KAMI BERSAMA MU

KAMI BERSAMA MU

3/31/12

Terapi Darussyifa 6 dan 20 April 2012 di Rembau


TERAPI PEMANTAPAN ROHANI, JASMANI & MENTAL BERSAMA DARUSSYIFA' NS

Tarikh : 6 dan 20 April 2012 (Jumaat)

Masa : Maghrib

Tempat : Masjid Jamek An-Nur, Rembau

Dipimpin oleh : Ustaz Abdul Ghani bin Ahmad Zaighu (Darussyifa' N.Sembilan)

Aturcara program :

7.20 mlm : Solat Maghrib berjemaah, Solat Hajat, Bacaan Yasin & Rukyah Syifa’, Majlis Zikir & Doa

8.30mlm : Solat Isya

9.15mlm : Klinik Darussyifa’ (Sesi Rawatan)

- Rawatan Penyakit Jasmani/ Fizikal

- Rawatan Penyakit Rohani

- Rawatan Gangguan Makhluk Halus & Sihir

Semua dijemput hadir

Sila bawa air sendiri untuk bacaan Yasin dan Ruqyah Syifa'

Sumbangan kewangan atau makanan adalah dialu-alukan

Untuk pertanyaan atau sumbangan sila hubungi 013-6680801

Anjuran : PUSAT IT & ILMU K-Masjid Masjid Jamek An-Nur Rembau

3/29/12

Bantuan diperlukan untuk Maahad Tahfiz di Nilai, N.SembilanPERMOHONAN BANTUAN KEWANGAN UNTUK TUJUAN PEMBINAAN SURAU DAN KEPERLUAN MAAHAD TAHFIZ AL QURAN AN NAJIHAH

Maahad Tahfiz An Najihah (MATAN), Nilai , Negeri Sembilan ialah sebuah pusat pengajian hafazan Al Quran yang telah didaftarkan di bawah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEINS) dengan nombor pendaftarannya 41-122/2011. Mula beroperasi pada awal Januari 2010. Jumlah pelajar yang mampu ditampung buat masa ini ialah seramai 50 orang.

Untuk memastikan matlamat pusat pengajian ini tercapai maka maahad ini memerlukan sebuah surau yang baik untuk kemudahan pelajar bersolat sekaligus menjadi tempat belajar dan menghafaz Al Quran. Surau yang ada sekarang menggunakan 3 buah khemah beralaskan pelantar papan plywood menjadikan keadaan agak panas dan kurang selesa. Begitu juga lantai papan juga semakin uzur.

Selain daripada memohon dana surau pihak maahad tahfiz juga disini mengemukakan kos beberapa keperluan pembangunan yang sedang diusahakan seperti berikut di bawah;
a) Surau RM200,000.00
b) Kelas pengajian RM10,000.00
c) Tempat permainan RM30,000.00
d) Dewan makan RM5,000.00
e) Pagar keselamatan mengelilingi sekolah RM15,000.00
f) Sistem perparitan dan pembuangan sampah RM10,000.00
g) Kelengkapan asrama spt almari pakaian pelajar RM15,000.00

Jumlah Keseluruhan RM335,000.00

Sumbangan bolehlah disalurkan ke akaun atas nama;
MAAHAD TAHFIZ AL QURAN AN NAJIHAH
NO AKAUN : 555108301296 (MAYBANK)

Sebarang maklumat lanjut yang ingin diperolehi, sila hubungi ;
Ustaz Mohd Zawawi Bin Haji Aman
Pengerusi Maahad Tahfiz Al Quran An Najihah
Lot 13504, Jalan Salak, Kg Jijan, 71800 Nilai, N.Sembilan
No. Pejabat : 06-7915070
No. Hp : 013-3331120/016-2633649
Email : admin@annajihah.com
Laman Web: http://www.annajihah.com/

Serah kembali tanah ladang kami!Serah kembali tanah ladang kami!

Seramai 150 peneroka berdemonstrasi secara aman di pejabat Menteri Besar Negeri Sembilan hari ini.

28 Mac 2012 SEREMBAN: Seramai 150 peneroka Kampung Serampang Indah dari Serting hari ini mengadakan demonstrasi secara aman di hadapan Pejabat Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Mohamad Hasan di sini bagi mendesak campur tangan beliau agar memulangkan semula tanah perladangan mereka secepat mungkin.

Mereka yang turut mewakili 250 peneroka yang lain berjumpa Menteri Besar di Balai Pengawal pejabat beliau. Mereka menyerahkan memorandum meminta Mohd Hasan berunding dengan syarikat Thamarai Holding Sdn Bhd agar tanah perladangan mereka dapat dikembalikan semula kepada keseluruhan 400 peneroka di Kampung Serampang Indah tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka Kampung Serampang Indah (Gatco), Abdul Rahman Ali Mohamad, 60, menjelaskan kronologi masalah yang membelenggu 400 peneroka terbabit timbul sejak 35 tahun lalu.

“Peneroka di sini membeli tapak kediaman seluas satu ekar dan tanah perladangan seluas 10 ekar daripada syarikat Gatco pada tahun

1977. Peneroka Bumiputera membayar RM4,000 manakala peneroka bukan Bumiputera membayar RM7,600.

“Pada tahun 1983, syarikat Gatco memperbaharui perjanjian dan melakukan pengubahsuaian dan keluasan tanah perladangan dikurangkan kepada lapan ekar.

“Gatco membuat pinjaman dengan dua buah institusi kewangan iaitu United Asian Bank dan Nederlandse Financierings-Maatschappijvoor Ontwikkelingslanden.

Bertolak dari masalah pengurusan, syarikat Gatco diisytiharkan muflis pada tahun 1996. Sepanjang tempoh ini peneroka gagal mendapat geran hak milik.

Tanah perladangan dilelong

“Pada tahun 2004 tanah perladangan ini dilelong. Kami bersedia membeli tanah perladangan ini melalui koperasi dan kami telah membayar deposit sebanyak RM320,000.00 (earnest deposit) kepada Tetuan Singam and Young (Pelelong).

“Apabila kami ingin membuat bayaran peringkat kedua, pihak pelelong tidak mahu menerima bayaran dari kami atas alasan kami tidak mampu untuk menyelesaikan keseluruhan lelong tersebut.

“Seterusnya tanah perladangan ini ditawarkan kepada Thamarai Holdings Sdn Bhd dengan harga RM16 juta.

“Persoalannya kenapa pihak pelelong tidak meneruskan urusan lelongan dengan kami. Jika kami gagal membayar baki RM16 juta dalam masa yang ditetapkan, mereka boleh batalkan urusan ini,” jelas Abdul Rahman.

Abdul Rahman berkata mereka sanggup membeli tanah mereka pada harga RM18 juta dari Thamarai Holdings dan memohon jasa baik Menteri Besar dan Perbadanan Kemajuan Negeri Negeri Sembilan (PKNNS).

Kuasa MB

Tetapi selama ini Menteri Besar dan PKNNS tidak mahu membantu mereka walaupun kuasa tanah terletak di bawah Menteri Besar.

Seorang lagi wakil peneroka Kampung Serampang Indah, C John pula berkata keadaan semakin meruncing apabila Thamarai Holdings sudah membawa masuk jentera dan jentolak untuk membersihkan tanah ladang (pokok getah) mereka.

“Masalah kami sudah berlanjutan selama 35 tahun. Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Lui, Datuk Zainal Abidin Ahmad pernah berjanji untuk membawa masalah kami kepada perhatian Menteri Besar namun sehingga ke hari ini janji tinggal janji.

“Oleh yang demikian pada hari ini kami datang ramai-ramai untuk meminta Menteri Besar campur tangan dalam masalah tanah ini dan berunding dengan Thamarai Holdings agar kami mendapat semula hak kami.

“Kami sanggup membeli balik dari Thamarai Holdings dengan harga RM18 juta.

“Sebelum ini Thamarai Holdings bercadang menjual tanah kami kepada kami pada harga pasaran iaitu dari RM25,000 hingga RM30,000 seekar sedangkan mereka membeli tanah kami dengan harga RM4,000 seekar.

“Kami memberikan masa tujuh hari kepada Menteri Besar dan jika beliau gagal selesaikan masalah ini, kami akan membawa masalah ini kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Kami tidak teragak-agak untuk membuat bantahan di hadapan Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya”, kata John.

Orang tengah

Sementara itu drama demonstrasi aman dan penyerahan memorandum ini tidak berakhir apabila Mohamad Hasan ketika menerima memorandum berkata bahawa beliau akan menjadi orang tengah dalam masalah ini dan akan cuba berunding dengan Thamarai Holdings

Bagaimanapun selepas Mohamad Hasan menerima memorandum tersebut dan ketika baru meninggalkan peneroka terbabit terdengar laungan agar Mohamad Hasan menyelesaikan masalah ini dengan segera dari luar pagar oleh Adun Senawang dari DAP, P Gunasekaran.

Mohamad Hasan kembali semula ke Balai Pengawal dan berkata bahawa beliau tidak akan membantu peneroka sekiranya pembangkang campur tangan dalam isu ini.

Ini memaksa Abdul Rahman dan John menjelaskan kepada Mohamad Hasan bahawa isu ini tidak ada kena mengena dengan pembangkang dan ini merupakan masalah peneroka semata-mata.

Tanah milik syarikat swasta

Dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Exco, Mohamad Hasan berkata masalah yang dihadapi oleh penduduk di tanah ladang ini sebenarnya bukan masalah kerajaan negeri.

“Tanah tersebut bukan milik kerajaan negeri sebaliknya milik syarikat swasta yang membeli tanah ladang itu melalui lelongan awam yang dibuat di mahkamah.

“Syarikat Thamarai Holding membeli tanah tersebut melalui lelongan awam dan kerajaan negeri tidak pernah menjual tanah tersebut kepada syarikat itu kerana segala urusan jual beli serta lelongan dilakukan di mahkamah dan tiada kaitan dengan kerajaan negeri.

“Walaubagaimanapun kita akan berusaha berbincang dengan Thamarai Holdings bagi mencari jalan penyelesaian yang terbaik untuk kedua-dua pihak.

“Peneroka ini jangan terpengaruh dengan pihak lain yang cuba menghuru-harakan keadaan agar menjadi lebih sensasi.

“Saya pasti ada pihak lain yang cuma mempengaruhi peneroka dan membuat dakwaan bahawa kerajaan negeri yang jual tanah ladang itu kepada pihak luar sedangkan itu tidak betul.

“Janganlah terpengaruh dengan anasir luar. Siasat dulu dan faham betul-betul apa yang sebenarnya berlaku kerana masalah ini bukan satu perkara yang baru”, ulas Mohamad Hasan.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/03/28/serah-kembali-tanah-ladang-kami/

Peneroka berang dengan Pengurusan FeldaPeneroka berang dengan Pengurusan Felda

Kontraktor yang dilantik Felda gagal menjalankan kerja-kerja dengan baik dan Felda sendiri gagal untuk memantau kerja- kerja kontraktor.

28 Mac 2012 TAMPIN: Seramai 200 peneroka dari Felda Bukit Rokan Utara di sini berang dengan sikap pengurusan Felda yang gagal bertanggungjawab dan menguruskan ladang kelapa sawit mereka dengan sempurna.

Dalam tinjauan FMT ke Tanah Rancangan Felda tersebut, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka Felda Bukit Rokan Utara yang mewakili peneroka tersebut, Said Dalil menjelaskan proses tanaman kelapa sawit dimulakan pada tahun 2004 dan selepas lapan tahun, pokok kelapa sawit yang sepatutnya sudah lama mengeluarkan hasil buah kelapa sawit masih tidak berbuat demikian. Sebaliknya saiz pokok amat kecil.

“Tempoh matang pokok kelapa sawit mengeluarkan hasil ialah selama tiga tahun. Tetapi walaupun usia tanaman kelapa sawit telah mencecah lapan tahun, tetapi ia tidak mampu mengeluarkan hasil.

“Malah saiz pokok kelapa sawit kelihatan seperti baru setahun ditanam. Saya percaya ini semua berpunca daripada sikap tidak bertanggungjawab pengurusan Felda yang tidak menguruskan ladang kelapa sawit ini dengan sempurna.

“Mereka melantik kontraktor untuk menjalankan kerja-kerja menanam, membaja tanaman, ‘pruning’ dan membersihkan ladang kelapa sawit ini.

“Bagaimanapun kontraktor yang dilantik gagal menjalankan kerja-kerja tersebut dengan baik dan Felda sendiri gagal untuk memantau kerja-kerja kontraktor,” jelas Said.

Setiausaha Jawatankuasa Bertindak Peneroka Felda Bukit Rokan Utara, Nizam Ahmad pula berkata apa yang membuatkan beliau dan lain-lain peneroka berang ialah mereka dibebankan dengan hutang yang tinggi walaupun ladang kelapa sawit mereka tidak diuruskan dengan baik dan tidak mengeluarkan hasil.

“Contohnya dalam penyata pendapatan dan perbelanjaan peneroka dari 2004 hingga 2010 saya dikenakan kos meracun sebanyak RM13,182.32. Sementara itu untuk kos baja pula saya dikenakan sebanyak RM17,918.37.

“Dicampurkan dengan bantuan sara hidup sebanyak RM1,400.00 sebulan sepanjang tempoh tersebut dan lain-lain perbelanjaan serta kos, hutang saya dengan Felda adalah sebanyak RM157,932.49 setakat 2010.

Tiada penyata jumlah hutang

“Bermakna jumlah hutang untuk 2011 sehingga 2012 tidak termasuk di dalam penyata ini. Saya ada meminta penyata terkini tetapi tidak diberikan oleh pengurusan Felda Bukit Rokan Utara,” kata Nizam yang juga merupakan anak peneroka.

FMT juga diajak untuk melawat ladang-ladang milik peneroka untuk melihat sendiri keadaan ladang kelapa sawit tersebut.

“Anda boleh melihat sendiri bagaimana keadaan ladang kelapa sawit yang sudah menjadi seperti hutan belantara. Ada sebahagian jalan juga dipenuhi dengan semak.

“Sepatutnya dalam tempoh tahun ini pokok kelapa sawit ini sudah tinggi dan mengeluarkan hasil tetapi anda boleh melihat bagaimana keadaan pokok yang masih kecil dan tidak subur.

“Jika ada pun pokok kelapa sawit yang mengeluarkan hasil, buah kelapa sawit itu tidak dipetik dan dibiarkan busuk,” jelas Nizam lagi.

Di akhir tinjauan, FMT cuba mendapatkan respon daripada pengurusan Felda Bukit Rokan Utara terutama daripada Pengurus Tanah Rancangan Felda tersebut, tetapi Abdul Jalal Ajad dikatakan sedang menunaikan Umrah di Mekah.

FMT juga cuba mendapatkan maklum balas daripada Pegawai Pertanian Felda Wilayah Raja Alias, Mohd Nor Fikri Zulkifli yang baru sampai ke pejabat Felda Bukit Rokan Utara ketika FMT berada di dalam pejabat tersebut.

Walaubagaimanapun Mohd Nor Fikri berkata hanya Abdul Jalal sahaja yang boleh memberikan sebarang maklum balas berhubung soalan yang diajukan oleh FMT.

Apabila ditanya siapakah yang bertanggungjawab untuk menyelia dan memantau kerja-kerja yang dilakukan oleh kontraktor di ladang peneroka, Mohd Nor Fikri berkata itu adalah tugas Pengurus Tanah Rancangan Felda terbabit. Ibu Pejabat Felda Negeri Sembilan terletak di Felda Wilayah Raja Alias yang juga dikenali sebagai Bandar Baru Serting.

Sementara itu Timbalan Pengerusi Biro Felda PKR Pusat, T Kumar pula mendedak Felda melupuskan hutang peneroka yang terbabit kerana masalah tidak menguruskan ladang kelapa sawit dengan sempurna adalah disebabkan kecuaian pengurusan Felda sendiri.

Turut hadir ialah Yang DiPertua PAS Jempol, Zakaria Khalim; Yang DiPertua PAS Jempol, Abdul Rahman Ramli dan Ketua Cabang PKR Jempol, Karip Mohd Salleh.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/03/28/peneroka-berang-dengan-pengurusan-felda/

3/28/12

Penduduk kampung demo di pejabat MB N.Sembilan

Berita dari Facebook ADUN Paroi www.facebook.com/hjtaufek

200 orang Penduduk Kg Serampang Indah , Bandar Seri Jempol berdemo untuk tuntut Hak mereka yg hampir 30 tahun diabaikan kerajaan.

Ada 3 kali , rakyat berhimpun nak htr demo pada YAB MB NS :
(1) akhir tahun 2011 , sekumpulan orang Asal
(2) Hari ini 28 Mac 2012 , Penduduk Kg Gatco berkaitan isu Tanah (majoriti msykt India)
(3) Peneroka FELDA berkaitan isu generasi ke2 ...

utk Perkara (1) dan (2) MB akhirnya terpaksa akur dan turun jumpa Rakyat .

Tolong fikir Kenapa bila isu ke 3 berkaitan FELDA , MB langsung Tak nak layan dan hanya htr pegawai bawahan Terima memo tersebut?

Sorotan kisah nasib Penduduk Kg Gatco di bawah ini :

Janji tak tunai dah 4 kali pilihanraya di N.Sembilan http://pasns.blogspot.com/2010/04/janji-tak-tunai-dah-4-kali-pilihanraya.html

Keluhan Pekerja Ladang N.Sembilan http://pasns.blogspot.com/2007/12/keluhan-pekerja-ladang-n.html

Apalah Nasib Pekebun Peneroka N.Sembilan http://pasns.blogspot.com/2010/04/apalah-nasib-pekebun-peneroka-nsembilan.html

Penduduk Kg. Gatco Hilang Kepercayaan Pada UMNO / BN http://pasjelebu.blogspot.com/2008/01/penduduk-kg-gatco-hilang-kepercayaan.html

****************
Rakyat tagih janji hak milik tanah
Sinar Harian 15 April 2010

SERAMPANG INDAH (Jempol, N.Sembilan) – Penduduk masih menagih jawapan pihak berkaitan mengenai hak milik tanah kebun mereka sejak 20 tahun lalu.

SEKALIPUN SUDAH EMPAT KALI PILIHAN RAYA, NAMUN SEHINGGA KINI HAK PENDUDUK MASIH MENJADI TANDA TANYA.

Bekas Ketua Kampung, Abd Rahman Ali Muhamad berkata, semua pemimpin kerajaan di peringkat bawahan seperti Pejabat Daerah atau tertinggi di Jabatan Perdana Menteri sedia maklum mengenai masalah penduduk Kampung Gatco.

Menurutnya, peserta generasi pertama dan kedua berharap tanah kebun di-perjuangkan menjadi hak milik mereka.

“Kami hanya meminta Gagasan 1Malaysia dicanangkan ke seluruh negara, rakyat didahulukan dapat direalisasikan di kawasan ini kerana surat makluman daripada setiausaha Datuk Seri Najib ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri masih kami simpan,” katanya.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Sulaiman Ompong berkata, pelbagai media pernah datang ke kampung ini membuat liputan berhubung masalah dialami.

Menurutnya, Kampung Serampang Indah atau Gatco di bawah kawasan Parlimen Jelebu, tetapi di bawah pentadbiran daerah Jempol dan perkara itu tidak seharusnya menjadi alasan dalam memberikan kata putus mengenai hak penduduk.

“Penduduk di sini datang dari seluruh Semenanjung dengan hasrat memiliki tanah sebagai meneruskan kehidupan dan membesarkan anak serta mengharapkan keprihatinan kerajaan menyelesaikannya,” katanya.

N Venugopal, 64, berkata, sebanyak RM7,600 dibayar kepada pengurusan ketika mula memasuki penempatan itu sekitar 1977.

Menurutnya, surat perjanjian memasuki ladang dan resit asal masih disimpan untuk menepis kenyataan dia adalah pendatang asing di kampung berkenaan.

“Harapan saya supaya memperoleh tanah hasil kudrat dan titik peluh saya sendiri setelah sekian lama berbakti,” katanya.

Atan Warsan, 72, adalah antara generasi pertama yang sentiasa menantikan jawapan mengenai kedudukan sebenar tanah kebun hasil usahanya bersama 300 peneroka asal lain.

Atan berkata, ramai rakannya meninggal dunia dan waris mereka ditinggalkan dengan tidak menge-tahui tentang status tanah terbabit.

Menurutnya, jawapan pemimpin hanya akan di-peroleh menjelang pilihan raya dengan janji akan menyelesaikan masalah penduduk di sini, namun akhirnya hanya tinggal janji sahaja.

“Saya tidak jamin masyarakat di sini akan memilih wakil kerajaan sama setelah empat kali dike-cewakan melalui satu kertas undi setiap orang tanda kesetiaan, namun ternyata sia-sia,” katanya.

Terasa dianaktirikan
Bekas Ketua Wanita, Zainab Lasim berkata, hidup penduduk di sini banyak bergantung kepada hasil kebun diusahakan sejak 30 tahun lalu.

Menurutnya, alasan masalah itu sukar diselesaikan kerana disebabkan majoriti penduduk adalah kaum India tidak boleh diterima kerana mereka juga warganegara Malaysia dan berhak mendapatkan hak sewajarnya.

“Kami tidak tahu bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah ini sekiranya kerajaan tidak dapat menyelesaikannya dan memberikan jawapan sebenar supaya tidak berasa dianaktirikan sesiapa,” katanya.

Bekas Ketua Pemuda Cawangan, Muhamad Kamisan berkata, penduduk telah melakukan semua langkah dan perlu dilakukan sama ada dengan cara diplomasi atau politik dalam mendapatkan hak mereka.

Menurutnya, kebimbangan semua peserta di sini hanyalah kepada masa hadapan generasi akan datang untuk meneruskan kehidupan dan jalan penyelesaian isu itu akan menjadi lebih sukar.

“Penduduk semakin meningkat dan generasi pertama ramai sudah tiada cuma yang tinggal hanya hara-pan serta impian memiliki tanah sendiri untuk diusahakan waris,” katanya.

Nordin Ahmad Bakri, 52, berkata, segala penat lelah dan usaha penduduk mendapatkan hak umpama tiada harga di mata pihak berkuasa.

“Sebarang urusan atau keputusan seharusnya me-ngambil kira hak peserta ladang ini dan pintu rundingan sentiasa dibuka untuk menyelesaikan masalah ini.

“Sebanyak 693 pengundi berdaftar di kampung ini dan 242 adalah keahlian tetap kerajaan pada masa kini berharap sesuatu dapat dilakukan segera dengan berlandas kebenaran,” katanya.

Sementara itu, terbaru, ladang seluas 400 hektar terbakar sekali gus mengakibatkan banyak kerugian kepada penduduk, pengu-saha dan peserta ladang.

MDJ akan siasat masalah berlarutan sehingga 20 tahun itu telah dipanjangkan kepada Majlis Daerah Jempol (MDJ).

Pegawainya, Datuk Mohd Yusof Yunus berkata, pihaknya sedia maklum dan sedang meneliti sejarah kes berkenaan.

“Kita sedia maklum masalah ini dan sedang menyiasat sejarah kampung terbabit. Dalam pada itu, diharap penduduk terlibat dapat bersabar,” katanya.

3/27/12

Web TV PAS Negeri SembilanJabatan IT PAS Negeri Sembilan akan melancarkan Web TV dalam masa terdekat. Justeru itu orang ramai dijemput untuk memberi nama siaran Web TV ini.

Nama siaran Web TV yang paling menarik yang bericirikan Negeri Sembilan akan mendapat hadiah yang akan disampaikan sendiri oleh Timbalan Presiden PAS pada 1 April 2012 di Seremban.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada hari Sabtu 31 Mac 2012 sebelum jam 2 petang.

Sila hantar penyertaan dengan menghantar mesej di Facebook www.facebook.com/hjtaufek

3/26/12

Md Sabu, Husam Musa dll 1 Apr 2012 di Jempol, N9SOLAT HAJAT & CERAMAH MEGA
1 April 2012, Ahad, Jam 8 Mlm
Di Muassasah Darul Syariff, Batu Kikir, N.Sembilan
Bersama : Tn Hj Mohamad Sabu, YB Dato’ Paduka Husam Musa, YB Dato Tn Guru Harun Taib, YB Dato Kamarul Baharin Abbas, YB Anthony Loke, YB Dr Hatta Ramli, Ustaz Nasaruddin Tantawi, YB Hj Taufek Abd Ghani dan Sdr Abd Rahman Ramly

Sekali pandang macam ularSekali pandang macam ular
25 Mac 2012

KUALA PILAH – “Sekali pandang ia seperti ular,” kata seorang peniaga di Pasar Awam Kuala Pilah, di sini.

Menurut Lee Chee Khing, 36, keadaan wayar elektrik yang tersangkut selepas kerja penanggalan wayar dilakukan di pasar itu mengundang kebimbangan orang ramai, khususnya peniaga di situ.

Katanya, kerja menaik taraf pemasangan pendawaian akibat kebakaran enam bulan lalu, berjalan lancar sejak seminggu lalu. Namun, dia mendakwa ciri-ciri keselamatan tidak dititik beratkan.

“Pihak berkaitan seolah-olah tidak memandang berat soal keselamatan peniaga dan pelanggan.

“Wayar itu tersangkut atas kayu penahan bumbung pasar. Saya sudah maklumkan kepada pihak berkenaan supaya menurunkan wayar itu, bagaimanapun tiada sebarang tindakan diambil sejak lima hari lalu,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, kelmarin.

Chee Khing berkata, akibat masalah wayar itu, pelanggan di gerainya rasa kurang selesa untuk membeli.

“Setiap kali pelanggan datang ke sini, mereka minta saya turunkan wayar itu kerana bimbang perkara buruk berlaku.

“Kalaulah saya tahu buat sendiri, sudah tentu saya akan turunkan sendiri. Tetapi masalah ini adalah tanggungjawab kontraktor yang lebih pakar,” katanya.

Menurutnya, aduannya itu bukan untuk menyalahkan mana-mana pihak tetapi bagi memastikan mana-mana pekerja kontraktor diamanahkan supaya lebih teliti.

“Bukan sekadar menyiapkan kerja yang telah dipertanggungjawabkan tetapi sama-sama menjaga keselamatan semua pihak,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/sekali-pandang-macam-ular-1.35032

Santai bersama Md Sabu 1 Apr 2012 di SenawangMAJLIS MINUM PETANG DAN CERAMAH
Bersama :
~ Tn Hj Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS
~ YB Dato' Paduka Husam Musa, EXCO Kerajaan Negeri Kelantan
~ YB Dr. Hatta Ramli, Pengarah Pilihanraya PAS Pusat
Tarikh : 1 April 2012, Ahad
Masa : 5 ptg
Tempat : Pasti Hasanah, Bandar Seremban Selatan Fasa 1, Senawang

Semua dijemput hadir

(Minum petang percuma, kupon tidak diperlukan)

Sebarang sumbangan untuk menjayakan majlis ini atau sumbangan untuk Tabung Dana Pilihanraya PAS DUN Paroi sila salurkan melalui akaun Bank Islam (BIMB) :
Nama akaun : PAS Dun Paroi
No akaun : 05012010063902

Untuk pertanyaan sila hubungi Sdr Hassan 019-2171942

3/25/12

Pidato Anak Muda 6 Apr 2012 Seremban


PIDATO ANAK MUDA

Tarikh : 6 Apr 2012, Jumaat

Masa : 9 mlm

Tempat : Pusat Tarbiyyah MTD Lenggeng, Taman Pancor Jaya, Seremban

Pemidato ;

~ Ustaz Khairil Anuar Wafa, Ketua Pemuda PAS N.Sembilan

~ Chegubard, Penyelaras SAMM

~ Adam Adli, Aktivis Mahasiswa

~ YB Cha Kee Chin, Setiausaha DAP N.Sembilan

~ Zulkarnain Zaki, Ketua Pemuda PAS Seremban

Semua dijemput hadir

3/24/12

Ceramah dan Dialog DUN Gemencheh 3 Apr 2012


CERAMAH DAN DIALOG ISU SAHAM FELDA

Tempat Dialog : Bilik Gerakan PAS, Felda Bukit Rokan Utara, Gemencheh, N.Sembilan

Tarikh/Masa : 3 Apr 2012, Selasa , 5 ptg

Bersama : Mazlan Aliman dan Ustaz Zakaria Khalim


Tempat Ceramah : Felda Bukit Jalor, Gemencheh, N.Sembilan

Tarikh/Masa : 3 Apr 2012, Selasa , 8 mlm

Bersama : Mazlan Aliman dan Ustaz Zakaria Khalim


Sham Kamikaze di Gemencheh, N.Sembilan 5 Apr 2012


PROGRAM SANTAI

Bersama Sham KAMIKAZE

Tarikh : 5 April 2012, Khamis

Masa : 9 mlm

Tempat : Bidin Kraf, No 105, Peringkat 4, Felda Bukit Rokan, Gemencheh, N.Sembilan

Hubungi ; Nor Iskandar 019-2223231 , Isa 019-2169249

3/22/12

Saifuddin Nasution di Seremban 25 Mac 2012

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 25 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)
Penceramah :
~ YB Dato Saifuddin Nasution, SU Agung PKR/AP Machang
~ Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman, AJK PAS Pusat
~ Zulkefly Mohamad Hj Omar, AJK PAS Pusat

Semua dijemput hadir

Hutang: Negara nak bankrap masih kata 'tak apa'KUALA LUMPUR, 22 MAC: Kerajaan harus bertindak dari sekarang bagi mengurangkan hutang negara dan mengelakkan negara daripada bankrap.

Pakar ekonomi PAS, Dr Rosli Yaakob berkata, adalah tidak wajar kerajaan mengambil sikap 'tidak apa' walaupun hutang negara hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Malaysia mencatatkan 53 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu dua peratus sebelum mencecah had 55 peratus daripada KDNK.

"Satu perkara yang tidak sihat apabila kerajaan menganggap kadar hutang negara belum berada pada tahap kritikal walaupun cuma kurang dua peratus daripada had yang ditetapkan.

"Sedangkan Malaysia mengalami sejak 10 tahun yang lepas. Kalau perbelanjaan terus defisit, hutang negara akan terus bearada pada tahap bahaya," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin semalam bahawa Hutang negara belum berada pada tahap kritikal atau membimbangkan,walaupun ia hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Dr Rosli juga berkata, kerajaan harus menentukan piawaian yang selamat bagi hutang negara iaitu ia tidak harus melebihi 30 hingga 35 peratus dariapda KDNK.

"Negara-negara maju yang berhemah dalam perbelanjaan tidak akan membenarkan hutang negara melebihi 30 hingga 35 peratus.

"Contohnya negara Jerman, Norway, Sweeden, mereka mengamalkan urusan ekonomi yang bagus menyebabkan hutang negara tidak pernah melebihi paras ini," katanya yang juga bekas pegawai Bank Negara.

Justeru, untuk memastikan hutang negara tidak terus meningkat, kerajaan harus mula mengawal perbelanjaan negara dan mengelakkan pemborosan.

Ia katanya termasuk tidak meneruskan projek-projek mega dan projek gajah putih yang tidak memberi manfaat kepada negara.

"Kerajaan juga harus melaksanakan tender terbuka dalam setiap projek yang dibangunkan bagi langkah penjimatan dan apa yang lebih mustahak, elakkan terus membuat pinjaman luar negeri," katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9008-hutang-negara-nak-bankrap-masih-kata-tidak-apa

Ibu tunggal menanti bantuan rumah PPRT sejak 200922 Mac 2012 ; Kepis , Kuala Pilah - Sudah empat tahun seorang ibu tunggal, di sini menunggu permohonan bantuan rumah menerusi Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dimohon sejak 2009 diluluskan, namun sehingga kini statusnya masih tidak diketahui.

Maznah Mohamad, 47, berkata, kehidupannya kini terhimpit kerana perlu menanggung lima anak di mana dua daripadanya masih bersekolah.

Menurutnya, dia tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya bekerja menoreh getah di atas tanah orang.

“Jika ada hasil, barulah dapat upah yang tidak seberapa. Jika sepanjang bulan itu cuaca panas, saya peroleh pendapatan RM200 hingga RM300 sebulan.

“Kadang-kadang pernah tiada sumber pendapatan kerana musim tengkujuh. Walaupun menerima bantuan RM200 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk bantuan persekolahan dua anak saya, namun ia masih tidak mencukupi,” katanya.

Sebelum ini katanya, dia pernah menyewa di sebuah rumah usang di kampung tersebut, namun sudah diambil semula oleh tuan tanah dan menetap semula di rumah ibunya, Kamariah Nordin, 65, di Kampung Air Kuning, Kepis Tengah.

“Saya terpaksa menumpang teduh di rumah ibu memandangkan tiada tempat tinggal dan berhimpit-himpit seramai 15 orang sekiranya adik-beradik lain pulang ke rumah.

“Kerana itu saya mahu memohon bantuan melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kepis Hulu untuk memiliki sebuah rumah PPRT tetapi tiada sebarang tindak balas diberikan,” katanya.

Maznah berkata, dia berasa sedih apabila permohonannya mendapatkan bantuan tidak dilayan sedangkan dia amat memerlukannya.

“Pernah dahulu ada pihak JKKK memaklumkan permohonan saya diluluskan sehingga saya menyediakan tanah di belakang rumah ibu untuk didirikan rumah, tetapi hanya indah khabar dari rupa.

“Saya sudah puas memohon bantuan dan sehingga kini masih menunggu, namun sampai bila?,” katanya.

Katanya, berharap pihak berkaitan dapat melihat dan prihatin dengan masalah yang dihadapinya.

“Saya tahu senarai nama permohonan bantuan PPRT banyak, tetapi bagaimana ada orang yang baru sahaja ­memohon bantuan itu sudah diluluskan?.

“Justeru itu, saya berharap pihak berkaitan dapat meneliti dan menyemak semula permohonan saya yang dibuat sejak 2009 serta memberi maklum balas segera,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/menanti-bantuan-belum-pasti-1.34351

3/21/12

Dialog Md Sabu di Tampin 25 Mac 2012


CERAMAH DAN DIALOG
Tarikh : 25 Mac 2012 , Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Tampin Bandar, Bt 3 1/4 , Jln Tampin-Gemas, Tampin
Bersama :
Tn Hj Mohamad Sabu , Timbalan Presiden PAS
Siti Aisyah Sheikh Ismail , Ketua Srikandi PKR
Semua dijemput hadir


Ceramah Umum 25 Mac 2012 di DUN Ampangan, N.SembilanCERAMAH UMUM
Tarikh : 25 Mac 2012 , Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PKR, Taman Bukti Setia, Ampangan, Seremban
Bersama :
~ YB Fuziah Salleh , Ahli Parlimen Kuantan / Naib Presiden PKR
~ YB Ahmad Kassim , Ahli Parlimen Kuala Kedah / MPP
~ Dr Mohamad Rafie Ab Malek , Penyelaras DUN Ampangan / MPP
Semua dijemput hadir

3/20/12

Konvoi Daftar Pengundi di UPU Panchor dan PantaiDACS Negeri Sembilan dengan kerjasama DPP kawasan Seremban akan menganjurkan Konvoi Daftar Pengundi baru di sekitar UPU Panchor dan Pantai pada 24 Mac 2012 ini.

Konvoi akan bermula di Pusat Tarbiyyah, MTD Lenggeng, Taman Panchor Jaya pada pukul 8.00 pagi dan dijangka berakhir 5 jam kemudian. Tempat tumpuan konvoi ini akan jelajah antaranya Pasaraya Family Store (Taman Chengal), kawasan perniagaan sekitar Taman Ampangan dan Taman Telawi, surau Taman Bukit Margosa, Esso Taman Panchor Jaya dan Masjid Pekan Pantai.

Matlamat utama Konvoi Daftar Pengundi ialah mendapatkan seramai mungkin pengundi baru di dalam DUN Lenggeng untuk didaftarkan sebelum tamat suku pertama tahun 2012.

Maklumat lanjut jelajah konvoi ini sila dapatkan maklumat terkini melalui laman sosial DPPKS www.facebook.com/pemudaseremban dan http://twitter.com/#!/dppksn9

Sumber : http://dppksns.blogspot.com/2012/03/konvoi-daftar-pengundi-di-upu-panchor.html

3/19/12

Dato Seri Anwar Ibrahim di N.Sembilan 22 Mac 2012CERAMAH KHAS
Tarikh : 22 Mac 2012, Khamis
Masa : 8.30 mlm
Tempat : Bt 3, Pekan Lukut, Jln Lukut - Port Dickson, Telok Kemang, N.Sembilan
Bersama :
~ Dato Seri Anwar Ibrahim
~ YB Dato Kamarul Baharin Abbas , Pengerusi PKR N.Sembilan
~ YB Hj Mohamad Taufek , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
~ YB Loke Siew Fook , Pengerusi DAP N.Sembilan

Semua dijemput hadir

3/16/12

Solidariti Mahasiswa 18 Mac 2012 di Seremban


CERAMAH UMUM

Tarikh : 18 Mac 2012, Ahad

Masa : 9 mlm

Tempat : Markas PAS Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)

Penceramah :

Adam Adli, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)

Safwan Anang, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)

Syukri Razab, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)

Nazree Yunus, Ketua AMK N.Sembilan

Zulkefly Mohamad Hj Omar, AJK PAS Pusat

Semua dijemput hadir

Program Penerangan DUN Chembong 24 Mac 2012


CERAMAH UMUM

Tarikh : 24 Mac 2012, Sabtu

Masa : 9 mlm

Tempat : Pusat Komuniti DUN Chembong, Kg Mulia, Rembau (depan Majlis Daerah Rembau)

Penceramah :

~ Suhaizan Kayat , EXCO Pemuda PAS Pusat

~ Dr Ahmad Suhaimi Md Aris , Penyelaras SAMM

~ Aiman Athirah , Ketua Penerangan Muslimat PAS Pusat

~ Puan Norwani , Ketua Muslimat PAS Rembau

~ Rozmal Malakan , Timbalan Yang Dipertua PAS Rembau

Pengerusi Majlis : Hakki , Ketua Pemuda PAS Rembau

- Semua dijemput hadir -

Anjuran : Pakatan Rakyat DUN Chembong

3/14/12

Ceramah Umum di GEMAS 17 Mac 2012

CERAMAH UMUM
Tarikh : 17 Mac 2012, Sabtu
Masa : 9 malam
Tempat : No 125 ,Felda Sungai Kelamah ,Gemas ,Negeri Sembilan.

Penceramah:
YB Abdullah Sani (Ahli Parliman Kuala Langat)
YB Hj Taufek Abd Ghani (ADUN Paroi/ P’Jaya PAS NS)
YB Dato’ Kamarul Bahrin (Ahli Parlimen Teluk Kemang)
YB S. Veerapan (ADUN Repah)

Turut hadir :
1. Zakaria Khalim ( YDP PAS Tampin)
2. Hj Baharudin Siri (Ketua PKR Cabang Tampin)
3. Hj Razakek Abd Rahim (Naib YDP PAS Tampin)
4. Dato’ Syawal Salim (AJK PKR Tampin)

Anjuran Pakatan Rakyat MTD DUN Gemas

3/13/12

Prof Dr Aziz Bari di Kuala Pilah 17 Mac 2012


MEMAHAMI PERLEMBAGAAN MALAYSIA

Bersama dengan Prof Dr Abdul Aziz Bari

Tarikh : 17 Mac 2012, Sabtu

Masa : 2 ptg – 5 ptg

Tempat : Melang Inn, Kuala Pilah, N.Sembilan

Tempat Terhad

Untuk tempahan/pertanyaan hubungi Zakir 017-3585530, Lan 013-3404598

3/12/12

FORUM HIJRAH ARTIS


"Santai Bersama Selebriti"
Tarikh : 17 Mac 2012, Sabtu
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Dataran Muhibbah, Kg Ismail, Ampangan, Seremban
Bersama :
~ Sham KAMIKAZE
~ Azhar SPRING

Turut Serta : Ustaz Nor Azman Mohamad & Dr. Ahmad Suhaimi (SAMM)

Anjuran SAMM & Pakatan Rakyat N.Sembilan

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Azizi 012-3696474


Apa yang menarik di DUN Lenggeng sepanjang Mac 2012


CERAMAH UMUM

Tarikh : 13 Mac 2012, Selasa

Masa : 9 malam

Tempat : Kg Masjid, Lenggeng, N.Sembilan (rumah Zulkefly Mohd Omar)

Penceramah :

~ YB Mohd Nasir Zakaria

~ YB Tian Chua

~ Rafizi Ramli

~ Zulkefly Mohamad Hj Omar


CERAMAH PERDANA

Bersama Naib Presiden PAS, YB Salahuddin Ayub

Tarikkh : 30 Mac 2012, Jumaat

Masa : 9.00 malam

Tempat : Pusat Tarbiyyah, MTD Lenggeng, Taman Panchor Jaya, Seremban


24 Mac 2012 : Konvoi Jom Daftar Pengundi - Lokaliti Panchor

30 Mac 2012 : Ceramah Perdana "PAS for Lenggeng" oleh YB Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS. Tempat : MTD Lenggeng

31 Mac 2012 : Majlis Makan Malam untuk Dana PRU ke-13 bersama Tuan Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS. Tempat : PASTI Wildan, Seremban (sebelah Masjid Jamek Ampangan, Jln Seremban-Jelebu)

06 April 2012 : Pidato Anak Muda (Penceramah akan dimaklumkan kemudian). Tempat : MTD Lenggeng

http://dppksns.blogspot.com


SEJARAH LENGGENG

Nama Lenggeng itu sendiri pada masa dahulunya adalah berasal dari nama seekor ikan yang disebut oleh orang Rawa sebagai Langging. Lama kelamaan nama itu disebut sebagai Lenggeng. Maka hingga ke hari ini nama Lenggeng itu digunakan. Lenggeng telah dibuka oleh orang Asli atau orang Sakai sekitar tahun 1600-1700.

Sehari bersama Darussyifa 17 Mac 2012 di Gemencheh


PROGRAM SEHARI BERSAMA DARUSSYIFA N.SEMBILAN DAN HPA

Tarikh : 17 Mac 2012, Sabtu

Masa : 8 pagi - 11 malam

Tempat : Masjid As-Syakirin, Gemencheh, N.Sembilan

ACARA MENARIK

~ Pameran Darussyifa

~ Rawatan penyakit fizikal dan makhluk halus

~ Bekam

~ Rawatan Refleksologi

~ Rawatan Akupuntur

~ Rawatan Kiropraktik

~ Forum Perdana

Semua Dijemput Hadir

Maklumat lanjut program di http://puspa-ns.blogspot.com/2012/03/sehari-bersama-darussyifa-17-mac-2012.html

3/11/12

Peneroka Felda Pasir Besar, Gemas mohon mesin ATM


Peneroka Felda Pasir Besar, Gemas mohon mesin ATM

Oleh: Sapar Sutir

11 Mac 2012 , Gemas : Saya sudah berusia 70 tahun, sejak Felda Pasir Besar di buka sekitar tahun 1966 sehingga kini banyak kemajuan yang telah di perolehi oleh peneroka Felda Pasir Besar Gemas, dari generasi pertama sehingga kedua pembangunan di kawasan Felda ini tumbuh bak cendawan selepas hujan. Dari harga getah sekitar RM 1.50 hingga mencecah RM 5.00 sekilo peneroka telah merasainya, kata Ketua Kampong Pasir Besar.

Di Felda Pasir Besar ini terdapat Pusat Giat Mara bagi melatih tenaga mahir anak peneroka dalam bidang mekanik kenderaan bermotor, welding juga bidang kemahiran teknikal lain, di samping anak muda membantu ibu dan ayah di kebun juga ada yang menimba pengalaman di kilang getah milik Felda yang beropersi di kawasan Felda Pasir Besar sejak dahulu lagi.

Generasi kedua Felda Pasir Besar mempunyai kepelbagian kemahiran malah terdapat seorang anak peneroka Felda Pasir Besar pernah menjadi Wakil rakyat Gemas iaitu Datuk Jamlus bin Abdul Aziz yang merupakan anak peneroka di sini.

Peneroka Felda di sini juga adalah penyokong kuat kerajaan dan Barisan Nasional di mana telah di buktikan pada pilihanraya ke 12 yang lalu, di mana undi kepada Barisan Nasional dari Kawasan Felda Pasir Besar dan penduduk Pasir Besar amat tinggi sekali.

Tambah katanya lagi Felda Pasir Besar dan Kampong Pasir Besar adalah berkedudukkan sebelah menyebelah cuma di bezakan dengan nama Felda dan kampong sahaja, segala aktiviti tetap di jalankan bersama-sama secara musawarah dan gotong royong.

Terdapat 27 blok di Felda Pasir Besar yang di anggarkan sejumlah 4,000 peneroka mendiami tanah rancangan Felda Pasir Besar tidak termasuk yang tinggal di kawasan kampong tradisional bersebelahan tanah rancangan Felda ini. Terdapat juga Taman Pasir Besar yang merupakan taman perumahan yang di miliki oleh kakitangan kerajaan yang berkhidmat di kawasan Felda Pasir Besar juga yang berkerja di kawasan Gemas juga terdapat juga pasaraya besar D.MART di kawasan Felda untuk kemudahan masyarakat di sini.

Tapi yang membuatkan kami penduduk kampong dan peneroka di sini kecewa adalah kerana kemudahan untuk mengeluarkan wang menggunakan mesin ATM tidak terdapat di sini, mesin ATM amat di perlukan di sini untuk penduduk dan peneroka mengeluarkan wang bila memerlukan wang tanpa perlu keluar ke pekan Gemas sejauh 15 kilometer atau ke Pekan Rompin sejauh 12 kilometer hanya untuk mengeluarkan sejumlah wang untuk kegunaan harian penduduk di sini. katanya lagi.

Kemudahan mesin ATM amat diperlukan bagi memudahkan warga Emas mengambil duit pencen dari kerajaan tanpa perlu bersusah payah ke Pekan Gemas juga Rompin, di tambah pula warga emas yang usur ianya amat baik kepada mereka.

Kami berharap ada satu daya usaha yang bersepadu untuk pihak -pihak tertentu membantu kami agar di dirikan sebuah mesin ATM di kawasan Pekan Felda Pasir Besar akan tercapai. Tempat untuk mendirikan mesin ATM tiada masalah kerana terdapat sebuah stesen minyak yang besar di sini boleh di letakan di kawasan dalam premis mereka bagi menjamin keselamatan mesin ATM berkenaan.

Kami penduduk mengharapkan keluhan kami di sini di ambil tindakan, bagi kami jika kami di bantu untuk mendapatkan kemudahan yang kami amat perlukan pasti kami akan tetap menhargainya malah akan membantu siapa yang sudi membantu kami di masa akan datang.

Sumber : http://saparsutir66.blogspot.com/2012/03/peneroka-felda-pasir-besar-mohon-mesin_10.html

ANAK akan saman tiga bekas MB


Mac 10, 2012 - Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) akan memfailkan saman terhadap bekas Menteri Besar Johor, Tan Sri Muhyiddin Yassin; bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib dan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad kerana didakwa gagal memastikan pampasan diberi kepada peneroka Felda sehingga mereka kini didakwa hidup terbiar.

Presidennya, Mazlan Aliman berkata, saman tersebut akan mewakili peneroka Felda Cahaya Baru (Johor), Sungai Buaya (Selangor), LB Johnson dan Sendayan (Negeri Sembilan).

"Mereka (peneroka Felda) kini kalau nak guna bahasa kasarnya, hidup merempat. Mereka tidak mendapat pampasan yang sepatutnya. Jadi kami akan lantik panel guaman untuk kemukakan saman (menuntut) gantirugi atas kerugian peneroka Felda," katanya dalam sidang media di ibupejabat PAS hari ini.

Mazlan yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat mendakwa, ketiga-tiga bekas menteri besar tersebut bersalah kerana memberi kebenaran kepada kontraktor kerajaan negeri bagi menjalankan projek di atas sebuah tanah GSA dan rizab Melayu itu.

Selain itu, Mazlan mendakwa, mereka juga menaburkan janji kepada peneroka yang mereka akan mendapat durian runtuh.

Bagaimanapun, setelah projek dibuat, dakwa Mazlan, duit yang dijanjikan itu tidak diberi.

"Jadi apa yang kita nak persoalkan ialah kenapa exco dan menteri besar meluluskan projek ini? Mereka semua ini telah mungkir janji," katanya.

Dalam pada itu, Mazlan berkata, ANAK turut akan memfailkan injunksi terhadap Felda Plantation bagi menghalang 360,000 hektar tanah milik peneroka diserahkan kepada Felda Global Venture Holding (FGVH).

Menurut Mazlan, pemberian tanah kepada FGVH merupakan satu kesalahan mengikut akta GSA 1960.

"Kami bersama peguam akan memohon kepada mahkamah untuk membatalkan pemberian tanah itu dan memohon agar tanah itu dapat diberi kembali kepada rakyat. Walau apa pun, perkara ini masih lagi dalam perbincangan dan injunksi juga akan dilakukan dalam waktu terdekat," katanya.

Sementara itu, Mazlan turut mempertikaikan projek 'Ceria ke sekolah'- satu projek yang memberi barangan keperluan ke sekolah kepada seramai 15,000 murid tahun satu anak peneroka Felda.

Mazlan berkata, keseluruhan projek itu bernilai RM2.775 juta kerana setiap seorang murid akan diberi pakej bernilai RM185, merangkumi baju sekolah, kasut dan beg sekolah.

Beliau bertanya kenapa projek tersebut diberi secara rundingan terus dan bukan melalui tender terbuka.

"Saya juga ingin mempersoalkan, bagaimana pemilihan 15,000 murid itu dibuat? Kerana hasil kajian kami, banyak Felda yang masih tidak mengagihkan pakej keperluan ini.

"Jadi saya minta penjelasan daripada Isa Samad selaku pengerusi Felda," katanya.

http://www.malaysiakini.com/news/191689

Penduduk resah bau busuk


Penduduk resah bau busuk

11 Mac 2012

TANJUNG IPOH – Rata-rata penduduk di Taman Pemarak resah apabila terpaksa berhadapan dengan masalah bau busuk yang berpunca dari tong sampah berhampiran.

Tinjauan Sinar Harian mendapati keadaan tong sampah itu sudah bocor dan usang menyebabkan kawasan sekitar kotor.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Taman Pemarak, Zainudin Adam berkata, keadaan itu sudah berlarutan sejak setahun lalu.

Menurutnya, masalah itu boleh menimbulkan kurang selesa dalam kalangan penduduk terutama pelawat yang keluar masuk ke taman itu.

“Dahulu sampah tidak banyak tetapi akibat penambahan penduduk, taman ini perlu mempunyai tong sampah yang besar dan baru untuk keselesaan penduduk,” katanya.

Zainudin berkata, tong sampah itu perlu diganti baru supaya sampah tidak lagi bertaburan.

“Masalah ini sudah dimaklumkan kepada pihak Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP) melalui surat bertarikh 8 Disember 2011. Kemudian, saya menerima maklum balas daripada pihak mereka pada 13 Disember lalu.

“Surat itu menyatakan pihak Majlis sudah mengarahkan SWM Kuala Pilah menggantikan tong sampah tersebut dan perkhidmatan kutipan sampah serta pembersihan awam diambil alih Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA),” katanya.

Katanya, sekiranya tanggungjawab tersebut digalas PPSPPA, diharap masalah ini akan diselesaikan sebaik mungkin.

“Saya tidak mahu menuding jari kepada mana-mana pihak. Saya hanya harapkan pihak berkaitan dapat menjalankan tugas dengan baik dan menerima rungutan penduduk kampung secara rasional.

“Aduan saya berasas kerana tong sampah ini sememangnya perlu diganti baru supaya tidak berlaku lambakan sampah selain bau kurang menyenangkan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/penduduk-resah-bau-busuk-1.31219

3/10/12

Mohon Sumbangan untuk PASTI di Seremban


Dimaklumkan pihak pengurusan PASTI Al-Ikhwan di Taman Paroi Jaya, Seremban mengalukan-alukan sumbangan untuk menaiktaraf alat bantuan mengajar antara TV LCD yang kosnya sekitar RM 1,500.00.

Kepada mana-mana pihak yang ingin memberikan sumbangan bolehlah menghubungi Pengurus Pasti Al-Ikhwan iaitu Encik Nor Azlan di talian 013-9313107.

Alamat :

PASTI Al-Ikhwan

No 166, Jalan Nuri, Taman Paroi Jaya, 70400 Seremban

E-mel : pastialikhwan@yahoo.com

Laman web : http://pasti-al-ikhwan.blogspot.com

Laman web PASTI N.Sembilan : http://pasti-n9.blogspot.com

3/9/12

Program Mohd Sabu Jelajah N.Sembilan Mac 2012


MAJLIS MINUM PETANG
Sempena Karnival Prihatin Rakyat Johol
Tarikh : 16 Mac 2012, Jumaat
Masal : 5 ptg
Tempat : Dataran al-Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan
Bersama : Tuan Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS

MAJLIS CERAMAH DAN DAILOG
Tarikh : 25 Mac 2012, Ahad
Masal : 9 mlm
Tempat : Batu 1 1/4, Jalan Repah, Tampin, N.Sembilan
Bersama : Tuan Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS

MAJLIS MAKAN MALAM
Tarikh : 31 Mac 2012, Sabtu
Masal : 8 mlm
Tempat : PASTI Wildan (sebelah Masjid Ampangan), Seremban
Bersama : Tuan Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS
Kupon RM20 boleh didapati di Pejabat MTD Lenggeng atau hubungi 013-3943329

3/8/12

Apa yang menarik di DUN Paroi 11 Mac 2012 ini?CERAMAH PERDANA
Tarikh : 11 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Pusat Khidmat DUN Paroi, Taman Tasik Jaya, Senawang
Penceramah :
~ Ustaz Misbahul Munir Masduki, Setiausaha Penerangan PAS Pusat
~ Dr Mohamad Rafie , Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR
~ Ustaz Khairul Anuar Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan
~ Puan Norwani , Ketua Muslimat PAS Rembau
Serta Penampilan Khas : Bob Kuman (Husni Hj Mohd Rawi)

FAKTA MENARIK DI DUN PAROI :

1. Wakil Rakyat DUN Paroi adalah merupakan wakil rakyat sulung dan tunggal dari PAS di Negeri Sembilan yang dilantik melalui Pilihanraya Umum ke 12 tahun 2008 iaitu YB Hj Mohamad Taufek Abd Ghani yang pada ketika itu menjawat jawatan Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan yang kini merupakan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan, AJK PAS Pusat dan juga Yang Dipertua PAS Kawasan Rembau.

2. Sebaik sahaja selepas PRU 12, Menteri Besar Negeri Sembilan mengumumkan bahawa DUN Paroi adalah merupakan DUN angkat kepada YAB. Dato’ Seri Utama Hj. Mohamad Hj.Hasan.

3. Selepas PRU 12 juga, Umno/BN telah menubuhkan 3 Pusat Khidmat Masyarakat dalam DUN Paroi, Ini bermakna rakyat di DUN Paroi boleh mendapatkan perkhidmatan di 4 Pusat Khidmat Masyarakat, 1 yang diuruskan oleh PAS dan 3 oleh Umno/BN.

4. DUN Paroi merupakan satu-satunya DUN di Negeri Sembilan dan kemungkinan di Malaysia yang ada 4 Pusat Khidmat Masyarakat.

5. Apabila DUN Paroi menjadi DUN angkat Menteri Besar, banyaklah aktiviti kerajaan negeri serta Umno/BN dijalankan di DUN ini, sehinggakan dalam tempoh seminggu diadakan 3 Majlis Sambutan Hari Raya besar-besaran di DUN Paroi iaitu pada 20 Sep 2011 di Taman Satria, 21 Sep 2011 di Taman Marida dan 27 Sep 2011 di Taman Tasik Jaya.

FAKTA SEJARAH DUN PAROI :

1. DUN Paroi bersama kawasan Parlimen Rembau hanya wujud sejak Pilihanraya Umum ke 11 tahun 2004 selepas persempadanan semula.

2. Paroi telah dibuka oleh anakanda Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang pertama Raja Melewar, iaitu Raja Totok di mana beliau telah dikahwinkan dengan anak Undang Sg. Ujong. Raja Melewar ditabalkan sebagai Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang pertama dan mangkat di DUN Kota, iaitu di tempat bernama Penajeh.

3. Pertempuran hebat semasa peristiwa Perang Bukit Putus pada Disember 1875 berlaku di Paroi, dimana pasukan askar British diketuai Hinxman sampai di Paroi dan mula menyerang kubu pertahanan Yamtuan Antah. Pertempuran hebat menggegarkan bumi Paroi pada hari itu.

3/7/12

Karnival DUN Johol 16 Mac 2012KARNIVAL DUN JOHOL
Tarikh : 16 Mac 2012 ( Jumaat )
Masa : 4 ptg - 12 mlm
Tempat : Dataran al-Ikhwan, Air Mawang, Johol, N.Sembilan

ACARA :

Masa : 5 ptg - 7 mlm
BORAK & MINAM POTANG BERSAMO PIMPINAN PR N9
Bersama :
- YB Mohd Taufek Abd Ghani
- YB Dato Kamarul Bahrain Abas
- YB Loke Siew Fook

Masa : 7.00 malam - 12.00 malam
SOLAT HAJAT PERDANA ( 8.00malam )

PERSEMBAHAN PENTAS
~ Iwan Syahman ( Iwan Dangdut )
~ Madih dan Selawat bersama Madrasah Az-Zein, Seremban

PIDATO ANAK MUDA
- Ustaz Nor Azman Mohamad
- YB Nurul Izzah Anwar

Hubungi : Zul ( 0136677787) Amar ( 0136782380 ) Mazlan ( 0162076037 )

Harapan Baru Bersama Pakatan Rakyat Negeri Sembilan3/5/12

Desak baiki jalanDesak baiki jalan
5 Mac 2012

SEREMBAN – Rata-rata penduduk di Taman Dusun Setia, di sini menggesa pihak berkenaan membaiki jalan rosak di kawasan itu yang sudah berlarutan sejak beberapa tahun lalu.

Difahamkan, penduduk bukan sahaja berhadapan dengan masalah itu, malah mereka juga dihimpit masalah longkang tersumbat dan tekanan air rendah.

Ahli Parlimen Seremban, John Fernandez berkata, pihaknya sudah memanjangkan masalah itu kepada pihak berwajib sejak dua tahun lalu, namun sehingga kini masih tidak tahu apakah tindakan yang diambil.

“Jalan berlubang di kawasan perumahan ternyata menggusarkan penduduk lebih-lebih lagi pada waktu malam.

“Mujur lampu jalan yang banyak rosak di kawasan perumahan ini dibaiki, baru-baru ini, namun masih belum cukup menjamin keselama­tan­ penduduk,” katanya.

Berhubung isu masalah tekanan air rendah, beliau berkata, masalah itu berpunca daripada kerosakan tangki utama.

“Keadaan tangki yang rosak menyebabkan tekanan air menjadi rendah lebih-lebih lagi bila penggunaan tinggi pada waktu kemuncak,” katanya.

Katanya, pihak berwajib perlu peka dengan masalah itu dan tindakan segera perlu dilakukan demi kesejahteraan penduduk.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/desak-baiki-jalan-1.29520

CERAMAH PERDANA MAULIDURRASULCERAMAH PERDANA MAULIDURRASUL
Tarikh : 10 Mac 2012, Sabtu
Masa : 9 mlm
Tempat : Surau Al Mustofa (Surau Hitam), Ampangan, Seremban
Bersama :
YB Dato Taib Azamuddin
Ustaz Akhil Hayy

Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

Untuk pertanyaan sila hubungi Cikgu Hassan 013-3426346

3/4/12

SEMBANG ANAK MUDA


SEMBANG ANAK MUDA

Tarikh : 9 Mac 2012, Jumaat

Masa : 9 mlm

Tempat : Pejabat ADUN Sikamat, Taman Sikamat Jaya (Megaway), Seremban

Bersama :

YB Nik Nazmi Nik Ahmad , Pengarah Komunikasi

Siti Aishah Sheikh Ismail , Ketua Srikandi

3/3/12

MB Selangor di Kuala Pilah 10 Mac 2012


CERAMAH PAKATAN RAKYAT

Tarikh : 10 Mac 2012, Sabtu

Masa : 9 mlm

Tempat : Pekan Seri Menanti, N.Sembilan

Penceramah :

~ YAB Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor

~ YB Dato Ir Amiruddin Hamzah, EXCO Kedah

~ YB Dato Abd Halim Hussein, Speaker DUN Pulau Pinang


JAMUAN MAKAN MALAM DAN SUMBANGAN DANA PRU13 PILAH

Tarikh : 10 Mac 2012, Sabtu

Masa : 8 mlm

Tempat : Hotel Melang Inn, Kuala Pilah, N.Sembilan

Bersama :

~ YAB Tan Sri Khalid Ibrahim

~ YB Teresse Kok

~ YB Khalid Samad

Hubungi : Kamarul 012-6030042, Boy 013-6520582, Pak Mat 017-6469950

3/2/12

Bob Kuman di DUN Paroi 11 Mac 2012


CERAMAH PERDANA
Tarikh : 11 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Pusat Khidmat DUN Paroi, Taman Tasik Jaya, Senawang
Penceramah :
~ Ustaz Misbahul Munir Masduki, Setiausaha Penerangan PAS Pusat
~ Dr Mohamad Rafie , Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR
~ Ustaz Khairul Anuar Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan
~ Puan Norwani , Ketua Muslimat PAS Rembau

Penampilan Khas : Bob Kuman (Husni Hj Mohd Rawi)


CERAMAH UMUM
Tarikh : 7 Mac 2012, Rabu
Masa : 9 mlm
Tempat : Taman Desa Melor, Senawang (sebelah Balai Bomba)
Penceramah :
~ Mazlan Aliman - AJK PAS Pusat, Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK)
~ Mohd Nazree Mohd Yunus - Ketua Angkatan Muda Keadilan N.Sembilan
~ Aiman Athirah Al Jundi - Pengerusi Lajnah Penerangan & Dakwah Dewan Muslimat PAS Pusat
~ Ustaz Nor Azman Mohamad - Ketua Penerangan PAS N.Sembilan
~ Rozmal Malakan - Timbalan Yang Dipertua PAS Rembau

Semua dijemput hadir

Untuk pertanyaan hubungi Nazri 012-6775537


Ceramah Umum 6 Mac 2012 DUN Rantau, N.Sembilan


CERAMAH UMUM
Tarikh : 6 Mac 2012, Selasa
Masa : 9 mlm
Tempat : Taman Jed Indah, Kuala Sawah, DUN Rantau, N.Sembilan
Penceramah :
Rafizi Ramli
YB Hj Taufek
Chegubard
Dr Ahmad

Penampilan Istimewa : Bekas Ketua Kampung dan Ketua Cawangan Umno selama 26 tahun

Hubungi : Yaser 012-6794704 , Sani 012-9781707