sg Gadut, N.Sembilan

Penceramah :

YB Dr Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen (PAS) Kuala Selangor

En. Haris Ibrahim, ABU

En. Sambulingam, HINDRAF

Chegubard, SAMM

Untuk maklumat lanjut hubungi 019-2171942 , 017-3851930

Semua dijemput hadir

1/22/12

Pengsan empat jam beratur tuntut baucar RM500 BR1M

Sinar Harian 22 Jan 2012 . ULU KLAWANG, Jelebu - Akibat menunggu terlalu lama, seorang wanita Orang Asli jatuh pengsan ketika beratur semasa menuntut baucar wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Dewan Orang Ramai Kampung Batu Serambai, di sini, tengah hari semalam.

Sinar Harian difahamkan, wanita berkenaan, Ros Geboy, 43, dari Kampung Orang Asli Kelaka hadir ke dewan itu seawal kaunter itu dibuka iaitu pada jam 8 pagi.

Menurut adiknya, Wahab Geboy, 42, kakaknya beratur hampir empat jam dari jam 8 pagi hingga kira-kira jam 12.30 tengah hari.

“Kakak saya tidak menghidap sebarang penyakit tetapi mungkin disebabkan cuaca yang sangat panas dan terpaksa beratur panjang menyebabkan dia pengsan.

“Kakak saya pengsan selama setengah jam sebelum ambulans datang menghantarnya ke Hospital Jelebu,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, kakitangan bank yang bertugas bertindak menuntutkan baucar BR1M milik Ros setelah mendapati dia pengsan ketika beratur.

“Saya juga keletihan akibat menunggu terlalu lama tetapi tidak kisah kerana sudah biasa beratur panjang.

“Cuma mungkin disebabkan cuaca panas, ia menyebabkan orang mudah pening,” katanya.

Sementara itu, tinjauan mendapati jumlah penerima yang ramai menyebabkan proses tuntutan baucar memakan masa hingga ada yang terpaksa beratur di luar dewan.

Dalam pada itu, seramai 488 penerima baucar BR1M bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Klawang menghadiri majlis penyerahan bantuan berkenaan.

Penyampaian baucar itu disempurnakan Ahli Parlimen Jelebu, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Klawang, Datuk Yunus Rahmat dan Pegawai Daerah Jelebu, Zulkifli Baharan.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/pengsan-empat-jam-beratur-1.19566

1/20/12

Ceramah PRU13 24 Jan 2012 di Jelebu

CERAMAH UMUM
Tarikh : 24 Januari 2012, Selasa
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Simpang Durian, Jelebu, N.Sembilan (dari K.Pilah menghala ke Karak, sempadan dengan Simpang Pelangai, Bentong, Pahang)
Penceramah : Chegu Bard, Aiman Athirah, Wfauzdin NS dan pimpinan PAS N9

Semua dijemput hadir

1/19/12

Ceramah PRU13 24 Jan 2012 di Seremban SelatanCERAMAH PRU 13
Bersama :
Ustaz Nasrudin Hassan , Ketua Pemuda PAS Pusat
Yb Hj Taufek , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
YB Abdullah Sani , Ahli Parlimen Kuala Langat
Siti Aisyah , Ketua Srikandi PKR
Tarikh : 24 Jan 2012, Selasa
Masa : 9 mlm
Tempat : PASTI Al Hasanah, Bandar Seremban Selatan, Sg Gadut, Seremban

Semua dijemput hadir

Bob Lokman di Seremban 23 Jan 2012CERAMAH UMUM
Penceramah : Bob Lokman, Dr Badrulamin Bahron dan Zulkefly Mohamad Hj Omar
Tarikh : 23 Jan 2012, Isnin
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)

Semua dijemput hadir

1/18/12

Dato Tuan Ibrahim di Lenggeng 27 Jan 2012


CERAMAH PERDANA

Tarikh : 27 Jan 2012, Jumaat

Masa : 9 mlm

Tempat : Markas PAS Lenggeng, Taman Ulu Beranang, Lenggeng, N.Sembilan

Penceramah :

Dato Tuan Ibrahim Tuan Man - Ketua Penerangan PAS Pusat

Shamsul Iskandar Md Akin - Ketua AMK Pusat

Zulkefly Mohamad Hj Omar - AJK PAS Pusat


Semua dijemput hadir

1/17/12

YB Dr Hatta Ramli 18 Jan 2012 di Seremban

CERAMAH UMUM
Bersama :
YB Dr. Hatta Ramli (Pengarah Pilihanraya PAS Pusat)
Saudara Sani Hamzan (Pengarah Jabatan Pilihanraya Pengundi Muda Pemuda PAS Malaysia)
YB Mohd Taufek Abd Ghani (Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan).
Tarikh : 18 Jan 2012 , Rabu
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas MTD PAS Lenggeng, Taman Panchor Jaya - Fasa 7, Seremban

Semua dijemput hadir

MANIFESTO PAKATAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

MANIFESTO PAKATAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN
PILIHAN RAYA UMUM KE 13 (PRU13)

“Pakatan Rakyat Prihatin Rakyat” - Tonggak Nan Sembilan

Tonggak 1: Rakyat Itu Tuan

1.0 Pentadbiran dan Kewangan Awam

1.1 Mewajibkan Menteri Besar dan Ahli EXCO mengisytiharkan harta.
1.2 Menguruskan kewangan Negeri secara berhemat dan memastikan tiada ketirisan dan pembaziran dalam belanjawan Kerajaan.
1.3 Mengamalkan sistem tender terbuka bagi perolehan dan projek pembangunan sektor awam.
1.4 Menubuhkan Badan Semak dan Tara untuk meningkatkan keamanahan, ketelusan, kebertanggugjawaban dan membasmi rasuah.
1.5 Menangani kerenah birokrasi dan campur tangan politik dalam pentadbiran awam supaya urusan rakyat dengan jabatan dan agensi kerajaan mudah, cepat, telus dan tanpa rasuah dan pilih kasih.
1.6 Mendemokrasikan pemilihan ahli majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan membuka mesyuarat PBT kepada orang ramai.
1.7 Mendemokrasikan pemilihan ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong (JKKK).
1.8 Mewujudkan “Enakmen Kebebasan Maklumat” bagi memberi akses kepada rakyat mendapatkan maklumat awam.

**********
Tonggak 2: Rakyat Nan Senang dan Sejahtera

2.0 Ekonomi

2.1 Membangunkan ekonomi secara seimbang, mewujudkan peluang pekerjaan dan merapatkan jurang pendapatan.
2.2 Mengutamakan projek dan kegiatan ekonomi yang boleh meningkatkan pendapatan dan taraf hidup rakyat secara langsung.
2.3 Membangunkan sektor perumahan dan komersial sebagai pemangkin pertumbuhan ekonomi Negeri.
2.4 Membangunan sektor pertanian dengan penekanan kepada pengeluaran makanan, industri pemprosesan makanan dan penyelidikan dan pembangunan pertanian.
2.5 Memajukan tanah terbiar termasuk tanah pusaka adat.
2.6 Meningkatkan pelaburan langsung dalam sektor industri dengan menawarkan pakej insentif pelaburan seragam kepada pelabur dalam dan luar negara.
2.7 Menggalakkan pembangunan sektor industri kecil dan sederhana.
2.8 Mempromosi Negeri Sembilan sebagai destinasi pilihan pelancong tempatan dan antarabangsa.
2.9 Meningkatkan prestasi syarikat-syarikat milik kerajaan Negeri.

**********
Tonggak 3: Rakyat Nan Bertelapak

3.0 Tanah dan Perumahan

3.1 Menukar tanah tempat kediaman milik pajakan (leasehold) kepada milik kekal (freehold).
3.2 Memberi milik kepada pemegang tanah TOL (kecuali rizab jalan, sungai dan seumpamanya) yang telah diusahakan atau diduduki selama 25 tahun ke atas.
3.3 Menjamin tidak menaikkan kadar cukai tanah dan cukai taksiran selama 5 tahun.
3.4 Mensasarkan setiap keluarga memiliki sebuah rumah kediaman mampu milik.
3.5 Memperkasa dasar penggantian tanah rizab Melayu yang diambil kerajaan.
3.6 Melindungi kepentingan dan kedudukan Orang Asal.

**********
Tonggak 4: Rakyat Nan Berilmu

4.0 Pendidikan

4.1 Mewujudkan skim bantuan pendidikan bagi memastikan setiap anak warga Negeri Sembilan mendapat pendidikan sekurang-kurangnya sehingga ke peringkat SPM.
4.2 Memberi bantuan secara sistematik kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR), Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), Sekolah Jenis kebangsaan Tamil (SJKT) dan sekolah-sekolah tinggi persendirian.
4.3 Memberi sumbangan sebanyak RM1,500 kepada pelajar yang berjaya mengikuti ijazah pertama dan RM1,000 diploma di IPTA dan IPTS yang diiktiraf.
4.4 Menjadikan Negeri Sembilan hub pendidikan utama di wilayah selatan Semenanjung.

**********
Tonggak 5: Rakyat Nan Berakhlak

5.1 Islam dan Pendidikan Islam

5.1.1 Memperkemas sistem pungutan dan agihan zakat sebagai satu instrumen pembasmian kemiskinan.
5.1.2 Memperkemas pentadbiran wakaf.
5.1.3 Meningkatkan peruntukan kewangan tahunan untuk hal ehwal agama Islam.
5.1.4 Menggalakkan masyarakat Islam menjadikan masjid sebagai pusat kegiatan masyarakat.
5.1.5 Menggalakkan penglibatan ahli qariyah dalam memilih AJK Masjid masing-masing.
5.1.6 Mengembangkan sistem pendidikan sekolah agama rakyat (SAR) secara sistematik.
5.1.7 Melanjutkan pendidikan KAFA sehingga ke sekolah menengah.
5.1.8 Menaikkan elaun guru KAFA kepada RM1,000 sebulan dan memberi elaun RM250 sebulan kepada guru Al Qur’an.

5.2 Agama-Agama Lain

5.2.1 Mewujudkan portfolio hal ehwal bukan Islam.
5.2.2 Memberikan peruntukan tahunan kepada badan-badan induk agama bukan Islam.
**********
Tonggak 6: Rakyat Nan Aman dan Mencintai Alam

6.1 Keselamatan, Jenayah, Gejala Sosial

6.1.1 Memperkasa mekanisma penguatkuasaan undang-undang dan peraturan keselamatan bagi membendung jenayah dan gejala sosial.
6.1.2 Menambahbaik sistem pencahayaan dan sistem keselamatan di tempat-tempat yang kerap berlaku jenayah.
6.1.3 Memberi insentif kepada majikan menyediakan kemudahan pengangkutan kepada pekerja wanita yang berkerja syif malam bagi menjaga keselamatan mereka.
6.1.4 Penguatkuasaan yang lebih ketat terhadap perbuatan merosakkan kemudahan dan harta awam.

6.2 Alam Sekitar

6.2.1 Menguatkuasakan undang-undang dan peraturan yang tidak mengizinkan apa jua pembangunan dijalankan selagi kajian impak alam sekitar dan sosial belum dikemukakan.
6.2.2 Menguatkuasakan undang-undang dan peraturan berkaitan pembuangan sisa industri bagi mencegah pencemaran sungai, tasik, laut, persekitaran dan udara.
6.2.3 Menghijaukan persekitaran dengan mewujudkan banyak taman bunga di taman-taman perumahan dan menanam pokok-pokok di sepanjang jalan raya.
6.2.4 Menjaga kebersihan persekitaran bandar, kampung, kawasan perumahan di estet-estet dan kawasan Felda.
6.2.5 Memulihara rizab hutan simpan, hutan perlindugan hidupan liar, kawasan tadahan air, taman-taman hutan lipur dan rizab hutan bakau di kawasan persisiran pantai.

**********
Tonggak 7: Rakyat Nan Selesa

7.0 Infrastruktur dan Kemudahan Awam

7.1 Memastikan perkhidmatan pengangkutan awam yang lebih berkesan untuk penduduk bandar dan luar bandar.
7.2 Meningkatkan mutu jalan-jalan raya di seluruh Negeri Sembilan.
7.3 Menyelesaikan masalah gangguan bekalan air di seluruh Negeri Sembilan dan memastikan mutu air sentiasa tinggi.
7.4 Membina dewan komuniti dan taman rekreasi dan memasang lampu jalan di taman-taman perumahan dan kampung-kampung tradisi, kawasan perumahan estet dan kawasan Felda.
7.5 Mewujudkan zon akses kepada internet secara percuma di seluruh Negeri Sembilan.

**********
Tonggak 8: Wanita di Martabatkan, Rakyat Nan Muda Disayangi, Nan Dizalimi Dibela dan Nan Tua Disantuni

8.1 Wanita dan Keluarga

8.1.1 Menyediakan kemudahan penjagaan anak di jabatan-jabatan dan agensi kerajaan dan menggalakkan majikan sektor swasta menyediakan kemudahan yang sama.
8.1.2 Menubuhkan dana usahawan wanita bagi membantu wanita menceburkan diri di dalam perindustrian dan perniagaan.
8.1.3 Memperkenalkan waktu kerja anjal bagi kaum wanita di sektor awam supaya wanita yang bekerja tidak mengorbankan kesejahteraan keluarga.
8.1.4 Memastikan kaum wanita diwakili di dalam Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).
8.1.5 Memberi bantuan tahunan RM 500 kepada ibu-ibu tunggal yang layak.
8.1.6 Memberi 7 hari cuti ehsan kepada pekerja sektor awam yang kematian pasangan.
8.1.7 Membuka akaun tabungan permulaan RM100 bagi setiap kelahiran bayi.

8.2 Anak Muda

8.2.1 Menyuburkan semangat sukarelawan, khidmat masyarakat dan suka menjelajah di kalangan anak muda.
8.2.2 Mengadakan projek usahawan muda bagi menggalakkan anak muda menceburkan diri dalam perindustrian dan perniagaan.
8.3.3 Mewujudkan pusat perniagaan dan kebudayaan untuk anak muda.
8.2.4 Memastikan anak muda diwakili di dalam Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).
8.2.5 Meningkatkan akses kepada kemudahan-kemudahan sukan milik kerajaan untuk kegunaan anak muda.
8.2.6 Meningkatkan pembangunan sukan.

8.3 Peneroka Felda

8.3.1 Menyokong cadangan mengagihkan tanah Perladangan Felda Sdn. Bhd. kepada generasi kedua peneroka.
8.3.2 Mempercepatkan pengeluaran geran hakmilik tanah kepada peneroka yang telah melunaskan hutang kepada Felda.
8.3.3 Menyokong usaha Felda membina rumah mampu milik di kawasan Felda untuk generasi kedua peneroka.
8.3.4 Bekerjasama dengan Felda menyediakan program pendidikan agama kepada anak-anak peneroka.


8.4 Kebajikan

8.4.1 Memperkasa sistem bantuan kebajikan kepada golongan sasar (warga emas, fakir miskin, golongan berpendaptan rendah, golongan tidak bernasib baik dan orang kurang upaya).
8.4.2 Memberi sumbangan tahunan RM100 kepada warga emas.
8.4.3 Menyediakan InsuranTakaful Kifalah Berkelompok secara percuma kepada warga emas (manfaat kematian RM2,500 akan dibayar kepada waris).
8.4.4 Memberi bantuan pakaian seragam sekolah bernilai RM100 kepada pelajar sekolah rendah dan menengah dari keluarga yang berpendapatan bulanan RM1,500 ke bawah.
8.4.5 Memastikan persekitaran dan prasarana yang akrab OKU di bangunan kerajaan dan menggalakkan sektor swasta menyediakan kemudahan yang sama di premis masing-masing.
8.4.6 Menggalakkan majikan di sektor awam dan swasta memberi pertimbangan istimewa kepada OKU di dalam pengambilan pekerja.
8.4.7 Kerajaan Negeri memberi sumbangan tetap, tertakluk kepada kemampuan kewangan, kepada badan-badan bukan kerajaan yang menjalankan aktiviti kebajikan.

**********
Tonggak 9: Rakyat Nan Berbudaya dan Beradat

9.0 Seni Budaya dan Adat

9.1 Merakyatkan seni budaya setiap kaum.
9.2 Menubuhkan Perbadanan Pembangunan Tanah Adat bagi membangunkan tanah adat yang terbiar.
9.3 Menaikkan elaun Datok Lembaga Adat kepada RM1,000 sebulan dan memberi elaun sebanyak RM250 sebulan kepada Buapak-Buapak.
9.4 Menubuhkan sebuah institusi bagi memperkasakan adat perpatih.

1/16/12

ADUN Pakatan Rakyat N.Sembilan berkorban demi rakyatSebaik sahaja kerajaan BN hampir tumbang di Negeri Sembilan pada Pilihanraya Umum ke 12 pada tahun 2008, Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan kerajaan negeri akan memotong elaun pengurusan pejabat ADUN sebanyak RM1,500. ADUN dari Pakatan Rakyat menggunakan elaun mereka sendiri untuk menampung kos pengurusan Pusat Khidmat Masyarakat di tempat mereka sendiri.

Katakanlah elaun wakil rakyat Pakatan Rakyat di N.Sembilan ini sekitar RM6,00 sebulan. Sewa pejabat sekitar RM500, bayaran utiliti sekitar RM300, bayaran pembantu khas sekitar RM1000. Berapalah baki yang ada untuk kegunaan sendiri dan kegunaan mereka yang memerlukan bantuan.

Contohnya ADUN Paroi, 50 peratus dari gajinya digunakan untuk tabung rakyat Paroi. Itu tidak termasuk kos pengurusan Pusat Khidmat.

Ke mana perginya penjimatan sebanyak RM648,000 setahun yang dipotong dari elaun pengurusan pejabat ADUN? Jika sudah 4 tahun sudah ada hampir RM2.6 juta.

********
Mohd Taufek cipta sinar dan sejarah PAS di Dun Negeri Sembilan

Kejayaan anak Rembau bersama Barisan Rakyat yang dikepalai Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan, Mohd Tafek adul Ghani amat manis sekali apabila PAS buat pertama kalinya dalam sejarah selepas berpuluh-puluh tahun mengintai ruang menghantar wakil sulong ke Dun Negeri Sembilan tercapai.

Lulusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Biokimia dari UKM ini berhasrat membuka Pusat Khidmat Rakyat selain menginfakkan 50 peratus dari gaji yang bakal diterimanya selaku Wakil Rakyat Paroi ke dalam Tabung Rakyat Paroi.

http://pasns.blogspot.com/2008/03/mohd-taufek-cipta-sinar-dan-sejarah-pas.html

Potong Elaun Pusat Khidmat Masyarakat RM 1500

SEREMBAN 3 April – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) menyambut baik langkah kerajaan negeri memotong RM1,500 sebulan daripada pembiayaan pengurusan pejabat dalam pakej elaun mereka untuk disalurkan kepada rakyat yang memerlukan.

Langkah itu, bagi membolehkan kerajaan melakukan penjimatan, sementara wang terkumpul sebanyak RM648,000 setahun itu akan digunakan untuk kepentingan dan kebajikan rakyat.

http://aminuddinharun.blogspot.com/2008/04/potong-elaun-pusat-khidmat-masyarakat.html

MB sebagai Bapa Angkat DUN Paroi, 3 Jamuan Raya dalam seminggu di DUN Paroi dan 3 Pusat Khidmat Masyarakat BN di DUN Paroi. Kisah penuh di http://pasns.blogspot.com/2012/01/untung-dun-paroi-3-jamuan-raya-3-pusat.html

1/13/12

Peluang pelaburan bulanan Sekolah Tahfiz serendah RM20Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum (SRIIDU) ditubuhkan pada tahun 2009, dan berdaftar di bawah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan.

SRIIDU ditubuhkan oleh siswazah lepasan Universiti Al Azhar, Mesir bertujuan untuk mewujudkan sistem pendidikan Tahfiz Al Quran dan Akademik bermula di peringkat sekolah rendah.

SRIIDU ketika ini beroperasi di Ad-Dirasah Ilmiah IT Centre, Taman Rasah Jaya, Seremban, Negeri Sembilan.

Kini terdapat 52 orang pelajar di SRIIDU.

SRIIDU juga membiayai pengajian untuk anak-anak yatim dan pelajar yang kurang berkemampuan yang belajar di sini.

Sehubungan dengan itu SRIIDU membuka peluang kepada orang ramai untuk memberi sumbangan bulanan sebanyak RM20 untuk kos pengurusan, makan minum para pelajar dan sebagainya.

Untuk sebarang pertanyaan atau sumbangan sila hubungi :
019-6500927 (Mudir) Ustaz Mohd Khairi
019-6644320 (Bendahari) Ustaz Mohd Nazri

Sumbangan melalui bank atas nama SRI DARUL ULUM
No akaun bank CIMB : 05040000993100

Atau alamatkan ke :

Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum (SRIIDU)
No 3694, Tingkat 1 & 2, Jalan RJ 6/9,
Taman Rasah Jaya,
70300 Seremban,
Negeri Sembilan

Untuk keterangan lanjut sila dapatkan di www.facebook.com/SriiTahfizDarulUlum

Malaysia pusat wang haram Asia?Malaysia pusat wang haram Asia?
Dr Rosli Yaakop, 13 Januari 2012

Dalam laporan bertajuk “Aliran Wang Haram dari Negara-negara Sedang Membangun: 2002-2006 (Illicit Financial Flows from Developing Countries: 2002-2006) yang diterbitkan dalam tahun 2008, Global Financial Integrity (GFI), sebuah pertubuhan penyiasatan kewangan antarabangsa, mendedahkan wang haram (illicit money) berjumlah USD1 trilion mengalir keluar meninggalkan negara-negara sedang membangun setiap tahun dalam tempoh 2002-2006. Di dalam laporan selanjutnya yang diterbitkan dlam tahun 2011 bertajuk “Aliran Wang Haram dari Negara-negara sedang Membangun: 2000-2008 – Kemaskini dengan Fokus kepada Negara-Negara Asia” (Illicit Financial Flows from Developing Countries: 2000-2008 – Update with a Focus on Asia), pertubuhan itu mendapati pemindahan wang haram yang lebih besar, iaitu, US1.26 trilion, berlaku setiap tahun dalam tempoh 2002-2008. GFI di dalam laporan yang dikemaskinikan ini menyebut perkara-perkara berikut:

Negara-negara Asia adalah penjana utama wang haram menyumbang sebanyak 44.4% kepada jumlah aliran wang haram dunia.

10 negara menyumbang sebanyak 70% kepada jumlah aliran wang haram dunia terdiri dari, mengikut urutan ranking masing-masing, China (USD2.18 trilion), Russia (USD427 bilion), Mexico (USD416 bilion), Saudi Arabia (USD302 bilion), Malaysia (USD291 bilion), Emiriyyah Arab Bersatu (USD276 bilion), Kuwait (USD242 bilion), Venuzuela (USD157 bilion), Qatar (USD138 bilion) dan Nigeria (USD130 bilion).

Lima negara Asia yang mengalami pemindahan wang haram ke luar negeri yang besar terdiri dari China (USD2.18 trilion), Malaysia (USD291 bilion), Filipina (USD109 bilion), Indonesia (USD104 bilion) dan India (USD104 bilion). Kelima-lima negara ini menyumbang 96.5% kepada jumlah aliran keluar wang haram dari Asia.

Aliran keluar wang haram dari negara-negara pengeksport petroleum seperti Russia, Emiriyyah Arab Bersatu, kuwait dan Nigeria semakin meningkat.

Bagi Malaysia, laporan terkini terbitan GFI itu mendedahkan sebanyak US291 bilion (RM1,077 bilion) wang haram telah mengalir keluar dari negara ini dalam tempoh 9 tahun (2000-2008). Penemuan ini amat memeranjatkan kerana, pertama, dari kalangan 152 buah negara, aliran keluar wang haram dari Malaysia adalah yang kelima terbesar di dunia dan yang kedua terbesar di kalangan lima negara Asia, tidak sepadan dengan saiz ekonomi. Dari segi saiz Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), Malaysia adalah sebuah ekonomi yang kecil pada kedudukan ke 38 dari 190 buah negara. Kedudukan Malaysia dalam aliran keluar wang haram jauh lebih buruk berbanding negara Thailand (ke 24) yang saiz ekonominya lebih besar, Brunei (ke 30), Bangladesh (ke 46) dan Zimbabwe (ke 73).

Kedua, dalam tempoh kajian (2000-2008) Malaysia menguatkuasakan kawalan pertukaran asing yang ketat yang tidak membenarkan warga negara dan pelabur asing membawa wang ke luar negera sesuka hati. Sejak 1998, pasaran luar persisiran pantai bagi ringgit telah dihentikan, matawang ringgit denominasi besar (RM1000 dan RM500) dimansuhkan, pelabur-pelabur luar dibenarkan menghantar dividen ke luar negara hanya selepas satu tahun ia diperolehi dan pelbagai lagi sekatan yang menghalang aliran keluar dana dari Malaysia.

Ketiga, aliran keluar wang haram itu berterusan dalam tempoh yang panjang sedangkan di Bank Negara Malaysia telah diwujudkan Unit Perisikan Kewangan atau “Financial Inteligence Unit” (sejak 2002) bagi mengesan aktiviti penyeludupan wang haram ke luar negara dan juga Bank Negara menguatkuasakan undang-undang “money laundering.”

Ini mengundang persoalan: Bagaimanakah wang haram yang begitu besar jumlahnya boleh mengalir keluar dari Malaysia tanpa dapat dikesan oleh “radar” Bank Negara Malaysia?

Wang haram atau “illicit money” adalah wang yang dijana oleh pemiliknya secara tidak sah atau menyalahi undang-undang dan dipindahkan ke luar negara atau digunakan oleh pemiliki dengan cara yang melepasi pengesanan dan rekod oleh pihak berkuasa di negara asal wang berkenaan. Sebahagian besar wang haram ini mengambil bentuk wang rasuah, bayaran komisyen yang tidak sah, pelarian dari cukai, wang rompakan dan penipuan, wang dari hasil penjualan dadah dan wang yang dijana dari pelbagai kegiatan haram. Ianya mengalir keluar negara dengan pelbagai cara seperti pemesongan nilai perdagangan (trade mispricing), penyeludupan, pergerakan wang tunai secara pukal (misalnya, dimuatkan di dalam kapal terbang pribadi) dan pindahan telegrafik (wire transfer).

Bagi Malaysia, memandang amalan rasuah amat berleluasa dan semakin teruk, maka dipercayai wang haram yang mengalir keluar dari Malaysia ke luar negara sebahagian besarnya adalah wang rasuah. Besarnya jumlah wang haram yang meleleh ke luar adalah satu mercu tanda penunjuk kepada parahnya gejala rasuah di Malaysia. Ia mensahihkan kedudukan Malaysia sebagai negara ke 60 dalam indeks persepsi rasuah dunia (2010).

Aliran keluar wang haram yang begitu besar dan gagal pula dikesan oleh pihak berkuasa menimbulkan berbagai kekhuatiran. Pertama, dikhuatiri di Malaysia wujud sindiket penyeludupan wang haram ke luar negara yang gagal dikesan dan dibenteras oleh pihak berkuasa.

Kedua, dikhuatiri aktiviti penyeludupan wang haram ke luar negara ini melibatkan “pemakan rasuah” bertaraf “ikan jerung” kerana tidak mungkin pemakan-pemakan rasuah yang bertaraf “ikan bilis” memiliki kemampuan untuk memindahkan wang haram ke luar negara selain daripada menyimpan wang itu di bawah tilam di kamar tidur.

Ketiga, yang paling dikhuatiri ialah kegiatan pemindahan wang haram ke luar negara ini mungkin mendapat restu dan perlindungan dari pihak berkuasa termasuklah pihak berkuasa Kastam dan Bank Negara Malaysia. Ketidakberkesanan penguatkuasaan undang-undang yang ada dan lemahnya pihak berkuasa untuk bertindak mungkin disebabkan wujudnya “tangan-tangan ghaib” yang lebih berkuasa.

Wang haram yang berjaya dipindahkan ke luar negara akhirnya akan disimpan bank-bank di negara maju yang menyediakan kemudahan akaun rahsia (secret account) seperti yang disediakan oleh Swiss Bank (di bawah Swiss Banking Act 1934) atau dilaburkan dalam pelaburan hartanah di luar negara. Banyak maklumat dipaparkan di dalam media massa tentang cerita-cerita rakyat Malaysia memiliki akaun bank yang besar di luar negara dan memiliki hartanah di lokasi yang dihuni oleh golangan kaya dan terkenal namun jarang sekali didengar tentang laporan penyiasatan tentang asal usul wang itu. Tidak lama dahalu seorang ahli politik bertaraf menteri besar telah ditangkap oleh pegawai kastam di sebuah negara maju kerana cuba menyeludup wang tunai berjuta-juta ringgit nilainya ke negara itu tetapi undang-undang di Malaysia seolah-olah tidak cukup taring untuk bertindak tegas ke atas penyeludup wang haram itu. Sejak kebelakangan ini pula banyak berita yang menuduh seorang ahli politik dari Malaysia bertaraf ketua menteri dan ahli keluarga memilki pelbagai pelaburan dan aset di luar negara bernilai berbilion-bilion ringgit, namun tiada penyiasatan serius dijalankankan oleh pihak berkuasa, mensahihkan sangkaan bahawa di sana ada tangan-tangan ghaib yang melindungi pemakan rasuah menyeludup wang haram ke luar negara.

Apabila sejumlah wang sesebuah negara dipindahkan ke negara lain, peredaran wang yang dipindahkan itu terhenti. Dalam istilah ekonominya dikatakan “jumlah wang itu telah dibunuh.” Wang yang beredar dari tangan ke tangan – dari pengguna kepada pengeluar barangan dan dari pengeluar kepada pembekal faktor pengeluaran (modal, buruh, pemilik tanah dan bangunan dan pembekal bahan mentah) - akan mewujudkan kegiatan ekonomi dan menjana pekerjaan, pendapatan dan kekayaan. Selagi wang itu beredar dari tangan ke tangan di dalam negara, maka selama itulah wang itu akan terus menyumbang kepada pembesaran dan pertumbuhan kegiatan ekonomi, pendapatan dan kekayaan. Ini bermakna wang negara yang ditompokkan di dalam bank luar negara merugikan negara dan semakin besar jumlah wang yang dilarikan maka semakin besar kesan negatifnya kepada ekonomi negara. Rendahnya kadar pertumbuhan ekonomi dalam tempoh satu dekad yang lepas rupa-rupanya disebabkan, antara lain, oleh besarnya jumlah wang yang “dibunuh.” Besarnya jumlah wang haram mengalir ke luar negara secara berterusan dalam jangka masa yang panjang telah menyebabkan ekonomi Malaysia terperangkap dalam jerat “ekonomi berpendapatan pertengahan.” Wang yang sebegitu besar jumlah, seandainya kekal beredar di dalam negara, mampu melonjakkan pendapatan negara ke tahap yang lebih tinggi. Oleh itu diyakini sekiranya amalan rasuah dapat dibanteras, pacuan roda ekonomi Malaysia akan menjadi lebih pantas.

Subang Jaya
Jumaat, 12 Januari 2011

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/7552-malaysia-pusat-wang-haram-asia

1/12/12

5 petugas PAS Tampin dibebaskan


(Gambar: Taufek [kiri sekali] bergambar dengan lima pemimpin dan ahli PAS Tampin yang dibebaskan dengan jaminan polis hari ini)

TAMPIN, 12 Jan: Mahkamah Majistret Tampin membebaskan lima pemimpin dan ahli PAS kawasan Tampin yang ditahan tiga hari lalu oleh polis ekoran kejadian mengoyakkan poster sempena Rapat Pakatan Rakyat Negeri Sembilan 15 Januari ini.

Pembebasan mereka yang disambut oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Taufek Abd Ghani pagi ini. Mereka dibebas dengan jaminan polis.

Kelima-lima mereka ditahan tiga hari lalu ketika datang ke Balai Polis Tampin untuk membuat laporan polis ekoran pertengkaran yang berlaku antara mereka dengan sekumpulan orang yang mendakwa petugas Majlis Daerah Tampin kemudiannya.

Ia berlaku pada 9 Januari lepas, apabila kelima-lima mendapati poster Rapat Pakatan Rakyat N9 dikoyak selepas mereka memasangnya di pekan Gemencih.

Apabila kelima-lima petugas PAS yang diketuai Zanil Subuh, Ketua Penerangan PAS Tampin itu menyiasat mendapati sekumpulan orang sedang mengoyak poster itu. Apabila ditanya, mereka menjawab, mendapat arahan untuk membuang poster itu.

Ekoran itu, berlaku pertengkaran antara mereka kerana para petugas PAS ini beranggapan yang mengoyak ini dari parti lawan yang cuba merosakkan majlis mereka kerana tidak memperkenalkan diri atau berpakaian seragam.

Selepas itu, satu laporan polis dibuat. Para petugas PAS ini pula ke balai polis Tampin jam 2 pagi hari yang sama untuk membuat laporan polis juga ekoran pertengkaran itu.

Namun, mereka telah ditahan polis atas dakwaan menghalang tugas pejawat awam iaitu petugas Majlis Daerah Tampin yang membuang poster itu.

"Saya yakin sukar untuk mereka mendakwa kerana yang mendakwa petugas majlis daerah ini tidak berpakaian seragam, notis pula tidak dikeluarkan," kata Taufek, Adun Paroi itu.

Pakatan Rakyat merancang untuk mengadakan Rapat Rakyat N9 di Dataran Rakyat pekan Gemas Ahad ini.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, Haji Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng dijangka menyertai rapat yang dibuat di bumi NFC (National Feedlot Centre) ini.

Mereka memanggil Gemas bumi NFC kerana ladang lembu yang dimiliki NFC dibina di Gemas.

"Saya dapati moral kelima-lima mereka amat tinggi walaupun tiga malam tidur di lokap kerana selepas bebas terus mereka membuat kerja untuk rapat Pakatan Ahad ini," kata Taufek kepada Harakahdaily.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/7537-5-petugas-pas-tampin-dibebaskan

5 pejuang PAS Tampin ditahan lokap polis makin bersemangat


5 TAHANAN REMAN AKTIVIS PAS TAMPIN BEBAS

12 Jan 2012 - Dari Blog Sokong PR

5 oang aktivis Pas Tampin yang ditahan reman sejak malam Isnin lalu telah bebas pada tengahari ini. Kelima-lima aktivis Pas ini telah menghalang seorang yang tak dikenali yang telah meruntuhkan poster dan kain rentang berkaitan dengan pelancaran manifesto Pakatan Rakyat Negeri Sembilan pada 15 Januari ini di Dataran Gemas.

Orang yang tak dikenali itu akhirnya diketahui adalah kakitangan PBT Tampin. Kakitangan PBT ini tidak memakai pakaian seragam semasa meruntuhkan poster Pakatan Rakyat.

Pihak PR Tampin amat yakin pegawai PBT ini menjadi alat Umno untuk mensabotaj program PR pada 15 Januari yang akan dihadiri oleh Anwar Ibrahim.

Turut hadir di Balai Polis Tampin pada tengahari tadi ialah YB Pesuruh Jaya Pas Negeri Sembilan, pimpinan Pas Kawasan, pimpinan Cabang PKR serta pimpinan Pas cawangan-cawangan di dalam kawasan Tampin.

Yang ditahan ialah Zanil Suboh, Shamsudin Hashim. Musa Ali. Mohd Nor Isa dan Mohamad bin Yusof.

Gambar-gambar sekitar pembebasan para pejuang PAS Tampin di http://sokongpr.blogspot.com/2012/01/5-tahanan-reman-aktivus-pas-tampin.htmlUntung DUN Paroi, 3 Jamuan Raya, 3 Pusat KhidmatWakil rakyat di DUN Paroi, Negeri Sembilan adalah dari PAS, iaitu YB Tn Hj Mohamad Taufek Abd Ghani yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan. Kalau DUN lain di N.Sembilan ini nak jadikan Menteri Besar sebagai Bapa Angkat mereka, ada 3 Pusat Khidmat Masyarakat BN dalam DUN tersebut, dapat 3 kali Jamuan Raya bersama Menteri Besar dalam satu minggu, pilihlah wakil rakyat dari Pakatan Rakyat dalam Pilihranya Umum ke 13 nanti.

Kalau tak percaya baca sendiri sedutan berita di bawah ini. MB sebagai Bapa Angkat DUN Paroi, 3 Jamuan Raya dalam seminggu di DUN Paroi dan 3 Pusat Khidmat Masyarakat BN di DUN Paroi.

Untuk betul khidmat katering, khidmat khemah serta kanopi, khidmat PA sistem dan lain-lain perniagaan di DUN Paroi ini bila banyak jamuan raya di sini.

Bak kata P. Ramlee dalam filem 3 Abdul, “Jangan Marah”.

20 SEPT. 2011

Menteri Besar, YAB. Dato’ Seri Utama Hj. Mohamad Hj.Hasan berucap di Program Pemimpin Bersama Rakyat dan sambutan Merdeka Raya di Taman Satria, Senawang yang berlangsung semalam dengan mendapat sambutan luar biasa apabila hampir 10,000 orang datang dan dari pelbagai bangsa serta lapisan.

http://n9kini.com/20-sept-2011-menteri-besar-yab-dato%E2%80%99-seri-utama-hj-mohamad-hj-hasan-berucap-di-program-pemimpin-bersama-rakyat-dan-sambutan-merdeka-raya-di-taman-satria-senawang-yang-berlangsung-semala/

September 21, 2011

SENAWANG, 20 September – Penduduk DUN Paroi hari ini seolah olah bangkit bagi membuktikan bahawa mereka sudah bersedia memberi semula kawasan DUN Paroi ke atas pentadbiran Barisan Nasional. ‘Majlis Pemimpin Bersama Rakyat serta Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2011 dan Sambutan Kemerdekaan ke 54 Peringkat DUN Paroi’ kunjungan lebih dari 10 ribu orang.

Bertempat di Padang Sekolah Men. Keb. Senawang kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan dan isteri di sambut dengan persembahan Silat Gayong Taman Widuri.

Beliau menyeru agar penduduk 15 Cawangan UMNO peti undi Senawang dan Taman Marida yang hadir malam ini sentiasa bersatu padu dan mengekalkan momentum kerjasama dalam usaha sifar pembangkang.

http://n9kini.com/bersatu-padu-kekalkan-momentum-kerjasama-dalam-usaha-sifar-pembangkang/

September 27, 2011

PAROI, 26 Sept – Sambutan Aidilfitri 1432H dan Kemerdekaan Ke-54 kini masuk siri yang ketiga yang telah dianjurkan Jentera Pilihanra UMNO Bahagian Rembau.

Program ini dianjurkan dalam rangka menawan kembali kerusi Dewan Undangan Negeri Paroi dapat ditawan semula oleh Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.

Sambutan kali ini yang bertempat di Padang Awam Flat Seroja, Tasik Jaya Paroi telah mendapat sambutan yang menggalakkan dari penduduk tempatan.

Kehadiran Menteri Besar merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan suasana majlis.

http://n9kini.com/menteri-besar-menyeru-agar-rakyat-berpijak-di-bumi-yang-nyata-walaupun-berbeza-pendapat/

Setiap DUN Di N.sembilan Ada Bapa Angkat
May 27, 2009

SEREMBAN, 27 Mei (Bernama) -- Setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Negeri Sembilan termasuk di bawah kawasan pembangkang akan mempunyai bapa angkat yang terdiri dari exco kerajaan negeri, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Beliau berkata langkah tersebut berupa sebahagian dari pelan pemulihan politik di negeri itu.

"Melalui rancangan ini, exco-exco yang dilantik perlu meluangkan masa untuk berintekrasi dengan penduduk," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini.

Mohamad sendiri menjadi bapa angkat untuk DUN Mambau dan Paroi, Datuk Mohammad Razi Kail (Sikamat), Shamsulkahar Mohd Deli (Bahau), Datuk Ismail Taib (Chuah), Siow Chen Pin (Lukut), VS.Mogan (Port Dickson).

Datuk Hashim Rusdi (Bukit Kepayang), Datuk Ismail Lasim (Nilai dan Rahang), Samad Ibrahim (Senawang), Zainab Nasir (Repah dan Tampin), Datuk Yunus Rahmat (Ampangan) dan Datuk Dr Yeow Chai Thiam (Lobak dan Temiang).

Mohamad berkata DUN yang dikuasai pembangkang turut diberi bapa angkat kerana didapati rakyat di kawasan itu tidak dibela oleh Ahli Dewan Undangan Negeri pembangkang.

"Oleh itu DUN pembangkang akan turut menerima bapa angkat supaya dapat menguruskan masalah-masalah yang berlaku di dalam kawasan berkenaan," katanya.

-- BERNAMA

http://www.bernama.com/bernama/state_news/bm/news.php?id=414030&cat=tn

Pusat Khidmat DUN Paroi beroperasi Februari
Tuesday, 19 January 2010

Barisan Nasional Negeri Sembilan akan menubuhkan sebuah lagi pusat khidmat masyarakat Barisan Nasional (BN) bagi memberi kemudahan kepada masyarakat setempat untuk mendapatkan perkhidmatan.

Pengerusi BN Negeri Sembilan yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan Dato’ Seri Mohamad Hasan berkata, pembukaan satu lagi Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Paroi adalah selaras hasrat Kerajaan Negeri memenuhi keperluan masyarakat setempat.

`DUN berkenaan bakal mempunyai tiga pusat khidmat memandangkan kawasan berkenaan mempunyai populasi penduduk yang lebih padat berbanding tempat lain.

`Memandangkan kawasan tersebut wakil rakyatnya bukan wakil rakyat BN,kita tidak mahu rakyat di situ terus terabai. katanya ketika berucap di Majlis Penutup Karnival Kelab Sukan Komuniti DUN Paroi di Centre Court, Paroi, Seremban.

`Banyak aduan diterima di mana wakil rakyat di situ tidak dapat dihubungi,ataupun rakyat susah berjumpa dengan mereka(wakil rakyat),dan perkara seperti ini tidak seharusnya berpanjangan.

`Oleh itu,kita mengambil keputusan untuk membuka sebuah lagi pusat khidmat bagi memudahkan orang ramai mendapat bantuan’ , katanya.

Dato’ Seri Mohamad Hasan yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan berkata, program Dasar Jaringan Keselamatan Sosial dilaksanakan Kerajaan Negeri sebelum ini memerlukan pusat khidmat yang cukup bagi menawarkan perkhidmatan yang lebih baik dan memantapkan segala dasar kerajaan.

Menteri Besar berharap penubuhan khidmat baru awal Februari depan dapat membela nasib rakyat di kawasan di menangi pembangkang sekali gus menjaga kebajikan rakyat setempat.

“Bukan sahaja di Paroi,tetapi kita juga telah membuka dan akan menambah lagi pusat khidmat ini di kawasan sekitarnya terutama kawasan yang di menangi pembangkang seperti Sikamat dan Ampangan. Apa yang menjadi keutamaan ialah seluruh rakyat di negeri ini berpuas hati dan dapat kebajikan

http://umnons.org/umnons/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=1

HiTea dgn Nurul Izzah 15 Jan 2012 di RembauMINUM PETANG & CERAMAH
Bersama YB Nurul Izzah, YB Taufek & CheguBard
Tarikh : 15 Jan 2012, Ahad
Masa : 4.45 ptg
Tempat : Simpang 3,Kg Batu, Rembau
Sempena Pelancaran Bilik Gerakan PR DUN Kota

Semua dijemput hadir

Koyak poster, dakwa semarak Rapat Rakyat N9Koyak poster, dakwa semarak Rapat Rakyat N9
Harakahdaily

SEREMBAN, 11 Jan 2012 : Pakatan Rakyat Negeri Sembilan berazam untuk menjadikan kawasan Gemas yang menjadi tapak projek Pusat Fedlot Kebangsaan (NFC) sebagai tapak pelancaran kebangkitan rakyat negeri ini.

Pesuruhjaya PAS negeri, Taufek Abdul Ghani berkata, atas dasar itulah, Pakatan akan melancarkan Rapat Rakyat N9 Ahad ini di Dataran Rakyat Gemas.

"Walaupun tiga ahli PAS akan didakwa esok ekoran program ini, kita akan jadikannya pembakar semangat," kata beliau kepada Harakahdaily.

Dalam pilihan raya umum 2008 lalu, calon PAS bertanding di Parlimen Tampin, Dun Gemas dan Gemencheh manakala DAP bertanding di Dun Repah. Namun, Harakahdaily difahamkan, selepas ini akan ada perubahan pembahagian kerusi kawasan ini.

9 Januari lepas, tiga ahli PAS ditahan polis ketika mereka datang ke Balai Polis Tampin untuk membuat laporan ekoran satu kejadian pertengkaran mereka dengan beberapa orang yang tidak dikenali.

Sekitar jam 10 malam, lima petugas PAS dengan diketuai Zanil Subuh, Ketua Penerangan PAS Tampin menampal poster rapat ini di sekitar pekan Gemencheh.

Namun, apabila mereka pusing balik ke tempat poster itu ditampal, mereka mendapati poster-poster yang dipasang mereka telah dikoyak.

Setelah disiasat mereka menjumpai sekumpulan orang sedang mengoyak poster itu. Apabila ditanya, mereka menjawab, mendapat arahan untuk membuang poster itu.

Ekoran itu, berlaku pertengkaran antara mereka kerana para petugas PAS ini beranggapan mereka dari parti lawan yang cuba merosakkan majlis mereka kerana mereka tidak memperkenalkan diri atau berpakaian seragam.

Selepas itu, satu laporan polis dibuat. Para petugas PAS ini pula ke balai polis Tampin jam 2 pagi hari yang sama untuk membuat laporan polis juga ekoran pertengkaran itu.

Namun, tiga orang termasuk Zanil telah ditahan polis atas dakwaan menghalang tugas pejawat awam iaitu petugas Majlis Daerah Tampin yang membuang poster itu.

"Kami telah menziarahi mereka di lokap dan kita juga telah memaklumkan hal ini kepada keluarga masing-masing. Kita juga telah siapkan peguam untuk mereka kerana kita dimaklumkan oleh pegawai penyiasat kes ini ketiga-tiga mereka akan didakwa di Mahkamah Majistret Tampin esok," kata Taufek yang juga Adun Paroi itu.

Ahad ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberikan ucapannya yang pertama di Negeri Sembilan selepas dibebaskan dari pertuduhan liwat 9 Januari lepas. Beliau akan disertai oleh timbalan presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Perhimpunan di pekan Gemas Ahad ini adalah yang pertama selepas Konvensyen Pakatan Rakyat ke 3 yang akan diadakan di Alor Setar 14 Januari ini.

"Sehingga kini, 80 peratus persiapan sudah siap. Kita jangkakan lebih 20,000 rakyat negeri ini akan hadir majlis ini," kata Taufek kepada Harakahdaiily.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/7513-koyak-poster-dakwa-semarak-rapat-rakyat-n9

Hasrat seorang lagi Bob ingin sertai PASSudah lebih seminggu sambutan tahun baru 2012 yang diadakan di Dataran Shah Alam meninggalkan satu fenomena yang hebat. Sambutan meriah yang turut dihadiri oleh artis-artis yang 'jiwa' mereka dekat bersama gerakan Islam.

Rupa-rupanya masih ramai lagi artis-artis di luar sana yang ingin bersama-sama dalam gerakan Islam ini. Walaupun menjalani kehidupan yang serba-serbi menyeronokkan - sentiasa bersosial dan berhibur.

Namun apabila mereka kembali ke rumah dan berfikir, ramai di antara mereka yang merasakan ada kekosongan dalam diri mereka. Antara artis yang mengkagumi Ust Azhar Idrus adalah Bob Kuman.

Bob Kuman atau nama sebenarnya Husni Mohd Rawi memperolehi nombor telefon Ust Azhar Idrus daripada Zizan dan telah menghubunginya baru-baru ini ketika berada di dalam hospital.

Mengakui telah mengikuti siri kuliah dan ceramah Ust Azhar Idrus melalui internet sejak setahun yang lalu, akhirnya beliau berjaya bercakap dan berbual dengan Ust Azhar Idrus sendiri.

Di dalam perbualannya itu, Bob menyampaikan hasrat hati ingin berada bersama-sama dalam gerakan dalam Islam tetapi sentiasa ada halangan.

Lebih menarik lagi, beliau turut memaklumkan bahawa bapanya sendiri merupakan penyokong kuat PAS suatu ketika dahulu dan pernah di rumah mereka menjadi markaz PAS.


Bapa Bob Kuman, Hj Mohd Rawi merupakan penyokong kuat PAS

Berdasarkan sambutan dan sokongan yang diterima oleh Ust Azhar Idrus daripada kalangan artis, Ust Azhar telah menyeru kepada orang ramai supaya berdoa kepada Allah, semoga membuka hati orang-orang hiburan seperti ini supaya peminat-peminat mereka akan turut mengikuti jejak langkah mereka (artis) yang ingin mendekati kepada Islam.

Sumber : http://paspasirsalak.blogspot.com/2012/01/hasrat-seorang-lagi-bob-ingin-sertai.html

1/10/12

GEMPAR, 3 ahli PAS N.Sembilan masuk lokap kerana posterProgram Pelancaran Manifesto Pakatan Rakyat Negeri Sembilan disabotaj
Faiz Abdullah (wartawan Harakah)

GEMAS - Program 'Pelancaran Manifesto Pakatan Rakyat Negeri Sembilan' yang dijadualkan berlangsung pada Ahad, 15 Januari, 08.00 malam ini di Dataran Rakyat, Gemas, Negeri Sembilan dikatakan disabotaj oleh pihak tertentu, kata Yang DiPertua PAS Tampin, Zakaria Khalim.

Menurut Zakaria tiga Ahli PAS Tampin termasuk Ketua Penerangan Zainil Subuh melakukan kerja-kerja menampal poster ceramah pada malam Isnin 9 Januari, di sepanjang jalan dari pekan Gemencheh sehingga ke pekan Gemas.

"Walaubagaimanapun dalam perjalanan pulang ke Gemencheh semula mereka mendapati beberapa orang sedang mengoyakkan poster tersebut.Seterusnya Zainal dan dua lagi ahli kita menghalang tindakan mereka dan tercetus pergaduhan kecil.

"Kedua-dua pihak membuat laporan polis dan pihak polis menahan Zainal dan dua ahli PAS atas alasan mengganggu kerja-kerja menanggal poster.

"Seterusnya didapati mereka adalah Penguatkuasa Majlis Daerah Tampin. Saya difahamkan mereka tidak perkenalkan diri masing-masing kepada ahli PAS dan ini punca Zainal dan sahabat beliau mengganggap mereka adalah orang-orang Umno untuk sabotaj program kita", kata Zakaria.

Zakaria berkata ketiga-tiga ahli PAS telah dihadapkan ke Mahkamah Majistret Tampin pada 10 Januari dan akan ditahan reman selama tiga hari.

"Justeru itu sebagai tanda sokongan kepada pengorbanan tiga ahli PAS ini yang meringkuk dalam lokap polis dan sebagai bukti rakyat sudah bangkit untuk membuat perubahan, saya menyeru seluruh rakyat Negeri Sembilan hadir ramai-ramai ke Program Ceramah Rapat Rakyat ini.

"Rakyat Johor di sempadan Gemas, Negeri Sembilan dan rakyat Melaka di sempadan Gemencheh, Negeri Sembilan juga dialu-alukan hadir untuk mengetahui perkembangan terbaru isu politik nasional.

"Kehadiran Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim ke Gemas ini merupakan antara penampilan paling awal beliau di khalayak umum dan kali pertama selepas beliau dibebaskan oleh Mahkamah pada 09 Januari.

"Dua lagi pemimpin Nasional Gergasi yang akan hadir ialah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng", kata Zakaria.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abdul Ghani pula berkata tindakan pihak Majlis Daerah Tampin mengoyakkan poster program itu adalah satu tindakan terdesak dan untuk menggagalkan program tersebut.

"Mereka sudah menjadi alat Umno dan panas punggung apabila kemaraan Pakatan Rakyat di salah satu kubu kuat Umno meresahkan mereka.

"Saya yakin pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti kita mampu menawan Negeri Sembilan dan usaha itu akan lahir di Gemas pada 15 Januari ini.

"Walaupun mereka cuba sabotaj usaha kami tetapi ini tidak akan patahkan semangat kami. Lawan tetap lawan!", tegas Mohd Taufek yang juga ADUN Paroi.

1/9/12

Pidato Anak Muda 21 Jan 2012 di RembauPIDATO ANAK MUDA
Tarikh : 21 Jan 2012, Sabtu
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Batang Nyamor, Kota, N.Sembilan (rumah Hj Bakar)
Pemidato :
Mohd Sani Hamzan , EXCO Pemuda PAS Pusat
Chegubard , Ketua PKR Rembau
Ustaz Khairil Anwar Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan
Mohd Hakki , Ketua Pemuda PAS Rembau

Semua dijemput hadir

1/5/12

MB Negeri Sembilan tetap orang MelayuMB Negeri Sembilan tetap orang Melayu
January 5, 2012

SEREMBAN – DAP negeri memberi jaminan Menteri Besar (MB) negeri ini tetap dipilih dalam kalangan pemimpin Melayu Islam Pakatan Rakyat (PR) sekiranya parti itu berjaya mengambil alih Kerajaan Negeri pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Pengerusi DAP negeri, Loke Siew Fook berkata, pihaknya menghormati dan tetap mempertahankan prinsip perlembagaan negeri yang meletakkan bahawa MB perlu dipilih dalam kalangan orang Melayu.

“Jika PR menang, Islam tetap agama rasmi, Bahasa Melayu kekal bahasa kebangsaan, kedudukan hak istimewa orang Melayu akan terus dipertahankan dan yang paling penting MB tetap dipilih dalam kalangan orang Melayu.

“Saya tegaskan DAP negeri sokong Melayu jadi MB, tetapi kita mahu pemimpin Melayu yang bersih dan tidak korupsi, semestinya dipilih daripada PR,” katanya pada ceramah khas di pekarangan Pejabat PKR negeri di sini, malam semalam.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/mb-negeri-sembilan-tetap-orang-melayu-1.16614

Tolong selamatkan negara, tumbangkan Umno!Tolong selamatkan negara, tumbangkan Umno!
January 5, 2012

Kekayaan negara banyak tetapi hanya dimonopoli oleh orang-orang tertentu, kata Anwar Ibrahim.

SEREMBAN: “Tolong diri kita, tolong selamatkan negara. Umno harus ditumbangkan jika rakyat ingin berkongsi kekayaan negara.

“Kekayaan negara banyak tetapi hanya dimonopoli oleh orang-orang tertentu”, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di ceramah Kempen Bebaskan Anwar 901 di perkarangan Pejabat PKR Negeri Sembilan di sini malam tadi.

Anwar memberikan contoh bagaimana sesuatu industri seperti gula, penjana kuasa elektrik persendirian (IPP), perhotelan, syarikat televisyen kabel hanya diberikan kepada tokoh korporat yang sama seolah-olah seperti tidak ada lagi Melayu, Cina dan India yang mampu mengendalikan perniagaan tersebut.

Ahli Parlimen Permatang Pauh juga mengutarakan beberapa contoh bagaimana kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) zalim kepada rakyat tetapi mesra kepada kroni.

Ujar beliau, “dengan rakyat biasa kau (kerajaan) bukan main garang. Oh! Tak boleh buat itu!, Oh! tak boleh buat ini!

“Tetapi apabila tokoh korporat kroni datang berjumpa kerajaan dengan tuntutan seperti kenaikan tarif elektrik atau harga gula, bagi begitu sahaja. Langsung tidak memikirkan beban pada rakyat.

Beliau menyoal, “tahap kemiskinan orang Melayu dan penindasan ke atas orang Melayu siapa punca, dia?

“Siapa lagi kalau bukan Umno? Siapa Perdana Menteri Malaysia? Siapa Timbalan Perdana Menteri? Siapa Menteri Kewangan? Siapa Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani?

Menteri Umno

“Siapa lagi kalau bukan Menteri Umno yang berbangsa Melayu juga,” kata Anwar dan disambut dengan sorakan gamat lebih 2,000 orang awam yang membanjiri kawasan tersebut.

Anwar seterusnya menceritakan pengalaman beliau ketika di penjara dulu (1998) bagaimana seorang lelaki yang mencuri sehelai seluar jeans dijatuhkan hukuman enam bulan penjara.

“Tetapi ada pemimpin Umno yang didapati bersalah atas tuduhan rasuah membabitkan jutaan ringgit hanya dijatuhkan hukuman 12 bulan.

“Saya tidak memusuhi ahli Umno atau pemimpin bawahan Umno. Tetapi saya menentang pemimpin Umno atasan termasuk menteri yang saban hari mengutuk dan mengaibkan saya dengan fitnah.

“Saya menentang kerana mereka inilah yang ambil duit komisyen, terlibat dengan rasuah, salah guna duit rakyat, salah guna duit Zakat dan bisnes lembu”, jelas Anwar lagi dan hadirin sekali lagi bersorak gamat sebagai tanda sokongan.

Anwar juga memberikan contoh bagaimana pendapatan hasil kayu balak oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah berlipat kali ganda lebih besar berbanding ketika pentadbiran BN.

“Ketika pentadbiran BN dulu hasilnya hanya RM1,000 untuk keluasan seekar. Di bawah kerajaan Pakatan, pendapatan negeri Kedah adalah RM19,000 untuk keluasan seekar. Mana pergi RM18,000 ketika zaman BN dulu?,” tanya Anwar dan penyokong beliau kedengaran menjerit “BN dah sapu”, “Umno sapu”.

Di akhir ceramah Anwar meminta rakyat bangkit dan menolak Umno-BN pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

“Ini bukan soal saya dipenjarakan atau tidak. Tetapi ini soal keadilan rakyat. Senjata Umno hanyalah dengan memainkan isu perkauman dan memecah belahkan perpaduan di antara kaum.

“Jika dia (Umno) bagi duit, ambil. Bagi baju atau kain, ambil, tapi jangan lupa undi calon Pakatan. Keangkuhan pemerintahan Umno-BN harus ditamatkan.

“Lawan tetap lawan!”, laung Anwar dan dibalas dengan orang ramai dengan kata-kata yang sama.

Muka baru

Sementara itu FMT menemubual Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abdul Ghani berhubung jumlah kehadiran penyokong yang agak kecil sedikit berbanding ceramah Anwar sebelum ini di Seremban yang lazimnya mampu menarik di antara 3,000 ke 5,000 orang.
“Sebenarnya kehadiran pada malam ini memang ramai. Anda tidak boleh bandingkan ‘crowd’ sebelum ini dengan malam ini. Biasanya kita adakan ceramah Anwar di markas atau tapak ceramah yang memang popular di kalangan penyokong Pakatan.

“Bagaimanapun kali ini kita mengadakan di kawasan awam di bandar dan betul-betul di tepi jalan utama Seremban-Tampin. Hasilnya 80% orang awam yang hadir pada malam ini ialah muka-muka baru, pengundi atas pagar dan mereka yang bukan ahli PAS, PKR atau DAP.
“Biasanya ceramah Pakatan, majoriti yang hadir ialah Melayu. Malam ini anda sendiri boleh saksikan bagaimana ramainya orang India dan Cina turut bersama kita.

“Saya juga amat gembira melihat sokongan kaum India yang memang ramai
pada malam ini dan ini bukti sokongan kaum India pada

Pakatan masih utuh dan kononnya mereka telah lari kepada BN adalah mainan politik Umno-BN untuk mengalih fokus pengundi India kepada mereka,” jelas Mohd Taufek.

Turut hadir ialah Naib Presiden dan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Negeri Sembilan, Datuk Kamarul Baharin Abbas dan Pengerusi DAP Negeri Sembilan dan Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke Siew Fook.

Selepas Anwar menghabiskan ceramah pada pukul 10.30 malam beliau bergegas ke Bukit Katil, Melaka untuk satu lagi sesi ceramah kempen 901.

Anwar akan mengetahui nasibnya pada Isnin 9 Januari ini berhubung kes tuduhan liwat II di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, Kuala Lumpur.

http://www.freemalaysiatoday.com/2012/01/05/tolong-selamatkan-negara-tumbangkan-umno/

Rapat Rakyat N.Sembilan 15 Jan 2012 di Gemas, N.SembilanRAPAT RAKYAT
Ceramah Perdana dan Pelancaran Manifesto Pakatan Rakyat N.Sembilan.
Tarikh : 15 Jan 2012, Ahad
Masa : 8 mlm
Tempat : Dataran Rakyat, pekan Gemas, N.Sembilan (berhampiran pusat bowling Gemas)
Tetamu :
1. YB Dato Seri Anwar Ibrahim (tertakluk keputusan mahkamah 901)
2. Tuan Hj Mohamad Sabu (PAS)
3. YAB Lim Guan Eng (DAP)
4. Pimpinan Pakatan Rakyat Pusat/Negeri

Semua dijemput hadir

Bangunan prasekolah tak siap

Bangunan prasekolah tak siap
Sinar Harian 5 Jan 2012

TAMPIN – Kegagalan pihak berkenaan menyiapkan sepenuhnya lima bangunan prasekolah sebelum sesi persekolahan 2012 bermula memaksa lebih 100 kanak-kanak, di sini memulakan sesi pembelajaran di bangunan alternatif.

Sinar Harian difahamkan, lima sekolah yang terbabit dengan masalah itu adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Keru; SK Tebong; SK Sungai Dua; SK Geduk dan SK Kem Syed Sirajuddin Gemas.

Tinjauan Sinar Harian ke SK Tebong membuahkan hasil apabila Pegawai Pelajaran Daerah Tampin, Hamzah Abu turut sama membuat lawatan ke sekolah berkenaan bagi memantau perkembangan hari pertama persekolahan.

Beliau bagaimanapun tidak mahu mengulas lanjut mengenai kegagalan menyiapkan bangunan prasekolah berkenaan.

“Namun, tindakan pantas dan bijak guru besar di kesemua sekolah yang terlibat de-ngan mencari lokasi alternatif bagi menempatkan kanak-kanak prasekolah berjaya menjamin sesi pembelajaran berjalan lancar pada hari pertama sesi persekolahan,” katanya ketika ditemui di SK Tebong, dekat sini, semalam.

Difahamkan, tidak kurang 17 kanak-kanak prasekolah menjalani pembelajaran di bilik darjah, manakala, murid tahun empat ditempatkan di makmal sekolah.

Sementara itu, Hamzah berkata, pihak sekolah tetap menjalankan sesi pembelajaran seperti biasa walaupun bangunan prasekolah berkenaan baru lebih 50 peratus disiapkan pihak kontraktor.

“Memang tidak mempunyai masalah bagi menjalankan sesi pengajaran dan pembelajaran berikutan sekolah yang terlibat sudah membuat persediaan dengan mencari lokasi ganti,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/bangunan-prasekolah-tak-siap-1.16562

Ceramah Isu Felda 5 Jan 2012 di Jempol, N.SembilanCERAMAH PERDANA
Pelancaran BANGKIT peringkat Negeri Sembilan & Isu pelupusan hutang peneroka Felda.
Tarikh: 5 Jan 2012, Khamis
Masa : 9 mlm
Tempat : Felda Raja Alias 4, Jempol, N.Sembilan (rumah Zul Kasma)
Penceramah :
1. Mazlan Aliman (Presiden ANAK)
2.YB Taufek Abd Ghani (PJ PAS NS)
3. Dr Rosli Yaakob (TPJ 1 PAS NS)
4. YB Ng Suee Lin ( Adun DAP Sekinchan)

Orang ramai dijemput hadir.

Sumber : http://pastampin.blogspot.com/

1/4/12

Kejohanan Futsal 28 Jan 2012 di SerembanKEJOHANAN FUTSAL
Piala Ketua Pemuda PAS Seremban
Tarikh : 28 Jan 2012, Sabtu
Masa : 8 pagi
Tempat : Public Star , Seremban2

Yuran penyertaan : RM80
Tarikh tutup penyertaan : 21 Jan 2012
Terhad 32 pasukan sahaja

Sila hubungi :
Abu Zarim 013-6220348
Firdaus 019-6278148
Faiz 012-9233696
Syahran 016-3301478

Hadiah :
Johan : RM700 + Medal + Trofi
Naib Johan : RM500 + Medal
Ketiga : RM300 + Medal
Keempat : RM100

Anjuran : DACS N9 dan DACS Kawasan Seremban

Poster Kejohanan di :
www.facebook.com/pemudaseremban
http://dppksns.blogspot.com/

Ceramah Isu NFC 12 Jan 2012 di SerembanCERAMAH PENERANGAN
Bersama : Rafizi Ramli dan Shamsul Iskandar Md Akin
Tarikh : 12 Jan 2012, Khamis
Masa : 9 mlm
Tempat : Pusat Khidmat ADUN Sikamat, Seremban

Semua dijemput hadir

Imam Masjid Lenggeng, N.Sembilan dipecat?Berita ini dari Facebook Sdr Zulkefly Mohamad Omar (AJK PAS Pusat) :

“Ketika Berada di Kedah, Saya mendapat panggilan dari seorang sahabat AJK Masjid menyatakan Imam Besar Masjid Batu, Lenggeng iaitu Tuan Hj Mohd Said Ab Ghani telah diberhentikan kerana membaca Kutbah Jumaat berkaitan Qazaf.Difahamkan kepada saya bahawa Komplen yang dilakukan oleh Ketua Cawangan UMNO Lenggeng dan YB Lenggeng merupakan faktor tersingkirnya imam tersebut.”

Sumber : http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=215859535162933&id=100002166637189

Stadium Bowling Seremban yang terbiarPusat sukan terbiar - BANGUNAN yang menempatkan gelanggang sukan boling di Pusat Sukan Paroi, Seremban yang terletak berhampiran dengan Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi kini sudah lama ditutup dan terbiar begitu sahaja. Kemungkinan ia sudah menjadi tempat penagih dadah lepaskan gian mereka serta untuk muda-mudi melakukan maksiat di situ.

Pusat yang suatu ketika dahulu diuruskan oleh pihak Majlis Perbandaran Seremban (MPS) kini sudah tidak terurus lagi, berkemungkinan kurangnya sambutan atau pengurusan kurang cekap dan memuaskan kepada peminat sukan tersebut.

Dicadangkan sama ada bangunan yang menempatkan sukan boling ini diswastakan kepada syarikat yang berpotensi dapat memajukan sukan tersebut ataupun ditukarkan dan diubahsuaikan menjadi gelanggang sukan yang lain seperti gelanggang badminton, futsal atau trek lumba basikal yang moden dan lengkap.

Sudah sampai masanya Pusat Sukan Paroi ini diberi nafas baru di mana semua latihan sukan untuk atlet Negeri Sembilan yang berbakat dilakukan di situ, lengkap dengan asrama serta kelengkapan moden.

SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAIL
Paroi, Seremban
Utusan Malaysia, 4 Jan 2012

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0104&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_05.htm

1/3/12

Perumahan terbengkalai di Lubuk Cina, Rembau sejak tahun 2005Projek perumahan Desa Indah, Lubuk Cina ini terletak di DUN Kota, dalam Parlimen Rembau.

Projek rumah Desa Indah terbengkalai

Utusan Malaysia - Pembeli 95 unit rumah teres kos sederhana rendah dan 60 unit rumah teres kos rendah di Desa Indah, Lubuk Cina dekat sini, kesal dengan kegagalan pemaju menyiapkan projek itu yang telah beberapa tahun terbengkalai.

Seorang pembeli, Ibrahim Mahat, 38, berkata, projek perumahan itu sepatutnya siap pada November 2005, namun sehingga hari ini pembeli-pembeli hanya mampu menggigit jari kerana tidak dapat mendiami rumah milik sendiri.

Menurutnya, sebahagian besar pembeli merupakan golongan berpendapatan rendah dan mereka terpaksa membayar ansuran pinjaman perumahan antara RM200 hingga RM400 sebulan kepada pihak bank walaupun rumah tidak disiapkan.

''Pada masa ini, saya sekeluarga terpaksa menumpang di rumah ibu mertua kerana tidak mampu lagi menyewa rumah," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di tapak projek perumahan Desa Indah, Lubuk Cina dekat sini hari ini.

Ibrahim berkata, aduan berhubung projek perumahan berkenaan pernah dikemukakan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), kerajaan negeri serta Biro Pengaduan Awam (BPA) pada tahun 2006 dan 2007.

Bagaimanapun beliau berkata, sehingga kini tidak kelihatan tanda-tanda pemaju akan menyambung semula pembinaan projek perumahan Desa Indah.

Justeru, Ibrahim berharap pihak-pihak berkenaan mengambil tindakan proaktif bagi membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi olehnya dan pembeli-pembeli lain.

Menurut pembeli, Siti Ayub, 48, sebelum ini beliau pernah menghadapi masalah serupa di sebuah projek perumahan di Kuala Lumpur.

Katanya, projek perumahan yang terbengkalai itu berjaya dipulihkan dan beliau melihat agensi-agensi kerajaan terbabit serta pemaju memberi komitmen tinggi dalam menyelesaikan masalah itu.

''Namun lain pula halnya di sini. Nasib kami seolah-olah tidak dipedulikan dan lebih malang lagi, sejak tahun 2006 saya dikehendaki membayar cukai tanah untuk rumah yang tidak siap," jelasnya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar pihak-pihak berkaitan mengambil tindakan sewajarnya untuk menyelesaikan masalah ini agar pembeli tidak teraniaya.

Seorang pembeli lain, Anas Haiza Hamid, 28, memberitahu, sebanyak RM6,000 wang pendahuluan dibayar kepada pemaju untuk pembelian rumah kos rendah di projek perumahan tersebut.

Beliau berkata, jumlah itu agak besar kepadanya yang bekerja di sebuah kilang dekat Alor Gajah, Melaka dengan pendapatan RM1,000 sebulan.

''Saya mengambil masa bertahun-tahun kumpulkan duit sebanyak RM6,000. Sudah tentu saya marah dan kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak pemaju," katanya.

Sementara itu pembeli, Mohd. Afandi Omar, 31, berkata, pemaju pernah berjanji akan mengadakan perjumpaan dengan pembeli berhubung status projek perumahan Desa Indah.

''Namun sehingga hari ini, janji hanya tinggal janji. Pemaju seperti ingin mempermain-mainkan kami," ujarnya.

Mohd. Afandi yang tinggal berhampiran dengan kawasan projek perumahan itu berkata, rumah-rumah yang terbengkalai itu kini menjadi tempat nyamuk membiak selain sarang penagih dadah dan lain-lain aktiviti tidak bermoral.

Sumber : http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2012/01/perumahan-terbengkalai-di-lubuk-cina.html

1/2/12

Untung pelajar bila Wakil Rakyat PAS, PKR atau DAP

Adakah Khairy hanya memberikan perkhidmatan gunting rambut percuma kepada para pelajar di DUN Paroi? Bagaimana dengan pelajar di kampung beliau di DUN Kota, atau di DUN
Chembong, atau di DUN Rantau?